Jump to content
IGNORED

Zemljotres od 9 stepeni Rihtera u Japanu, 11.03.2011

dig_chohano

Recommended Posts

Odakle ova informacija? Oni su vec danima izlozeni kriticnim dozama radijacije. Bez njih bi ovo vec odavno bila kratastrofa a koliko vidim, njihovo zrtvovanje mnogi podrazumevaju kao sto se podrazumevalo i zrtvovanje "biorobota" u Cernobilju. Bez tih ljudi i ova i cernobiljska katastrofa bi pokazale svoj pravi potencijal i zasto se ljudi toliko plase ovakvih dogadjaja - sasvim opravdano.Oni su pravi i jedini heroji, ne "Japanci", ne vlada, ne Tepco, vec njih par desetina koji imaju ime i prezime. Njihove porodice ne treba zaboraviti kad se sve ovo zavrsi kao sto je svet zaboravio na cernobiljske heroje.
Ovo je najveća tuga. :( AA, BB, VB. Koliko ljudi na svetu zna ko stoji iza ovih inicijala?
  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Yoyogi

365

• Аврам Гојић

104

• ToniAdams

59

• borris_

56

Ovo se objavljuje treci dan (sto ja znam). Trenutni status, sada je kod mene 8:15 uvece, petak 18. mart.Za pokretanje pumpi novodovedenim el. kablom, kazu "by Saturday", sto znaci sutra. To se i dalje odvija u pozadini a to bas i treba.Status of quake-stricken reactors at Fukushima nuclear power plantsTOKYO, March 18, KyodoThe following is the known status as of Friday evening of each of the six reactors at the Fukushima Daiichi nuclear power plant and the four reactors at the Fukushima Daini plant, both in Fukushima Prefecture, which were crippled by the magnitude 9.0 earthquake and the ensuing tsunami on March 11.Fukushima Daiichi plant-- Reactor No. 1 - Operation suspended after quake, cooling failure, partial melting of core, vapor vented, building housing reactor damaged Saturday by hydrogen explosion, roof blown off, seawater being pumped in.-- Reactor No. 2 - Operation suspended after quake, cooling failure, seawater being pumped in, fuel rods fully exposed temporarily, vapor vented, building housing reactor damaged Monday by blast at reactor No. 3, blast sound heard near suppression pool of containment vessel on Tuesday, damage to containment vessel feared.-- Reactor No. 3 - Operation suspended after quake, cooling failure, partial melting of core feared, vapor vented, seawater being pumped in, building housing reactor damaged Monday by hydrogen explosion, high-level radiation measured nearby on Tuesday, plume of smoke observed Wednesday and presumed to have come from spent-fuel storage pool, seawater dumped over pool by helicopter on Thursday, water sprayed at it from ground on Thursday and Friday.-- Reactor No. 4 - Under maintenance when quake struck, temperature in spent-fuel storage pool reaching 84 C on Monday, fire Tuesday possibly caused by hydrogen explosion at pool holding spent fuel rods, fire observed Wednesday at building housing reactor, pool water level feared receding, renewed nuclear chain reaction feared, only skeleton of building survived the fires.-- Reactors No. 5, 6 - Under maintenance when quake struck, water temperatures in spent-fuel storage pools increased to about 64 C on Thursday.-- Spent-fuel storage pools at all reactors - Cooling functions lost at all reactors, water temperatures or levels unobservable at reactors No. 1 to 4.Fukushima Daini plant-- Reactors No. 1, 2, 4 - Operation suspended after quake, cooling failure, then cold shutdown.-- Reactor No. 3 - Operation suspended after quake, cold shutdown.==Kyodo

sta su mogli da urade osim hladjenja vodom? jesu li time zamijenili neki koristan potez?ne znam, pitam.
Hladjenje, cak i delimicno, ovih dana je bilo odlucujuce i zato su tehnicari/inzenjeri Tepcoa/vojnici/vatrogasci heroji. Isto tako otvaranje ventila da se ispusti pritisak iz samog reaktora je bilo kriticno. Bez te dve stvari bi vec odavno doslo do potpunog meltdown-a u kombinaciji sa eksplozijom, smesa bi verovatno probila reaktor a cirkonijum spolja bi se zapalio. Ako bi bilo jos negde vode u blizini postojala bi velika verovatnoca od ekplozije i pozara sto bi radioaktivnost u velikim kolicinima ispustilo u atmosferu. Ako bi se to desilo u kriticnom reaktoru broj 3 gde je smesa plutonijuma okolina bi bila permanentno kontaminirana za sledecih nekoliko desetina hiljada godina a svi u toj zoni bi verovatno poginuli od intoksitacije (i ne samo radijacije). Jod, cezijum i jos par elemenata bi radioaktivnim oblakom krenulo u zavisnosti od pravca vetra a spustilo se negde pre svega sa kisom ili snegom. Ako bi oblak cezijuma dosao do Tokija to bi bio worst case scenario koji je bio moguc svo vreme sto je odgovornima bilo i poznato. Zato su tako i skrtarili sa informacijama da ne bi izazvali paniku posto taj scenarijo (iako neverovatan) u Japanu nikad u potpunosti nije ni diskutovan za razliku od srednje Evrope recimo gde je Cernobilj itekako jos u secanju. Razlika ovde je naravno sto je tada sam reaktor odmah eksplodirao pa nikakvo hladjenje ne bi pomoglo ali zato ovde imamo situaciju da se radi o daleko naseljenijoj drzavi i da je kolicina radioaktivnog materijala u tih par reaktora kao i u predelu reaktora broj 4 sa izgorelim elementima neuporedivo veca. Japanska vlada je btw. izgleda cak i zabranila radnicima Tepco-a da se povuku 14./15. a komentar premijera je bio: Ovde se ne radi o tome da li ce opstati Tepco nego da li ce opstati Japan. Mislim da ovaj citat dovoljno govori o ozbiljnosti situacije koja je postojala.

dada, hvala, znam da je hladjenje neophodno, nego mi je bilo smijesno sto sickness insinuira da je hladjenje zamijenilo neki drugi bitan posao i da je predstava za javnost ali samo u smislu da se njime sakriva nehajan odnos prema situacijiedit, a jel se moglo uraditi vise za one ljude u prinudnim sklonistima?

Edited by morgana
Kad bi samo ljudi prestali da porede ovo i Černobilj, opao bi mi koeficijent opšte nadrkanosti za jedno 6%.
Ko zna, možda bi opao i kada bi jednostavno uporedio uobičajene/svakodnevne doze zračenja sa onima koje osoblje u Fukušimi prima već danima, a koje su na momente prelazile i višegodišnje doze u jednom danu (po zvaničnim podacima). Čak su ih na kratko i evakuisali, pa ponovo vraćali, verovatno zbog toga što se svet promenio i što im realno ne preti neka velika opasnost.
dada, hvala, znam da je hladjenje neophodno, nego mi je bilo smijesno sto sickness insinuira da je hladjenje zamijenilo neki drugi bitan posao i da je predstava za javnost ali samo u smislu da se njime sakriva nehajan odnos prema situacijiedit, a jel se moglo uraditi vise za one ljude u prinudnim sklonistima?
Pa spolja tesko u ovih nekoliko dana. Moje misljenje o takvim situacijama je da bi vojska uvek i u potpunosti morala da bude mobilizovana/trenirana za takve slucajeve kao primarnoj funkciji vojske a ne samo kao nekakva ispomoc. Dakle, pre svega helikopteri bi trebali da izvlace masovno ljude (pogotovo starije i bolesne), kamioni i transporteri ako treba a to nisam bas video u tom obimu. Isto vazi i za Amerikance.Bar neka korist od sve te skalamerije a problem je u tome sto cak i kad dizajniraju sve to retko misle i na upotrebu u ovim situacijama koje se desavaju obicno cak cesce od odbrambenih ratova.

Dok se neumorno radi na povezivanju kablova i restartovanju pumpi (na sta malo ko po svetu obraca paznju), helikopteri i dalje sipaju vodu.Premijerovo "What the hell is going on" ima znacenje: "Zbog cega jos uvek imamo ovaj problem?".Za to vreme, stranci beze, ambasade bogatijih zemalja su poslale svoje osoblje na aerodrome da pomognu svojim gradjanima.Lokalci su se snabdeli u ocekivanju daljih i vecih i obuhvatnijih iskljucenja struje (ne zbog radijacije).Najugrozenija podrucja se sve vise saniraju (masinama su proriveni zatrpani putevi) u nekima su i skole pocele da rade juce (cetvrtak 17. mart).Snabdevanje evakuacionih centara se popravlja kako vojska donosi namirnice i kako se otvaraju zatvorene 7-11 i slicne radnje. Uz samu Sendai (najteze pogodjeno mesto) danas je otvoren market (pijaca) i mogu da se kupe namirnice po drasticno snizenim cenama. Tohoku shinkansen je proradio danas.Fukushima, zbog koje je svet zaboravio ko je u stvari najgore prosao pa zamalo i sta se u stvari desilo, da se skine sa svetskih ekrana kao medijska distrakcija.

blic kazeStepen opasnosti od radijacije u Japanu podignut na peti nivosta sad to znaci?
pa najjednostavnije receno, da se vise ne radi o incidentu sa mogucim (samo) lokalnim posledicama.i nije 5. stepen u japanu, no u okolini konkretne elektrane.
To je i trebalo samo se ne vidi dok oni to popravljaju. Sve sto se vidi je bilo da se postrojenje pushi i niko nista ne preduzima. Otuda i helikopteri i voda da zabave kamere dok se prava akcija odvija nevidljivo.
Dakle, ne znam zashto dolazi do nesporazuma, ali da probam josh jednom:kao shto mozesh da vidish iz navedenog posta druga iz Japana, on, a ne ja ....... znachi ON, A NE JA .... tvrdi da je hladjenje vodom iz helikoptera namenjeno zabavi za kamere dok se prava akcija, o kojoj je on izgleda obaveshten, a ostatak sveta nije, koja je nepoznate prirode, nazovimo je stoga kung-fu akcija, odvija nevidljivo, kao ona sila koja se iznenada pojavljuje i reshava stvar.Podvlachim, ja o tome mislim isto shto i ti ...... ne mogu da poverujem da su ochajnichki pokushaju hladjenja morskom vodom i rizikovanje zivota svih tih ljudi koji u toj akciji uchestvuju - samo "zabava za kamere" i da to "tako treba", naprotiv, smatram da je to samo nepromishljeno izveshtavanje forumasha koji se tamo nalazi i da bi to bio kriminalni chin japanske vlade i obmanjivanje svetske javnosti za svaku osudu.Nadam se da je sada malo jasnije, mada ne znam kako do ovih nesporazuma uopshte dolazi ..... uostalom, najbolje da pitamo onoga ko je informaciju o "helikopterskoj zabavi za milijarde ljudi" i postavio, da nam on kaze, ukoliko oseca potrebu za tim - odakle ta informacija dolazi. Edited by sickness
pa najjednostavnije receno, da se vise ne radi o incidentu sa mogucim (samo) lokalnim posledicama.i nije 5. stepen u japanu, no u okolini konkretne elektrane.
ovo je copy-paste sa blica, a ne znam odakle oni prevode, tj da li se nesto promenilo u zadnjih sata.
ovo je copy-paste sa blica, a ne znam odakle oni prevode, tj da li se nesto promenilo u zadnjih sata.
Bez brige. Nije se ništa pogoršalo, stvari po prvi put idu na bolje. Oni su verovatno još pre par dana shvatili da je ovo gore od nivoa 4.
Ko zna, možda bi opao i kada bi jednostavno uporedio uobičajene/svakodnevne doze zračenja sa onima koje osoblje u Fukušimi prima već danima, a koje su na momente prelazile i višegodišnje doze u jednom danu (po zvaničnim podacima). Čak su ih na kratko i evakuisali, pa ponovo vraćali, verovatno zbog toga što se svet promenio i što im realno ne preti neka velika opasnost.
Možda i bi, ali sumnjam.1) Po svim izvorima, doze radijacije koje radnici primaju su visoko iznad uobičajenih, ali i dalje daleko od smrtonosnih. Svako poređenje sa onim černobiljskim nesrećnicima je neumesno, posebno u kontekstu "žrtvovani", "živi mrtvaci", "vlada ih naterala", itd. Kad su TEPCO tražili dobrovoljce za dodatne smene, kažu da se javio ogroman broj ljudi, daleko više od potrenih par desetina. Petoro (+2) poginulih radnika nije nastradalo od zračenja nego od eksplozija.2) O razlikama između ove opasnosti i one od pre 25 godina radije ne bih, ima stručnijih od mene koji to sigurno mogu mnogo bolje da objasne. Meni deluje kao da ima više razlika nego sličnosti, ali da svet više voli Fukushimu da poredi sa Černobiljem nego sa Three Mile Islandom upravo zato što je tako "kataklizmičnije". Još su u startu krenuli da traže neku ljudsku grešku i ovde, ne bi li bilo više sličnosti i sočnijih novinskih naslova. <_<3) Iz usputnih razgovora i čitanja komentara na vesti (znam, gubljenje vremena) prilično mi jasno deluje da mnogi ljudi i dalje vezuju pojam "nuklearno" za nuklearni rat. Kao da zamišljaju da ne samo što u svakoj elektrani čuči jedna hidrogenska bomba sa sve tajmerom koja nam jel'te daje struju, nego su one sve još nekako povezane, i lančana reakcija samo što nije počela. I bum, ode Vinča u vazduh. Ne bih nikome da solim pamet, ali širenje takvih priča služi isključivo licemerima koji pokušavaju da prodaju svoje glasilo po svaku cenu. Edited by Weenie Pooh
Napisati da milijarde ljudi blene u neke helikoptere na tv i nada se da oni rade pravu stvar, a da je to sve u stvari grand show za seljake je veoma ozbiljna stvar.
Možda je veoma ozbiljna za nekog zvaničnika ili osobu na položaju, ali zašto bi bila ozbiljna za anonimnog učesnika Internet foruma? Čovek iznosi svoje mišljenje, na drugima je da ga vrednuju kako im se svidi.
3) Iz usputnih razgovora i čitanja komentara na vesti (znam, gubljenje vremena) prilično mi jasno deluje da mnogi ljudi i dalje vezuju pojam "nuklearno" za nuklearni rat. Kao da zamišljaju da ne samo što u svakoj elektrani čuči jedna hidrogenska bomba sa sve tajmerom koja nam jel'te daje struju, nego su one sve još nekako povezane, i lančana reakcija samo što nije počela. I bum, ode Vinča u vazduh. Ne bih nikome da solim pamet, ali širenje takvih priča služi isključivo licemerima koji pokušavaju da prodaju svoje glasilo po svaku cenu.
Slažem se ali ne mogu da se otmem utisku da nasuprot stanovištu nuklearnog rata stoji stanovište malte ne rutinske vežbe za slučaj opasnosti, koju samo teški paranoici mogu da povežu sa nečim lošim.Napisao sam pre par dana, kada imaš fotografije tri nuklearna reaktora (znači, ne tri parna kotla ili tri dizel motora, nego tri nuklearna reaktora) koji izgledaju kao da ih je pogodila avio bomba od 1000 kilograma, onda jednostavno moraš da dopustiš ljudima da budu užasno zabrinuti i prave svakojaka poređenja. Svet se možda promenio za 25 godina posle Černobilja ali reaktori u Fukušimi se nisu promenili 40 godina - zbog toga im se i dogodilo ovo što im se dogodilo.

Do nekih novih informacija, da vidimo shta smo sve ovde imali. Topik je na pdf Politika, shto je neprikladno, ali ne vidim gde bi drugo bio, nije ni Drushtvo, ali kad smo vec tu .... Ne iznenadjuje da je Japan odbio pomoc nerazvijenih zemalja kojima velikodushno pomaze. Sasvim je logichno da bi ta pomoc samo smetala, a i koshtala domacine. Treba to ugostiti, a imaju svojih ljudi vishe nego shto je potrebno, tako da je to bilo onako, iskreno. To je jedna od top 20 zemalja u svetu i lekari iz Kube :lol: i vatrogasci iz Moldavije, Srbije, nebitno odakle, bi samo dodatno opteretili ionako teshku situaciju.Sjajan marketinshki potez Novaka Djokovica, shto naravno ne iskljuchuje i njegovu privatnu podrshku japanskom narodu. Naravno, Japan je sigurno jedno od njegovih najboljih trzishta, ne bi me zachudilo da je i najbolje.I na kraju, po meni neochekivana, snazna podrshka gradjana Srbije. Ne sumnjam u iskrenost jednog dela, ali imam utisak da je vecinski bazirana na snaznoj anti-amerikanshtini i da se pomoc Japana Srbiji potpuno pogreshno protumachila ....... naime Japan kao jedna od najrespektabilnijih drzava danashnjice je svojom pomoci upravo htela Srbiji da ukaze na izlaz iz teshkog polozaja u koji se i sama dovela pre 70 godina - izolacijom, pogubnom i agresivnom politikom.

Edited by sickness
  • Create New...