Jump to content
IGNORED

Peti oktobar na bliskom istoku i arapskom svetu

Gandalf

Recommended Posts

Posted

ekplozije uličnog nasilja

Podseti me molim te.  Niti čuo niti video ijednu vest koja bi imala veze sa time.

Posted (edited)

Totalno sam propustio ovo, mada redovno odem tezgariti u Bijeljinu i manje/više sam upućen u lokal politiku. A i možda mi tolerancija porasla, eksplozija uličnog nasilja ne počinje bez bar jedne spaljene ambasade.

Edited by desboj
Posted

Pa i nije bilo nicega ozbiljnog,posebno ne kada se posmatra u odnosu na arapska proleca i vuce takva paralela(mada se delimicno slazem sa vasilijem da takav procenat nezaposlenosti jeste bitan deo tempirane bombe tj takvih zemalja)

Posted

Totalno sam propustio ovo, mada redovno odem tezgariti u Bijeljinu i manje/više sam upućen u lokal politiku. A i možda mi tolerancija porasla, eksplozija uličnog nasilja ne počinje bez bar jedne spaljene ambasade.

Nisu spalili ambasadu ali podosta toga jesu. Valjda i državni arhiv ili tako nešto.

Ali u svakom slučaju meni je to sve poprilično daleko i ne baš uporedivo sa ovim u Tunisu (i 2011-te i sada).

• 2 weeks later...
Posted (edited)

gadafijevi poslednji trenuci

Edited by Marcus Wulffings
Posted

Odvratno.

Ne kao snimak bilo cijeg umiranja nego kao ilustracija neukusa, licemerja i jos puno toga u koji je upala zapadna civilizacija, a i mi s njom.

Ovo kazem bez ikakvih ideoloskih primisli: snimak masakriranog Gadafija, kao bajagi prosvercovan snimak Sadamovog pogubljenja, procureli opisi egzekucije Bin Ladena ne nailaze ni na kakvu osudu od onih koji se i dan danas zgrazavaju nad Crvenim Kmerima, pasjim grobljima i koji ne vide ama bas nikakvu kontradikciju u svemu.

Na gubitku je, pre svega, dobar ukus, ali samo na prvi pogled: jedan veliki gospodin, iz danasnje perspektive gigant, Vinston Cercil bio je istinski revoltiran mahanjem fotografijama koje su prikazivale ubijene Musolinija i njegovu ljubavnicu i u besu se pitao ko se to usudio da presudjuje i izvrsava presude bez suda i sudjenja.

Stari politicar, drzavnik, kome ce dezurni humanisti odmah da prebace ogromnu kolicinu zlodela, bio je u pravu, znao je sta radi: vrednosti koje je on zagovarao protestujuci, izmedju ostalog, protiv pogubljenja Musolinija i zenske mu, bile su vrednosti za koje se vredelo boriti, za koje se on borio i izborio.

Na drugi pogled servira nam se smrt, pozeljna smrt, kao segment kompjuterske igre i tapsanje po ramenu politicki podobnog naroda koji je presudio, lincovao svog diktatora, provalio u sopstveni parlament i kvalifikovao se za povlasticu da ga se proglasi naprasno demokratskim.

Na treci pogled, 1 stara zaboravljena istina: nasilje radja nasilje, a preostali svetski diktatori i oni koji bi to da budu ili koje za diktatore proglase, imaju sve manje razloga za bilo kakve dileme.

Neki od njih, bogami, i za dilemu vezanu za neku dugmad.

Posted

+ koliko treba

Da nismo svečano&spektakularno obesili Sadama, istretirali granom Gadafija i prosvirali čelo McLadenu, možda, samo možda, bi npr. Asad razmotrio da se u nekom trenutku sporazumno povuče. Možda bi čak i Putin bio manje paranoičan.

Ali čemu to. Nego daj seriju opravdanih egzekucija, a to što će iste odagnati svaku sumnju diktatorima od Bruneja do Ekvadora da im nema druge opcije nego da se bore do poslednje kapi krvi, to nema veze. Bitno je pokazati svetu kako završavaju neprijatelji zapada.

Posted

Nisam siguran da razumem logiku.

Ni Sadam, ni Gadafi ni bin Laden se nisu dobrovoljno predali pa najebali, nego su otišli with guns blazing, posle ratova i hiljada i hiljada mrtvih, do poslednje kapi krvi. Ako je njihova sudbina putokaz onda je putokaz da ne budeš baš lud diktator te da si krenuo na put bez povratka ako kreneš da velikom eskalacijom nasilja braniš svoju vlast.

Posted

Logika je da kada u 21. veku zarobiš protivničkog kralja (sa ili bez borbe), ne čerečiš ga na gradskom trgu za primer ostalima. Pogotovo ne ako sebe već decenijama besomučno brendiraš kao moralno superiornog hegemona kojem svi treba da se privole ako ništa drugo a ono zbog civilizacijske izuzetnosti.

Posted

Pa nisu ga zarobili 'moralno superiorni hegemoni', vec lokalni Bloodsi i Cripsi iz nekog kozojebackog Zintana ili sta god.

Da ga je navatao RAF, ostao bi ziv.

Posted (edited)

Ako sebe brendiraš kao moralno superiornog hegemona (kao što SAD voli to da čini, i posebna je tema gubitak diplomatske veštine u ophođenju SAD prema dobrom delu sveta) onda tvoji protivnici nužno postaju moralno inferiorni, i kao takvi nedostojni nekog pristojnog tretmana. To ako zanemarimo ovo što je Bat Bat napisao.

Ne postoji "bratstvo vladara" koje bi takvima nužno udelilo milost suda (Hag?) nego se isti često prepuštaju (dirigovanoj) sudbini.

Opet, lekcija za autokrate/diktatore je - ne pravi sranja i kad ti dođe vreme probaj da odeš brzo i u miru, ako želiš da sačuvaš kožu. Ako ne - sve opcije su u igri.

Edited by Prospero
Posted

Nisam siguran da razumem logiku.

Ni Sadam, ni Gadafi ni bin Laden se nisu dobrovoljno predali pa najebali, nego su otišli with guns blazing, posle ratova i hiljada i hiljada mrtvih, do poslednje kapi krvi. Ako je njihova sudbina putokaz onda je putokaz da ne budeš baš lud diktator te da si krenuo na put bez povratka ako kreneš da velikom eskalacijom nasilja braniš svoju vlast.

OK, samo sta je sa sudom, dokazima i ostalim andrmoljama koje cine temelj na kome - tako se tvrdi - pociva zapadna civilizacija?

Ili ih van zakona stavlja samo cinjenica da su diktatori, ali nepodobni, dok za podobne diktatore vaze druga pravila.

Rahmetli sahinsah Reza Pahlavi je, na primer, mogao ladno da se meri sa svima pomenutim osim Bin Ladena, a mogao bih da napravim listu podobno/nepodobnih ocas posla, bas kao i ti, samo da hoces...

Prospero, ovo je pre svega pitanje dobrog ukusa.

• Create New...