Bane5 Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 uzgred, vecerasnji rasplet dogadjaja ce verovatno drasticno ubrzati vojnu akciju protiv gadafijevih snaga.
Roger Sanchez Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 (edited) In a joint statement, the UK, France and the US demand Col Gaddafi's troops halt their advance on Benghazi and withdraw from several cities. Further to that, the French also demand gas, electricity, and water is reconnected in towns where it has been cut off. La France, les Etats-Unis et le Royaume Uni, ainsi que des pays arabes, ont adressé vendredi soir un ultimatum à Mouammar Kadhafi lui demandant de mettre fin immédiatement à ses attaques contre des civils libyens, sous peine de représailles militaires."La France, avec les Etats-Unis, le Royaume-Uni et des pays arabes, estiment qu'un cessez-le-feu doit être mis en oeuvre immédiatement, c'est-à-dire que toutes les attaques contre les civils doivent prendre fin", a déclaré la présidence française dans un communiqué, sans préciser quels pays arabes."Kadhafi doit mettre fin à l'avancée de ses troupes sur Benghazi et les retirer d'Adjdabiyah, Misratah et Zawiyah", ajoute l'Elysée. "L'approvisionnement en eau, électricité et gaz doit être rétabli dans toutes les zones. La population libyenne doit pouvoir recevoir l'aide humanitaire.""Ceci n'est pas négociable", conclut le communiqué français. "Si Kadhafi ne se conforme pas à la résolution 1973, la communauté internationale lui en fera subir les conséquences et la mise en oeuvre de la résolution sera imposée par des moyens militaires." Tall order. Edited March 18, 2011 by Roger Sanchez
WTF Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 ...Posto je ovde petak popodne i divno vreme na celoj istocnoj obali pa su mi kontakti iz Lenglija™ vec otisli na vikend, a zabranili su mi da ih van standardnog radnog vremena cimam za sitne stvari, moze li da mi se objasni jedna stvar koju nisam bas najbolje shvatio - da li su nemiri i revolucije u Egiptu i Tunisu iscenirani u ovu svrhu i iskorisceni kao paravan za Operation Lybian Freedom, ili su se oni desili onako slucajno pa se onda nekome iz firme upalila lampica da sad bas moze da se krene sa implementacijom plana koji je jos odavno stvoren?
Ayatollah Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Samo da razumem, ti ozbiljno zastupaš teoriju da je sve ovo samo iskorišćavanje šanse koju su zapadnim silama pružili Egipat i Tunis, da su Ameri i drugi povukli svoje konce i izazvali isto ovo u Libiji gde se to inače ne bi dogodilo? Da nema šanse da bi ljudi u Libiji sami ustali i krenuli u proteste, kao u Tunisu, Egiptu, Bahreinu, Jemenu, Maroku? I da je sasvim slučajno, kada je Gadafi krenuo diktatorski da udara po njima, da se stvar otrgla kontroli i da imamo defacto građanski rat, što se odvija već 4-5 nedelja?Dakle, nema šanse da je sve bilo baš onako kako je bilo u svim zemljama okruženja? Baš ovde je moralo da dolazi do paravana, aktiviranja pouzdanih ljudi u Gadafijevim strukturama, sve da bi se u poslednji čas uskočilo i ostvario unapred planirani protektorat?Ozbiljno to govoriš? Mislim - ozbiljno?Ne, ne mislim to što si napisao.Mislim da je protest u Libiji počeo potpuno spontano i da je mnogim Libijcima godinama muka od ludog Gadafija i njegovih bahatih sinova (koliko se sećam, prvi protest je bio kada se par desetina ljudi okupilo da protestuje zbog hapšenja nekog advokata koji je bio poznat kao kritičar Gadafija). Sasvim je sigurno da su događaji u okolnim zemljama uticali na to da se ljudi okupe lakše nego što bi to inače učinili, i prva okupljanja su sasvim sigurno bila spontana. Međutim, nakon što je Gadafi isuviše sirovo i grubo reagovao na ove proteste i nakon što su stvari počele da se zakuvavaju u Bengaziju, verovatno je procenjeno da ovi događaji pružaju neočekivano dobru priliku da se iz jedne relativno bitne zemlje sa vlasti skloni neuračunljiva budala, koji je često išao uz dlaku i na polni organ mnogima, ne samo na Zapadu, i da se postave neki novi ljudi, koji će biti i stabilniji i kooperativniji. Tek tada su spolja aktivirani ili animirani likovi za koje je od ranije procenjeno da nisu slepo odani Gadafiju i da bi u odgovarajućem spletu okolnosti mogli ići kontra njega, pa su tako npr. Abdeldžalil i Junes preko noći dobili iznenadni napad demokratije i "ljudskih prava", a tu verovatno ima i mnogo anonimnih likova na nižim pozicijama, koji nisu bili tako eksponirani. Time je protest dobio određenu formu, koja omogućuje zbacivanje diktatora sa vlasti.Prilično sam siguran da bi se situacija u Libiji, bez tog uticaja, odvijala slično onoj u Jemenu - i tamo su ljudi počeli da spontano protestuju i tamo je Saleh reagovao brutalno i naredio trupama da pucaju u masu. Međutim, iako protesti traju i duže nego u Libiji, niti je Saleh izgubio kontrolu nad nekim većim gradom, niti je ko iz njegove vlasti prebegao, niti se formirao neki pobunjenički komitet, premda je plemensko ustrojstvo Jemena jače nego u Libiji, a uticaj Al Kaide neuporedivo jači. Bilo bi u Libiji velikih demonstracija, a i verovatno i velike brutalnosti policije, ali Gadafiju ne bi visila vlast o koncu, kao što mu sada visi, niti bi bilo Rezolucija SBUN. Osim toga, ni u Egiptu ni u Tunisu nije bilo prebega, niti revolucionarnih komiteta, niti su vojska i policija gubile kontrolu nad celim gradovima - Ben Alija je zamenio Ganuši, a Mubaraka Sulejman, u oba slučaja bliski saradnici diktatora. Po mom mišljenju, događaji u Libiji su bili isuviše specifični i isuviše brzi da bi bili samo spontana reakcija, bez bilo kakvog plana ili podrške spolja. Naravno, moje mišljenje može biti i skroz pogrešno.
Bane5 Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 CNN's Global Public Square blog has asked various Libya experts for their views on Gaddafi's tactics. All seem to agree that the ceasefire is just a ruse. Mansour El-Kikhia, a political science professor at the University of Texas, says: "Libya's rulers are like hyenas. They are survivalists. They create chaos, and in chaos they look for opportunity."
steins Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 (edited) Pukovnik se ovde teško zajebao, usudjujem se reći onoliko koliko su se na početku zajebali Revolucionari. Očekivanja da će Svet da pripomogne su koštale Revolucionare teških gubitaka, a očekivanje Gadafija da će provodadžisanje sopstvenih firmi Rusima i Kinezima da obezbedi veto u UN mu se vraća kao bumerang. Zapravo i jedne i druge boli patka za Pukovnika, i jedni i drugi imaju dovoljno para da ulete na tržište i u nekoj postGadafijevskoj Libiji, tako da im ekskluzivitet koji je ovaj obećavao ne treba. Slično se saplitao i pokojni Sloba. Uopšte kod ovih zaostalih Lidera postoji izgleda sindrom UNa.Ne znam zašto je to tako, valjda su samo izgubljeni u vremenu.Sama NFZ ne znači ama baš ništa. Nit će Gadafi da se baca avionima po pobunjenicima, nit su oni bili bog zna koliko bitni do sada. Prava opasnost vreba od oklopnih jedinica.Rezolucija je bitna jer daje legalni okvir da se ratuje protiv Gadafija. Sad se samo čeka Račak, i to je to......Inače USA je bila pod velikim pritiskom da je donese, a Obama i dalje pere ruke... „Желим да будем јасан: Нећемо распоредити копнене трупе у Либији, нити користити силу ван дефинисаног циља заштите цивила”, истакао је Обама.i jasno je da izuzev logistike i eventualno USAF, Ameri neće da se bakću sa Libijom.pa je pitanje ko će uopšte da skine Gadafija? Revlucionari ne mogu. Fantazije o Egipćanima koji će da ulete su, smešne. Oni imaju i previše problema. Ostatak Arapske Lige ne može, treba im vojska za pucanje u sopstvene revolucionare. Ostaje Evropa. A ko? Francuzi? Španci? Britanci? Ko god da ga skida, to mora da obavi brzo i efikasno, ako se oduži, neće da valja, ni po Narod, ni po Revolucionare, ni po Saveznike..... Edited March 18, 2011 by steins
Gonzo Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Naravno, moje mišljenje može biti i skroz pogrešno. +1
Anonymous Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Nit će Gadafi da se baca avionima po pobunjenicima, nit su oni bili bog zna koliko bitni do sada.Sad zaista više neće. Prava opasnost vreba od oklopnih jedinica. Experts have cautioned that Col Gaddafi's most potent weapons are his ground forces - tanks and heavy artillery.The UN resolution appears to give legal weight, if necessary, to attacks on these forces too.
Ayatollah Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 ili je samo izgubio moralni kompas i izgubio mogucnost da instinktivno razaznaje dobro od zla. tuzno stanje koje vodi vecim porocima.Jedini je problem što u ovoj priči (ne samo u Libiji, već i u drugim arapskim zemljama) nemamo "dobro" i "zlo", već uglavnom sukobe različitih oportunista koji se bore za sopstvene interese na određenoj teritoriji, i u toj borbi lažnim pričama regrutuju mase naivnih ljudi, iskreno željnih veće slobode i boljeg života. Ja ne bih olako etiketirao nikog kao dobro ili zlo, jer niko od njih to i nije - npr. kada bi pitao nekog ko iskreno podržava Gadafija (a od toga nema direktne koristi)zašto to čini, verovatno bi ti rekao da je Pukovnik obezbeđivao red i stabilnost u zemlji i pristojan život Libijcima i da je gradio zemlju, a da su ovi iz Bengazija strani plaćenici i sluge Amerike i Al Kaide, koje hoće da prodaju zemlju stranim okupatorima. Kada bi nekog pobunjenika pitao zašto se bori protiv Gadafija, rekao bi ti da je u pitanju monstrum koji teroriše narod, ubija nevine ljude i potkrada državu, trpajući novac u privatne džepove da bi njegova bahata deca mogla da prave orgije po jahtama, a da vođe iz Bengazija hoće da narodu Libije daju slobodu i život dostojan čoveka i da pravednije podele bogatstvo zemlje. Problem je u tome što i jedan i drugi veruju da se bore za slobodu i pravdu, i što će ubiti jedan drugog zbog toga, a na kraju od toga lično neće imati neke naročite koristi, već će sav kajmak pokupiti oni koji ih na to potpaljuju. Odvratna borba oportunista, do poslednje kapi tuđe krvi.
Minimoog Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 interesantno je odsustvo informacija i reakcija kada su u pitanju Bahrein i Jemen. belosvetski + domaci olos vs. people of Libia. prirodna bogatstva se jos jednom pokazuju kao najcrnji neprijatelj i najvece prokletstvo Afrike.
Roger Sanchez Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 @ AyatollahMubaraka nije zamijenio Sulayman.
Gandalf Posted March 18, 2011 Author Posted March 18, 2011 (edited) ispravio. ako trazis ideoloski i delima nevine ranohriscanske mucenike posvecene samo i iskljucivo ispravnom i pravom cilju, dok su protivnici verifikovane sluge Sejtanove... to bih voleo da vidim. Jedini je problem što u ovoj priči (ne samo u Libiji, već i u drugim arapskim zemljama) nemamo "dobro" i "zlo", već uglavnom sukobe različitih oportunista koji se bore za sopstvene interese na određenoj teritoriji, i u toj borbi lažnim pričama regrutuju mase naivnih ljudi, iskreno željnih veće slobode i boljeg života. Jedini je problem što u ovoj priči (ne samo u Libiji, već uvek i svuda, od kada je sveta i veka, bez izuzetka) nemamo "dobro" i "zlo", već uglavnom sukobe različitih oportunista koji se bore za sopstvene interese na određenoj teritoriji, i u toj borbi lažnim pričama regrutuju mase naivnih ljudi, iskreno željnih veće slobode i boljeg života. Edited March 18, 2011 by Gandalf
MancMellow Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Jedini je problem što u ovoj priči (ne samo u Libiji, već i u drugim arapskim zemljama) nemamo "dobro" i "zlo"Imamo. Zlo je potpuno diktatorska vlast jednog, u svakom smislu korumpiranog, čoveka i njegove porodice, bez ikakvih institucija i mogućnosti ostalih za pokazivanjem slobodne političke volje, koji aktivno ubija one koji su se usudili da kažu nešto što misle, a dobro (ili mnogo bolje od toga) je kada ljudi mogu slobodno da izražavaju svoja politička uverenja, pa makar putem toga morali da preture preko glave godine i godine biranja korumpiranih političara, jer će tim putem možda i doći negde, a prvim putem svakako neće doći nigde. Tvoja verzija političkih događaja, i ne samo tvoja, je odvratno dehumanizovana i svodi se na sukob nekakvih elita. Ti ne vidiš čoveka koji hoće da slobodno kaže šta misli, a da za to ne dobije batine ili metak. Mislim, kažeš da ga vidiš, a u stvari ga ne vidiš. I medved u zoološkom vrtu ima red i pristojan život (za pojmove jednog medveda), no ne verujem da mu i jedan jedini medved na slobodi zavidi.
Ayatollah Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Aha, sad prelazimo na džaba ste krečili argument, ili, koliko god bio slobodan, uvijek te neko jaše. Ayatollaše, standardni arsenal upotrebljavaš. Razočaran sam. Uvijek postoji nada. Kada jedan režim ubijajući promjene ubije i nadu, došao je u opasne vode. Svaka zemlja ima tu svoje posebnosti - mi danas ne znamo ni kako će završit egipatska i tuniška ®evolucija, ali ljudi su puni nade, aktivnosti, samopoštovanja, samopouzdanja. To je činjenica.Sve što sada gledamo u Libiji, i posljedice toga, uključujući i rezoluciju 1973 plod su isključivo karaktera i osobne iskaznice Gaddafijevog režima i Pukovnika osobno. Zašto? Zato jer je on tamo već 42 alfa i omega, jedini bitni faktor, jedina relevantna institucija, sve i sva.It's that simple.A u Bahrainu i Yemenu ništa nije gotovo. Gotovo je kad se ljudi pomire sa ubijanjem svojih nada - a to se još nije dogodilo.Videćemo. Ja lično želim zemljama Severne Afrike sve najbolje - bio sam u svima, osim u Libiji, i uvek sam se lepo i prijatno osećao i bio ljubazno dočekan i otpraćen. Nadam se da će to biti mirne i stabilne države, pune srećnih i zadovoljnih ljudi, i da ću ja tamo odlaziti još mnogo puta. Nažalost, iskustvo me uči da budem veoma skeptičan kad su te stvari u pitanju, jer sumnjam da će sreća i blagostanje običnog čoveka biti prioritet u borbi za vlast u Severnoj Africi. Opet kažem, videćemo.
Anonymous Posted March 18, 2011 Posted March 18, 2011 Jedini je problem što u ovoj priči (ne samo u Libiji, već i u drugim arapskim zemljama) nemamo "dobro" i "zlo", već uglavnom sukobe različitih oportunista koji se bore za sopstvene interese na određenoj teritoriji, i u toj borbi lažnim pričama regrutuju mase naivnih ljudi, iskreno željnih veće slobode i boljeg života....Iskreno sumnjam u to da se onaj nesrećnik u Tunisu samospalio (i pokrenuo čitavu lavinu) po nečijem nagovoru.
Recommended Posts