Anduril Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 oftopičimo, ali samo kratko: nisu ideje komunizma jedini pa ni najveći uzrok postojanja anti-komunizma nego pre svega komunistička praksa. tako laburisti i sfio nikada nisu izazivali ni promil odijuma koji su izazivali komunisti a baštinili su vrlo slične ideje. oni samo nisu praktikovali revolucionarni teror. Upravo, a ja bih otisao i korak dalje. U praksi, fasizam je ekstremni blend korporativnog kapitalizma i nacionalizma, dok mu je pandan staljinizam (a ne komunizam) kao esktremni blend drzavnog socijalizma i nacionalizma. Sam komunizam je teoretsko dete prosvetiteljstva kao i nacionalizam ili liberalizam - a u medjuvremenu ih ima u bezbroj teoretskih varijacija tako da je prica o tome u kontekstu prakse besmislena.
kobni zelaya Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Ne, ne, nije isto. Antiamerikanizam nije prosto mržnja prema jednom narodu (kom?), nego prema jednom univerzalističkom projektu. Pogledaj kako su se lako antikomunisti, od Orbana do male Marine, prešaltali na antiamerikanizam. To je šifra za istu stvar. Desničari preuzimaju svašta, naći ćeš ih i među stop gmo ekipom, itd. Mada ne vidim zašto je to bitno. Šta god da oni hoće i kakve god imali razloge, at the end of the day će svojim mešanjem obesmisliti svaku vrstu socijalnog ili bilo kakvog antikorporativnog pokreta. Jedino će eksplicitno komunistička inicijativa postaviti takve na pravu stranu i tako otvoriti prostor za nekakvu socijalnu borbu.
Prospero Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 A ako izaberemo komunizam, onda šta, tenkovi, pola veka sankcija? Fun fact - komunizam niko nije "izabrao", sam je došao kao revolucija. @Turnbull Naravno, anti-amerikanizam jeste zapravo kompleksni politički stav a ne nekakav priprosti rasizam. Ovdašnji anti-amerikanizam je imao svoju u uvertiru od '60-ih kroz kritiku VIjetnama i američkog imperijalizma, da bi se '90-ih naravno ekstremizovao kroz agoniju raspada. Srspki nacionalizam je u najnovijoj verziji anti-američki iz jasnog razloga - Amerika nije podržala srpsku/Miloševićevu viziju raspada SFRJ. Taj sukob koji je imao sasvim ograničeni i jasni politički aspekt je onda atrofirao u odijum na ceo skup "zapadnih vrednosti" preko medijskog ludila i puštanja majmuna u tenak koje je SPS ponudio kao objašnjenje opšte krize društva, donevši tako još jedan sloj laži i mućenja vode.
Turnbull Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 (edited) Desničari preuzimaju svašta, naći ćeš ih i među stop gmo ekipom, itd. Mada ne vidim zašto je to bitno. Šta god da oni hoće i kakve god imali razloge, at the end of the day će svojim mešanjem obesmisliti svaku vrstu socijalnog ili bilo kakvog antikorporativnog pokreta. Jedino će eksplicitno komunistička inicijativa postaviti takve na pravu stranu i tako otvoriti prostor za nekakvu socijalnu borbu. Mislim da se može povući jasna razlika između kritike amričkog imperijalizma, sa jedne, i antiamerikanizma, sa druge strane. Mada si u pravu da desnica svim snagama trudi da tu razliku zamagli. Edited September 19, 2014 by Turnbull
kobni zelaya Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Upravo, a ja bih otisao i korak dalje. U praksi, fasizam je ekstremni blend korporativnog kapitalizma i nacionalizma, dok mu je pandan staljinizam (a ne komunizam) kao esktremni blend drzavnog socijalizma i nacionalizma. Sam komunizam je teoretsko dete prosvetiteljstva kao i nacionalizam ili liberalizam - a u medjuvremenu ih ima u bezbroj teoretskih varijacija tako da je prica o tome u kontekstu prakse besmislena. +1, da ne veruje čovek. :)
kobni zelaya Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Fun fact - komunizam niko nije "izabrao", sam je došao kao revolucija. To prosto nije tačno, u Španiji su komunisti pobedili na izborima. U staroj Jugoslaviji su sprečeni da dođu na vlast na lokalu i ako su pobedili na izborima i zbog toga je uvedena šestojanuarska diktatura.
Zaz_pi Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Misliš da proverim da nisi tamo? Ta ti je dobra zumbule, idi da vidis da li sam tamo pa mi javi. Odmah bi da ucitava kao njegov drugar ujka Rodja. Zar ti, zumbule, ne mozes normalno da komuniciras? Razocarao si me kao drug i komunista. Ovde zavrsavam ovu sramnu predstavu da ne bih otezavao posao cenjenoj moderaciji.
Turnbull Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 (edited) Aj ne ljuti se, aj okači neki dobar ruski NSBM na hejt mjuzik topik, znam da se razumeš u ruski metal. Edited September 19, 2014 by Turnbull
Prospero Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 @kobni Ne. Izbore je dobio Narodni front gde su socijalisti bili najveća a komunisti druga najveća frakcija po veličini unutar NF. Ne. KPJ je dobila ~60 od ~450 mandata (pristojan rezultat ali ne onaj koji dovodi do vlasti) kao i dobre rezultate na lokalu (Beograd pre svega) na izborima 1920. 6januarska diktatura (1929) nema veze sa tim događajima, ali ima "Obznana" iz 1921.
Roger Sanchez Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 Ta ti je dobra zumbule, idi da vidis da li sam tamo pa mi javi. Odmah bi da ucitava kao njegov drugar ujka Rodja. Zar ti, zumbule, ne mozes normalno da komuniciras? Razocarao si me kao drug i komunista. Ovde zavrsavam ovu sramnu predstavu da ne bih otezavao posao cenjenoj moderaciji. Rusomat je eto konstantno neugodan, ima baš takt plašljive imperije koju fangirlira.
kobni zelaya Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 @kobni Ne. Izbore je dobio Narodni front gde su socijalisti bili najveća a komunisti druga najveća frakcija po veličini unutar NF. Ne. KPJ je dobila ~60 od ~450 mandata (pristojan rezultat ali ne onaj koji dovodi do vlasti) kao i dobre rezultate na lokalu (Beograd pre svega) na izborima 1920. 6januarska diktatura (1929) nema veze sa tim događajima, ali ima "Obznana" iz 1921. Pa dobro, ali su svejedno sprečeni da vrše vlast koju su dobili na izborima. Silom.
Prospero Posted September 19, 2014 Posted September 19, 2014 To se zove i demokratija. *edit: da je poštovana izborna volja (ako ćeš tim putem) onda bi u Rusiji u tom trenutku vladali eseri, možda u kombinaciji sa kadetima, a ne boljševici koji su nakon što nisu pobedili na izborima poslali crvenogaardejce i raspustili Dumu jer im deputatski sastav nije bio po volji. Komunistima u Jugoslaviji je uskraćeno pravo vlasti na lokalu (na nekoliko mesta), što je naravno problem i simptom (jedan od) represivne međuratne vlasti, ali ipak miljama daleko od gaženja demokratije koje su komunisti priređivali tamo gde su zaseli na vlast.
Recommended Posts