Jump to content

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

Ajde neka bude ovde

Blic.rs
No image preview

Ovo je novi ambasador Amerike u Beogradu: Vodio istragu o...

Predsednik SAD Donald Tramp izabrao je novog ambasadora Sjedinjenih Država za Srbiju. Reč je o Marku Brnoviću. Novi ambasador je američki advokat i političar koji je bio 26. generalni tužilac Arizo...

Edited by Popaj

15 hours ago, Weenie Pooh said:

Naravno da Amazon ne kontroliše kompletan ekosistem, to su apsurdan overstatements. Amazon je veliki igrač ali samo jedan od mnogih. Da sutra nestane, ne bi se ništa srušilo, vakuum bi se popunio momentalno.

Nikad nije postojao taj neki prečisti ur-kapitalizam u kom su se proizvodni magnati hrabro sukobljavali na level playing field, to je puka mitologija. Od samih početka do danas, cilj je bio uspostaviti monopol uz pomoć države, to su bile i ostale fundamentalne stvari.

To što danas vedre i oblače tech ghouls i finansijskispekulanti a nekad su industrijalci i energetičari, to praktično ništa ne menja. I ovi i oni se oslanjaju na patronažu državnog aparata da bi opstali i ptosperirali.

U pitanju su trendovi, ne korenite promene. Ako se neko kao Janis pravi da ovoga nikad nije bilo, on timesamo promoviše sopstveni brend u hot take industriji.

Jel koncentracija bogatstva danas i pre 30 godina ista ?

Ili nas utisak vara.

Postoji li neki otpor ili bar glasovi protiv ovoogq sto se trenutno desava na Kolumbiji vezano za proterivanje tudenata ?

Izgleda da ce se kao osnov za proterivanje koristiti i objave na drustvenim mrezama.

Edit :

Bar Turci pominju

Edited by Lezilebovich

Mali Marco nakon sto je ronio krokodilske suze oko free speech na univerzitetima, sada ga rutinski makartisticki zabranjuje pod plastom nacionalnih interesa.

Ali tu je, ocekivano, i Lari da se slozi.

Ars Technica
No image preview

FBI raids home of prominent computer scientist who has go...

Indiana University quietly removes profile of tenured professor and refuses to say why.

Nestao covek i sve reference na maticnom univerzitetu o njemu.

Cak i stranica njegove supruge nije dostupna: https://libraries.indiana.edu/nianli-ma

Arhiviriana verzija: https://web.archive.org/web/20240930195057/https://homes.luddy.indiana.edu/xw7/

Zanimljivija stranica o njemu: https://wangxiaofeng7.github.io/

Sumnja se na spijunazu jer jer imao potpuno legalan status u USA.

Samo za Rodju i @Ivo Petović

Ima jos:

I jos.

Dokaz kako su pickasti americki univerziteti. Takodje dokaz kako je i DEI i Cancel culture ranije implementirano kao deo mode/pritiska a ne uverenja.

6 minutes ago, Budja said:

Samo za Rodju i @Ivo Petović

Hvala za ovo, taman sam ja hteo ovo da kvotujem.

Dotični je prethodnih 5 godina proveo ubedjujući nas sve da su Liberali iskonsko zlo koje guši slobodu govora (dakle, ne establišment, već liberali, ljudi, obični glasači - kačio je i neke glupave ankete kao pinned tvitove o tome), a desničari borci za istu, koji se junački suprotstavljaju ljudima gušterima iz establišmenta i štite 1. amandman.

Sad je najzad shvatio ono što je svakom sa IQ većim od 80 i odsustvom lične pizme protiv neke grupe ljudi bilo jasno oduvek...

Dobra strana priče je da ipak nije Piter Tilova kučkica (ili je makar raskinuo sa istim). Loša strana priče je da je ispao glup ko kurac, zato što je jurio lične ratove i lične frustracije su mu drastično smanjile moć rasudjivanja. I u jednom i u drugom slučaju - ne znam ko ozbiljan više može da konsultuje mišljenje dotičnog za neke ozbiljne amandmane svom setu vrednosti.

51 minutes ago, Ivo Petović said:

Hvala za ovo, taman sam ja hteo ovo da kvotujem.

Dotični je prethodnih 5 godina proveo ubedjujući nas sve da su Liberali iskonsko zlo koje guši slobodu govora (dakle, ne establišment, već liberali, ljudi, obični glasači - kačio je i neke glupave ankete kao pinned tvitove o tome), a desničari borci za istu, koji se junački suprotstavljaju ljudima gušterima iz establišmenta i štite 1. amandman.

Sad je najzad shvatio ono što je svakom sa IQ većim od 80 i odsustvom lične pizme protiv neke grupe ljudi bilo jasno oduvek...

Dobra strana priče je da ipak nije Piter Tilova kučkica (ili je makar raskinuo sa istim). Loša strana priče je da je ispao glup ko kurac, zato što je jurio lične ratove i lične frustracije su mu drastično smanjile moć rasudjivanja. I u jednom i u drugom slučaju - ne znam ko ozbiljan više može da konsultuje mišljenje dotičnog za neke ozbiljne amandmane svom setu vrednosti.

Pa, nije bas tako.

Rec je o "svi su isti" a ne "liberali su ok".

22 hours ago, Budja said:

Pa, nije bas tako.

E pa, neće to moći tako lako da prodje. Dotični je 5 godina guslao samo o zlim liberalima, 90% tema koje je obradjivao su bili zli liberali koji podržavaju cenzuru i dobri desni populisti koji se bore za free speech. Radio je, na svojoj solidnoj platformi, direktnu propagandu za GOP godinama, jedan od ljudi (nekoliko desetina) koji su uticali na rezultat izbora.

Trebalo je samo dva meseca vladavine i najgora kršenja američkog ustava ikada, da se dodje do stava da su svi isti. Tim tempom, ako je u njemu ostala trunka obraza, za mesec dana će sam da pojede sva govna koja je izasrao.

A to da su svi isti nepogrešiv je znak za moj izlazak iz svake konverzacije. Ništa intelektualno nepoštenije i lenjije ne postoji. Sadašnji režim hapsi legalne imigrante po ulicama, zbog tetovaža, i šalje ih u drugu državu, bez due procesa, sudjenja, optužbi - ičega....to je svi su isti? Najbogatiji čovek na svetu bukvalno kupuje glasove po Viskonsinu. A to je tek početak. Može se reći da su liberali loši, licemerni, lažu, mažu, samozadovoljni i šta god drugo što pije vodu, ali da su isti sa fašovima....neka hvala, bilo bi me sramota da se probudim ujutru.

But, whatever rocks your boat...Nemoj samo očekivati moje sažaljenje kad krenu da dolaze po likove poput tebe, u kožnim kaputima i maskama, bez legitimacija.

Edited by Ivo Petović

23 hours ago, Budja said:

Pa, nije bas tako.

Uzalud crtaš da je sloboda izražavanja princip a ne partijska politika. To sve zauzelo busije na poziciji "dobro je kad moji guše a loše kad njihovi", i ne popušta.

Greenwald koji deceniju unazad kritikuje akademsku cenzuru je "ispao glup", trebalo je da mudro ćuti dok su demokrate na vlasti, svestan da uvek može i gore rolleyes

8 minutes ago, Ivo Petović said:

E pa, neće to moći tako lako da prodje. Dotični je 5 godina guslao samo o zlim liberalima, 90% tema koje je obradjivao su bili zli liberali koji podržavaju cenzuru i dobri desni populisti koji se bore za free speech. Radio je, na svojoj solidnoj platformi, direktnu propagandu za GOP godinama, jedan od ljudi (nekoliko desetina) koji su uticali na rezultat izbora.

Trebalo je samo dva meseca vladavine i najgora kršenja američkog ustava ikada, da se dodje do stava da su svi isti. Tim tempom, ako je u njemu ostala trunka obraza, za mesec dana će sam da pojede sva govna koja je izasrao.

A to da su svi isti nepogrešiv je znak za moj izlazak iz svake konverzacije. Ništa intelektualnije i lenjije ne postoji. Sadašnji režim hapsi legalne imigrante po ulicama, zbog tetovaža, i šalje ih u drugu državu, bez due procesa, sudjenja, optužbi - ičega....to je svi su isti? Najbogatiji čovek na svetu bukvalno kupuje glasove po Viskonsinu. A to je tek početak. Može se reći da su liberali loši, licemerni, lažu, mažu, samozadovoljni i šta god drugo što pije vodu, ali da su isti sa fašovima....neka hvala, bilo bi me sramota da se probudim ujutru.

But, whatever rocks you boat...Nemoj samo očekivati moje sažaljenje kad krenu da dolaze po likove poput tebe, u kožnim kaputima i maskama, bez legitimacija.

Nismo se razumeli.

"Svi su isti" je moja interpretacija Grinvaldovog stava u vezi odnosa dva rezima prema slobodi govora. Ne ukljucuje ostale stavke Trampove vlasti. Takodje se nije odnosilo na moj stav.

Ne pratim Grinvalda detaljno, pa ne mogu da komentarisem da li je on bio samo anti-woke ili i mnogo direktnije za Trampa.

A sada moj stav:

Postavio sam Ron Pola. Ima i drugi video Ron Pola u vezi Irana i moguceg rata.

Tramp je izabran na platformi dole ilegalni imigranti, anti woke free speech, America Firs dole Kina, mir u svetu, i da zivimo bolje.

U tom smislu, 17 Venecuelanaca su verovatno pravni problem ali ne i politicki, ali da ICE ide po John Hopkinsu i proteruje indijske studente zbog pro Gaza eseja u studentskom glasilu, jeste politiciki problem - radikalno pro Bibi ne znaci biti anti-free speech zbog Gaze. To je u suprotnosti sa platformom.

Takodje, ludovanje sa carinama Kanadi nije deo platforme - merenje penisa carinama sa Kinom da, ali ovo generalno ludovanje ne.

I to JESU dve stvari koje ce mu doci na politicku naplatu vrlo skoro.

Ko ce pokupiti kajmak, ne znam, sigurno ne sadasnji DNC mainstream.

On 31. 3. 2025. at 16:06, Budja said:

I jos.

Dokaz kako su pickasti americki univerziteti. Takodje dokaz kako je i DEI i Cancel culture ranije implementirano kao deo mode/pritiska a ne uverenja.

Jedini dokaz koji ja ovde vidim je da cancel kultura ne postoji, makar ne kao kao novi fenomen, i da kritičari toga nisu imali problem sa cancellovanjem nego s tim ko to radi i zašto.

Cancel nekog (opskurnog) rasiste

Cancel nekog ko govori o izraelskom genocidu