Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted (edited)

@Peter Fan

2 auta i rata za kucu koju moze da pokriva vodoinstalater su not great, not terrible? Sa jednom platom? Zdravstveno je za jednu osobu ili celu porodicu?

Dvoje sa prosecnim platama iz neke fabrike to mogu isto da finansiraju?

Edited by glibav
Posted
3 hours ago, radisa said:

Za sta?

Kod nas imas pdv, porez na zaradu i porez na imovinu...

Kad imas 18 gidina, ides u skolu imas pravo glasa i najverovatnije ne placas ni imovinu ni zaradu..

Placas pdv kad udjes u radnju od para koje su ti roditelji dali, najcesce...

Znaci legalan glasac koji ne placa porez... jbg, to moze dugo da traje....

Ima i to, ne brini. Sales tax u zavisnosti od države, kao i sve ovo nabrojano.

Posted
2 hours ago, bags said:

@Peter Fan

Ali zato infrastruktura kida... :rolleyes:

Au, da samo vidiš kakva je razlika od grada do grada i države od države što se tiče puteva! :isuse:

Recimo Florida (bez toll puteva, mada i takvi) je užas, a vozio sam se nemali broj puta od Ft Lauderdale do Jacksonville. Wellington u Floridi je izuzetak jer tamo živi elita konjičkih sportova. 
Južna Kalifornija/LA je užas takodje sa smecem, popucanim gumama od kamiona, itd, doj je većina Washingtona (Seattle) uredjeno kao neki parkić od puteva. 

Ohio je lutrija, Pensilvanija je uglavnom OK. NY je 50-50.

Posted
37 minutes ago, glibav said:

@Peter Fan

2 auta i rata za kucu koju moze da pokriva vodoinstalater su not great, not terrible?

not great, not terrible za dvoje obicnih fabrickih radnika. Za vodoinstalatera to nije problem da sve pokrije sam, a ako supruznik radi, sve ostalo je bonus. Ja znam dosta nasih koji cepaju razne gradjevinske poslove, i uzimaju cash, dok supruge rade bilo kakve poslove samo da mogu imati osiguranje, jer je ono dosta jeftnije kad se uzima kroz poslodavca. Jeftinije je jer je grupa polisa, i jer poslodavac placa pola, a nekad i vise.

Zdravstveno je za jednu osobu ili celu porodicu?

Osiguranje za porodicu, ako je kroz poslodavca. Nije neko super osiguranje, ali je pristojno. 

Dvoje sa prosecnim platama iz neke fabrike to mogu isto da finansiraju?

Da, pa to sam i napisao.

• +1 1
Posted
17 minutes ago, dragance said:

Recimo Florida (bez toll puteva, mada i takvi) je užas, a vozio sam se nemali broj puta od Ft Lauderdale do Jacksonville. Wellington u Floridi je izuzetak jer tamo živi elita konjičkih sportova. 

Pa i u samim drzavama ima razlike. FL je uglavnom odlicna, pogotovo I-75. Oko Majamija je hit or miss, kao i u drugim velikim gradovima.

Generalno je jug bolji, jer su putevi noviji i jer nema smrzavanja. Midwest, Plains, East Coast - to je druga prica.

• +1 1
Posted
4 hours ago, Gandalf said:

na healthcare.gov se ulogujem, i nađem osiguranje koje mi odgovara. od samog početka do danas, uvek Kaizer Permanente jer su oni ovde daleko najbolji.

tokom studija sam dobijao subvencije jer mi je dohodak (stipendija) bio mali, i plaćao nekih $50 mesečno. sada je minimum $600 jer ja sada subvencionišem druge. ista firma, ista (uglavnom) odlična usluga.

da nisi kojim slučajem mislio na Medicaid?

Ne. Obamacare je evo da kazemo $450 jer tako kaze Njujorker. Obamacare ne moze svako da uzme, jer postoji limit za dohodak. Osobi koja ima primanja recimo 50 hiljada dolara teze pada da plati $450 mesecno za Obamacare nego osobi koja zaradjuje 100 hiljada i placa $600 mesecno za privatno osiguranje jer ne moze da uzme Obamacare. Zato sam rekao da je Obamacare “skup”. Jeftinije je od privatnog osiguranja, ali je skupo onom segmentu populacije kojem je namenjen.

Posted (edited)

Američka patkometrija na srpskom forumu, takmiče se čiji je health coverage paket povoljniji :hail::jerry:

Evo za nas ostale koji se ne razumemo najbolje u divotnu terminologiju prvog sveta, blago uprošćeno:

Edited by Weenie Pooh
Posted

Aj ne seri ljubi te brat. Da valja srpsko besplatno drzavno osuguranje, ne bi firme po Srbiji plaćale privatno osiguranje svojim zaposlenima.

• +1 1
Posted
11 minutes ago, ObiW said:

Aj ne seri ljubi te brat. Da valja srpsko besplatno drzavno osuguranje, ne bi firme po Srbiji plaćale privatno osiguranje svojim zaposlenima.

Na koje osiguranje misliš?

Posted

Na ono koje plaća firma u kojoj moj drug radi. 

Posted
11 minutes ago, ObiW said:

Na ono koje plaća firma u kojoj moj drug radi. 

Zdravstveno ili osiguranje od povrede na radu i sl?

• Create New...