bags Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 13 hours ago, Њујоркер said: Ostaje kurac da izbije oci. Zena i ja imamo dva posla, i nemamo dece. O kakvim 20 000$ ti covece pricas? A nije da nas dvoje nemamo solidne prihode, pa ipak, kad se sve dazbine poplacaju, za sejvings ostanu, ako ostanu, par dolara tu i tamo. po tvojoj racunici mi bismo se baskarili ko baja patak… nemoj se brukas. Nije ovih 20.000 samo savings nego kolicina novca koja ti ostane na rasploaganju kad platis stan, otadzbine, hranu i druge osnovne stvari. Neko potrosi deo taj deo za hobije, neko za ulaganja, neko u stednju. Zvanicno je prosecna godisnja plata oko 65.000, znaci to ti je okok 130.000. godisnje. Ne deluje mi nimalo nerealno da 20k ostane. Nema potrebe govoriti da je ovo prosek i da ima ljudi kojima ne ostane nista i ljudi kojima ostaju milioni godisnje. Ono sto sigurno ne mozes osporiti da ti skoro nigde na svetu (par manjih bogatih drzava ili ovih sto imaju naftu) ne ostaje toliko para kao u Americi. 12 hours ago, Њујоркер said: @RadoyePa u ajovi i ostalim pripizdinama su i prihodi znatno nizi nego u njujorku i vecim centrima, te se sve to unekoliko iznivelise. kao sto rece, bog sveti zna sta je ukljuceno a sta ne u tu statistiku. Meni samo na usljivi obamaker ide 450$ mesecno, pride jos i doplacujem dok ne stignem do magicne cifre od 2000$, kada osiguranje tek uskace. Jebo im pas mater lopovsku. A otislo mi oko ukurac, i krunica… To je specifican americki problem.Samo da znas da i prosecan austrijanac placa barem 500 eur mesecno pa kod stomatologa nema ni krunicu ni skoro nista drugo ukljuceno. Uz to ima i prosecnu platu za trecinu manje od amerikanca. 1
Њујоркер Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago aha, jeste. to kao da vucic progovara brojke bez smisla. https://howmuch.net/articles/how-much-americans-make-wages-2020 imas 50% ljudi koji zive ispod ili na granici siromastva i 10 % ljudi koji zive kao bogovi, ali u celini uzev, svima nama ostaje po 20k na kraju godine, jeri sarma. daj, covece, ne pricaj meni kako mi je. 1
bags Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 5 minutes ago, Њујоркер said: daj, covece, ne pricaj meni kako mi je. Pa ne pricam ja kako je tebi nego prosecnom amerikancu. Ti meni na odgovor za to saljes link star 6 godina sa neto platama o kojima ostatak sveta moze samo da sanja. Prosecan godisnja plata u americi je zvacnicno 66.000 USD, a median za full time je oko 61.000 USD. Znaci 120.000 kako god okrenes sa da full time posla. Pa u celoj americi je median household income na 80.000 USD. 2
Њујоркер Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Kao prvo, link koji sam ti poslao je bio samo za ilustraciju kako se plate rasporedjuju po americi. Za ovih sest godina malo se sta na tom paju promenilo. Ne mislis valjda da su bogati najednom osiromasili, a slepci sa dna kace se najednom popeli koju stepenicu vise?!? drugo, ta prosecna plata je napumpana samo tako. U nju su uvrstili sve moguce overtajme, tipove za bartendere i t d, a ne stvarnu platu od 40 sati nedeljno, pa tek tako fino maksimalno napumpanu podelili sa brojem radnika! da nesto tu smrdi, govori valjda i podatak da je prosecan kucevni prihod u americi tek oko 80k! A u taj prihod ulaze svi ukucani preko 15 godina starosti!!! Zar ne bi trebao da bude po ovim divnim prihodima bat 50% veci? Ako ne i dupli. i trece, mi ovde kada govorimo o platama govorimo o bruto iznosima. Znaci ako neko prima 64k, to je bruto plata, koju on nikad ne vidi. Koliko na kraju dobije, zavisi koliko ce irs da ga rebne, znaci u koji bracket upada: jedan od uslova je koiki mu je prihod, drugi da li je ozenjen, treci da li ima decu itd… meni od plate se svake nedelje odbija otprilike cetvrtina, i dok mi legnu pare na racun, stignu mi tri frtalja ceka. No, kradji ni tu nije kraj, kad se rade takse, onda na kraju svake taksene godine (do 15 aprila) saznas koliko te smradovi iz irs jos hoce da ogule, jer si po njima previse zaradio. Prosle godine sam im morao da dam dodatnih 2400$, zadavili se dabogda!
Weenie Pooh Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Sporite se ni oko čega, realno. Naravno da je statistika prenabudžena, i naravno da tipičan Amerikanac nema tih ekstra 20k u džepu na kraju godine. Baš kao što ne prihoduje ni tipičan Srbin 1,300 dolara svakog meseca kako tvrde Vučićevi podaci. Gde i kome te pare stvarno odlaze je staro pitanje, a nije teško dosetiti se odgovora... ako se ne zaglaviš na beskrajnom premeravanju kvaliteta života između lokacije X i lokacije Y, što ne vodi nikuda. 1
Gandalf Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Њујоркер said: drugo, ta prosecna plata je napumpana samo tako. U nju su uvrstili sve moguce overtajme, tipove za bartendere i t d, a ne stvarnu platu od 40 sati nedeljno, pa tek tako fino maksimalno napumpanu podelili sa brojem radnika! srednji dohodak nije napumpan, naprotiv. 1) u pitanju su reprezentativne ankete, pa se ne deli brojem radnika. već nađeš osobu koja je među svim upitanima taman na sredini, tj. prima više nego 50% upitanih. 2) za one koji su zaposleni puno radno vreme, pitanje je koliko data osoba tipično radi i tipično zarađuje. pa prekovremeno ne ulazi u proračun, sem za one koji redovno rade prekovremeno. 3) za mnoge (ne i tebi) je značajna stavka zdravstveno osiguranje koje plaća poslodavac, što je pristojna cifra na godišnjem nivou ali se ne računa u lični prihod.
dragance Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ne zaboraviti da postoji payroll taksa, pa state taksa i city taksa, u zavisnosti gde živiš.
radisa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, dragance said: Ne zaboraviti da postoji payroll taksa, pa state taksa i city taksa, u zavisnosti gde živiš. Za sta? Kod nas imas pdv, porez na zaradu i porez na imovinu... Kad imas 18 gidina, ides u skolu imas pravo glasa i najverovatnije ne placas ni imovinu ni zaradu.. Placas pdv kad udjes u radnju od para koje su ti roditelji dali, najcesce... Znaci legalan glasac koji ne placa porez... jbg, to moze dugo da traje....
ObiW Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Njujorkeru je tesko sto placa $450 mesecno Obamacare, sa $2000 deductable. Ja sam pre 10 godina placao privatno osiguranje (jer se nisam kvalifikovao za Obamacare) $600 mesecno sa $2500 deductable. Problem Obamacare nije sto je skup i sto ima high deductable... problem je sto nema mnogo doktora koji primaju to osiguranje, a oni koji ga primaju nisu dobri.
Gandalf Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 3 minutes ago, ObiW said: Problem Obamacare nije sto je skup i sto ima high deductable... problem je sto nema mnogo doktora koji primaju to osiguranje, a oni koji ga primaju nisu dobri. ??? preko sajta platiš za Kaizer Permanente i pičiš, ovih dana minimum $600 mesečno bez subvencija. a $450 mesečno sa $2000 odbitaka deluje bagatela. Edited 1 hour ago by Gandalf
ObiW Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Gandalf said: ??? preko sajta platiš za Kaizer Permanente i pičiš, ovih dana minimum $600 mesečno bez subvencija. a $450 mesečno sa $2000 odbitaka deluje bagatela. Ne razumem pitanje.
Gandalf Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 7 minutes ago, ObiW said: Ne razumem pitanje. na healthcare.gov se ulogujem, i nađem osiguranje koje mi odgovara. od samog početka do danas, uvek Kaizer Permanente jer su oni ovde daleko najbolji. tokom studija sam dobijao subvencije jer mi je dohodak (stipendija) bio mali, i plaćao nekih $50 mesečno. sada je minimum $600 jer ja sada subvencionišem druge. ista firma, ista (uglavnom) odlična usluga. da nisi kojim slučajem mislio na Medicaid? Edited 1 hour ago by Gandalf 1
Peter Fan Posted 48 minutes ago Posted 48 minutes ago 37 minutes ago, radisa said: Za sta? Kod nas imas pdv, porez na zaradu i porez na imovinu... Kad imas 18 gidina, ides u skolu imas pravo glasa i najverovatnije ne placas ni imovinu ni zaradu.. Placas pdv kad udjes u radnju od para koje su ti roditelji dali, najcesce... Znaci legalan glasac koji ne placa porez... jbg, to moze dugo da traje.... na federalnom nivou: porez na prihod (plate, kamate, dividende, kapitalni dobitak, itd.) na drzavnom nivou: izuzev nekoliko drzava tipa Florida i Nevada koje nemaju porez na prihod, uglavnom sve kao i gore, ali zavisi od drzave do drzave na okruznom nivou: porez na nekretnine i porez na promet (nesto kao PDV) na gradskom nivou: porez na promet U mojoj drzavi (IL) povrh federalnog poreza (32% - raspon ide od 0 - 37%), placam jos 5% na zaradu, i okrugu (Lake) placam u prosjeku 10% porez na promet (zavisno od grada na okruzni porez ide jos obicno 2-3% koji svaki grad doda) i na nivou okruga placam godisnji porez na nekretnine koji je oko 1.3% vrijednosti nekretnine. Porez na nekretnine ima okruznu osnovicu i gradske dodatke. Izuzev federalnog poreza, ostali porezi uglavnom nemaju mnogo mjesta za izuzetke i placam nominalne rate. Federalni porez dozvoljava razne izuzetke, pa mi je sav effektivni porez na svim nivoima ukupno) oko 22%.
Recommended Posts