malkin Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 +1 najveći problem iz perspektive američke javnosti je što je debata postavljena kao izbor da li USA da ratuje izdaleka ili izbliza, ništa treće se ni ne uzima u obzir.
April Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 pa da, ali sta sad ocekujes, da ponovo salje vojsku tamo nakon sto su slanjem vojske izazvali sranje? Problem je što bombarduju, arbitriraju i, uopšte uzev, zatiru svaku nadu u formiranje demokratskih institucija i prakse tamo. Nakon njih, zeleni ekstremisti izgledaju kao drugari iz komšiluka. Kad jenkiji izvuku svoje trupe, zemlja iza njih izgleda kao posle nuklearnog udara. I sad bi oni da ih još malo dobombarduju?! Neka ih samo ostave na miru, preživeće Kurdi i bez njih. Ne znam na sta mislis. Po meni je tu najveca greska bila ulazak u Irak i za to snose punu odgovornost. Uostalom sa tim greskama ne treba nastavljati. A Libija? Ne znam ni šta su to epohalno uradili u Avganistanu. Nemam osećaj da je ijedna od tih akcija inicirala posustajanje muslimanskog ekstremizma. Naprotiv, samo ga je jačala dodatnim pljačkaškim aktivnostima. Iran sad izgleda kao rajski vrt u odnosu na Irak. Ali manje-više ostalo: ja sam najviše ogorčen zbog čitavih slojeva društva koji su im poverovali a sada su ostavljeni na milost i nemilost hijenama koje stižu, kao u Sajgonu. Ako ih još budu branili selektivnim bombardovanjem, samo će izazvati orgastičku odmazdu.
Кристофер Лумумбо Posted September 11, 2014 Author Posted September 11, 2014 prvo, kakve demokratske institucije i prakse? ko je to hteo da formira tamo pa su onda amerikanci unistili svaku nadu? nemoj samo o nepravednom ratu, to je opste mesto i o tome ne treba raspravljati. kurdi ce mozda preziveti ali ako se ovo zlo prosiri...
malkin Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Ne znam ni šta su to epohalno uradili u Avganistanu.pobedili Talibane tako će sad i ISIS da pobede. uzgred, i ISIS je dobrim delom posledica rata u Iraku. gotovo sav vojni kadar grupe su Sadamovi oficiri, baathisti.
Zaz_pi Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 (edited) prvo, kakve demokratske institucije i prakse? ko je to hteo da formira tamo pa su onda amerikanci unistili svaku nadu? nemoj samo o nepravednom ratu, to je opste mesto i o tome ne treba raspravljati. kurdi ce mozda preziveti ali ako se ovo zlo prosiri... Zlo su oni stvorili od Libije do Sirije svojim delovanjem. ISIS koristi puno americkog oruzja, gomila clanova im je prosla americku obuku po kampovima u Turskoj i Jordanu. Naravno da se Turcima ne ulazi u rat sa njima kada ko zna ko je sve usao kada su im Amerikanci rekli da treba da drze otvorenu granicu, prave baze za obuku, snadbevanje, prvu pomoc...tik uz granicu sa Sirijom. Ekipa koja je osvajala Raku je dosla sa severa i svi su zajedno slavili kada je SAA oisla iz grada. Tek kasnije su se pokoskali oko plena. :) Inace, bas me zanima kako planiraju da napadnu Siriju bez odobrenja sirijskih vlasti ili UN a da im se to ne vrati u Ukrajini, na sta su ih Rusi vec upozorili. Sirijska vlada je rekla da je sprema da saradjuje u borbi protiv ISISa ali oni zvanicno odbijaju, mada ko zna sta je iza scene. Edited September 11, 2014 by Zaz_pi
malkin Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 (edited) kurdi ce mozda preziveti ali ako se ovo zlo prosiri......desiće se... šta tačno? u regionu postoji solidan broj zainteresovanih za zaustavljanje te grupe. sa druge strane, prilično je jasan trend radikalizacije islamista (i drugih) kao posledica američkih intervencija u regionu, od dronova do vojske na terenu. istovremeno, američki kontraobaveštajci tvrde da ISIS nije pretnja Americi. zašto se onda Obama upušta u ovo koji đavo? Edited September 11, 2014 by malkin
mandingo Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Problem je što bombarduju, arbitriraju i, uopšte uzev, zatiru svaku nadu u formiranje demokratskih institucija i prakse tamo. Nakon njih, zeleni ekstremisti izgledaju kao drugari iz komšiluka. Kad jenkiji izvuku svoje trupe, zemlja iza njih izgleda kao posle nuklearnog udara. I sad bi oni da ih još malo dobombarduju?! Neka ih samo ostave na miru, preživeće Kurdi i bez njih. A Libija? Ne znam ni šta su to epohalno uradili u Avganistanu. Nemam osećaj da je ijedna od tih akcija inicirala posustajanje muslimanskog ekstremizma. Naprotiv, samo ga je jačala dodatnim pljačkaškim aktivnostima. Iran sad izgleda kao rajski vrt u odnosu na Irak. Ali manje-više ostalo: ja sam najviše ogorčen zbog čitavih slojeva društva koji su im poverovali a sada su ostavljeni na milost i nemilost hijenama koje stižu, kao u Sajgonu. Ako ih još budu branili selektivnim bombardovanjem, samo će izazvati orgastičku odmazdu. Pa oni su (Amerikanci) i uspostavili demokratske institucije tamo. Problem je nastao kad je siitska vecina izasla da glasa siitske partije. Za razliku od sunita Sadama koji je dobijao sa 96.8% glasova. Istina je da nikada nisu trebali da ulaze u tu avanturu. Sa drugim pasusom se slazem. To je govorila i CIA jos pre Iraka ali su ratovi postali patrijotsko - politicki (ovo vezi i za Obamu) pa niko nije obracao paznju na to.
Кристофер Лумумбо Posted September 11, 2014 Author Posted September 11, 2014 ...desiće se... šta tačno? u regionu postoji solidan broj zainteresovanih za zaustavljanje te grupe. sa druge strane, prilično je jasan trend radikalizacije islamista (i drugih) kao posledica američkih intervencija u regionu, od dronova do vojske na terenu. istovremeno, američki kontraobaveštajci tvrde da ISIS nije pretnja Americi. zašto se onda Obama upušta u ovo koji đavo? pa desice se ovo sto se vec desava, a to je samo po sebi strasno. sad pronadji gde sam napisao da bi amerika trebala bilo kako da reaguje.
Zaz_pi Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 (edited) ...desiće se... šta tačno? u regionu postoji solidan broj zainteresovanih za zaustavljanje te grupe. sa druge strane, prilično je jasan trend radikalizacije islamista (i drugih) kao posledica američkih intervencija u regionu, od dronova do vojske na terenu. istovremeno, američki kontraobaveštajci tvrde da ISIS nije pretnja Americi. zašto se onda Obama upušta u ovo koji đavo? Zato sto odredjeni ludacki krugovi u Vasingtonu imaju svoje planove za Bliski istok. Sa time u vezi treba gledati i desavanju u Ukrajini jer izgleda da su povezana. Posle odbijanja da koristi silu prosle godine, uz pomoc Rusije, ekipica je aktivirala Ukrajinu da bi nasla opravdanje za napad na Siriju. ;) Mogu da se kladim ovde, da ce oni napadti SAA kao i ISIS, kako vreme bude prolazilo mozda i vise SAA Edited September 11, 2014 by Zaz_pi
Zaz_pi Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Inace, Nemci i Britanci za sada izvan operacija: Germany and the U.K. on Thursday ruled out carrying out air strikes on Islamic State militants in Syria, a day after President Barack Obama authorized the start of U.S. air strikes there. "We haven't been asked, nor will we do it," German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier told reporters when asked about German participation in air strikes against the Islamic State, known as ISIL or ISIS, in light of Mr. Obama's speech. "We need to be honest with ourselves in the current situation, we don't yet have a final, blanket strategy which guarantees that we'll be successful against ISIS and similar groups," the German minister said in Berlin. His U.K. counterpart Philip Hammond explicitly ruled out air strikes in Syria, after the U.K. parliament struck down such a move last year.
malkin Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 pa desice se ovo sto se vec desava, a to je samo po sebi strasno. sad pronadji gde sam napisao da bi amerika trebala bilo kako da reaguje.ok, pardon, prenaglio sam i pročitao ono što si napisao kao implicitno opravdanje Obamine strategije.
April Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Pa oni su (Amerikanci) i uspostavili demokratske institucije tamo. Uh...ja sam tu usvojio sasvim titoistički stav o posebnostima i mislim da te stvari ne idu po algoritmu. Čini mi se da je više slobodnog mišljenja bilo u socijalističkom savezu radnog naroda nego u instaliranim političkim pozorištima. Meni je, npr. Japan dobar kompromis demokratskih procedura i specifičnog mentaliteta i nasleđa. Mislim, ideja da će Irak preuzeti evropski model...svašta.
Shan Jan Posted September 11, 2014 Posted September 11, 2014 Verujem da kurdi jedva cekaju da ameri ojacaju bombardovanje, izgleda da tamo gde dodje ISIS kurdi nestaju. Pravi problem su suniti, ali oni su izgleda odavno izgubljeni sto se USA tice. BTW, cini se da kurdi za sad na celom tom prostoru imaju najstabilniju "drzavu". Onaj ko njih uzme da podrzava kao saveznike mogao bi da vrlo profititra... ili okrene ceo region protiv sebe.
Gandalf Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 (edited) Edited September 12, 2014 by Gandalf
Gandalf Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 +1. Ne verujem da bi cak ni naveci hawks tipa McCain, Graham ili HRC poslali ground troops kad bi se pitali. naravno. i ovo sto se sada desava i planovi za nekakvo ograniceno vojno angazovanje su iznudjeni.
Recommended Posts