Shan Jan Posted December 5 Posted December 5 Zvucace cudno ali ja sam imao vrlo vrlo pozitivna iskustva sa privatnim u Srbiji. Trenutno smo sa Wiener i placaju sve sto su u ugovoru rekli da placaju bez mnogo pitanja i kukanja za dodatnom dokumentacijom a vala u zadnje dve godine su mi sigurno platili/refundirali 2-3 hiljade evra od zubara, preko ocnog, fizikalne, snimaka ovih i onih, pregleda svih zivih specijalista itd itd... Jedino ne racunaju preglede vezane za mrsavljenje kao refundable, to kazu nije bolest 1
Mel Posted December 5 Posted December 5 (edited) Juce na mom insta na nekoj strani koju pratim komentar - mi radimo u (iz) Evropi/e, a jedan kolega koji je u USA timu dobio kancer, da bi mogao da iskoristi osiguranje, mora jos da bude zaposlen, a da bi bio zaposlen skupljali smo mu PTO dane (sta god to znacilo) - znaci nije samo da li ce da odbiju da ti refundiraju, nego je i da su namestili da je osiguranje vezano za posao koji ces cesto izgubiti onog sekunda kad se razbolis. Clever, heh? Ipak razmisljam da je necivilizovano ne reci jadan covek, nadam se da ce pocinioca uhvatiti i da ce dobiti smrtnu kaznu, jerbo uzeo je pravdu u svoje ruke. Cak ne ni pravdu jer ovaj CEO nije nikakav kriminalac, posto koliko kapiram nema nikakve tuzbe ili necega protiv njega, znaci posten covek koji radi u okviru zakona. I da zavrsim cinicno, ako im se ne svidja United Healthcare, nek na svom slobodnom trzistu izaberu drugu kompaniju da se osiguraju preko nje. Edited December 5 by Mel
bags Posted December 5 Posted December 5 Meni je recimo Allianz pre par godina trazio ne dokaz nego objasnjenje zasto su neke vakcine obavezne za decu iako pise u ugovoru da pokrivaju obavezne vakcine za decu. Cigna je kod supruge u 75% slucajeva trazila nesto dodatno. 1 1
Mel Posted December 5 Posted December 5 Just now, bags said: Meni je recimo Allianz pre par godina trazio ne dokaz nego objasnjenje zasto su neke vakcine obavezne za decu iako pise u ugovoru da pokrivaju obavezne vakcine za decu. Cigna je kod supruge u 75% slucajeva trazila nesto dodatno. Pa sta si radio, kopirao pasus iz udzbenika imunologije?
bags Posted December 5 Posted December 5 2 minutes ago, Mel said: Pa sta si radio, kopirao pasus iz udzbenika imunologije? U jednom momentu proradi inat i onda sam smarao pedijatra koji im je to jos dodatno obracunao i poslao direktno objasnjenje. O tome da dosta kvota moras sam pratiti jer njihovi IT sistemi to ne podrzavaju ne vredi ni pricati. U jednom momentu kod prve zenine trudnoce imao sam jebeni excel samo sa tim sranjima. 1 1 1
Sammael Posted December 5 Posted December 5 Verovatno ima neka odluka min zdravlja šta je obavezno. Tako samo kupuju vreme, pošto nije štos samo u tome da ne isplate štetu, nego i kada je isplate. Ako u nekom periodu imaju mnogo šteta, onda gledaju kako znaju i umeju da to prebace u naredni period. 3
Mel Posted December 5 Posted December 5 Just now, Sammael said: Verovatno ima neka odluka min zdravlja šta je obavezno. Tako samo kupuju vreme, pošto nije štos samo u tome da ne isplate štetu, nego i kada je isplate. Ako u nekom periodu imaju mnogo šteta, onda gledaju kako znaju i umeju da to prebace u naredni period. To mi je prvo palo na pamet ali svejedno (mislim meni to sad radi neki dir za neke troskove, mislim da zeli da prikaze kako je u 2024toj srezao troskove tako sto ih prosto ne plati u 2024toj)
Shan Jan Posted December 5 Posted December 5 Ma prosto je... sto te vise cimaju, to ce vise ljudi odustati. Isplati se. Meni je neverovatno da uopste treba da se placa lecenje. Kapiram da ce uvek biti razlike i da ce neki dobiti bolji tretman pa i lekove ali dobra besplatna zdravstvena zastita je ljudsko pravo jednako kao hrana i smestaj. Ovaj CEO je itekako kriv, cuj radio po zakonu, da po zakonu napravljenom tako da bogate kompanije mogu da varaju i maltretiraju bolesne ljude a on jos double down taj pristup. Zlo. 6
Weenie Pooh Posted December 5 Posted December 5 34 minutes ago, Shan Jan said: Ma prosto je... sto te vise cimaju, to ce vise ljudi odustati. Isplati se. Meni je neverovatno da uopste treba da se placa lecenje. Kapiram da ce uvek biti razlike i da ce neki dobiti bolji tretman pa i lekove ali dobra besplatna zdravstvena zastita je ljudsko pravo jednako kao hrana i smestaj. Ovaj CEO je itekako kriv, cuj radio po zakonu, da po zakonu napravljenom tako da bogate kompanije mogu da varaju i maltretiraju bolesne ljude a on jos double down taj pristup. Zlo. Ljudi će odustati kad i ako mogu da odustanu - ako postoji solidan sistem javne zdravstvene zaštite na koji mogu da se oslone. Tamo gde ne postoji nikakav (osim za socijalne slučajeve i penzionere), nema odustajanja. Pick your poison, plaćaj gde moraš i nadaj se najboljem. Prošle godine koleginica iz američke firme naprasno dala otkaz iako kaže da je bila vrlo zadovoljna i poslom i platom; muž joj se ozbiljno razboleo pa mora da nađe firmu koja nudi bolji coverage. Ne znam šta je našla i koji im je deo lečenja to drugo osiguranje pokrilo. 1 1
dragance Posted December 5 Posted December 5 Na NZ i UK te niko ne pita ni zašta. Možda sam imao sreće, ali veoma često - tj kad god mogu odem kod preapproved klinike/što god i ne platim ništa, tj direktno osiguranje plati umesto mene. Nikada mi ništa nije bilo odbijeno, a imam i pre-existing conditions u planu. 1
Mel Posted December 5 Posted December 5 44 minutes ago, Shan Jan said: Ma prosto je... sto te vise cimaju, to ce vise ljudi odustati. Isplati se. Moze da se "odustane" za manje svote ali uglavnom nisu manje svote. Mislimnije kao da si odustao da klejmujes racun od 40 K dolara, nego te osiguranje odbilo a apialing ti nije uspeo. To nije odustajanje. 1 1
Mel Posted December 5 Posted December 5 6 minutes ago, Weenie Pooh said: Prošle godine koleginica iz američke firme naprasno dala otkaz iako kaže da je bila vrlo zadovoljna i poslom i platom; muž joj se ozbiljno razboleo pa mora da nađe firmu koja nudi bolji coverage. Ne znam šta je našla i koji im je deo lečenja to drugo osiguranje pokrilo. I ovo je ustvari koliko sam ja upoznata veliko poboljsanje, jer pre neku godinu nisu pokrivali preexisting conditions. Medicaid onaj kao sekundarno osiguranje vidim masovno koriste neke mame. Mislim sve je to "super" kad si srednja klasa, i imas mamu a maloletan si, ili imas zenu ako se ti razbolis, moze dosta da se ostvari pa makar i uz ogromno cimanje tih mama. ali je manje super ako nisi pod jurisdikcijom mame ili imas zenu koja ne ume da nadje dobar posao ili zamisli mozda se nisi ni ozenio. Sto je sve realno sumanuto za onako prebogatu zemlju. S druge strane, ko ima pare, ima fakat najboljih bolnica i specijalista na planeti zemlji. 1
ObiW Posted December 5 Posted December 5 (edited) 13 hours ago, bags said: Iz mog iskustva privatna zdravstvena osiguranja su u EU bas patnja za saradnju. Milion puta su trazili neki dodatni papir, formular, objasnjenje, posjasnjenje a dva puta cak i misljenje drugog lekara gde znaci ti platis jos jedno misljenje koje ce biti mozda refundirano. Kako to izgleda u Americi mi je tek tesko zamisliti. Izgleda isto. Ovih 30% odbijenih zahteva nisu konačno odbijeni nego preliminarno, uz napomenu FT1P. Obično kada im lekar (to jest, njegova administracija) pošalje taj dokument koji je falio, osiguranje odobri. Ne traže nikad mišljenje drugog lekara. Ne kažem da nikog konačno ne odbiju, nego da je brojka mnogo manja od 30%. Uzgred, ne znači da je 30% korisnika UH odbijeno, nego 30% zahteva. Matori češće imaju zdravstvenih problema nego mladi, pa lekari češće šalju zahteve za odobrenje u njihovo ime. Btw, državno postoji za sve starije od 65 (Medicare) i za one baš siromašne a mladje od 65 (Medicaid). To jest, postojaće do 20.1, a onda će Indijac i Bur da posavetuju predsednika da se to ukine, jer je neefikasno. Edited December 5 by ObiW 2
ObiW Posted December 5 Posted December 5 11 hours ago, Shan Jan said: Ma prosto je... sto te vise cimaju, to ce vise ljudi odustati. Isplati se. Odustati od čega? Četvorostruke bajpas operacije? Transplantacije jetre? ACA (Obamacare) je najgore osiguranje ne zato što preliminarno odbija više nego UH, ili zato što ima high deductable, nego zato što ima jako malo lekara koji hoće da te prime sa tim osiguranjem. A i oni koji hoće da prime su loši. Moja poznanica koja je imala ACA je umrla od srca sa 55 godina jer joj je ACA lekar dao lošu dijagnozu a nije mogla da nadje drugog blizu pa je…. odustala. E takvo odustajanje je realno, ovo što ti pišeš nije. 1
Recommended Posts