Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted
38 minutes ago, ObiW said:

Pa bravo. Cene rastu oko 2 do 2.5% svake godine,l kada “nema inflacije”, bez obzira ko je na vlasti.  Inflacija je tolika upravo sada, na godišnjem nivou. I rako dolazimo do toga da Joe the plumber zove Trampa da ga spasi od nečega što je bilo uobičajeno u vreme Trampa. Ti suočen sa mojim grafikonom najzad shvataš da se inflacija vratila na polazni položaj, i  krećeš na priču o parizeru i jajima. 

Suocen sa grafikonom :)

Prema statiatikama najveci udar je bio bio u periodu od aprila 2021 do aprila 2023.

Cak je i Dzo juce pricao o tome:

Ti tvrdis da nema problema :)

Sto se tice prosecnog Joe, on valjda najbolje zna kako mu je. Da li mu je Tramp od pomoci, po meni tesko da ta budala moze biti bilo kome od pomoci. Ali to je moje misljenje :)

Sto se tice onog drugog "Joa", njemu su uvalili pricu o patizeru i majonezu, pardon, o autu koji je danas jeftini 3000 usd nego pre godinu dana. Njemu dosta ;)

Posted
3 hours ago, Venom said:

Pa zato što već rekoh i Trump je pokrenuo štampariju™ kad je krenula korona, što se đo ne buni zbog toga? Ne mislim da je đo kompletan debil, ali to o čemu pričaš očigledno nije tema koja ga dublje zanima. Da jeste, ne bi tobož podržavao štampara Trumpa.

Tramp je pokrenuo stampariju, ali za njegova vakta jos nije bilo inflacije.

Bajden ne samo da nije zaustavio stampariju, vec je i podlozio.

Takodje za Bajdenova mandata nije na vreme stopirano stampanje i podignute kamatne stope, tu su kolosalno omasili.

I u njegovom mandatu su cene eksplodirale, i naravno Joe to povezuje sa njim.

• Haha 1
Posted
2 hours ago, brusli said:

Tramp je pokrenuo stampariju, ali za njegova vakta jos nije bilo inflacije.

Bajden ne samo da nije zaustavio stampariju, vec je i podlozio.

Takodje za Bajdenova mandata nije na vreme stopirano stampanje i podignute kamatne stope, tu su kolosalno omasili.

I u njegovom mandatu su cene eksplodirale, i naravno Joe to povezuje sa njim.

Znači štamparija je ok ako ne bude inflacije, iako će da štamparijom uvek da bude inflacije. Ne znam zašto misliš da je Đo toliko glup i imaš tako nisko mišljenje o njemu.

Posted

Ne, stamparija nije OK, ja i kazem da su i crveni i plavi ista govna, kako bih rekao, eksponati krupnog kapitala.

Ali glavni udar inflacije je bio za vreme Bajdena.

I sad Dzo prica o starim dobrim vremenima pre inflacije, tj za vreme Trampa.

• +1 2
  • Haha 1
Posted
On 20.9.2024. at 15:37, ObiW said:

za sirotilju postoje grantovi, kao i oprost školarine ako su odlični studenti. Omiljena priča levičara - da ima jedan A+ student koji je morao da napusti školu jer nije imao da plati jer je siromašan - je #nijesedogodilo priča. Za odlične studente uvek ima načina da im se pomogne da završe, a da se ne zaduže do grla. 

Ovo kao kad je meni jedna Amerikanka (otvoreno za Trampa inace) na temu zdravstva i zdravstvenog osiguranja u Americi rekla da nije istina da ne moze svako u Americi da dobije medicinsku uslugu jer, naime, ako zavrsite u urgentnom centaru lekari su obavezni da vam pomognu bez obzira da li imate osiguranje ili ne. :covid19:

Posted
7 hours ago, Sludge Factory said:

Ovo kao kad je meni jedna Amerikanka (otvoreno za Trampa inace) na temu zdravstva i zdravstvenog osiguranja u Americi rekla da nije istina da ne moze svako u Americi da dobije medicinsku uslugu jer, naime, ako zavrsite u urgentnom centaru lekari su obavezni da vam pomognu bez obzira da li imate osiguranje ili ne. :covid19:

potpuno tacno.

Posted
On 20. 9. 2024. at 23:20, brusli said:

Ne, stamparija nije OK, ja i kazem da su i crveni i plavi ista govna, kako bih rekao, eksponati krupnog kapitala.

Ali glavni udar inflacije je bio za vreme Bajdena.

I sad Dzo prica o starim dobrim vremenima pre inflacije, tj za vreme Trampa.

Lepo, ali nisi pričao o inflaciji nego da Đo zviždi kamatnim stopama pošto to dovodi do inflacije. Samo sam rekao da je to besmislica, jer ne bi podržavao Trumpa da je tako pošto je on pokrenuo štampariju u ovom ciklusu.

Obicnom Jou je dosta jebenog stampanja dolara i bacanja bogatunima u prvom redu, jer u inflaciji najbolje prodju oni kod izvora.

Posted
3 hours ago, 3opge said:

potpuno tacno.

Zanimljiv koncept besplatnog zdravstva. Daj da se ne lecimo i ne idemo uopste kod lekara dok svi ne zavrsimo u urgentnom. 

• +1 1
  • Haha 1
Posted

Thirld world country with a Gucci belt

• Vojvodo,serdare 1
Posted
9 hours ago, 3opge said:

potpuno tacno.

Federalni zakon donet 1986. koji obavezuje bolnice i druge zdravstvene ustanove u USA da pruze urgentnu negu bez obzira da li je pacijent u stanju da plati ili ne se uglavnom ne sprovodi:

https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2019-04-01/patient-dumping-still-a-problem-despite-federal-law

https://apnews.com/article/hospitals-patient-dumping-pregnancies-6a0fa0a16a42e4ceb4c8c14c5cd2c0f5

• +1 4
Posted

On 17. 9. 2024. at 17:19, Peter Fan said:

Moja poenta nije da branim Trumpov/MAGA sovinizam, niti da minimiziram uticaj medija, niti pak Citizens United - ali mislim da ih debelo precjenjujes i da olako prelazis preko silnih greska koje su Clinton, Obama i Biden uradili, a koje su napravile plodno tlo da se budalastine prime. Ili direktne greske ili necinjenje da se urade konkretne, ali i simbolicke stvari. 

*

Da li možeš da navedeš na osnovu čega si zaključio da ja debelo precenjujem i olako prelazim preko grešaka navedenih? Odgovoriću sam - ne možeš, nego projektuješ neki svoj bias u nešto što nije napisano.

Naprotiv, napisao sam da se slažem sa svim tvojim ocenama Obamine politike. Klintonova zaostavština je čak mnogo gora - on je lično udario poslednji ekser u kovčeg New Deal, opozivanjem Glass Steagal acta, što je jedan od razloga za 2008.g. Dakle, potpuno je tačno da su aktivnosti i neaktivnosti Obame i Klintona dovele do Trampa 2016.g. Niko to ne spori. O tome sam pisao x puta na ovom forumu. 

Ja sve vreme pričam o 2024.g. a ne o 2016.g. Dakle, u medjuvremenu smo imali 4 godine Trampa i svako sa dva grama mozga je imao prilike da vidi da to nije nikakav antiestablišment  mesija, rodjen na Menhetnu, vlasnik kuletine naspram zgrade UN na east riveru, već jedan običan republikanski konzervativni lider koji ispunjava sve esencijalno zle politike Herritage fondacije.

Takodje, grijesis kad 1/2 elektorata koji glasaju protiv demokrata trpas u taj "basket of deplorables" koji su ili rodjeni sovinisti ili pak dovoljn glupavi da padnu pod jeftinu propagandu. Da, ogroman je broj takvih, ali nije vecina, i sigurno ih nema dovoljno da Trumpu donesu pobjedu. 

Necu da ulazim u detaljnu raspravu oko broja poslova u Midwestu/CHIPS/IRA jer sam dovoljno (jedini?) zasluga Bidenu priznao, ali cu ti samo reci da i tu debelo precjenjujes uticaj toga svega (pogotovo CHIPS) na ekonomiju generalno, i na ove izbore.

Opet projekcija - nigde ih nisam nazvao deplorables, padanje pod jeftinu propagandu nije deplorable...to je bukvalno najmainstream stvar na svetu. Nije samo rasizam ili šovinizam, već sve vrste grievancies (strava reč koju ne znam kako bih preveo na srpski tako da je koristim originalno), koje su pojačavane poslednjih decenijama lošim politikama elite, ali i FOX-om, online i uopšte alt right propagandom.

Druga tema - da, Trump i JD bezocno lazu, ali kako je doslo do toga da emigracija uopste postane druga najvaznija tema?

Emigracija je svuda najvažnija tema, baš zato što je najlakša za desničarsko  eksploatisanje. Ceo Brexit ti je posledica eksplotisanja te teme. Neće sigurno da eksploatišu temu smanjenja poreza za korporacije, ukidanja  ono malo zdravstvenog osiguranja ili ukidanja abortusa.

Što se tiče ekonomije - jasno je da je teško očekivati da prosečan glasač ima sposobnost da uporedi kako je USA prošla kroz post COVID, a kako su druge razvijene zemlje to uradile i donese zaključak da je USA tu izdominirala. Sa druge strane, FED je pre neki dan, par dana posle tvog posta, smanjio stopu za 50 BP, što je potpuno šokantno, ali i pokazatelj kako stvari stoje na makroekonomskom nivou. Vrlo ne-loše.

Dozvoljavam da mi je vlastito iskustvo ogranicilo vidik i kalibriralo confirmation bias u odredjenon smjeru. Ali isto tako znam da su D dobili izbore i 2012.(nekoliko godina nakon Citizen Uniteda), i 2020. nakon Charlottesvilla, Qanona, 4Chana, a izgubili izbore 2016 od najgoreg kandidata u skorijoj istoriji i to prije eksplozije vaskolikog cyber smeca u medijskoj sferi. A i ove bi glat dobili da su samo malo bolje vladali, te da su isturili iole kompetentne predsjednicke kandidate. Ovako im je preostalo da grizu nokte do zadnjeg trenutka, broje svako selo po Pensilvaniji i sakrivaju predsjednickog kandidata od novinara.

Mozda je ipak do njih.

Sa ovim nemam spor. Jeste i do njih, njihove korupcije i loše politike. Demokratska stranka danas nikada ne bi nominovala FDR-a za kandidata, a kad bi to uradili, dobili bi narednih 15 izbora. Mada, mora se priznati da je nominovanje Tima Walza za VP vrlo prijatno iznenadjenje.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

The People Who Rage Against the Machine

An emergent coalition of Catholics, preppers, localists, Luddites, and farmers is determined to resist modernity. They call themselves Doomer Optimists.

It’s Labor Day weekend, and I’m in Wyoming for the second annual “The Machine and (Human) Nature” retreat. Fifty of us have schlepped to the town of Story, population 983, a six-hour drive from the Denver airport, to stay in the buses and RVs and walled tents that dot the 20 acres of land around The Wagon Box. Amid the pines and aspens, wreathed by a freezing-cold, trout-rich creek, we are here to discuss modernity’s effect “on families, the environment, autonomy, and class politics,” and “to discuss and showcase forms of creative resistance.” 

If the American political scene is divided between the liberal establishment—the domain of Dick and Liz Cheney, and Kamala Harris—and the renegade rebel alliance—which includes Donald Trump, RFK Jr., and Tulsi Gabbard—this conference represents the intelligentsia, or the culturati, of the renegades. They code right—although it’s noted at the conference that the left-right political divide is a “foreign French import,” and doesn’t apply—but only because the left is the establishment now, and they are antiestablishment. They see themselves as the vanguard of whatever comes after the establishment finally collapses under its own weight, and they call themselves by a paradoxical name.

:rolf:

pročitati ceo tekst, ima još bisera

• Wub 1
Posted

Live Updates: Eric Adams Is Indicted in New York

The indictment makes Mr. Adams the first sitting New York City mayor to face criminal charges.

• +1 1
Posted (edited)
6 hours ago, Peter Fan said:

Live Updates: Eric Adams Is Indicted in New York

The indictment makes Mr. Adams the first sitting New York City mayor to face criminal charges.

Najjača država na planeti :ziga:

Never a boring episode!

Edited by Patty Lee
  • Haha 1
  • Create New...