ObiW Posted September 20 Posted September 20 42 minutes ago, x500 said: Obican Jo, i u SAD i drugim zemljama, nema pojma sta je inflacija, stampanje pare i sl. On gleda svoj direktni interes danas - da pojede, da popije i, ako je moguce, da pojebe. Za to mu trebaju pare danas, moze i na "svesku", poznatija kao kreditna kartica. Zivi se za danas. Na drugoj strani, "Jo" tvrdi da nema inflacije. Jedan drugi, onaj pravi Jo, kaze kako se bori protiv inflacije. Kamala ima plan kako da smanji inflaciju. Ali, ne mozes "Joa" da zeznes, zna on da nema inflacije. Kola su jeVtinija nego lane Zvanicna statistika kaze drugacije, ali zna "Jo" bolje. Svako ima svoj "laba od 3 din 42 minutes ago, x500 said: @Engineer postoji mehanizam "pozitivne diskriminacije". Recimo, u nekim "zaostalim" zemljama imas posebna/rezervisana mesta za Rome. Na taj nacin par studenata dobije sansu da se upise cak i ako su po svojim rezultatima "ispod crte". Mada informacije o studentu poput pola, rase, godine rodjenja, pa cak i imovnog i bracnog stanja roditelja, vise sluze za statistiku, a mnogo manje za segregaciju. I tako nekako slučajno ispadne da na University of New Mexico imaš 45% Latino studenata, a u državi New Mexico 49% Latinosa. Gle koincidencije.
ObiW Posted September 20 Posted September 20 2 hours ago, Engineer said: Kako se to izbegava? Nateraju se silom da upišu fakultet? Postave se različiti kriterijumi? Smanji se kvota za većinske etničke grupe? Ili formira radna grupa koja će pokrenuti projekat sa ciljem da se utvrdi koje manjinske grupe imaju otežan pristup visokom obrazovanju i koji su razlozi za to? A na kraju mogu i da izmisle toplu vodu od preostalih sredstava. Ma naprave se programi na društvenim smerovima (Humanities) koji zanimaju manjine, i tu se disproporciono upisuju.
x500 Posted September 20 Posted September 20 @ObiW smanjena inflacija znaci da cene manje rastu. Sad samo jos da plate, koje se koriguju jednom godisnje, popune razliku Lako je "Jou" zamazati oci 'lebom od 3 din, pardon jeftnim parizerom i majonezom
Weenie Pooh Posted September 20 Posted September 20 (edited) 3 hours ago, ObiW said: Ma naprave se programi na društvenim smerovima (Humanities) koji zanimaju manjine, i tu se disproporciono upisuju. Neverovatan je mindset američkog liberala generalno, i taj fetiš rasnog dispariteta partikularno 1. Prvo se izmisli problem - "da li je normalno da samo 10% studenata državnih univerziteta budu Latino, a u populaciji ih je čak 50%?" 2. Onda se kaže, "pa šta, nisam ni rekao da takav univerzitet zaista postoji" 3. A onda se predloži najgluplje moguće rešenje - "kad se uvede više humanities programa, to privlači manjine." Dubljenje na glavi, glumljenje vrline, i konceptualni social engineering, samo da bi se izbeglo bavljenje neporecivom činjenicom da čak i javni univerzitet košta boga oca, pa sirotinja obično nema odakle da izdvoji tih ~10k godišnje da bi im se dete školovalo. (To što bi na privatnom morala da izdvoji bar $20,000 do $50,000 ne menja stvar.) Uvođenje dodatnih društvenih smerova to ne rešava, naravno. Samo garantuje da Latina koja završi kurs transcendentalne mezoameričke etnografije posle nađe posao kasirke u prodavnici guma, pa se tako problem prenosi na sledeću generaciju. Edited September 20 by Weenie Pooh 2
Shan Jan Posted September 20 Posted September 20 1 hour ago, x500 said: @ObiW smanjena inflacija znaci da cene manje rastu. Sad samo jos da plate, koje se koriguju jednom godisnje, popune razliku Lako je "Jou" zamazati oci 'lebom od 3 din, pardon jeftnim parizerom i majonezom Mnogo je lakse dodati 2-3% plate dok je inflacija 2% nego 10% kad je inflacija 15%. A slazem se sa @Venom, ova inflacija u Srbiji u zadnjih 2-3 godine je ozbiljno promenila gomilu stvari. Nije sve poskupelo nenormalno ali dosta toga se udupliralo. Dodaj tome i duplo vece rente zbog Rusa (i inflacije) i imas ljude kojima je ovo potpuno sjebalo zivot. Mislim, ja se secam vremena dal prosle ili pretposle godine kad su cene rasle svaki jebeni mesec po 10%. To nikad u zivotu nigde nisam video.
Weenie Pooh Posted September 20 Posted September 20 5 minutes ago, Shan Jan said: Mislim, ja se secam vremena dal prosle ili pretposle godine kad su cene rasle svaki jebeni mesec po 10%. To nikad u zivotu nigde nisam video. Video si sigurno hiperinflaciju devedesetih. (To što su cene tada bile fiksirane na stabilnu stranu valutu ne znači da nisu letele u svemir izražene u dinarima.)
x500 Posted September 20 Posted September 20 @Shan Jan ovo je SAD tema, i prica se o lokalnoj inflaciji, koje nema za "Joa" ali po mnogim parametrima ima za prosecnog Joe. Odnosno, da je spustanje referentne kamatne stope politicki predizborni manevar, ili samo uticati/povecati na inflaciju. Ja nisam poredio Srbiju i SAD, jos manje sam tvrdio da inflacije nema u Srbiji 1
brusli Posted September 20 Posted September 20 3 hours ago, Venom said: Sigurno su zviždali i Trumpu kad je oborio kamatne stope na nulu usred pandemije. Možda je zato izgubio izbore. To što govoriš za "štampanje" je tačno, mada ne znam na koji izvor misliš, ali nije nešto čime se evridž Džo bavi. To su besmislice. Zasto mislite da je average Joe kompletan idiot i da ne kapira da je kvantitivno olaksavanja i kamatne stope 0 u stvari stampanje para. Dobro, ima i debila koji ovo ne kapiraju ali oni su manjina. Ali nek i uzmemo da je average Joe debil, i da ne kapira, valjda ovde na forumu svi kapiraju. I onda svesno podrzavaju crvene ili plave, znajuci da rade za krupni kapital protiv average Joa. Kurta i Murta prica. Ah da, jedni su vise za LGBT a drugi protiv ilegalnih imigranata, tj je pitanje svih pitanja.
Shan Jan Posted September 20 Posted September 20 6 minutes ago, Weenie Pooh said: Video si sigurno hiperinflaciju devedesetih. (To što su cene tada bile fiksirane na stabilnu stranu valutu ne znači da nisu letele u svemir izražene u dinarima.) Da jbt, to je toliko ludo vreme da sam potisnuo. Ne znam da li bih to uopste poredio, to nije bila normalna inflacija niti ijedna normalna drzava sme da to sebi dozvoli. @x500 ma komentarisao drugo forumasa, ti mi samo posluzio kao slagvort
bios Posted September 20 Posted September 20 4 hours ago, Venom said: Ne znam za Ameriku, ali inflacija u Srbiji poslednji godina je gora nego bilo gde u Zapadnoj Evropi, verovatno i u Hrvatskoj. Stvarno ne moraš da objašnjavao ljudima ovde šta je inflacija. Da, u pravu si. Stvarno je van svake logike objašnjavati nekome iz Srbije šta je inflacija. Ali ja sam više mislio na inflatorni udar 2022/23 koji se lepo vidi na chartu koji je Obi postavio u želji da poentira nešto drugo. Možda može da se priča da li je u nekon širem kontekstu mogao biti izbegnut ili ne nakon pandemije i nakon 4 godine Trampa. Ali rupe u novčaniku nastale u ton periodu su činjenica. 1
Venom Posted September 20 Posted September 20 (edited) 38 minutes ago, bios said: Da, u pravu si. Stvarno je van svake logike objašnjavati nekome iz Srbije šta je inflacija. Ali ja sam više mislio na inflatorni udar 2022/23 koji se lepo vidi na chartu koji je Obi postavio u želji da poentira nešto drugo. Možda može da se priča da li je u nekon širem kontekstu mogao biti izbegnut ili ne nakon pandemije i nakon 4 godine Trampa. Ali rupe u novčaniku nastale u ton periodu su činjenica. Nisam čak mislio ni na devedesete, inflacija je poslednjih godina u Srbiji frapantna. Ja dođem jednom godišnje i svaki put je sve gore. Da je otišlo sve gore od Amerike do Zapadne Evrope je jasno, samo kažem u Srbiji još gore. Edited September 20 by Venom 4
Venom Posted September 20 Posted September 20 1 hour ago, brusli said: Zasto mislite da je average Joe kompletan idiot i da ne kapira da je kvantitivno olaksavanja i kamatne stope 0 u stvari stampanje para. Dobro, ima i debila koji ovo ne kapiraju ali oni su manjina. Ali nek i uzmemo da je average Joe debil, i da ne kapira, valjda ovde na forumu svi kapiraju. I onda svesno podrzavaju crvene ili plave, znajuci da rade za krupni kapital protiv average Joa. Kurta i Murta prica. Ah da, jedni su vise za LGBT a drugi protiv ilegalnih imigranata, tj je pitanje svih pitanja. Pa zato što već rekoh i Trump je pokrenuo štampariju™ kad je krenula korona, što se đo ne buni zbog toga? Ne mislim da je đo kompletan debil, ali to o čemu pričaš očigledno nije tema koja ga dublje zanima. Da jeste, ne bi tobož podržavao štampara Trumpa. 1
ObiW Posted September 20 Posted September 20 4 hours ago, x500 said: @ObiW smanjena inflacija znaci da cene manje rastu. Pa bravo. Cene rastu oko 2 do 2.5% svake godine,l kada “nema inflacije”, bez obzira ko je na vlasti. Inflacija je tolika upravo sada, na godišnjem nivou. I rako dolazimo do toga da Joe the plumber zove Trampa da ga spasi od nečega što je bilo uobičajeno u vreme Trampa. Ti suočen sa mojim grafikonom najzad shvataš da se inflacija vratila na polazni položaj, i krećeš na priču o parizeru i jajima. 1
bags Posted September 20 Posted September 20 11 hours ago, bios said: Nepredviđeni troškovi (rodilo se dete između ostalog) Od nepredvidjenih stvari to je i dalje najbolja. Nek je sa srecom... 2 1
ObiW Posted September 20 Posted September 20 2 hours ago, Weenie Pooh said: Neverovatan je mindset američkog liberala generalno, i taj fetiš rasnog dispariteta partikularno 1. Prvo se izmisli problem - "da li je normalno da samo 10% studenata državnih univerziteta budu Latino, a u populaciji ih je čak 50%?" 2. Onda se kaže, "pa šta, nisam ni rekao da takav univerzitet zaista postoji" Sistem, koji zahteva da se student izjasni ima svrhu, radi, i nije rasistički. To je shanjan, kome je bilo upućeno, shvatio. Ti još uvek nisi. 2 hours ago, Weenie Pooh said: 3. A onda se predloži najgluplje moguće rešenje - "kad se uvede više humanities programa, to privlači manjine." Latinoamerička istorija i kultura je tema koja uglavnom zanima Latinoamerikance. Normalno je da ima više interesovanja za to na Univerisity of New Mexico nego na University of Montana. 2 hours ago, Weenie Pooh said: Dubljenje na glavi, glumljenje vrline, i konceptualni social engineering, samo da bi se izbeglo bavljenje neporecivom činjenicom da čak i javni univerzitet košta boga oca, pa sirotinja obično nema odakle da izdvoji tih ~10k godišnje da bi im se dete školovalo. za sirotilju postoje grantovi, kao i oprost školarine ako su odlični studenti. Omiljena priča levičara - da ima jedan A+ student koji je morao da napusti školu jer nije imao da plati jer je siromašan - je #nijesedogodilo priča. Za odlične studente uvek ima načina da im se pomogne da završe, a da se ne zaduže do grla. 2 hours ago, Weenie Pooh said: (To što bi na privatnom morala da izdvoji bar $20,000 do $50,000 ne menja stvar.) Privatni nisu tema, jer nisu finansirani od strane države. 2 hours ago, Weenie Pooh said: Uvođenje dodatnih društvenih smerova to ne rešava, naravno. Samo garantuje da Latina koja završi kurs transcendentalne mezoameričke etnografije posle nađe posao kasirke u prodavnici guma, pa se tako problem prenosi na sledeću generaciju. Država da im nadje poso, nego šta.
Recommended Posts