JozoMujica Posted January 4 Share Posted January 4 23 hours ago, Weenie Pooh said: Kod ronilaca je adekvatan balans teže održati zbog promena u pritisku. Relativno brzo se ode putem manjak koncentracije -> halucinacije -> gubitak svesti -> smrt. Zapravo nije problem u balansu. Kada dišemo vazduh zasićen azotom na normalnom pritisku, on se ne apsorbuje u krv već ga izdišemo zajedno sa CO2. Na većim pritiscima (a pritisak raste za 1 bar na svakih 10m dubine) naše telo počinje da apsorbuje azot i on se rastvara u krvi, što je i dalje relativno bezopasno. Kada se prilikom izranjanja pritisak smanjuje, ako se ne rade dekompresioni zastanci (provodi se odredjeno vreme na odredjenoj dubini kako bismo azot izbacili iz krvi), azot počinje da se izdvaja u krvni sudovima i pretvara krv u "gaziranu" tečnost i mehurići začepe krvne sudove, srce ne može da pumpa normalno... Moj dobar prijatelj i instruktor je osamdesetih proveo 6 nedelja u hiperbaričnoj komori u Splitu i jedva živu glavu izvukao jer je žurio da se vidi sa devojkom posle zarona pa nije odradio dekompresiju do kraja. 5 3 1 Link to comment
Weenie Pooh Posted January 4 Share Posted January 4 (edited) To, to, znao sam da ima neke veze sa promenom pritiska i apsorpcijom azota, ali nisam mogao da se setim u čemu je tačno stvar. Balans kiseonika i azota u gasu koji se ispod vode udiše je druga stvar, tu nepreciznosti izazivaju halucinacije. Ali nisam siguran da li je i to u zavisnosti od pritiska na kom se roni, mislim da nisu sve mešavine iste. Edited January 4 by Weenie Pooh Link to comment
Lord Protector Posted January 4 Share Posted January 4 (edited) 11 hours ago, Pokojni Ruxin said: kul kul kul, ako mu nisi zvanično advokat i dalje bih voleo da čujem zašto on misli da treba ovo da vidimo O smeni na čelu Harvarda je ozbiljna analiza, drugo je zanimljivo za ljubitelje NFL-a Edited January 4 by Lord Protector Link to comment
JozoMujica Posted January 4 Share Posted January 4 1 minute ago, Weenie Pooh said: To, to, znao sam da ima neke veze sa promenom pritiska i apsorpcijom azota, ali nisam mogao da se setim u čemu je tačno stvar. Balans kiseonika i azota u gasu koji se ispod vode udiše je druga stvar, tu nepreciznosti izazivaju halucinacije. Ali nisam siguran da li je i to u zavisnosti od pritiska na kom se roni, mislim da nisu sve mešavine iste. Do 40 metara se roni sa običnim vazduhom u boci, mada nas ima koji smo išli i do 60 a da nam ništa nije falilo. Mogu da se koriste i tzv. nitroks smeše, ali je to sve kiseonik i azot u različitom odnosu kako bi se produžilo vreme, ne i povećala dubina. Na većim dubinama se koriste smeše kiseonika sa inertnim gasovima (helijum, neon..), koji na većim pritiscima ne reaguju kao azot i ne rastvaraju se u krvi. 2 1 Link to comment
Weenie Pooh Posted January 4 Share Posted January 4 1 hour ago, Weenie Pooh said: Koliko vidim, nova imena nisu bila objavljena? Znalo se i za Klintona, i za Trampa, i za Princa "Nemam Znojne Žlezde" Endrua, pokojni Majkl Džekson je sopstvenu ergelu držao... Nekako sam uspeo da zaboravim Deršovica, ali evo i njega, pita se zašto feministkinje osuđuju pedofile umesto da osude Hamas. You can't make this shit up! Link to comment
Lezilebovich Posted January 4 Share Posted January 4 16 minutes ago, Weenie Pooh said: Nekako sam uspeo da zaboravim Deršovica, ali evo i njega, pita se zašto feministkinje osuđuju pedofile umesto da osude Hamas. You can't make this shit up! A taman ga Izrael izabrao da in brani u Hagu Link to comment
3opge Posted January 4 Share Posted January 4 1 hour ago, Lord Protector said: O smeni na čelu Harvarda je ozbiljna analiza, drugo je zanimljivo za ljubitelje NFL-a ta "smena" je cisto govedje govno, nikakvog tu antisemitizma nije bilo, cak postoji mogucnost da su je smenili na rasnoj osnovi 2 1 Link to comment
Popular Post Weenie Pooh Posted January 4 Popular Post Share Posted January 4 14 minutes ago, Lancia said: I sta ovaj spisak ustvari znaci?¿ Da ti za Forest igra CHO, ozloglašeni pedofil Realno ne znači mnogo, Epstein je avionom vozikao koga god je stigao iz društva bogatih & uticajnih. Mali procenat njih je išao na ostrvo da orgija sa underage prostitutkama, ali ljudi će izabrati sa spiska koga god žele po slobodnom izboru i tretirati ih kao decojebače. (A koga ne žele, njih neće.) 10 Link to comment
Spooky Posted January 4 Share Posted January 4 On 2. 1. 2024. at 20:18, Mel said: Mi smo imali pristojnu ventilaciju na poslu, pa je bilo zabranjeno da udjesh u sobu ako vidish kolegu da je pao na pod gde je bio azot. Znachi nema ono na dah cu samo da ga izvuchem. Toliko to 'nije problem'. Pa možda ste imali industrijsku mašina koja doprema stotine ili hiljade litara na minut za pakovanje. Maska doprema maksimum 20-30 l/m. Da sve izručiš u prostoriju 3x4x2.5=30 000 litara i da traje 10 minuta što je i više nego dovoljno za smrt to će smanjiti parcijalni pritisak kiseonika kao da si se popeo na par desetina metara nadmorske visine. Stvarno ne vidim kako može ugroziti bilo koga. Opasna situacija je kada parcijalni pritisak padne više od 2 puta, a za to je potrebno 15000+ litara. Plafonski ventilator osigurava da je vazduh dobro promešan, mada ventilacija koja ubacuje spoljni vazduh još bolje radi posao. Uostalom, čak i jedan udah čistog azota ništa nije opasniji nego udah helijuma (a deca to rade stalno radi promene glasa). 1 Link to comment
Pokojni Ruxin Posted January 4 Share Posted January 4 2 hours ago, Lancia said: I sta ovaj spisak ustvari znaci?¿ a odakle je ova lista uopšte? koliko sam ispratio ova imena nemaju veze sa dokumentima koja su izašla 1 Link to comment
Lancia Posted January 4 Share Posted January 4 (edited) 4 minutes ago, Pokojni Ruxin said: a odakle je ova lista uopšte? koliko sam ispratio ova imena nemaju veze sa dokumentima koja su izašla Nemam pojma. Naleteo sam na tvitu, ako je izmisljotina, nek se brise. Gde mogu da se vide ta dokumenta?¿ Edited January 4 by Lancia Link to comment
Recommended Posts