pacey defender Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Zanimljivo razmisljanje za godine, nije mi to padalo na pamet ali u pravu si. Po Mekejnovom Alaska receptu, Mark Begić čeka kao zapeta puška :D Da li se GOPu više isplati da kandiduje nekog umerenog ali istaknutog WASPovca, u nadi da će zbog male razlike između takvog kandidata i Hilari demotivisati deo demokrata da izađu na izbore? Ove godine 20 demokrata i 13 republikanaca ide na izbore za Senat. Ima li procena koliko će se klatno u Senatu pomeriti ka GOPU nakon ovih izbora?
Dimitrije Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Ja ne znam sta i koga bi GOP mogao da nominuje da bi dobio moj glas. Nije dovoljno da bude samo "moderate", jer ako House i Senate budu pod GOP kontrolom a jos usput puni ludaka koji ce da krenu kolo da vode, trebace neko ko ima mooda do poda da im stane na put. Hillary ce biti manje zlo, jer ce bar po nekoj inerciji i partijskoj liniji zaustaviti vecinu kretenskih zakona koji ce sigurno da budu doneti. Jos jedna stvar oko njene kandidature koja je sad u drugom planu, a koja ce da postane vazna kasnije kad/ako ona bude nominee - koga ce da uzme za VP? Ako postane predsednik, na potencijalnom inagurationu u Januaru 2017, imace 70 godina, sto znaci da bi bila najstariji predsednik jos od Reagana. I dobro, jeste ona prilicno dobrog zdravlja, i bar 10 godina bi imala ima da dozivi prosecni zivotni vek americke zene, ali ce se pitanje njenih godina sigurno postavljati, pogotovu sto je 90% sigurno da ce njen protivnik biti znatno mladji od nje. Tako da ce VP pozicija dobiti ekstra skrutinizaciju cisto zbog "ne daj boze". Ko se seca izbora 2008, i reakcija kad je McCain izabrao Saru Palin - "sta, i sad njemu nesto da se desi, i ona da nam postane predsednik????". Ukoliko Kongres budu drzali GOP-ovci na celu sa Cajdzijama, tesko da ce Klintonka moci nesto da uradi osim da dobije nervni slom. Ona nije osoba koja lako ulazi u politickie kompromise. S druge strane, njena spoljna politika je hawkish i po tome se nece mnogo razlikovati od GOP-ovaca. Rat ce se voditi na domacoj politickoj sceni. Pitanje je samo u kojoj meri ce Klintonka da sledi Obaminu domacu politiku. Ni ona ni njen muz ne vole Obamu i ne bih se iznenadio da napravi znacajan otklon od Obamine domace politike; na primer da smandrlja Obamacare i ponudi nesto slicno ali u ambalazi Hilarycare. Ucesce u izborima bi za mene imalo smisla samo u slucaju da se pojavi kandidat koji bi pokusao da napravi vidljivi zaokret u odnosu postojecu americku poitiku, kako domacu, tako i spoljnu. (Obama je to obecavao, zbog toga dobio siroku podrsku glasaca, ali malo toga ucinio i konacno krenuo linijom manjeg otpora. Ukratko razocarao.) Za to je potreban kandidat koji se ovde slovi ili za liberalnog demokratu (nesto sto je pandan evropskom socijal-demokrati) ili libertarianac. Ja bih glasao za ovog prvog a protiv drugog. Medjutim, mali su izgledi da bi liberalni demokrata (Elizabet Voren) ili libertarijanac (Ron Pol) uspeli da dodju do nominacije.
Eraserhead Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Po Mekejnovom Alaska receptu, Mark Begić čeka kao zapeta puška :D Samo nam fali Hrvat na celu Amerike. :D Dimitrije, sad kad si pomenuo Ron Paula htedoh da kazem da bi meni Rand Paul bio vise nego prihvatljiv kandidat (uglavnom zbog ekonomskih stavova i stavova o medjunarodnoj politici) da nije zadrtog pro-life stava kao i stava da je protiv gej brakova.
Budja Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Ziveo kao klinac. A, otuda tolika ljubav ka SAD. Ko onih na jalovoj generaciji za SFRJ.
WTF Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Po Mekejnovom Alaska receptu, Mark Begić čeka kao zapeta puška :D Da li se GOPu više isplati da kandiduje nekog umerenog ali istaknutog WASPovca, u nadi da će zbog male razlike između takvog kandidata i Hilari demotivisati deo demokrata da izađu na izbore? Ove godine 20 demokrata i 13 republikanaca ide na izbore za Senat. Ima li procena koliko će se klatno u Senatu pomeriti ka GOPU nakon ovih izbora? Ovi (538.com, i.e. Nate Silver) vaze za najbolje procenjivace. Po njima, klatno ce se pomeriti dovoljno da GOP uzme Senat. Ukoliko Kongres budu drzali GOP-ovci na celu sa Cajdzijama, tesko da ce Klintonka moci nesto da uradi osim da dobije nervni slom. Ona nije osoba koja lako ulazi u politickie kompromise. S druge strane, njena spoljna politika je hawkish i po tome se nece mnogo razlikovati od GOP-ovaca. Rat ce se voditi na domacoj politickoj sceni. Pitanje je samo u kojoj meri ce Klintonka da sledi Obaminu domacu politiku. Ni ona ni njen muz ne vole Obamu i ne bih se iznenadio da napravi znacajan otklon od Obamine domace politike; na primer da smandrlja Obamacare i ponudi nesto slicno ali u ambalazi Hilarycare. Ucesce u izborima bi za mene imalo smisla samo u slucaju da se pojavi kandidat koji bi pokusao da napravi vidljivi zaokret u odnosu postojecu americku poitiku, kako domacu, tako i spoljnu. (Obama je to obecavao, zbog toga dobio siroku podrsku glasaca, ali malo toga ucinio i konacno krenuo linijom manjeg otpora. Ukratko razocarao.) Za to je potreban kandidat koji se ovde slovi ili za liberalnog demokratu (nesto sto je pandan evropskom socijal-demokrati) ili libertarianac. Ja bih glasao za ovog prvog a protiv drugog. Medjutim, mali su izgledi da bi liberalni demokrata (Elizabet Voren) ili libertarijanac (Ron Pol) uspeli da dodju do nominacije. Ako taj hipoteticni "Hillarycare" bude single payer system, nemam nista protiv da zameni Obamacare. Sto se tice sta moze Hillary da radi, meni je sasvim OK da ceo mandat ne radi nista osim da koristi veto i osujecuje umobolne zakone koje bi GOP controlled legislature donosio. Sanse Elizabeth Warren ili Ron/Rand Paula da dodju do nominacije su ravne nuli, tako da nemojte da prodajete te stanove u Pragu i Beogradu. :D Mada mislim da bi u i tom najgorem scenariju prosli sasvim OK u Bostonu zbog lokalnih i drzavnih vlasti koje bi sigurno ostale "plave".
Dimitrije Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 (edited) Ovi (538.com, i.e. Nate Silver) vaze za najbolje procenjivace. Po njima, klatno ce se pomeriti dovoljno da GOP uzme Senat. Ako taj hipoteticni "Hillarycare" bude single payer system, nemam nista protiv da zameni Obamacare. Sto se tice sta moze Hillary da radi, meni je sasvim OK da ceo mandat ne radi nista osim da koristi veto i osujecuje umobolne zakone koje bi GOP controlled legislature donosio. Sanse Elizabeth Warren ili Ron/Rand Paula da dodju do nominacije su ravne nuli, tako da nemojte da prodajete te stanove u Pragu i Beogradu. :D Mada mislim da bi u i tom najgorem scenariju prosli sasvim OK u Bostonu zbog lokalnih i drzavnih vlasti koje bi sigurno ostale "plave". Onda cemo imati jos 4-8 godina unutarpolitcke pat pozicije izmedju Kongresa i Bele kuce, od cega samo drzva i narod trpe negativne posledice. Zamislite 8 godina u toku kojih svaki kvartal ima krizu oko izglasavanja budzeta, raspustanje/otpustanje sluzbenika administracije, stoicke govore a la Ted Kruz isl. bafunerijom. Edited August 12, 2014 by Dimitrije
Eraserhead Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Malo vesti iz Severne Karoline, ali se ticu Amerike generalno. KKK Anti-Immigration Rally Drowned Out By Counterprotesters A KKK anti-immigration protest in North Carolina was drowned out by several hundred counterprotesters, sending a message that the group's recent foray into the immigration reform battle may not be going as planned. Between 400 and 500 community members and immigration reform advocates organized a counterprotest across the street from the approximately 100 KKK members in Troy, North Carolina, on Saturday, as reported by the Asheboro Courier-Tribune. The KKK had expected 200 of its members to show up, according to its protest permit. The counterprotesters told local news outlets that they wanted to send the message that the KKK's extremist rhetoric is not welcome. The protest, originally planned as a rally for the Klansmen to publicize their new "shoot-to-kill" border security policy, became a shouting match between the Klansmen and the counterprotesters. "Don't come back to Troy, boy!" community members shouted. "Young people today will not stand for this. When I was a little boy, the KKK coming to town would have put fear in my heart, but not anymore," local resident Donald Loften told the Courier-Tribune. "This country has come so far since those days. Where I work, we all work together every day. It’s a shame and disgrace for society that this hatred can go on, but I guess there will always be that 10 percent who want to hate somebody. They want to stir up trouble, but they are dealing with a different mentality now. People have no fear of them." “I have always wanted to talk trash to a grand dragon. It felt good,” said community member Jack Cagle. The protest is part of the hate group's recent efforts to include anti-immigration positions in its mission. Though the group has long advocated for white supremacy and racial intolerance, experts say that the group wants to capitalize on the recent border crisis. Saturday's protest was one of several events set to be held this summer. The group appears to be losing support, even in its Southern strongholds. According to the Christian Science Monitor, the number of KKK members nationwide has declined to about 6,000. During the civil rights movement in the 1960s, it had nearly 60,000. While the group hopes that shifting its mission to anti-immigrant activism might bring in new members, it is also resorting to more desperate measures: In South Carolina, Klansmen are handing out candy to attract new recruits .
WTF Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Onda cemo imati jos 4-8 godina unutarpolitcke pat pozicije izmedju Kongresa i Bele kuce, od cega samo drzva i narod trpe negativne posledice. Zamislite 8 godina u toku kojih svaki kvartal ima krizu oko izglasavanja budzeta, raspustanje/otpustanje sluzbenika administracije, stocke govore a la Ted Kruz isl. bafunerijom. Mene vise plasi da sve 3 poluge vlasti drzi jedna politicka partija koja je u zadnjih 20 godina prosla metamorfozu od umereno desnicarske do krajnje desnicarske, u kojoj najekstremniji fringe elementi preuzimaju vlast i brutalno se obracunavaju sa svakom unutarpartijskom opozicijom. To bi nam donelo recimo: - repeal of Obamacare, uz ostanak individual mandate, - nove ratove uz koje bi se verovatno vratio draft, - jos veci surveillance/police state uz obrazlozenje da se "u vreme rata mora biti jedinstven" - federalnu uzurpaciju lokalnih (drzavnih) vlasti da bi se sprecila primena zakona koji nisu u skladu sa moralnim i politickim nacelima federalne vladajuce garniture - sledeci SCOTUS sudija koji ide u penziju, liberal Ginsburg bi bila zamenjena ultra konzervativcem tipa Alito ili Thomas, sto bi mozda dovelo i do razmatranja nekih starih odluka koje se danas (medju normalnim narodom) uzimaju zdravo za gotovo, recimo Roe vs Wade, ili Brown vs Board of Education... - repeal of 14th Amendment, razni drugi zakoni koji bi promovisali sveto trojstvo danasnjeg GOP (guns-fetuses-corporations) Ako je to alternativa sadasnjem gridlock/stalemate stanju, neka hvala, ja sam da se nista ne radi.
Dimitrije Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Taj gridlock/stalemate moze da traje ad infinitum. Sadasnji politicki establisment ne obecava da ce to stanje da se promeni. Usancenost po stranackoj liniji, odsustvo tolerancije za drugacije stavove, verbalna agresivnost i ekstremizam su atributi danasnje americke politicke scene. Pocinje da biva neizdrzljivo. Kakva je buducnost ove zemlje?
malkin Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Mene vise plasi da sve 3 poluge vlasti drzi jedna politicka partija koja je u zadnjih 20 godina prosla metamorfozu od umereno desnicarske do krajnje desnicarske, u kojoj najekstremniji fringe elementi preuzimaju vlast i brutalno se obracunavaju sa svakom unutarpartijskom opozicijom. To bi nam donelo recimo: - repeal of Obamacare, uz ostanak individual mandate, - nove ratove uz koje bi se verovatno vratio draft, - jos veci surveillance/police state uz obrazlozenje da se "u vreme rata mora biti jedinstven" - federalnu uzurpaciju lokalnih (drzavnih) vlasti da bi se sprecila primena zakona koji nisu u skladu sa moralnim i politickim nacelima federalne vladajuce garniture - sledeci SCOTUS sudija koji ide u penziju, liberal Ginsburg bi bila zamenjena ultra konzervativcem tipa Alito ili Thomas, sto bi mozda dovelo i do razmatranja nekih starih odluka koje se danas (medju normalnim narodom) uzimaju zdravo za gotovo, recimo Roe vs Wade, ili Brown vs Board of Education... - repeal of 14th Amendment, razni drugi zakoni koji bi promovisali sveto trojstvo danasnjeg GOP (guns-fetuses-corporations) Ako je to alternativa sadasnjem gridlock/stalemate stanju, neka hvala, ja sam da se nista ne radi. nemoj da se ljutiš, ali meni ovo mahom deluje kao neosnovano zastrašivanje i preterivanje. bold 1: jel imaš neki primer tog brutalnog razračunavanja, stvarno ne znam šta bi to moglo da bude. bold 2: otkud ovo za draft? zar iko to ozbiljno zagovara? pa baš oni koji bi da korporatizuju rat, koji barataju raznim Blekvoterima, ne žele da se išta slično draftu dogodi. uvođenje drafta je u direktnoj suprotnosti sa povećanom ratnom aktivnošću Amerike. bold 3: koji je uopšte osnov da se pomisli da su Obama i njegova administracija ikakva brana neometanom širenju i funkcionisanju surveillance state-a te da će GOP predsednik da dovede do njenog povećanja? ništa osim refleksnog plašenja republikanskim strašilom; Obama nema ni zrno kredibiliteta po ovom pitanju, a nema ga ni trenutno glavni demokratski kandidat za 2016. bold 4: ovo za federalnu uzurpaciju prvi put čujem. jel postoji neki primer tako nečega? pre će republikanci da idu ka tome da se federalna vlast manje meša u poslove država, stvarno ne razumem zašto bi se upuštali u takve akcije. za vrhovni sud si verovatno u pravu, ovakav GOP bi svašta mogao sa dna kace da iskopa, i to će da bude važan momenat kratko- i srednjeročno gledano.
iDemo Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 Ovi (538.com, i.e. Nate Silver) vaze za najbolje procenjivace.Te treba pratiti jer su zaista do sada bili neprocenjivi - za sta god da su se uhvatili da predvidjaju...
WTF Posted August 12, 2014 Posted August 12, 2014 nemoj da se ljutiš, ali meni ovo mahom deluje kao neosnovano zastrašivanje i preterivanje. bold 1: jel imaš neki primer tog brutalnog razračunavanja, stvarno ne znam šta bi to moglo da bude. bold 2: otkud ovo za draft? zar iko to ozbiljno zagovara? pa baš oni koji bi da korporatizuju rat, koji barataju raznim Blekvoterima, ne žele da se išta slično draftu dogodi. uvođenje drafta je u direktnoj suprotnosti sa povećanom ratnom aktivnošću Amerike. bold 3: koji je uopšte osnov da se pomisli da su Obama i njegova administracija ikakva brana neometanom širenju i funkcionisanju surveillance state-a te da će GOP predsednik da dovede do njenog povećanja? ništa osim refleksnog plašenja republikanskim strašilom; Obama nema ni zrno kredibiliteta po ovom pitanju, a nema ga ni trenutno glavni demokratski kandidat za 2016. bold 4: ovo za federalnu uzurpaciju prvi put čujem. jel postoji neki primer tako nečega? pre će republikanci da idu ka tome da se federalna vlast manje meša u poslove država, stvarno ne razumem zašto bi se upuštali u takve akcije. za vrhovni sud si verovatno u pravu, ovakav GOP bi svašta mogao sa dna kace da iskopa, i to će da bude važan momenat kratko- i srednjeročno gledano. Preterivanje jeste, i preterivanja je uvek bilo, kao sto i sam kazes "GOP ume svasta sa dna kace da iskopa". Medjutim, nekada je vazilo pravilo da su se ti ekstremni predlozi, ekstremne platforme, zapaljivi recnik, govor mrznje, da se sve to koristilo samo u kampanjama, samo za unutrasnju upotrebu, da se "nalozi i uzburka baza", a onda bi se neki takav GOP congressman ili senator umio i oprao blato sa sebe pre nego sto ode u Washington, i jednom kad stigne tamo, vodio bi koliko toliko normalnu politiku. Sada toga vise nema, sada se svakavi ludacki zakoni donose levo i desno. Mozda ne u Washingtonu, jer tamo vlada 1 stalemate i gridlock, ali dovoljno je videti sta se radi u pojedinim drzavama gde GOP ima iza sebe i legislature i guvernera i vrhovni sud i da se vrlo lako pretpostavi sta bi se desilo ako bi se ista situacija desila na federalnom nivou. 1: Brutalno razracunavanje je najbolje oliceno u primary challenge sa kojim se suocava svaki GOP politicar koji nije pravoveran i po volji ekstremistima. Ti primary challenges se najcesce desavaju u safe distriktima, tako da ako extremist pobedi primary, on je prakticno osigurao pobedu u general election. Cak i da ne pobedi ekstremniji kandidat, sam primary challenge tera incumbenta da se pomeri jos vise desno. 2: Ako ne bude dovoljno vojnika za ratove, draft ce morati da se desi, to je cinjenica. I jesu GW Bush i Cheney zapoceli taj ceo concept "korporativnog ratovanja" putem raznih contractora, ali ako na scenu stupi krilo GOP koje vise neguje nacional-socijalisticke principe, ne bi me cudilo da pribegnu draftu. 3: Obama i njegova administracija naravno nisu neka velika prepreka surveillance state, ali ako pogledamo ne tako davnu istoriju GOP administracija je prva uvela taj concept, prema tome to nije nikakvo refleksno plasenje. Zasto GOP ne bi nastavio tamo gde je stao 2008? 4: Koncept zvani "federal preemption" mnogo popularan za vreme Busha, slucajeva koliko volis, Obama je 2009 drasticno promenio tu politiku. Sada se slican koncept cesto vidja na drzavnom nivou, u drzavama gde GOP controlled legislature prepravlja pravila donesena na gradskom ili county nivou.
iDemo Posted August 13, 2014 Posted August 13, 2014 America Is Not For Black People Yeah, no?? Liberia is...
Pantelija jr Posted August 13, 2014 Posted August 13, 2014 Sto serete za rasizam u ameriki kad im je predsjednik crnac? Ili mozda ono: ne volim amere sto su rasisti, majku im cigansku!
Recommended Posts