Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

Obama zasluzuje i pohvalu za neke stvari koje je uradio.  Na primer, intervencija drzave radi spasavanje americke bankrotirane auto-industrije je najvecim delom Obamina inicijativa, koja se pokazala prilicno uspesnom.  Drugo, "Obamacare" je uspeh, mada je bilo dosta blama u praksi (nefunkcionalni web-sajtovi isl.).  Trece, povecani su fondovi (mada ne dovoljno) za naucno istrazivanje.  Pri ovome treba uzeti u obzir obstrukciju i 'buffoonery' SAD Kongresa sa kojima je morao da vodi borbu. 

Obama voli da u svoje uspehe ubraja i ubistvo Bin Ladena i povlacenje trupa iz Iraka.  Bin Laden je u ocima Amerikanaca zlikovac (mada u zemlji u kojoj sam rodjen vecina narodnih heroja je pribegavala teroru u odsustvu drugih mogucnosti u borbi protiv nadmocnijeg neprijatelja).  Medjutim ulicne proslave i histerija odusevljnja povodom objave ubistva ostavlja mi gorak ukus u ustima, posebno sto je studentska omladina vodila kolo u slavlju.  Mozda zato sto sam prosao kroz 1960-te kada su studenti na ulice izlazili u ime 'visih ideja' (protiv rata, protiv opresije i diktature, seksualna revolucija, itd.).  Sto se tice Iraka, povlacenje americkih trupa podseca me na Toma i Dejzi Bjukanan iz "Velikog Getsbija": “They were careless people, Tom and Daisy—they smashed up things and creatures and then retreated back into their money or their vast carelessness, or whatever it was that kept them together, and let other people clean up the mess they made.”

Posted

Americka auto-industrija se drzi zbog politike FEDa i nultih kamatnih stopa. Gomila drugorazrednih kredita(subprime) je podeljeno i to je jako problematicno. Slican prica je i za studente. Sve je to jako opasno ali se u americkim mainstream medijima o tome ne prica znacajno, ako uopste, kao sto nije ni za nekretnine, internet...

Posted

Bus je zapoceo sa TARP ali Car Allowance Rebate System(cash for clunker), kao nacionalizacije GM i Krajslera su bili za vreme Obame.

Posted

ne znam zasto se ovde govori o obami kao nekom ko je vodio neku razumnu spoljnu politiku (komentare koje su u stilu - ne zanima ga spoljna politika i slicne gluposti - ignoriram). povukao se iz iraka po planu koji je GWB smislio, eskalirao je rat u avganistanu, rokao po libiji, dronovao po pakistanu i jemenu, ubijao americke drzavljane raketima idt...

ako razgovaramo ozbiljno, najveci grehovi obame su upravo u spoljnoj politici.

@WTF - ne mislis da elizabeth warren ima neki tracktion u DNC-u?

Posted (edited)

Spoljna politika mu je manje vise najbolji deo predsednikovanja. Jedino je zasrao to povlacenje iz Iraka. Trebalo je da ima informacije da ce sve poci po zlu i da promeni planove. Po Libiji je rokao opravdano i uz to da je provukao odluku kroz UN. Ukrajinu nije ostavio na cedilu iako je pre toga inicirao saradnju sa Rusijom. Trebalo je da obustavi napade dronovima.

Edited by Eraserhead
Posted

mogao je, recimo, da osamu sudi u NYC-u, da ne eskalira rat u afganistanu, da ne eskalira dronovanje.... posebno protiv americkih drzavljanina, narocito ako su teenager-i, mogao je da zatvori rezort u cubi. nista od toga nije uradio.

ostala sranja je, manje - vise, nasledio.

Posted

Spoljna politika mu je manje vise najbolji deo predsednikovanja. Jedino je zasrao to povlacenje iz Iraka. Trebalo je da ima informacije da ce sve poci po zlu i da promeni planove. Po Libiji je rokao opravdano i uz to da je provukao odluku kroz UN. Ukrajinu nije ostavio na cedilu iako je pre toga inicirao saradnju sa Rusijom. Trebalo je da obustavi napade dronovima.

Sta je to dobro uradio u Libiji i kako se to dobro razlikuje od onog sto je GWB uradio u Iraku?  Ubijen je diktator, rasformirana predjasnja vlast, zemlja je ostala u totalnom rasulu bez izgleda da se stanje pobioljsa u bliskoj i daljoj buducnosti, a sa dobrim izgledima da se tamo ustolici novi ISIS.

U Ukrajini je zapoceo novi hladni rat sa dobrim izgledima da preraste usukob sirih i zescih razmera.  Insistiranjem na sankcijama stvorio je uslove za ekonomski haos u Evropi.

Posted

Sta je to dobro uradio u Libiji i kako se to dobro razlikuje od onog sto je GWB uradio u Iraku?  Ubijen je diktator, rasformirana predjasnja vlast, zemlja je ostala u totalnom rasulu bez izgleda da se stanje pobioljsa u bliskoj i daljoj buducnosti, a sa dobrim izgledima da se tamo ustolici novi ISIS.

Razlikuje se po vise stvari. Prva je ta da je u Libiji besneo gradjanski rat dok u Iraku pre ulaska Amera nije bilo znacajnih sukoba. Druga je ta sto je no-fly zona bila izglasana u UNu. Trece je to sto je imao siroku podrsku saveznika i nekih arapskih zemalja. Definitivno nije kao ona kaubojstina koju je Bush uradio u Iraku koja je uz sve to bila zasnovana na lazima.

U Ukrajini je zapoceo novi hladni rat sa dobrim izgledima da preraste usukob sirih i zescih razmera.  Insistiranjem na sankcijama stvorio je uslove za ekonomski haos u Evropi.

Ukrajina ide na dusu Rusiji i Putinu. Otkidanje teritorija, naoruzavanje pobunjenika i sve to bez ikakvog razloga. Obama je bio jos i prilicno suzdrzan u tom slucaju. 

Posted

oko ukraine se slazem sa erasom. ko zna sta bi se desavalo kad bi POTUS bio neko kao mccrazy. that being said, mene je licno obama prilicno razocarao, kad je spoljna politika u pitanju. ne znam tacno sta sam ocekivao ali ovo sigurno nisam.

btw, eraseru - prekini da spominjes UN kao neki izvor legitimnosti. pa, jbt, oni su aminovali prvi gulf war i brutalne sankcije u kombinaciji sa sporadicnim bombardovanjem iraka.

Posted (edited)

Da li je intervencija bila blagoslovena od starne UN ili nije totalno je nebitno kada se pogledaju posledice: Americka intervencija u Iraku ostavila je za sobom pustos, razorenu i podeljenu zemlju, ogroman broj poginulih i ranjenih.  Irak nema buducnost a na njegoviom tlu radja se nova agresivna drzava.  Ditto za Libiju.  Toatlno neodgovorno ponasanje dostojno gorepomenutih likova iz Fitcdzeraldovog romana.

U vezi Ukrajine, SAD i Zapad su vrlo dobro znali da Rusija nece dozvoliti Ukrajinu u NATO i da ce svaki takav pokusaj izazvati ostru reakciju Rusije i gradjanski rat u Ukrajini.  U takvim ulsovima pripajanje Krima je bilo od vitalnog znacaja za bezbednost Rusije.

Edited by Dimitrije
Posted

@WTF - ne mislis da elizabeth warren ima neki tracktion u DNC-u?

Ima traction ali ne dovoljan da se nosi sa Hillary.  Demokrate, ako su pametni, bi trebalo brzo da se ujedine oko najjaceg kandidata, jer ako GOP uzme Senate ove jeseni morace da brane Belu Kucu po svaku cenu.  GOP (ovakav kakav je zadnjih 5-6 godina) ako uzme sve 3 poluge vlasti, bice grozno.  Nije vreme za idealizam, treba osujetiti ludake da uniste celu zemlju.

Dobra stvar u Libiji, za razliku od Iraka, je to sto se vrlo mali broj Amerikanaca vratio odatle u kovcegu (a i ti sto su se vratili, bilo je posle promene rezima i realno je moglo da se desi na nekoliko drugih mesta na svetu).

Meni su inace zanimljive kritike Obame na ovom forumu.  Kao da citam neki GOP site.  Malo napad s leva, malo s desna. Malo je "tiranin koji vlada gvozdenom pesnicom" a malo je "mlakonja koji sve sto uradi uradi pod pritiskom javnog mnenja".  Malo je "nastavljac politike GWB, ubica dronovima", malo je "beskicmenjak i Putin's bitch".  Sto se mene tice, nije da sam odusevljen njima, ali cak i kroz dosta inakcije, spasao nas je ludila i haosa koje bi iza sebe ostavile potencijalne McCain-Palin i Romney-Ryan administracije.

Posted

Ima traction ali ne dovoljan da se nosi sa Hillary.  Demokrate, ako su pametni, bi trebalo brzo da se ujedine oko najjaceg kandidata, jer ako GOP uzme Senate ove jeseni morace da brane Belu Kucu po svaku cenu.  GOP (ovakav kakav je zadnjih 5-6 godina) ako uzme sve 3 poluge vlasti, bice grozno.  Nije vreme za idealizam, treba osujetiti ludake da uniste celu zemlju.

Dobra stvar u Libiji, za razliku od Iraka, je to sto se vrlo mali broj Amerikanaca vratio odatle u kovcegu (a i ti sto su se vratili, bilo je posle promene rezima i realno je moglo da se desi na nekoliko drugih mesta na svetu).

Meni su inace zanimljive kritike Obame na ovom forumu.  Kao da citam neki GOP site.  Malo napad s leva, malo s desna. Malo je "tiranin koji vlada gvozdenom pesnicom" a malo je "mlakonja koji sve sto uradi uradi pod pritiskom javnog mnenja".  Malo je "nastavljac politike GWB, ubica dronovima", malo je "beskicmenjak i Putin's bitch".  Sto se mene tice, nije da sam odusevljen njima, ali cak i kroz dosta inakcije, spasao nas je ludila i haosa koje bi iza sebe ostavile potencijalne McCain-Palin i Romney-Ryan administracije.

Slazem se, zato sam glasao za Obamu u drugom mandatu jer je alternativa bila gora, a ne zato jer sam smatrao Obamu dobrim kandidatom.  U prvom mandatu glasao sam za Obamu cak i da je GOP kandidat bio neko razuman a la William Weld ili Nelson Rockefeller. 

Posted

Ukrajina ide na dusu Rusiji i Putinu. Otkidanje teritorija, naoruzavanje pobunjenika i sve to bez ikakvog razloga. Obama je bio jos i prilicno suzdrzan u tom slucaju. 

Ne, nije, američka administracija je stvorila haos promovisanjem Majdana i sankcijama legalnim i legitimnim vlastima u Kijevu u to vreme. Izazvali su pad tamošnjih vlasti i pokrenuli spiralu nasilja. Bez njihove asistencije Ukrajinci bi do kraja godine mirno i demokratski odlučili se o evro(azijskim)integracijama.

No pitanje koliko tu odgovornosti leži na samom Obami, može se optužiti eventualno za nečinjenje ili prepuštanje spoljne politike nekolicini neocon jastrebova

Posted

Broj americkih kovcega nije jedino merilo.  Broj poginulih u zemljama u kojima su SAD intervensale je porazavajuci.

• Create New...