frn1782 Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 A moze biti ko zna. Obamu spoljna politika niti interesuje niti je razume. Tu mu dodje nesto ko prosecan amerikanac. Mada kritika Obame "kao najgoreg" nije zbog tih stvari, to sem evropske gologuzije tipa Poljksa nikoga tamo ne interesuje, sem bas hc rednek patriota. Obama je Amerikancima najgori jer zeli da im ogranici pravo na posed oruzja i uvede neke elemente socijalne drzave. Preveliki kulturoloski sokovi za jedno takvo drustvo.
Dimitrije Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 (edited) Tacno je da Obama ima protiv sebe ideoloski i rasisticki nastrojenu opoziciju kao i znacajan segment drustva. Na zalost, on nije bio bio pripremljen da se sa njima hvata u kostac. Posle prve izborne pobede, njegova stranka imala je prevlast u oba doma. Umesto to da iskoristi da utvrdi vlast svoju i svoje stranke, Obama je sedeo na lovorikama, slavio (nezasluzeno stecenu) Nobelovu nagradu, i defilovao kroz popularne TV emisije zabavljajuci drustvo ushiceno njegovom pobedom. Nije ni primetio da ce GOP preuzeti prevlast u Kongresu. Kada je primetio, bilo je kasno. Njegova podrska demokratskim kongresmenima/senatorima koji su gubili izborne bitke sa GOP/Cajdzijama stigla je prekasno i bila je neadekvatna. Na primer, kada je Skot Braun (GOP), koji je imao veliki zaostatak za Martom Kokli (D) u trci za Kenedijevo upraznjeno mesto u Senatu poceo da smanjuje razliku, Obama je dosao u Boston da bi podrzao Koklijevu. Taj njegov dolazak doprineo fijasku Koklijeve i iznenadjujucoj pobedi Brauna. Umesto da prostudira zasto je Braun od anonimusa postao vodeci kandidat a Kokli od neprikosnovenog favorita gubila izbornu trku, i to u demokratskom leglu SAD, Obama je svoju podrsku Koklijevoj sveo na prostacki populisticki slogan kojim je trebalo da dezavuise Brauna: "Tip koji vozi dzip." Sto se tice spoljnje politke, postojala je nada, bazirana na onome sto je Obama pricao u prvoj predizbornoj kampanji, da ce doci do znacajnijih promena pogotovo kada je u pitanju arapsko-izraelski sukob. Spoljnu politiku prepustio je Klintonovoj (tipicnoj predstavnici neokona), potpuno zapostavivsi palestinsko pitanje. Kada je doslo do nove eskalacije izmnedju Izraela i Palestinaca, Obama nije nista uradio osim sto je nastavio bezrezevnu podrsku Izraelu. Njegov glavni fokus bio je "Arapsko prolece" koje je pogresno interpretisao kao pokret Arapa u pravcu prihvatanja zapadnih vrednosti. Te lose procene danas osecaju gradjani Libije, Sirije i Egipta. U odnosu na Rusiju, Obama se nikada nije razlikovao od neokona i tu i tamo ispaljivao je rusofobicne salve (u skladu sa americkim politickim standardima) u toku kampanje. Nastavio je politiku svojih prethodnika s ciljem da izoluje, omalovazi i u losem svetlu prikaze rusku politiku i protagoniste te politike. Tim delanjem najznacajnije je doprineo pocetku novog hladnog (a mozda i mnogo goreg) rata. Edited August 7, 2014 by Dimitrije
ManicMiner Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 (edited) Cini mi se da ste pomalo prestrogi glede Obame i spoljne politike. Obama je, posle ko zna koliko decenija, prvi predsednik SAD-a koji nije kaubojski uleteo ni na jedno krizno zariste niti je metodom pendrecenja krenuo da uvodi red u random xyz drzavu. Cak su i njegove izjave prilicno cudne - mislim, kakav je to americki predsednik koji otvoreno kaze da, pre nego se krene u vojnu intervenciju, red je da se prvo potegnu sve druge mogucnosti, pre svega diplomatske? I kakav je to americki predsednik za cijeg su dvostrukog stolovanja SAD uletele u samo jednu vojnu intervenciju i to, za ne poverovati, legalno pokrivenu odgovarajucom rezolucijom u UN? Militantnim uterivacima demokratije zato Obama izgleda kao mlakonja i vise bi voleli da vitla motkama, buzdovanima i nosacima aviona, da se bahati i bude trigger-happy kao njegov pandan Putin. Edited August 7, 2014 by ManicMiner
stena Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 Mislim da Obama uopste nije hteo da izoluje i ponizi Rusiju, vec upravo naprotiv, zeleo je da se sve zaboravi i krene iz pocetka, u svetu gde se svi vole i drze za ruke, mirisuce tek procvetalih hiljadu cvetova. Delom zbog ignorisanja objektivne opasnosti neoimperijalizma i obnove SSSR koju je Putler nedvosmisleno najavio, a onda i poceo realizovati agresijom na Gruziju i sada Ukrajinu, a delom i zbog toga sto je sve snage zeleo da usmeri ka Dalekom istoku u nadi da ce tako spreciti dalju kinesku ekspanziju. I ako je ista postigao on, tj. oni koji mu vode spoljnu politiku, onda je to vaskrs americkih vojnih snaga u jugoistocnoj Aziji, gde ih lokalci gledaju kao spasitelje od sve agresivnije kineske politike, koja bi da prisvoji sve diljem mora, sto ima ikakve resurse. Ne mora niko da satanizuje Kremlj. Oni sami svojim postupcima dovoljno cine da od njih beze svi, koji su sa njima imali ikakvog dodira (izuzev Oseta i donekle Abhaza, dve ipak malobrojne etnicke zajednice). Tragedija njegove nezainteresovanosti, najbolje se ogleda u odsustvu bilo kakvog ozbiljnog ucesca u projektima pacificke i atlantske trgovinske zone. I to sve u jednom predsednickom sistemu.
Dimitrije Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 Obama nije mogao da uleti u vojnu intervenciju jer je americko javno mnjenje postalo "sick and tired" od vojnih intervencija a americka ekonomija vise nije imala snage da odrzava novi rat. Uz to, sam bi sebi skakao u usta jer mu je dobar deo kapmanje bio usredsredjen upravo protiv vojnih intervencija. Sto se tice Putina, da je on trigger-happy danas bi se na Majdanu viorila ruska zastava a Lvov bi licio na Gazu.
stena Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 I kakav je to americki predsednik za cijeg su dvostrukog stolovanja SAD uletele u samo jednu vojnu intervenciju i to, za ne poverovati, legalno pokrivenu odgovarajucom rezolucijom u UN? Pa to je samo jedna intervencija manje od Djoke juniora. ^_^
Zaz_pi Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 Cini mi se da ste pomalo prestrogi glede Obame i spoljne politike. Obama je, posle ko zna koliko decenija, prvi predsednik SAD-a koji nije kaubojski uleteo ni na jedno krizno zariste niti je metodom pendrecenja krenuo da uvodi red u random xyz drzavu. Cak su i njegove izjave prilicno cudne - mislim, kakav je to americki predsednik koji otvoreno kaze da, pre nego se krene u vojnu intervenciju, red je da se prvo potegnu sve druge mogucnosti, pre svega diplomatske? I kakav je to americki predsednik za cijeg su dvostrukog stolovanja SAD uletele u samo jednu vojnu intervenciju i to, za ne poverovati, legalno pokrivenu odgovarajucom rezolucijom u UN? Militantnim uterivacima demokratije zato Obama izgleda kao mlakonja i vise bi voleli da vitla motkama, buzdovanima i nosacima aviona, da se bahati i bude trigger-happy kao njegov pandan Putin. Jesu, izjave su mu sve cudnije: Oliver Stone Yesterday · Edited BE SCARED. BE VERY SCARED. I hate fearmongering in all forms, but I AM scared. It’s impossible to stay silent with this slow-motion disaster befalling the world. So forgive me a quick pop back from writing chores-- as ‘Mad Dog’ Netanyahu continues to destroy U.S. credibility throughout most of the civilized world with his barbaric bloodletting in Gaza. But the truth is, it will not divert the U.S. from a more horrible destiny awaiting us in Easter Europe. At his press conference last Friday Obama bristled at his critics saying, “Apparently people have forgotten that America, as the most powerful country on earth, still does not control everything around the world.” Pretty major statement when you stop and think about it. Since when did world domination become official U.S. policy? I guess since 1991 and the fall of Communism, but now that our mask has been stripped from its bullying face, we as citizens of the world, and not just the United States, must deal with this new reality -- I.E., THE U.S. WANTS TO CONTROL THE WORLD, AND IN DOING SO, WE WILL NOT STOP IN OUR EFFORTS TO DESTROY RUSSIA, CHINA, AND IRANIAN POWER. IF NECESSARY THE U.S. WILL RESORT TO MILITARY SOLUTIONS, INCLUDING WAR. To understand this new Insane Moment (vide the late ’50s/early ’60s scenario of “Dr. Strangelove”), let’s go to the crucial journalists of this moment, Pepe Escobar and Bob Parry. I’d also recommend historian Stephen Cohen, who discusses the true terrorist policies of the Kiev Government, this is really scary-- but he is subscription only at the Nation Magazine (Aug. 4/11). Ne secam se da je nijedan americki predsednik ovako ogoljeno pokazivao kako su SAD imperijalna sila. Da ne govorim koliko je puta u poslednjih godinu dana recima uvredio Rusiju, cak ne toliko ni Putina, sto samo ujedinjuje Ruse i Putinu podrska raste.
stena Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 Jesu, izjave su mu sve cudnije: Ne secam se da je nijedan americki predsednik ovako ogoljeno pokazivao kako su SAD imperijalna sila. America has never been an empire. We may be the only great power in history that had the chance, and refused — preferring greatness to power and justice to glory. George W. Bush A posle je Dabja the bad guy.
akibono Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 Valjda će Obama da već jednom stisne jaja i bombarduje nekog.... ovo nebombardovanje predugo traje! Ubijanje iz potaje raketama sa dronova nije nikakav ozbiljan državnički čin, mora da se ipak oseti i vidi čizma na tlu.
Gandalf Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 Obama kao predsednik prosto uvek ide linijom manjeg otpora, uz minimalan rizik. nece uletati u vojne intervencije zato sto je to nepopularno. da je kojim slucajem javnost malo ratobornija, picio bi i on okolo. H.L. Mencken: "If FDR was convinced cannibalism would get him votes, he would begin fattening a missionary in the White House yard come Wednesday."
frn1782 Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 (edited) Eh, pa pravo liderstvo bar u Americi je kreirati volju javnog mnjenja a ne rukovoditi se istom. Jos jedan razlog zasto je Obama luzer. Edited August 7, 2014 by frn1782
Eraserhead Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 (edited) Obama nije mogao da uleti u vojnu intervenciju jer je americko javno mnjenje postalo "sick and tired" od vojnih intervencija a americka ekonomija vise nije imala snage da odrzava novi rat. Uz to, sam bi sebi skakao u usta jer mu je dobar deo kapmanje bio usredsredjen upravo protiv vojnih intervencija. Sto se tice Putina, da je on trigger-happy danas bi se na Majdanu viorila ruska zastava a Lvov bi licio na Gazu. Pa istom logikom koju primenjujes na Obamu dolazimo do toga da je razlog sto se zastava ne vijori u Lvovu ta sto Ukrajini zapad drzi ledja. Ja mislim da Obamaima drugaciji pristup od prethodnika, ali evo sad cemo dobiti nekog Republikanca pa ce biti zanimljivije. EDIT: BTW gledam sada listu potencijalnih kandidata, neverovatno koliko je tanka klupa sa obe strane ali pre svega sa strane demokrata. Ukoliko ih Hilary ne izvuce nemaju sanse. Realno najbolji potencijalni kandidat je Ted Nugent, moj glas ce ici njemu. :D Edited August 7, 2014 by Eraserhead
WTF Posted August 7, 2014 Posted August 7, 2014 (edited) Pa istom logikom koju primenjujes na Obamu dolazimo do toga da je razlog sto se zastava ne vijori u Lvovu ta sto Ukrajini zapad drzi ledja. Ja mislim da Obamaima drugaciji pristup od prethodnika, ali evo sad cemo dobiti nekog Republikanca pa ce biti zanimljivije. EDIT: BTW gledam sada listu potencijalnih kandidata, neverovatno koliko je tanka klupa sa obe strane ali pre svega sa strane demokrata. Ukoliko ih Hilary ne izvuce nemaju sanse. Realno najbolji potencijalni kandidat je Ted Nugent, moj glas ce ici njemu. :D Ne znam gde gledas te potencijalne candidate, ali dok je klupa DEM stvarno tanka, GOP klupa je prilicno dugacka. Mozda po kvalitetu nije, ali po kvantitetu jeste. Mislim ako je i Ted Nugent na njoj... DEM establishment ce promovisati HRC, i ja tu ne vidim da bi neko drugi mogao ozbiljno da je ugrozi. Deo DEM partije koji je malo vise levo nastrojen ce mozda da izvuce nekog fringe kandidata tipa Kucinich, ali jasno je da od toga nema nista. S druge strane kod GOP imas ogroman raspon potencijalnih kandidata, od ovih normalnijih tipa Christie ili Jeb Bush, pa sve do fringe ludaka koji bi potencijano uleteli tu tipa Michelle Bachman, Herman Cain, ili gorepomenuti Nugent. A ako stvarno dobijemo Republikanca 2016 a jos uzmu Senate sad na jesen, bice zaista zanimljivo. Zanimljivo kao zadnje 2 godine ovde u NC EDIT: BTW, Mandingo i Dimitrije otprilike jedini imaju neku smislenu kritiku na racun Obame Edited August 7, 2014 by WTF
Recommended Posts