Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

Sa druge strane SJWs (čije je Brown oličenje u akademskom svetu) kažu "tvoja loša pozicija je problem/signal nepravednosti društva i stoga društvo oko tebe mora biti prinuđeno da se menja, a najviše oni na vrhu, beli muškarci i slični".

Meni ovo samo po sebi i ne bi bilo toliki izvor iritacije. Pustite decu, naučiće kad-tad da nisu Happy Little Elves in Tinkly-Winkly Town. Ali šlag na tortu koji mene potpuno izluđuje je kad krenu da doživljavaju sebe kao neke kurčeve revolucionare. Protestni marševi širom livade ispred dekanata, parole i transparenti, pesnice u vazduhu, drum circles jebote :isuse:

Kad sam ja bio mlad, deca željna revolucije su slušala RATM i fantazirala koga bi, come the revolution, prvog uza zid. Ovo danas zvuči kao da se upravo taj mladalački impuls, savršeno prirodan i potreban za razvoj kakve-takve kritičke svesti, kanališe u nešto suštinski suprotno, u patetičnu potrebu da glasno izigravaš obespravljenu žrtvu, kmečiš dok ti se ne obezbedi solipsističko rešenje, a zatim spustiš dupe u obližnji Starbucks da bi uz 1 latte macchiato raspravio sa kolegama kako ste svi egzistencijalno ugroženi. 

Dakle manji je problem u tome što ih uče da se treba težiti statusu žrtve, a veći je problem što ih u taj mindset uvlače preko iluzije aktivizma, što mlade ljude koji bi možda izrasli u stvarne nosioce društvene promene u startu usmeravaš na put koji vodi samo u govnjivi samozadovoljni navel-gazing.

Posted

svakako ne glasam za Čikago u ovom slučaju. trigger warnings ništa ne koštaju, ne predstavljaju cenzuru, a mogu da pomognu. imao sam studente koji su služili u Iraku i Avganistanu, a statistički su sasvim dobre šanse i da sam imao određen broj studenata koji su preživeli druge vrste ozbiljnih trauma. ne znam da li je neko od njih patio od PTSD-a, ali znam da ako bih bio stavljen pred izbor da li da u silabus stavim 1 rečenicu koja ukazuje na to da u nečemu što tražim da pročitaju/pogledaju ima grafičkog prikazivanja rata, ubijanja, silovanja i sl. uopšte ne bih imao dilemu. required reading je required reading za svakoga, a ako mogu da pomognem nekome da hendluje sopstvenu reakciju na moguće džaranje po traumi, što ne bih? jedno je busati se u grudi prvoamandmandske kad reklamiraš donatorima svoju instituciju kao branu liberalnoj™ pičkastosti (što Čikago ovim najverovatnije radi), a nešto je sasvim drugo kad ljude (studente) gledaš u oči i sa njima razgovaraš. uostalom Kate Manne je ovako nešto napisala bolje i lepše.

safe spaces su nešto sa čime sam imao manje iskustva i o čemu ne znam dovoljno. ali sa siromašnim studentima i first-generation studentima jesam i znam koliko im je teško da se adaptiraju i da se izbore sa intelektualnim i socijalnim iskušenjima pred kojima su se našli. statistički im treba bitno više vremena da završe studije i znatno češće odustaju od studija. pretežno su crnci i Latinosi. ako im safe spaces u vidu univerzitetskih ofisa u kojima mogu da se okupljaju i dobijaju podršku pomažu da prebrode ove probleme kao što neki od njih tvrde, onda se radi o nečemu čemu bih dao šansu. uz zdravu dozu opreza, naravno.

@ Uini

ova današnja omladina, jbt. :fantom:

Posted

@ Uini

Znam kako zvučim, jebiga, što me samo dodatno nervira <_<

Studenta koji pati od PTSD nećeš ničega poštedeti upozorenjima. Štaviše, nećeš nikoga poštedeti ničega. TV i internet im rutinski prikazuje raskomadanu izraelsku™ palestinsku decu, a ponekad i žrtve nadrogiranih ljudoždera na ulicama Majamija. Ko ima PTSD treba da se leči, a ne da se oslanja da će mu ceo svet nuditi trigger warnings.

Posted

Znam kako zvučim, jebiga, što me samo dodatno nervira <_<

Studenta koji pati od PTSD nećeš ničega poštedeti upozorenjima. Štaviše, nećeš nikoga poštedeti ničega. TV i internet im rutinski prikazuje raskomadanu izraelsku™ palestinsku decu, a ponekad i žrtve nadrogiranih ljudoždera na ulicama Majamija. Ko ima PTSD treba da se leči, a ne da se oslanja da će mu ceo svet nuditi trigger warnings.

upravo tako.

Posted

znam da ako bih bio stavljen pred izbor da li da u silabus stavim 1 rečenicu koja ukazuje na to da u nečemu što tražim da pročitaju/pogledaju ima grafičkog prikazivanja rata, ubijanja, silovanja i sl. uopšte ne bih imao dilemu. required reading je required reading za svakoga, a ako mogu da pomognem nekome da hendluje sopstvenu reakciju na moguće džaranje po traumi, što ne bih?

Nije li ovo dobrim delom i pitanje prethodnog obrazovanja?

Npr ozbiljna edukacija o Holokaustu svakako ne predviđa da se osnovnoškolci suoče sa slikama povađenih zuba i pepelom u krematorijumima ali do kraja srednje škole (tamo gde postoji ozbiljna edukacija na takve teme) su razvili i empatiju prema žrtvama ali i osećaj istorijske i lične distance, tako da u tinejdžerkim godinama već mogu da "sažvaću" i grafičke™ slike i tekstualne opise.

Zašto se operiše sa pretpostavkom da još odrasliji™ ljudi to ne mogu da svare i zašto teret varenja prosto ne bi ostao/bio na njima?

Izuzimam outlier slučajeve (mračno lično iskustvo).

Posted

Zato što tek ti još odrasliji™ otkriju moć syndicated victimhooda, sposobnost da se upiše kurs koji se bavi osetljivim temama i onda se zavapi da osetljive teme triggeruju. Ponavljam, super je stvar kad mlad čovek otkrije kod sebe želju i spremnost da se udruži sa istomišljenicima i promeni svet nabolje, ali katastrofalno je što se taj impuls kanališe u SJW sranja.

Posted (edited)

svakako ne glasam za Čikago u ovom slučaju. trigger warnings ništa ne koštaju, ne predstavljaju cenzuru, a mogu da pomognu. imao sam studente koji su služili u Iraku i Avganistanu, a statistički su sasvim dobre šanse i da sam imao određen broj studenata koji su preživeli druge vrste ozbiljnih trauma. ne znam da li je neko od njih patio od PTSD-a, ali znam da ako bih bio stavljen pred izbor da li da u silabus stavim 1 rečenicu koja ukazuje na to da u nečemu što tražim da pročitaju/pogledaju ima grafičkog prikazivanja rata, ubijanja, silovanja i sl. uopšte ne bih imao dilemu. required reading je required reading za svakoga, a ako mogu da pomognem nekome da hendluje sopstvenu reakciju na moguće džaranje po traumi, što ne bih? jedno je busati se u grudi prvoamandmandske kad reklamiraš donatorima svoju instituciju kao branu liberalnoj™ pičkastosti (što Čikago ovim najverovatnije radi), a nešto je sasvim drugo kad ljude (studente) gledaš u oči i sa njima razgovaraš. uostalom Kate Manne je ovako nešto napisala bolje i lepše.

safe spaces su nešto sa čime sam imao manje iskustva i o čemu ne znam dovoljno. ali sa siromašnim studentima i first-generation studentima jesam i znam koliko im je teško da se adaptiraju i da se izbore sa intelektualnim i socijalnim iskušenjima pred kojima su se našli. statistički im treba bitno više vremena da završe studije i znatno češće odustaju od studija. pretežno su crnci i Latinosi. ako im safe spaces u vidu univerzitetskih ofisa u kojima mogu da se okupljaju i dobijaju podršku pomažu da prebrode ove probleme kao što neki od njih tvrde, onda se radi o nečemu čemu bih dao šansu. uz zdravu dozu opreza, naravno.

@ Uini

"Trigger warning" definicija je sada u praksi prosirena na grupe i nema nikakve veze sa PTSD i stvarnim individualnim problemima, a za koje je i pre ove pomame postojala procedura resavanja u studentskim sluzbama.

Understood in this broader context, trigger warnings and safe spaces are not merely about allowing traumatized students access to education. Whatever their original purpose may have been, trigger warnings are now used to mark discussions of racism, sexism, and U.S. imperialism

http://www.theatlantic.com/politics/archive/2016/08/silencing-religious-students-on-campus/497951/

Edited by Budja
Posted

Obamina zaostavstina u njegovom Cikagou 500. ubistvo ove godine. To ni Simon nije predvideo u Vajeru

E bas je zaostavstina predsednika vezana za nivo ubistava u jednom gradu. Ne lupetaj.

Posted

E bas je zaostavstina predsednika vezana za nivo ubistava u jednom gradu. Ne lupetaj.

Nije samo u jednom gradu. Može da se priča i o onome šta se dešavalo u Fergusonu i kako se živi u gomili drugih. Očekivao bi čovek više od prvog afroamerikanca predsednika.

Posted

Očekivao bi čovek naivac/naivčina više od prvog afroamerikanca predsednika.

I Nobelovca...

Posted

upravo tako.

+ milion

Dodao bih jos da onaj ko zeli da izbegava bilo kakvo dzaranje po traumama, bilo svojim bilo tudjim, ne treba da studira npr. knjizevnost. Verovatno i ne treba da cita velika dela svetske knjizevnosti. Jer ona su skoro pa definicija dzaranja po traumama.

Posted

Ali tim postom diskriminišeš protiv traumatizovane mladeži kojoj se mora omogućiti da studira šta god želi, čak ako sami tvrde da materiju ne mogu da podnesu. Ublaži im, razvodni, pa će moći.

Lepo revidiraš sva ta velika dela svetske književnosti i izbrišeš traumatične scene, Huck Finn da govori bukvalno "N-word", niko ne mora da pati, svi srećni, svi zadovoljni.

• Create New...