radisa Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Neka od danasnjih desavanja na tu temu, od pucanja, do krsenja odricanja sopstvenih prava bi jos pre samo par decenija izazvala ogromne proteste pa i nemire koji su izbijali i manjim povodima. Danas, svemoguca drzava, sa sve specijalcima i obukama i procedurama i tehnologijama, pruza alibi narocito malogradjaninu iz razvijenog sveta da se zakloni, sakrije... Odgledaj, nemoj da te mrzi.... Interesantno je da je neko pravio crtani pre 60 godina, o tome kako će korporacije da uzmu prava i zavade ljude... I to još jako plastično objasnio...
Weenie Pooh Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Strah je svakako deo toga, ali ne sme se zanemariti ni nezapamćen broj kamera u svakom uglu koji garantuje da se mnogo veći procenat slučajeva sistemskog iživljavanja bude primećen. Koliko se policija kurčila nekad a koliko sad prosto ne možemo da znamo pouzdano, a ja sam sklon da poverujem da se veća promena desila u našem stepenu tolerancije (zbog upliva tehnologije) nego u njihovim tradicionalnim metodama. Sad, da li ta promena tolerancije znači da smo više oguglali, ili da glasnije kmečimo, ili možda i jedno i drugo... nemam pojma.
x500 Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 @x500 izvini ali nekako mi se cini da sta god da sam ti preneo da je on rekao i napravio, ti bi to jednako podveo pod "izrazio zaljenje i nije ucinio nista" ja recimo mislim da se obama ok ponasa i da igra pozitivnu ulogu: - ovde nema crvenih linija, idiotske retorike koja se koristi u spoljnoj politici, bombasticnih obecanja (nema zapravo nikakvih obecanja) niti paralelne istine s njegove strane, pokazao je da barata cinjenicama - on nije zasluzan za ongoing kretenizaciju policije - ne bi bilo koji predsesnik stao na stranu BLM, bez zadrske - ne bi bilo koji predsednik problemu pristupio na sistemski nacin, trazeci uzroke komisija je jedini nacin da se nesto promeni, samo sto treba da rade u vecem kontinuitetu i intenzitetu i za koju deceniju ce se moci videti pomaci, a inace sta ti predlazes? da si crnac, sta bi zeleo da se napravi? Krosek, Da krenemo od kraja, kreiranje komisije koja ce da istrazuje uzroke - sta ce se konkretno desiti i da li ce zakljucki komisije biti obavezujuci? Ta komisija samo sluzi da se kupi vreme i da se razvodni problem. Mislim da ljudi nisu spremni da cekaju koju deceniju da bi se nesto promenilo. Promena mora da se desi sada i odmah, sutra je vec mozda kasno. Drugo, sta tu ima da se istrazuje?! Pre par dana je policija oborila coveka na zemlju, vec su mu seli na grbinu i on se malo gicao. Ubica ga je izresetao kao vepra samo zato sto se gicao i nije saradjivao prilikom lisavanja slobode. Pa sta je ocekivao kad mu stavljaju lisice, da pocne da peva tuzni bluz? Pogledaj jedan vrlo novi fenomen, crnci koji su ratni veterani, dakle obuceni da ratuju, uzimaju pravdu u svoje ruke. Crnih veteran ima sigurno puno u SAD, u poslednjih 15 godina se uterivala demokratija na nekoliko mesta na planeti. Ti ljudi se uglavnom ne plase smrti, taj strah ih je vec odavno prosao. i mogu biti spremni da se bore do kraja. Na primeru Dalasa, i puskaranja oko onih stubova, pokazalo se da su bolje obuceni/iskusniji su od policajaca. Da li mislis da ce oni imati strpljenja da sacekaju komisiju. Pa mojoj boji koze ja mu dodjem nesto kao mediteranac (sa istoka) tako da znam kako izgleda segregacija po boji koze. Da sam crnac i da zivim u SAD ja bih ocekivao da predsednik nesto konkretno uradi. Za pocetak da pokaze solidarnost sa svojom zemljom - da sedne na prvi avion i da se vrati iz Poljske. Sitovacija je isuvise ozbiljna, 5 policajaca i 2 crnca su upucani u poslednjih par dana. Drugo, moze da uvede, ili barem pokrene, zakon po kome je ubistvo crnaca od strane policije krivicno delo. U desetak prethodnih slucajeva sudovi su oslobadjali uniformisane ubice. Ako SAD sudovi nisu u stanju da im sude, uvek moze da se aktivira neki medjunarodni sud. Gvantanamo jos uvek nije zatvoren, mada je to bilo obecano pre 8 godina, pa neka ih stavi tamo. U krajnjoj liniji mogu dronovima da gadjaju policajce ubice. To je jedno vrlo efikasno demokratsko sredstvo koje se obilato koristi u Pakistanu i Afganistanu. Prema nekim izvorima oko 500 dece je dronirano u poslednjih 10-ak godina. A ta deca su sigurno manje kriva od policajaca ubica. Mogu da se uvedu kvote u policiji, pa da crni policajci rade sa crnim gradjanima pogotovo u gradovima ili delovima gradova gde je veci broj crnaca. Magu da naprave mesovite patrole tzv. multi kulti policija kao sto je uradjeno na jugu Srbije posle rata 2001. godine. Moze da upotrebi i vojska koje se patrolirati zajedno sa policijom i koje ce da stite gradjane od policijske prekomerne upotrebe sile. A i policija moze da se povuce u svoje kasarne, kao sto je bilo naredjeno Srbiji 1998/9 na Kosovu ili sugerisano Ukrajini za vreme protesta na Majdanu pre 2,5 godine. Sto se tice podrske pokretu BML, to je kretenizam posebne vrste zato sto se svaki zivot se, valjda, racuna. On ce podrzavati BML sve dok ima politicke koristi od toga. Za kraj, sto se tice Kosovskog referenduma pod patronatom OUN, on je uverljivo izmisljao ono sto se nije desilo zato sto mu je to trebalo u tom trenutku. On je po svemu sudeci patoloski lazov i kako moze da mu se veruje kada progovori o nekoj drugoj temi(gde imamo manje podataka)? Pozdrav, X500
Muwan Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Meni je potpuna nevera kako je ova žena reagovala na egzekuciju svog partnera na 10cm od sebe. Kao da opisuje lakši saobraćajni udes, tako zvuči. Doduše, da je prohisterisala sad bi verovatno i ona mirisala ljubičice odozdo. Ne mogu da se odlučim da li ju je strah naterao da bude tako smirena ili je neki drugi fenomen u pitanju.
Takeshi Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 mobilni telefoni ce napraviti revoluciju. ko zna koliko se i ranije sranja dogadjalo, pa budu zataskana.
harper lee Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Drugo, moze da uvede, ili barem pokrene, zakon po kome je ubistvo crnaca od strane policije krivicno delo. Ovo bi bilo samo pretekst za novu rundu nasilja i jos zescu segregaciju. Ceo taj koncept da se nedostajuca elementarna ljudska prava zamenjuju kolektivnim/grupnim pravima i pozitivnom diskriminacijom je sumanut i deo je problema ne samo u SAD nego svuda. Ubistvo je krivicno delo. Tacka. Samim tim je i policijsko ubistvo crnaca, osim ako nije u samoodbrani, krivicno delo. To sto se policajci u SAD ocigledno (ne znam, verujem vama koji znate) izvlace s tim ubistvima izgleda nije posledica manjka pravne regulative vec drustvene dinamike kojom jos uvek dominiraju rasizam i cehovska zastita uniformisanih ubica i svakako se tako nesto ne moze resiti tako sto ce se donositi zakon koji u sustini takodje ima rasnu osnovu. Ideja sa mesovitim policijskim patrolama je takticki dobra. Jedna je stvar kad policija u ovakvim slucajevima podmetne crnog portparola ili oficira u uniformi da objasni a nesto sasvim drugo kad ljudi takve patrole mogu svakodnevno da vide na ulici i da se navikavaju na njih. Cudi me da to odavno nije praksa u SAD.
Dr Arslanagić Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Odgledaj, nemoj da te mrzi.... Interesantno je da je neko pravio crtani pre 60 godina, o tome kako će korporacije da uzmu prava i zavade ljude... I to još jako plastično objasnio... ovo je antikomunistički propagandni crtani film
radisa Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Moguće da si u pravu, meni deluje da, nehotično, gađa sadašnji trenutak...
namenski Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 Odgledaj, nemoj da te mrzi.... Odgledao, naravno, sto bi me mrzelo: deo problema je u tome sto je pogled na svet iz koga je nastao crtani danas ucinjen nepopularnim i to uglavnom tako sto se svaki antikorporativizamtm automatski proglasava za levicarenje, komunizam, antitrzisno i antidemokratsko ponasanje, itd, itd... Moderno drustvo nema odgovor na slicne pojave: ispostavilo se da je klasicna predstavnicka parlamentarna demokratija u krizi i to u trenutku kad je izgledalo da u njoj lezi spas za veliki deo sveta koji se oslobodio socrealizma. U krizi i to opakoj, koja demokratiju pretvara skoro pa u farsu cak i u jednoj Americi, sa sve trampovanjem, Evropu i to ne samo onu perifernu i da ne pominjem. Niko nema muda da to prizna, jos manje ima drzavnicke mudrosti - sta god to bilo - da se stvari nazovu pravim imenom, politicari postaju mediokritetske birokrate, a prividno i poprilicno klimavo ekonomsko blagostanje poslednjih par decenija je uljuljkalo razvijeni deo sveta u verovanje da ce to tako da traje od sada do vecnosti. Nece, pa se tako u tom istom vrlom novom svetu pojavljuju pokreti kao sto je 1 IS, a 1 religija i to u svom najmalignijem obliku postaje prihvatljiva alternativa za ne mali broj ljudi. Strah je svakako deo toga, ali ne sme se zanemariti ni nezapamćen broj kamera u svakom uglu koji garantuje da se mnogo veći procenat slučajeva sistemskog iživljavanja bude primećen. Koliko se policija kurčila nekad a koliko sad prosto ne možemo da znamo pouzdano, a ja sam sklon da poverujem da se veća promena desila u našem stepenu tolerancije (zbog upliva tehnologije) nego u njihovim tradicionalnim metodama. Sad, da li ta promena tolerancije znači da smo više oguglali, ili da glasnije kmečimo, ili možda i jedno i drugo... nemam pojma. Tacno je da se registruje mnogo veci % slucajeva: ali se bojim da ovde nije rec o registrovanju slucajeva nego o nasoj reakciji na njih: prihvatamo, zahvaljujuci tehnologiji izmedju ostalog, stvari koje do juce ne bismo, pocev od klanja ljudi uzivo sa sve postavljanjem na tviter ili fejsbuk, jebem li ga... Nasilje se ne samo omasovilo, nego je postalo na neki nacin prihvatljivo u smislu da nam je podignut prag reakcije. A sto se boldovanog tice: pa jebiga, sa mnogo manje kamera i nadzora nego sto ih danas i na koje pristajemo, su nas koliko do juce plasili razni Orveli i Haksliji...
namenski Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 (edited) ovo je antikomunistički propagandni crtani film I odlicna ilustracija danasnjeg trenutka u kome su neke od glavnih komunjarskih babaroga postale vise nego prihvatljive modernoj publicitm i kao takve joj se i prodaju: svemoc drzave, pecatiranje, numerisanje, cipovanje, neogranicena kontrola drzave nad pojedincem bile su osnovne alatke koje su suprotstavljane zapadnom kao bajagi neogranicenom individualizmu, slobodama, itd, itd... Edited July 9, 2016 by namenski
x500 Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 ... Tacno je da se registruje mnogo veci % slucajeva: ali se bojim da ovde nije rec o registrovanju slucajeva nego o nasoj reakciji na njih: prihvatamo, zahvaljujuci tehnologiji izmedju ostalog, stvari koje do juce ne bismo, pocev od klanja ljudi uzivo sa sve postavljanjem na tviter ili fejsbuk, jebem li ga... Nasilje se ne samo omasovilo, nego je postalo na neki nacin prihvatljivo u smislu da nam je podignut prag reakcije. A sto se boldovanog tice: pa jebiga, sa mnogo manje kamera i nadzora nego sto ih danas i na koje pristajemo, su nas koliko do juce plasili razni Orveli i Haksliji... Namenski, Mislim da gresite. Probajte da se za trenutak vratite, recimo, u 1938. godinu (koja je jedna od najekstremnijih u XX veku) i zamslite da je tada bilo savremenih komukacija. Slike/filmovi iz Staljinove Rusije, Hitlerove Nemacke, Ruzveltove SAD (mislim na jug i odnos prema crncima), Japanske snage u Kini, rata u Spaniji, ... bi sigurno potresle svet. Da, u to vreme je bilo, tu i tamo, novinskih clanaka/knjiga koji su govorili o masovnim ubistvima. Ta ubistva su bila mnogo masovnija i svirepija nego ova danas i vecina ljudi ih nije prihvatala samo zato sto su delovala nestvarno. Danasnji svet je mnogo ugodije mesto za zivot, naravno da je daleko od savrsenog, i vise ne moramo da verujemo u nesto. Sada to mozemo da vidimo. Na primeru policajca koji reseta coveka na kome vec sedi drugi policajac, da nema slike, ja bih prvi odbio tu vest kao neistinu. Prosto je suludo da neko puca sa tako malog rastojanja na coveka koji je vec savladan. Kako se nije plasio da ga ne opali rikoset od poda? Kako da ga kolega nije mlatnuo necim kada mu je pripucao pored glave? Pozdrav, X500
namenski Posted July 9, 2016 Posted July 9, 2016 To sto je nasilje postalo pristupacnije ne znaci da je postalo i prihvatljivije, niti sam to tvrdio. Mi ovde govorimo o reakcijama, a ne o samom nasilju koga je uvek bilo i koga ce, sva je prilika, uvek biti. I upravo ta pristupacnost ga cini prihvatljivijim u smislu da je svakodnevnije, da podize nas prag reakcije pa i zgrazavanja. Buldozeri koji valjaju ljudska tela u Bergen-Belsenu su danas samo bw klip na YouTube; covek koga kolju negde na Bliskom Istoku ili covek upucan u nekom americkom gradu su stravicno realniji. A paradoksalno je da pristupacnost, nefiltriranosttm i tehnologijom omogucena masovnost te vrste informacija otvara mnogo vece mogucnosti za svaku vrstu manipulacije: takve informacije traze mnogo, mnogo kriticnijeg konzumenta nego sto je to danasnji takozvani prosecan covek/konzument zasicen mnostvom sadrzaja i obogaljen mnostvom adrenalinskihtm sranja koja se prodaju kao dostignuce covecanstva.
Weenie Pooh Posted July 10, 2016 Posted July 10, 2016 Na primeru policajca koji reseta coveka na kome vec sedi drugi policajac, da nema slike, ja bih prvi odbio tu vest kao neistinu. Prosto je suludo da neko puca sa tako malog rastojanja na coveka koji je vec savladan. Kako se nije plasio da ga ne opali rikoset od poda? Kako da ga kolega nije mlatnuo necim kada mu je pripucao pored glave? Upravo to, da mi neko priča bez video podrške ja bih bio skeptičan, toliko lude stvari rade. Za onaj slučaj kad debeli policajac prilazi (belom) čoveku koji se izvlači iz slupanog automobila i iz čista mira ga upucava sam prvo čuo uživo prepričan, odbio da poverujem, i tek dan kasnije imao priliku da vidim snimak. Rasno pitanje na stranu, militarizacija policije kod njih je potpuno pomahnitala. Svakog debelog krofnoždera na ulici uče da zamišlja da je komandos u sred neprijateljske teritorije. Šta koji kurac potežeš pištolj na mestu saobraćajne nesreće, bedniče neiživljeni? Onda posle bude jebiga, sam je slučajno opalio, a morao sam da ga vadim jer pravila službe nalažu, niko nije kriv. Meni je potpuna nevera kako je ova žena reagovala na egzekuciju svog partnera na 10cm od sebe. Kao da opisuje lakši saobraćajni udes, tako zvuči. Doduše, da je prohisterisala sad bi verovatno i ona mirisala ljubičice odozdo. Ne mogu da se odlučim da li ju je strah naterao da bude tako smirena ili je neki drugi fenomen u pitanju. Imala je ćerku na zadnjem sedištu, verovatno se i zbog nje kontrolisala (mada su malu policajci izvukli iz kola pre nego što je ova počela da snima). Kasnije se malo gubi kad shvati da čovek nije ranjen nego ubijen, ali veći deo vremena jeste calm as a Hindu cow.
Recommended Posts