Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

nego ljudi, pomagajte. znate li nekog savremenog uglednog americkog vojnog teoreticara koji ima i zavidno ratno iskustvo? priznajem, vi ste mi poslednja nada danas :)

Ne znam šta podrazumevaš pod teoretičarem ali solidan broj bivših generala koji su vodili velike operacije se danas bavi nekom ad hoc vojnom analitikom ili objavljuje memoare o svojim borbama. Jedan od boljih izvora bi mogao da ti bude Colin Powell koji je služio u Vijetnamu a posle toga prešao u MoD gde je sa savetničke funkcije učestvovao u operacijama u Grenadi i Libiji da bi na kraju bio političar-general koji je upravljao praktično celom iračkom pričom od prvog zalivskog rata do konačne invazije. Ovde imaš spisak njegovih knjiga: https://www.goodreads.com/author/list/138507.Colin_Powell

Wesley Clark je takođe objavio nekoliko knjiga. Od vojnih istoričara sa borbenim iskustvom mislim da je najpoznatiji Francis West.

Posted

Well, ипак треба бити прецизан. Ти јеси написао да се политичка одговорност не мапира на државе него само на некакве "скупове појединаца", што је сасвим очигледна неистина. Ево шта си написао:

"Velike nacije jednostavno imaju veci globalni politicki uticaj od manjih ali politicka i moralna odgovornost se uvek odnosi na skup pojedinaca/ljude a ne na abstraktne pojmove poput nacije ili drzave."

Надам се да нећу морати да ти доказујем, има заиста безброј примера где се политичка одговорност најдиректније везује за државе. Уосталом, држава јесте субјект политике, те тако и треба да буде.

Е сад, имаш и ту тезу о "одговорности по глави становника". То је већ оригиналније, мада мало поједностављујеш математику: Индуса нпр. има много више него Американаца, али је укупни капацитет Индије да утиче на светска дешавања много мањи од оног који имају САД, па кад се то све лепо прерачуна испашће да просечни Американац "вреди" једно 350 Индуса. :) Видиш како је незгодно? Онда имаш и ту запетљанцију где је објективна одговорност грађанина у једном демократском друштву много већа него оног који живи у некој врсти диктатуре, па сад чим на тој берзи "размени" Индусе у Кинезе? Или Американце у Русе? Србе у Норвежане?

Надам се да сам те одговорио... :)

Štaviše, država nije ,,apstraktan pojam", već nešto vrlo konkretno, od krvi i mesa, a i čelika i betona i vode i zemlje i čega još već. Čuj, moderna država, nešto možda najformalizovanije i najkonkretizovanije od svih ljudskih organizacionih skupova u celoj istoriji, ,,apstraktan pojam". O naciji se već da diskutovati, ali države je nešto vrlo realno i svakako postojeće.

1. Drzava jeste subjekt politike ali nisam siguran da je bas od krvi i mesa kao recimo gradjani:

In international law, a sovereign state is a nonphysical juridical entity that is represented by one centralized government that has sovereignty over a geographic area.

Postoje ozbiljne debate oko nivoa abstraktnosti drzave, tako da ne bi tako olako svalio svu politicku odgovornost na nju. Sa druge strane, kod gradjana (ili recimo apsolutista) je prilicno jasno gde lezi ultimativni politicki suverenitet a time i ultimativna odgovornost.

2. Jeste pojednostavio sam za pocetak no, na kraju se sve svodi na to da je ultimativna politicka odgovornost srazmerna politickom uticaju. Zato sve zavisi od toga sta vidimo kao ultimativni politicki subjekat - fizicke gradjane/diktatore/oligarhije ili nefizicke drzave, nacije ili recimo crkve iza kojih se cesto sakrivaju ovi prvi.

Posted

https://www.youtube.com/watch?v=nvYgL86tN1k

The killing of Mike Brown in August 2014 made the world wake up to police gun use in America. But when the Guardian began looking for reliable data on how many civilians are killed by guns each year they found there was none.

For more indepth information read this.

Please note this video was released on December 22nd 2015, when the numbero of people killed stood at 1,126. By December 31st that number had risen to at least 1,134.

Posted

Ne treba potezati oruzje na americku policiju. Pravilo broj 1.

Posted

Ne treba potezati oruzje na americku policiju.

ni na ljude, ali ok, hiljadu gore dole, ima ih i tako mnogo, ne oseti se koja hiljada godišnje

Posted

Ne treba potezati oruzje na americku policiju. Pravilo broj 1.

Ne treba ni izvlačiti se iz slupanih kola pred američkom policijom. Pravilo broj 42.

Posted

Ne znam šta podrazumevaš pod teoretičarem ali solidan broj bivših generala koji su vodili velike operacije se danas bavi nekom ad hoc vojnom analitikom ili objavljuje memoare o svojim borbama. Jedan od boljih izvora bi mogao da ti bude Colin Powell koji je služio u Vijetnamu a posle toga prešao u MoD gde je sa savetničke funkcije učestvovao u operacijama u Grenadi i Libiji da bi na kraju bio političar-general koji je upravljao praktično celom iračkom pričom od prvog zalivskog rata do konačne invazije. Ovde imaš spisak njegovih knjiga: https://www.goodreads.com/author/list/138507.Colin_Powell

Wesley Clark je takođe objavio nekoliko knjiga. Od vojnih istoričara sa borbenim iskustvom mislim da je najpoznatiji Francis West.

hvala puno! :)

Posted

Ne treba ni izvlačiti se iz slupanih kola pred američkom policijom. Pravilo broj 42.

Ne treba se susretati sa americkom policijom. Pravilo broj 0

Posted

Narod se digao u narodnu revoluciju protiv TiranijeTM, dosta im je svega i hoće da vrate zemlju predakova potlačenom narodu nazad!
Poslat je poziv pravim patrijotama amerikanskim "oružije u ruke i dođ'te u našu bazu, ima 'rane i džebane", treba ih podržati  :fantom:
#YallQaeda #YeeHawd  :lolol:

(cenim da je ekipica napravila ozbiljnu grešku što je prisvojila federalni objekat, koliko znam ovo im dođe baš ko 'državni udar' bez obzira što je zapravo upravna baraka sa suvenirnicom mrskog ptičijeg rezervata - Federalistas sad mogu da im urade šta god hoće)

http://youtu.be/H264Z2v80vg

Posted

Meni je od svega najsmesnije sto se oni zovu Bundy...Bundy, jebote!

Married_with_children_Luck_of_the_Bundys

• Create New...