Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

i Kuba.

I odnos prema legalizaciji lakih droga ("necemo da mesamo FBI i savezne organe u to")

Nisam siguran da se u javnom mnjenju neko zestoko plasi Kube i da mu je to vazno osim latino ekstremista u Majamiju.

Kuba republikancima sluzi za ping-pong ali je sasvim nevazna obicnim gradjanima, takav je bar moj utisak.

Posted (edited)

Bush je otisao s vlasti 2008. I zapravo je tada bila manja podrska gej brakovima nego 2004. Ovi podaci zaista idu u prilog tvrdnji da administracija ima uticaj na to u kom smeru ce se kretati javnost.

Ono sto se gubi iz vida je da smo za vreme Busha stalno na teveu slusali o tome da li treba da se uvede savezni amandman da se brak definise kao zajednica muskarca i zene. To je agenda koju su republikanci gurali pre 10 godina, kada je dosta drzava donosilo amandmane koji su tako definisali brak. Da su republikanci dosli na vlast 2008, postavili bi dvoje konzervativnih sudija u savezni sud da zamene dvoje liberalnih koji su se penzionisali i ova presuda kojom su legalizovani gej brakovi se u tom alternativnom svetu nikada ne bi dogodila - bez obzira da li javno mnjenje vecinski misli da je gej brak OK. 

Edited by ObiW
Posted

Nisam siguran da se u javnom mnjenju neko zestoko plasi Kube i da mu je to vazno osim latino ekstremista u Majamiju.

Kuba republikancima sluzi za ping-pong ali je sasvim nevazna obicnim gradjanima, takav je bar moj utisak.

Amerikanci su vec dobrih dve decenije najbrojniji strani turisti na Kubi. Samo sto moraju da putuju preko neke trece zemlje, a kubanske vlasti im izlaze u susret tako sto im izdaju specijalna dokumenta da im ne bi udarali vizu u pasos i tako napravili problem pri povratku u SAD.

Posted

Cekaj, jel je tebi 51% i dalje "cela jebena nacija osim najzatucanijih i najlicemernijih"? Daj prvo to da racistimo.

Naravno da jeste, jer tih 51% ne predstavlja nikakvu neizvesnost. 

Danas imaš četiri države u kojima je legalna rekreativna upotreba marihuane, i još 19 u kojima je legalna upotreba iz "medicinskih" razloga. Pošto (nadam se) niko ovde ne očekuje da će se uskoro ispostaviti da je gandža u stvari kataklizmično štetna i da stvarno ruši moralne temelje 1 Land of the Free, onda je jasno da će se i ostale države polako ali neumitno dovesti u red kad vide da se u komšiluku ništa strašno ne dešava. 

Nazad se po ovom pitanju više ne može, the cat's out of the box. To se odavno znalo i nema sumnje da je to Obama imao u vidu kad se odlučio na svoj hrabri, prometejski korak. Ponoviću, neopisivo je glupo davati zasluge za liberalizaciju weed policy jednom čoveku koji po tom pitanju nije nikakav konkretan korak napravio. A nije da nije mogao.

Posted (edited)

http://www.vox.com/2015/7/28/9014491/bernie-sanders-vox-conversation

Sanders, levicar. 

Bernie Sanders

Open borders? No, that's a Koch brothers proposal.

Ezra Klein

Really?

Bernie Sanders

Of course. That's a right-wing proposal, which says essentially there is no United States. ...

Ezra Klein

But it would make ...

Bernie Sanders

Excuse me ...

Ezra Klein

It would make a lot of global poor richer, wouldn't it?

Bernie Sanders

It would make everybody in America poorer —you're doing away with the concept of a nation state, and I don't think there's any country in the world that believes in that. If you believe in a nation state or in a country called the United States or UK or Denmark or any other country, you have an obligation in my view to do everything we can to help poor people. What right-wing people in this country would love is an open-border policy. Bring in all kinds of people, work for $2 or $3 an hour, that would be great for them. I don't believe in that. I think we have to raise wages in this country, I think we have to do everything we can to create millions of jobs.

You know what youth unemployment is in the United States of America today? If you're a white high school graduate, it's 33 percent, Hispanic 36 percent, African American 51 percent. You think we should open the borders and bring in a lot of low-wage workers, or do you think maybe we should try to get jobs for those kids?

I think from a moral responsibility we've got to work with the rest of the industrialized world to address the problems of international poverty, but you don't do that by making people in this country even poorer.

Edited by pacey defender
Posted

O čemu on to? Kako bi otvaranje granica smanjilo zakonom propisan minimalac? Gde je čuo da se desnica zalaže za lakšu imigraciju? :unsure:

Posted (edited)

Pa ne znam, nije mi strano da poverujem da braća Koch budu u fazonu smanjenja cene rada putem otvaranja granica. Ali baš zato je zanimljivo ovo prepucavanje na liniji levica-desnica, budući da neki drugi desničari (ili "desničari") optužuju neke druge levičare (ili "levičare") da su previše otvoreni prema imigrantima, i da to sve treba kontrolisati. 

Mislim, reći u Americi da desnica želi otvorene granice je dosta hrabro, zar ne? Da ne upotrebim neki drugi termin. Istina je da među republikancima postoje neki začujuće fleksibilni funkcioneri (ako sam dobro razumeo, Huckabee je dosta napredovao u tom pogledu), ali desnica generalno zagovara kontrolisanje migracija, mnogo više nego onaj deo političkog spektra koji je bliži levim idejama. 

I jednako zanimljivo, kada ovakva levica kritikuje desničarske politike prema imigraciji, uvek je kapitalizam kriv; bez obzira da li desnica zagovara otvorene ili zatvorene granice.

Edited by pacey defender
Posted

OK, ObiW, ti misliš, pardon, znaš da je tako kako ti tvrdiš, ne priznaješ mogućnost da će Hilari da upadne u velike probleme tokom primaries zbog (ispravne) percepcije progresivnih birača  da je ona korak unazad u odnosu na Berija, nego isključivo zbog lošeg track recorda tokom službe u Obaminoj administraciji. Stvari o kojim ti govoriš ja priznajem kao sasvim validne i smislene, tj. rekao bih da i one utiču na to da će imati ozbiljnih problema u primaries, a i kada dođu na red "pravi" izbori, pod uslovom da prođe kao demokratski kandidat (što bih rekao da će se dogoditi). Da li su presudne, ne znam, drago mi je da ti znaš, ali sam siguran da i ovo što sam ja ustvrdio utiče. Dolazim na forum pre svega da pročitam nešto pametno i saznam nešto novo, ne da se svađam, imam toga sasvim dovoljno na drugim životnim obitavalištima. Pis.

Što se tiče ovoga što priča Sanders u ovom intervjuu, to ima smisla ako se gleda aktuelna konstelacija severnoameričkog kontinenta, ali mi se čini kao tužno ograničeno gledanje na budućnost, što je nekako posao svakog političara koji pretenduje na vlast (da promišlja budućnost). Izgleda da je Sanders čitao Đilasa, nema komunizma bez nacionalnog. :D

Posted

O čemu on to? Kako bi otvaranje granica smanjilo zakonom propisan minimalac? Gde je čuo da se desnica zalaže za lakšu imigraciju? :unsure:

Pa zavisi kako ko, nije desnica monolitna ni sasvim ujedinjena po tom pitanju.  Pro-business Republikanci jesu za laksu imigraciju, manje cene radne snage = veci profit, rast proizvodnje etc..  Nativisticko/xenophobno krilo je zesce protiv, jer veliku vecinu emigranata cine oni koji su tamnije boje koze, pricaju nekim drugim jezikom, mnogi se klanjaju nekim drugim bozanstvima, i slicno.  Sto se tice evangelical bible-thumping ekipe, oni su podeljeni, neki misle da ce moci mnoge emigrante da prevedu na pravu stranu u born-again hriscanstvo, kod drugih je xenophobia i mrznja prema svemu drugacijem ipak jaca...

Pre 30 i vise godina GOP je bila pro-immigration partija, Reagan je radio zadnju veliku amnestiju imigranata (najvecu u istoriji).  Demokrate su tada jos bile u procesu evolucije u socijalno liberalnu partiju (tek su apsolvirali prava za Afroamerikance), pa je kod njih bilo dosta otpora, pogotovo zbog toga sto su tad radnicke unije bile mnogo jake, i blue collar uneducated ljudi su uglavnom bili njihovo glasacko telo.

Posted

Na kraju krajeva nije ni sva imigracija ista.

Ona legalna koja je ispostovala zakonsku proceduru ocekuje i da ce prema njoj biti ispostovani zakoni, i ako nisu moze i da tuzi. Sa te strane oni nisu puno jeftinija radna snaga spram domacih, osim u smislu sto ce prihvatiti da rade posao za nizu kvalifikaciju nego sto poseduju, ili entry level platu za posao na kome imaju 10+ godina iskustva.

Ona ilegalna imigracija ce se prihvatiti bilo kakvog posla za bilo kako mizeran novac i nece se buniti jer ne sme. I bas oni su najinteresantniji beskrupuloznim poslodavcima (obicno u poljoprivredi i prehrambenoj industriji) i sve dok je granica zatvorena njih ce biti u nesmanjenom broju. Oni su ti koji zapravo drasticno obaraju cenu rada.

Posted

Pre 30 godina nije bilo u ovoj meri popularno da izmestiš proizvodne pogone u neki azijski pripizdinac i tamo se igraš job creatora, pa je možda moglo da se priča o olakšavanju imigracije zbog manjka jeftine radne snage. Ali stanje privrede se malo promenilo od tada, tužno je ako Sanders baš toliko nije u toku. Da Kochs upecaju zlatnu ribicu i ona im ponudi da ukine ili južnu granicu ili minimum wage, nije teško pretpostaviti šta bi oni izabrali.

Najgluplje u celoj priči je da koristi Koch Bross da ilustruje mračnu motivaciju nekog tamo malog privrednika iz Teksasa koji pokušavaju da uštede zapošljavajući Meksikance na crno. To je kao kad bi Miškoviću spočitavali da krade bakar iz šahtova.

Posted

Na kraju krajeva nije ni sva imigracija ista.

Ona legalna koja je ispostovala zakonsku proceduru ocekuje i da ce prema njoj biti ispostovani zakoni, i ako nisu moze i da tuzi. Sa te strane oni nisu puno jeftinija radna snaga spram domacih, osim u smislu sto ce prihvatiti da rade posao za nizu kvalifikaciju nego sto poseduju, ili entry level platu za posao na kome imaju 10+ godina iskustva.

Nemas pojma koliko za boldovano nisi u pravu.  Sve ostalo stoji.

Posted

Gde je čuo da se desnica zalaže za lakšu imigraciju? :unsure:

Ima sekcija libertarijanaca koja je otvoreno za to. Ima i onih koji nisu otvoreno za to, ali im odgovara da imaju roblje.

Posted

Btw. sindikalno-bazirani levicari su tradicionalno protekcionisti (sto je i logicno).

Fala bogu. Zato levica i propada u Evropi, izgubila je tradicionalnu radničku bazu a imigranti i ostali manjinci to ne mogu da nadomeste.

• Create New...