Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

Zaboravili smo još jednog glasovitog levičara, a to je čuveni Joseph Raymond McCarthy, greota da se ne pomene.

Posted

Ne mislim da su levo orijentisane politike pa tako i Sandersova nacin da se bori protiv nejednakosti. Takodje mislim da zemlja u kojoj postoji velika nejednakost ne moze dugorocno biti srecna zemlja i da nejednakost jeste veliki problem.

Mislim da ovaj grafik dosta objasnjava izvore nejednakosti i mislim da su oni strukturni 

fact4.jpg

Za to vreme se procenat fakultetski obrazovanog stanovnista uvecao za par procenata.

Evo jedna interesantna vest na tu temu:

Realno, graf ti je govno. Hajde da  iskljucimo to 1% college graduates sa najvecim income, pa da vidimo grafik (mozemo isto i iz svake druge kategorije, ali sam sasvim siguran da outliers imaju manji uticaj na ostale kategorije nego na college graduates).

Posted

Ovde su levicari na vlasti 15 od poslednje 23 godine. Prvo si imao Clintona pa sad Obamu.

^_^

Posted

Ti, naravno, znas bolje i od njih i od mene (i od stotina hiljada drugih koji misle da je Obama - naravno - desnicar).

WTMIL

Zavisi od toga sta su ti standardi za levicu i desnicu. Za Americke politicke prilike Obama je levica i to po vise osnova i bilo bi glupo ignorisati politiocke karakteristike amerike i primenjivati evropske standarde za ocenu politickih prilika ovde. E sad za vas koji zivite u politiockom kompasu mozda vaze neka druga pravila.

WTMILGBTQQPTRFJ

"End tax breaks and subsidies for oil, gas and coal companies to reduce the deficit by more than $113 billion over the next 10 years.  The five largest oil companies in the United States have made more than $1 trillion in profits over the past decade.  Exxon Mobil is now the most profitable corporation in the world.  Large, profitable fossil fuel companies do not need a tax break."

http://www.sanders.senate.gov/newsroom/recent-business/sanders-details-tax-plan-declines-secrecy-offer

Prekid tax cuts za naftne kompanije je nesto sto trazi i Obama. Cak je bilo i glasanje po tom pitanju i inicijativa nije prosla sa 51-47.

Ako vec pricamo o ovome onda treba i znati o kojim se tax cuts radi. Radi se o tome da koriste novac od istrazivanja da bi smanjili svoju poresku osnovicu. Jos jedna stvar je to sto imaju smanjene poreske osnovice za 6% nafte koju prolizvedu na domacem trzistu. Dakle ne radi se o tome da one imaju manju poresku osnovicu vec da koriste zakone koji vaze za sve kompanije i ciji je cilj da stimulisu R&D i domacu proizvodnju. Na kraju, effective tax rate za najvece naftne kompanije je bio preko 40% iako je corporate income tax u US 35%. Nije bas da se nesto mnogo izvlace. 

Realno, graf ti je govno. Hajde da  iskljucimo to 1% college graduates sa najvecim income, pa da vidimo grafik (mozemo isto i iz svake druge kategorije, ali sam sasvim siguran da outliers imaju manji uticaj na ostale kategorije nego na college graduates).

Verovatno bi bilo neke korekcije ali sumnjam da bi promenilo trend. 

Percentage of Forbes 400 members without college degrees: 33% 

Mislim da je grafik fgeneralno jako dobar i da ukazuje na jedan vazan fenomen.

Posted

gty_Bernie_Sanders_mm_150702_16x9_992.jp

sandersov skup pre par dana, 10000 ljudi.  :fantom:

Posted

ja odokativno procenjujem da će sanders dati hilaribotu dobru trku za njen novac hihihi. skupio je kamaru para od sitnih individualnih donatora, što stvarno zaziva paralele s obamom 2007. doduše, ide mu na ruku što primaries prvo idu u državama koje su mu najnaklonjenije, ali čudnije stvari su se dešavale.

Posted

tramp sad poluje kao drugi republikanac ne samo u nh nego generalno

Posted (edited)

Jako su male razlike, ima ih gomila.

Ako vec pricamo o ovome onda treba i znati o kojim se tax cuts radi. Radi se o tome da koriste novac od istrazivanja da bi smanjili svoju poresku osnovicu. Jos jedna stvar je to sto imaju smanjene poreske osnovice za 6% nafte koju prolizvedu na domacem trzistu. Dakle ne radi se o tome da one imaju manju poresku osnovicu vec da koriste zakone koji vaze za sve kompanije i ciji je cilj da stimulisu R&D i domacu proizvodnju. Na kraju, effective tax rate za najvece naftne kompanije je bio preko 40% iako je corporate income tax u US 35%. Nije bas da se nesto mnogo izvlace.

Nemoj da se ljutiš, ali prosto ne znam koji je bold gluplji. To da tax loopholes postoje da bi stimulisale R&D i otvorile radna mesta je solidan kandidat ali ne baš originalan, tako da ću se ipak odlučiti za ovaj treći: 5% razlike u naplati poreza "nije baš nešto mnogo". Pet posto od trillion dolara nije mnogo, neka im, da se nađe :Hail:

Edited by Weenie Pooh
Posted

^_^

Da, da, i ovaj forum Donalda Trumpa za trku imade.

Posted

posto nema nijednog kandidata za koga mislim da bi mogao da promeni nista znacajno, voleo bih da vidim trumpa protiv hilari. racunam da ce takav dvoboj titana naterati bar 10-ak miliona amerikanaca da zauvek batale politiku i sve sto ima veza sa njom.

Posted

Jako su male razlike, ima ih gomila.

Nemoj da se ljutiš, ali prosto ne znam koji je bold gluplji. To da tax loopholes postoje da bi stimulisale R&D i otvorile radna mesta je solidan kandidat ali ne baš originalan, tako da ću se ipak odlučiti za ovaj treći: 5% razlike u naplati poreza "nije baš nešto mnogo". Pet posto od trillion dolara nije mnogo, neka im, da se nađe :Hail:

Zvuci ti glupo jer ne znas o cemu pricas. Otprilike kao sto je nekima pre 300-400 godina zvucalo glupo da je zemlja okrugla. Ovde se ne radi o loopholes vec o planiranoj drzavnoj politici koja kroz poreske podsticaje zeli da stimulise istrazivanja verujuci da je to dobro za ekonomiju i da dovodi do rasta. I zaista ako pogledas tabelu videces da razvijene zemlje trose veci deo svog GDPa na R&D. Drzave dozvoljavaju da deo R&D bude oduzet od poreske osnovice verujuci da ce to podstaci kompanije da vise ulazu u istrazivanje. Sve zemlje u evropi sa izuzetkom mislim Nemacke imaju istu politiku s tim sto je USA sa 6% od ukupnog R&Da medju zemljama koje dozvoljavaju da se najmanji procenat koristi. Francuska recimo dozvoljava preko 40% koliko se secam. Iako se veza R&Da i GDPa ne dovodi u pitanje ekonomisti se spore oko toga kakve efekte ima R&D tax credit. Prica je slicna sa poreskim olaksicama za domacu proizvodnju.Poenta je da drzava neke dodatne projekte pokusava da ucini NPV pozitivnim kako bi stimulisala domacu proizvodnju i zaposlenost. Treci bold je govorio o tome da te kompanije placaju vise nego sto je statutarna stopa, a ne manje nisi dobro procitao. 

Sada dolazimo na teren politike. Da li treba da postoje poreske olaksice za stimulisanje domaceg rasta? Drugo pitanje je da li one treba da vaze za sve kompanije ili samo za male? Po meni treba da vaze ili za sve ili nizakoga jer njihov cilj ni nije da se pomogne malima vec da se stimulise rast.

Na kraju dolazimo do toga da u US ima najvise poreske stope na profit medju razvijenim zemljama:

ETR1.png

Posted (edited)

Zvuci ti glupo jer ne znas o cemu pricas. Otprilike kao sto je nekima pre 300-400 godina zvucalo glupo da je zemlja okrugla. Ovde se ne radi o loopholes vec o planiranoj drzavnoj politici koja kroz poreske podsticaje zeli da stimulise istrazivanja verujuci da je to dobro za ekonomiju i da dovodi do rasta.

Pa da, ja ne znam o čemu pričam zato što si ti pravo niotkuda ubacio otpisivanje R&D troškova koje u citiranom tekstu niko živi nije pomenuo. (Da ne ulazimo sad u to koliko je suludo stimulisati npr. Apple da bi se bavio R&D, valjda mučenici na to inače ne bi ništa ni odvajali da ih država ne vuče za rukav.)

Tvrdnja da američke kompanije plaćaju corporate tax od 35-40% je budalaština teška. Efektivna naplata poreza je daleko manja jer postoji milion i jedan način da se izbegne, pa jedan Facebook može komotno da prijavi godišnju zaradu od 0.00 jer im se dozvoljava da računaju sve stock options koje sami sebi rutinski daju kao fiktivne "troškove poslovanja" - a kad te milijarde odbiju ispadne da skoro ništa nisu ni zaradili, jadni. Exon Mobil koji Sanders pominje je plaćao 2%, a ne 35%. Oko prethodnih izbora se Romney hvalio da njegove kompanije plaćaju čak 13%, da si mu ti bio savetnik verovatno bi tvrdio 43%.

Koliko god Hilarini minions drečali "socijalista, socijalista", na papiru namera da se loopholes zatvore da bi se nominalni corporate tax rate spustio je 100% razumna. (Koliko je izvodljiva, to već ne znam.)

Edited by Weenie Pooh
Posted

E, stigla presuda pekarima, 2u1:

Oregon Labor Commissioner Brad Avakian finalized a preliminary ruling today ordering Aaron and Melissa Klein, the bakers who refused to make a cake for a same-sex wedding, to pay $135,000 in emotional damages to the couple they denied service.

“This case is not about a wedding cake or a marriage,” Avakian wrote. “It is about a business’s refusal to serve someone because of their sexual orientation. Under Oregon law, that is illegal.

In the ruling, Avakian placed an effective gag order on the Kleins, ordering them to “cease and desist” from speaking publicly about not wanting to bake cakes for same-sex weddings based on their Christian beliefs.

The cease and desist came about after Aaron and Melissa Klein participated in an interview with Family Research Council’s Tony Perkins. During the interview, Aaron said among other things, “This fight is not over. We will continue to stand strong.”

Lawyers for plaintiffs, Rachel and Laurel Bowman-Cryer, argued that in making this statement, the Kleins violated an Oregon law banning people from acting on behalf of a place of public accommodation (in this case, the place would be the Kleins’ former bakery) to communicate anything to the effect that the place of public accommodation would discriminate.

Administrative Law Judge Alan McCullough, who is employed by the Oregon Bureau of Labor and Industries and was appointed by Avakian, threw out the argument in the “proposed order” he issued back in April.

But today, Avakian, who was in charge of making the final ruling in the case—and is also an elected politician—reversed that decision.

“The Commissioner of the Bureau of Labor and Industries hereby orders [Aaron and Melissa Klein] to cease and desist from publishing, circulating, issuing or displaying, or causing to be published … any communication to the effect that any of the accommodations … will be refused, withheld from or denied to, or that any discrimination be made against, any person on account of their sexual orientation,” Avakian wrote.

• Create New...