Prospero Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Poželećemo kompetentne hegemone, ali kompetentnosti nigde biti neće -_- We're in for a rough ride...
Dagmar Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 To su ti sto uspevaju da neopazeno podizu revolucije sirom arapskog sveta, da izvode milione piona na ulice i generalno upravljaju celom planetom. Ono što je problem je što ti i takvi i jesu baš to. A jbg.
Eraserhead Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Nekada su prvi ljudi kompleksne pojave i pojave koje generalno nisu razumeli objasnjavali izmisljanjem natprirodnih sila i bogova. Danas se to slicno cini uz pomoc teorija zavera i centara moci.
Prospero Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 I rekao da Meksikanci kradu i siluju žene ali da su neki od njih ipak OK.
Weenie Pooh Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Izašao je u javnost pre neki dan i dopis kojim Trumpovci pozivaju nezaposlene statiste da glume masu na ceremoniji objave kandidature, naknada $50 za pola dana posla.
ObiW Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 da ne preterujes malo? :D Sta da ti kazem, zivim u Teksasu znam o cemu pricam. Rekli bi ako im se vidik završava na granici. Guns per capita, i dalje su ubedljivo ispred Srbije, Jemena, i ostalih vukojebina: Guns per capita je broj komada oruzja podeljen sa brojem stanovnika. Amerikanci koji poseduju oruzje imaju tendenciju da poseduju vise od jednog komada. Ja sam bio u kuci veterana iz Vijetnama koji ima 15 pusaka i 10 pistolja, sve legalno. On nije usamljen slucaj. U Srbiji je suprotno, uglavnom se ima po jedan pistolj, Ja sam prilicno siguran kada bi se brojala domacinstva koja imaju oruzje, da bi procenat "naoruzanih" domacinstava verovatno bio veoma slican u Americi i Srbiji I naravno da je plenidba SF scenario koji se za naših života neće desiti, a sasvim je moguće ni posle. Tu priču u javnost guraju upravo NRA lobisti, drveći kako je svaki pokušaj kontrole prodaje naoružanja na federalnom nivou = plenidba po kućama. Sliding scale, jebiga, ako ne puštaš totalnu anarhiju to znači da težiš ka tiraniji i apsolutizmu... A kako ces da sprovedes odluku da se ne sme vise prodavati recimo AR-15 ili AK-47 ako tu odluku ne ispratis odlukom da se ne smeju ni posedovati? I kako ces da tu drugu odluku sprovedes u delo ako ne krenes da konfiskujes po kucama? U cemu je poenta zabrane prodaje ako amnestiras sve vlasnike koji takvo oruzje vec poseduju? Word. Ogromna vecina vlasnika oruzja nece ni pod kakvim uslovima pristati da ga dobrovoljno predaju. U nekim predelima ni lokalne vlasti ne bi pristale da sprovedu akciju oduzimanja oruzja vec bi joj se aktivno - oruzano! - suprotstavile. Cak bi i dobar deo "momaka iz Faludze" presao na stranu onih koji brane pravo na posedovanje i nosenje oruzja jer i sami kuci poseduju omanji arsenal. Bravo. Upravo to pokusavam da kazem marvu. Vecina vojnih veterana ima jako mnogo oruzja u kuci koje su legalno kupili.
ObiW Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Ja nemam pojma stvarno. Da zivim negde u kuci nekoj koja nije bas u naselju, jbg, i ja bih drzao oruzje, svasta moze da se desi. S druge strane, sta ce oruzje u gusce naseljenim mestima to mi bas i nije jasno. To je kao da kazes "e nije mi jasno sta ce ti auto ako zivis na Menhetnu". Dobro ne treba mi M-F, ali vikendom volim da odem u The Hamptons pa mi treba za do tamo. Tako isto i za gan, ne treba mi M-F, ali vikendom volim da odem u streljanu, pa mi treba da imam cime da pucam u metu. Tehnicki, mogu bez oba, ali sitne stvari cine zadovoljstvo.
Muwan Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Je l' ovo neka nova moda da slikaju VIP uhapšenike sa dva nemaskirana SWAT-ovca u pozadini? Deluje nekako freaky...
Weenie Pooh Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Guns per capita je broj komada oruzja podeljen sa brojem stanovnika. Amerikanci koji poseduju oruzje imaju tendenciju da poseduju vise od jednog komada. Ja sam bio u kuci veterana iz Vijetnama koji ima 15 pusaka i 10 pistolja, sve legalno. On nije usamljen slucaj. U Srbiji je suprotno, uglavnom se ima po jedan pistolj, Ja sam prilicno siguran kada bi se brojala domacinstva koja imaju oruzje, da bi procenat "naoruzanih" domacinstava verovatno bio veoma slican u Americi i Srbiji Ne znam šta pokušavaš da dokažeš, da i u Srbiji ima mnogo oružja? Naravno da ima, nije bez razloga druga na guns per capita listi - koja je jedina relevantna. Prilično je uzaludno da na ovom nivou rasprave nagađamo kako je svo to oružje raspoređeno, da li je lepo široko raspoređeno ili je u velikom broju slučajeva nagomilano u jednom domaćinstvu. U totalu su toliki brojevi da manje-više na isto izađe. A kako ces da sprovedes odluku da se ne sme vise prodavati recimo AR-15 ili AK-47 ako tu odluku ne ispratis odlukom da se ne smeju ni posedovati? I kako ces da tu drugu odluku sprovedes u delo ako ne krenes da konfiskujes po kucama? U cemu je poenta zabrane prodaje ako amnestiras sve vlasnike koji takvo oruzje vec poseduju? Ko kaže da će se zabraniti prodaja automatskog oružja? Kao što rekoh, užasno je daleko bilo kakva stroža regulativa - čak i na najblaži vid kontrole skaču lobisti i pokopavaju je. Bila je posle jednog od mass shootings pomenuta inicijativa da se samo uvedu spiskovi vlasnika automatskog oružja radi kontrole; momentalno je krenula apsurdna priča kako je to tiranija, kako Obama kreće po kućama da otima militantnim majmunima mitraljeze, i naravno da se ništa nije desilo. Kad je traženo da se radi cross reference vlasnika automatskog oružja sa ljudima koji su na terrorist watchlist čak ni to nisu dali - sve je slippery slope, ako ikakvu nadzornu meru pokušaš da sprovedeš na federalnom nivou, to se tumači kao da ćeš pre ili kasnije da razoružaš celu mučenu naciju, čije je sveto pravo da se upucava brzinom od 50 RPS. BTW, šupalj ti je argument da se ne može ništa uraditi ako ne kreneš da pleniš po kućama. Novi modeli oružja se konstantno proizvode i kupuju, bilo kakvo ograničenje prodaje bi bio težak gubitak za proizvođače, koji ništa nemaju od toga što kupci čuvaju svoje stare modele. Daleko efikasnija bi bila kontrola prodaje municije tj. okvira za automatsko oružje; bez da njih kupuju na crno, ne bi mogli ni da prdnu. Naravno, ovo je čisto teorijski - šanse da se bilo kakva mera kontrole sprovede na federalnom nivou su, kao što rekoh, minimalne.
Indy Posted June 19, 2015 Posted June 19, 2015 Možemo ipak svi da se složimo (čak i Hella) da su ovi NRA-tipovi zaista teški nuts.
Radoye Posted June 20, 2015 Posted June 20, 2015 <snip> Kao što rekoh, užasno je daleko bilo kakva stroža regulativa - čak i na najblaži vid kontrole skaču lobisti i pokopavaju je. Bila je posle jednog od mass shootings pomenuta inicijativa da se samo uvedu spiskovi vlasnika automatskog oružja radi kontrole; momentalno je krenula apsurdna priča kako je to tiranija, kako Obama kreće po kućama da otima militantnim majmunima mitraljeze, i naravno da se ništa nije desilo. Kad je traženo da se radi cross reference vlasnika automatskog oružja sa ljudima koji su na terrorist watchlist čak ni to nisu dali - sve je slippery slope, ako ikakvu nadzornu meru pokušaš da sprovedeš na federalnom nivou, to se tumači kao da ćeš pre ili kasnije da razoružaš celu mučenu naciju, čije je sveto pravo da se upucava brzinom od 50 RPS. <snip> Postoji jedna vrlo znacajna a bogami i bucna grupacija na krajnjoj desnici americkog politickog spektra, negde na preseku libertarijanaca, survivalista i belih supremacista, koji guraju tu ideju o "citizen militias" iliti ONO i DSZ - naoruzan narod kao protivteza svakoj organizovanoj sili od strane vlasti, jer svaka vlast nuzno jednako tiranija samo ako joj se dozvoli. I da bi se ocuvale gradjanske slobode neophodno je biti sposoban da se odbranis od bilo kakve sile koju bi vlast iz bilo kakvog razloga mogla da potegne na tebe. Naravno, protive se svakom pokusaju registracije jer bi to znacilo da te Vlast™ ima na spisku i da mogu da ti sipaju otrov u viski, posalju chemtrails ili te vec nekako eliminisu iz jednacine. E onda iz ovakve krajnosti ide ceo spektar do umerenih pripadnika srednje klase koji su kupili pistolj isprepadani da im neki uljez ne provali u stan. I onda oni prvi plase sve ove ostale da ce, ako im ne bude dozvoljeno da drze oruzje, zli crncinarkomanisilovateljizombiji nahrliti masovno da im upadaju u kuce. Ovde kod mene u Kanukistanu smo imali obavezu registracije dugih cevi, i to je uvedeno uz zestoki otpor narocito u ruralno-konzervativnim krajevima, plus jos zestoko lobiranje i propaganda iz juznog komsiluka, da bi sadasnja federalna vlada to ukinula i nalozila da se svi prikupljeni podaci uniste - na zgrazavanje provincijskih vlasti i policije. Rezon za takvu odluku, pa eto losi momci svakako nece registrovati svoje oruzje, pa zasto bi onda bilo ko bio prisiljen na to. Jebiga.
maximus Posted June 20, 2015 Posted June 20, 2015 Ko kaže da će se zabraniti prodaja automatskog oružja? Kao što rekoh, užasno je daleko bilo kakva stroža regulativa - čak i na najblaži vid kontrole skaču lobisti i pokopavaju je. ako si bio u vojsci znas da je калаш automatska puska koja puca I rafalno&pojedinacno калаш, ar15 etc. koji se prodaju u US su poluautomatske puske koje pucaju pojedinacno e sad, read my lips - NEMA KUPOPRODAJE AUTOMATSKOG ORUZJA U US izvinjavam se na caps lock, samo zelim da opovrgnem staru srpsku predrasudu
Recommended Posts