Budja Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 A e-mejlovi Bakute, nista? Gde je sada Rodja kada je najpotrebniji.
MancMellow Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 jedan istorijsko-teorijski osvrt na spoljnu politiku; bolje ovde nego na ukrajinskoj temi: Nevertheless, the point is is that the ideas that now largely animate civil-society enthusiasts today owe a direct debt to Bolshevik practice. Advocates for and practitioners of this sort of engagement might, every now and again, think about in whose footsteps they’re traveling. Adam Watson u svojoj Diplomacy iz 1984-te In the same way, the criterion of respectability at the United Nations has become more ideological than its founders intended. It has shifted from whether a state is peace-loving, which was the original and relatively objective formula in the Charter, to whether it is justiceloving, which in most cases is an ideological category. The fact that the way in which a state conducts its internal affairs has today become a major issue between many states is a consequence of the increasingly prevalent ideological element in international relations. Dictatorial regimes which control the mass media, and which are concerned with the manipulation of public opinion, find this particularly easy as well as convenient with regard to news from abroad. The corresponding ideological incitement of public opinion in democracies is not as a rule the activity of the government. Most democratic governments are committed to some degree, and often a very high degree, of international cooperation; and this requires an effective diplomatic dialogue and a minimum of ideological conflict. But all governments are interested in ideological manipulation of public opinion to some extent, whether they want to stir it up or damp it down on any issue. The mass media are less concerned with making the states system work than with communication with their audience in terms which the audience understands. In foreign affairs this involves simplification and dogmatic or ideological assumptions. The views of most television personalities, press correspondents and other commentators are largely ideological and concerned with general rather than specific issues. But there are also, in democracies, pressure groups and special interests concerned with exploiting the ideological propensities of public opinion for a specific purpose. It has always been possible for politicians and orators to excite a popular feeling on a specific ‘wrong’ somewhere abroad. Now the manufacture of selective indignation has become something of an industry. Genuine anger and hostility can be built up about the internal affairs of one country, while in another, conditions as bad in a different way pass unnoticed. Ceo Chapter VI vredi procitati u tom smislu. E sad, ok, nisu samo boljsevici tu, Vestfalijski sistem poceo je da se drma jos 1878, sa prekretnom tackom, tacno, na kraju WW1, dok su njegovu smrt "objavili" (i tu je taj siri znacaj Kosovske krize, veci cak i od unilateralne izmene granica) Blair, Solana i Joschka Fischer. Realno, sa pojavom na istorijskoj pozornici masa, omnilateralne diplomatije i masovnih medija tako nesto je i bilo za ocekivati, tj predstavlja nekakav prirodni razvoj medjudrzavnih odnosa. No, nemojmo nikad zaboraviti daleku proslost i Atinu i nacin na koji je ona podrzavala demokratske pokrete u starogrckim drzavama (gde joj je odgovaralo) zaobilazeci zvanicne kanale diplomatije, dakle ima primera i u starom veku jos (e sad, to sto je meni licno tesko tu de se distanciram, posto sam navijao za njih to je druga stvar :D ). Principijelno, u danasnjem svetu, legitimitet takvih akcija lezi u komplikovanoj pomirljivosti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i clana 2 Povelje UN. A sustinski predstavlja vid nesavrsenosti UN sistema gde se promocija i zastita proklamovinih vrednosti nemnovno pojavljuje kao instrument spoljne politike usled nemogucnosti da se one (bar osnovne) univerzalno i neselektivno nametnu. Ali, ok, foreign affairs i diplomacy mozda i nisu bas jedna te ista stvar. Tu dolazi i ona depresivna misao da je veliko pitanje da li bi svetski mir bio na dobitku ili na gubitku kad bi se Rusija ili Kina stvarno demokratizovale i njihove unutrasnja uredjenja postala 1 mirror image zapadne liberalne demokratije. Bah...
Meazza Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 No, nemojmo nikad zaboraviti daleku proslost i Atinu i nacin na koji je ona podrzavala demokratske pokrete u starogrckim drzavama (gde joj je odgovaralo) zaobilazeci zvanicne kanale diplomatije, dakle ima primera i u starom veku jos (e sad, to sto je meni licno tesko tu de se distanciram, posto sam navijao za njih to je druga stvar :D ).
maximus Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 matori bling-bling, to je nama nasa borba dala - od selme pa do budzovana
Prospero Posted March 11, 2015 Posted March 11, 2015 hrc na poslu masivnog trola protivnika papirologijom :lol; In an act of semi-transparency, Hillary Clinton has handed the State Department 55,000 pages of emails for public release -- but in paper, not their original electronic format.
Gandalf Posted March 12, 2015 Posted March 12, 2015 No, nemojmo nikad zaboraviti daleku proslost i Atinu i nacin na koji je ona podrzavala demokratske pokrete u starogrckim drzavama (gde joj je odgovaralo) zaobilazeci zvanicne kanale diplomatije... http://www.classicpersuasion.org/pw/thucydides/thucydides-passages.php?pleaseget=3.37-40 You should remember that your empire is a despotism exercised over unwilling subjects, who are always conspiring against you; they do not obey in return for any kindness which you do them to your own injury, but in so far as you are their masters; they have no love of you, but they are held down by force.
MancMellow Posted March 12, 2015 Posted March 12, 2015 Ne razumem sta je problem, samo treba procitati do kraja
Prospero Posted March 12, 2015 Posted March 12, 2015 http://www.youtube.com/watch?v=frO1T3vZNrA After Venezuela accused the United States of plotting another coup, State Department spokesperson Jen Psaki rejected the claim as "ludicrous." She said, "As a matter of long-standing policy, the United States does not support political transitions by non-constitutional means." The response from reporters may surprise you.
braca Posted March 13, 2015 Posted March 13, 2015 hrc na poslu masivnog trola protivnika papirologijom :lol; Imao ja slucaj pre ihihi godina : zove me korisnica da joj aplikacija nesto ne radi, posle par pokusaja telefonom resim ja da odem do njene kancelarije da pogledam direktno, ok kaze ona, samo da uradim backup dolazim ja u kancelariju, kad stampac (matricni) zvrji li zvrji... pitam ja da mi pokaze sta ne fercera, kad ona "samo da se zavrsi backup" i pokaze na stampac..
Gandalf Posted March 14, 2015 Posted March 14, 2015 Ne razumem sta je problem, samo treba procitati do kraja nije problem. napisano me podsetilo na taj govor.
Shan Jan Posted March 14, 2015 Posted March 14, 2015 Principijelno, u danasnjem svetu, legitimitet takvih akcija lezi u komplikovanoj pomirljivosti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i clana 2 Povelje UN. A sustinski predstavlja vid nesavrsenosti UN sistema gde se promocija i zastita proklamovinih vrednosti nemnovno pojavljuje kao instrument spoljne politike usled nemogucnosti da se one (bar osnovne) univerzalno i neselektivno nametnu. Minijatura, beetnee post, whatever u want. Imao ja slucaj pre ihihi godina : zove me korisnica da joj aplikacija nesto ne radi, posle par pokusaja telefonom resim ja da odem do njene kancelarije da pogledam direktno, ok kaze ona, samo da uradim backup dolazim ja u kancelariju, kad stampac (matricni) zvrji li zvrji... pitam ja da mi pokaze sta ne fercera, kad ona "samo da se zavrsi backup" i pokaze na stampac.. Tako se pre 50 godina i radio backup, verovatno firma nije nasla za shodno da upgradeuje sistem od tada.
maximus Posted March 15, 2015 Posted March 15, 2015 ^^^^nije US kriva sto chavistas cekaju 8 sati u redu da kupe TP for their venezuelan bunghole. pazi molim te - a coup?!? ovde se verovatno misli na kraut coup-ove sirom IJU kad im se ne svidza antiosteriti?
mackenzie Posted March 15, 2015 Posted March 15, 2015 http://www.youtube.com/watch?v=frO1T3vZNrA After Venezuela accused the United States of plotting another coup, State Department spokesperson Jen Psaki rejected the claim as "ludicrous." She said, "As a matter of long-standing policy, the United States does not support political transitions by non-constitutional means." The response from reporters may surprise you.
Recommended Posts