Jump to content
IGNORED

Amerika, zemlja velika

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted

e al zato na poslu u klonji imaš poseban prostor za mužu.

Posted

jebo dojenje, tockovi kapitalizma se moraju okretati.

Pa nisu stali ni u Nemackoj, ti tockovi. Mada njihova stvar, da zele vise od 6 nedleja, imali bi vise od 6 nedelja.

Posted

Ja na tu losu stranu iskljucivo i mislim kad to kazem, odnosno na imperijalisticku politiku. Ne mislim sigurno na obican narod i americku kulturu.

Brate mili, pa da li se od smarača sa misijom uopšte više može pročitati bilo šta smisleno na temama Rusija/Ukrajina/USA?

Ovo postaje nesnosno.

Posted

Znaci 6 nedelja dojenja, i pa-pa.

Zasto? Ovde se npr generalno doji pre, posle posla i za pauzu za rucak.

Mada mnogi potomci kraljice babe imaju neku aristokratsku foru da se deca ne doje, to je valjda varvarski :isuse:

Posted

Zasto? Ovde se npr generalno doji pre, posle posla i za pauzu za rucak.

Mada mnogi potomci kraljice babe imaju neku aristokratsku foru da se deca ne doje, to je valjda varvarski :isuse:

Pa to ako firma ima obdaniste na pet minuta, ali nesto nisam sigurna da je to pravilo u USA. Sem toga kad se putuje daleko do posla, ljudi gledaju da smeste decu u neko obdaniste koje je blizu mesta gde zive, da ne gnjave malu decu svaki dan po prevozima.

Posted

Ironicno ako gledamo fertility rate (broj dece po zeni) Amerika je odmah odnakon Islanda, Irske i NZ sto je vrlo iznenadjujuce. Koliko sam ja shvatio ovde dosta zena prestaje da radi kada dobije decu ili deca krecu u daycare vrlo rano.

Posted (edited)

Sta je tu ironicno? SAD imaju stopu plodnosti ispod granice reprodukcije poslednjih par godina, ne daleko do zemalja poput Japana ili Nemacke, za koje se smatra da su u demografskoj katastrofi, imigracija je ono sto drzi SAD izvan vode, ali tu ima drugih problema. Uzgred, treba rasclaniti po rasama u SAD stopu plodnosti pa ce se doci do zanimljivih zakljucaka poput toga da plodnost donose mahom imigranti(Latinosi i azijati):

The 2010 birth rate for foreign-born women was 87.8 per 1,000, nearly 50% higher than the rate for U.S.-born women, the Pew report said. Of the 4 million births in America, 930,000 were to immigrants.

Nekada su zene u SAD mnogo vise radjale jer nisu bile ukljucene u radnu snagu jer je prosecan muskarac iz tzv. srednje klase sa platom mogao da izdrzava domacinstvo sa 3-4 dece. To se vidi i u serijama poput ""Mad men". Ali rast cena benzina i raznih poreza, izmedju ostalog, je poceo da ujeda stopu plodnosti kao i bogatstvo domacinstva u SAD.

To je ono sto Кристофер Лумумбо ne razume kod SAD kada se cudi. SAD su bile anti-socijalna drzava, bez obaveznog zdravstvenog osiguranja i drugih socijalnih davanja, veliki broj beskucnika, ali je zato covek mogao vise da zaradi jer su bili manji porezi, to se menja, populacija stari, ali ta promena ne moze sve da pokrije, narocito jer su ratovi za resurse stvorili veliki dug, i zato dolazi do pada stope plodnosti u SAD.

Nije slucajno sto je u seriji "Mad men" prikazan znacajan ulazak zena u biznis i uopste poslove. Ima itekako ekonomskih razloga za to. :)

Edited by Zaz_pi
Posted

Sta je tu ironicno? SAD imaju stopu plodnosti ispod granice reprodukcije poslednjih par godina, ne daleko do zemalja popu Japana ili Nemacke, za koje se smatraju da su u demografskoj katastrofi, imigracija je ono sto drzi SAD izvan vode, ali tu ima drugih problema. Uzgred, treba rasclaniti po rasama u SAD stopu plodnosti pa ce se doci do zanimljivih zakljucaka poput toga da plodnost donose mahom imigranti(Latinosi i azijati):

Ako nadjesh pravi izvor (podatak) videcesh da je tako najmanje zadnjih 35-40 godina - da se populaciona politika balansira "uvozom" a da sam "birth rate" tu ne igra neki preterano vazan faktor.

Posted (edited)

Ne samo uvozom imigranata kao takvih, vec uvozom imigranata sa mladom decom ili tek u formiranju porodice. Takve porodice su jos pune elana o "Americkom snu" sa kojim im je punjena glava preko medija i pre dolaska u SAD. Kasnije ce oni spoznati da nije bas tako ali u pocetku su puni elena i spremni su za vise dece.

Edited by Zaz_pi
Posted

Ne samo uvozom imigranata kao takvih, vec uvozom imigranata sa mladom decom ili tek u formiranju porodice. Takve porodice su jos pune elana o "Americkom snu" sa kojim im je punjena glava preko medija i pre dolaska u SAD. Kasnije ce oni spoznati da nije bas tako ali u pocetku su puni elena.

Si ti neki ovde lokalni baksuz™ ili sta?? 

:)

Posted

Ne samo uvozom imigranata kao takvih, vec uvozom imigranata sa mladom decom ili tek u formiranju porodice. Takve porodice su jos pune elana o "Americkom snu" sa kojim im je punjena glava preko medija i pre dolaska u SAD. Kasnije ce oni spoznati da nije bas tako ali u pocetku su puni elena i spremni su za vise dece.

Za dobar deo tih ljudi Amerika i jeste san, ja ih znam dosta koji su se lepo snasli za svoje standarde. Znam ih naravno i kojima se nije svidelo i koji su okrenuli krug, bas iz razloga koje opisujes, ali to je ipak manji deo onih koji su uspeli da imigriraju.

A za ovo sa decom, pa zajebano je bas iz razloga sto sad samo manji broj ljudi moze da priusti odgajanje dece i kombinovanje sa karijerom, u idealnom scenariju skrpe se da izvuku maks jedno-dvoje, vise je retko moguce za one koji rade. U principu taj nacin zivota gde su potrebne dve plate (a ne vise jedna) za neko normalno funkcionisanje ne podrzava pozitivan prirastaj (>2 dece), i tako je i u bogatijim zemljama tipa USA ili Evrope, a i u siromasnijim (istocna Evropa, Srbija included) gde ljudi hoce da deci obezbede regularne stambene uslove, hranu, i da im plate skolovanje. Vise dece u principu samo bas jako dobrostojeci ljudi mogu da priuste (naravno uvek ima po neki izuzetak u svim klasama), i naravno socijalni slojevi/drzave gde odgoj dece ne prati standarde obezbedjivanja toj deci dovoljno hrane, skolovanja i sl.

Posted

Sa druge strane imigracija donosi socijalne sokove sto se pretace u politicke obracune, cemu upravo prisustvujemo u SAD.

Uzgred, Nemacka zeli da otvori Ukrajinu vise prema EU dobrim delom zbog imigracije. Nece oni jos dugo u EU, to svi znaju. Svabe su rade primiti plavuskaste Slovene operisane od religije, zbog komunizma, sklone asimilaciji, mislim deo Prusa su asimilovani Sloveni i Balti, sami Prusi su Balti u originalu, a temelje  Berlina(cije je ime verovatno slovenskog porekla, mada moze biti i germanskog ;) ) i Drezdena(sloveni osnovali i nosi slovensku osnovu u imenu) su osnovali Sloveni,  nego crne sa juznih mediterana cesto bliske Muhamedu. Ako niste primetili, Kameron tj. UK napada Nemacku upravo na tome i Nemacka se grcevito brani jer njen ekonomski razvoj zavisi od toga.

Posted

Nemacka ima sasvim dovoljno imimigranata iz EU, ne moraju da gedaju van EU. Nisu ovo 60te kad nisi mogao da nadjes fizikalce dok ne stignes do Turske.

Posted

Upucalo dva policajca u NY. Povod - rasisticki odnos policije prema tamnijim Amerikancima.

http://edition.cnn.com/2014/12/21/us/new-york-police-officers-shot/index.html?hpt=hp_t1

Kako je dobro bilo pre 100 godina, nema TVa, nema interneta, nema nicega - dok se stvar prenese s kraja na kraj pola panike prodje a druga polovina se lagano i bez velike pompe slegne. Danas svet ceka da doceka ono - "covek ujeo psa" pa posto to ne ide bash svaki dan - onda daj sta dash - tako i ova dva policajca u NY...

• Create New...