WTF Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 То са белцима није ништа ново. Момак са аватаром на коме је Чарлс баркли је лепо показао како онај ко безрезервно верује медијима реагује у САД. Место главом мислиш телевизором. То није ништа специфично за Америку. Оно што је моје искуство из живота и рада са црнцима је да су њима збиља највећи непријатељи они који су има тзв. 'политички лидери'. Користе тај несрећни и разбијени народ не би ли добили свој не баш огроман колач са трпезе својих белих газда, који су тек лицемери своје врсте. A ko su im prijatelji, ako su im najveci neprijatelji njihovi politicki lideri? Necu da poricem da medju crnim politckim liderima nema pokvarenih i korumpiranih, ali verovatno nista manje nego medju politickim liderima drugih rasa i etnickih grupa. Afroamerikanci mozda zasluzuju bolje lidere od ovih koje imaju, ali s obzirom na istorijsko iskustvo i kako su tretirani od sadasnjeg sistema njihovi lideri su mnogo manje zlo od recimo GOP vecine u SCOTUS ili raznih drzavnih guvernera i vlada koji su se u zadnjih nekoliko godina bas dobro potrudili da velikom delu crne populacije podignu porez, otezaju proces glasanja na izborima i pristup federalnim beneficijama, etc..
malkin Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 koga zanima nešto više od površnih ličnih utisaka, evo jedne ozbiljne analize problema koji su u pozadini i ubistva Majkla Brauna i protesta koji su u toku. ne nedostaje u poslednje vreme dobrih tekstova o rasizmu i segregaciji u Americi, ali ovo posebno preporučujem zbog toga što pruža iscrpan pregled i društvenih okolnosti ali i propisa koji su direktno doveli do sadašnje situacije u toj konkretnoj zajednici.
x500 Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Nemacki pogled na dogadjaje u SAD. Statistike jasno pokazuju: preterano policijsko nasilje protiv Afroamerikanaca u SAD ostaje problem, čak iako ga američki građani rado potiskuju. Obuka policajaca delimično ima nedostatke. Ona uopšte ne odgovara standardu koji važi na primer u Nemačkoj. Nezamislivo je da neko nije dovoljno dobar za posao u Frankfurtu, a da taj isti sme da obavlja taj posao u Ludvigshafenu. Upravo to se dešava u saveznoj američkoj državi Misuri: dobri policajci smeju recimo da patroliraju u Sent Luisu. Oni manje dobri – ovo želimo ljubazno da formulišemo – smeju da se „dokazuju“ u socijalnim žarištima poput Fergusona. Tamo su čuvari reda „druge klase“ i lošije su plaćeni. A to baš i nije neki motiv.
đorđe geprat Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 nisam se javljao na ovom topiku jer naprosto, USA uz kinu i rusiju su tri velike zemlje u kojima nipošto ne bih živeo. danas sam na TV saznao da je razlog ove nove pobune intervju policajca ABCu. ne ide mi u glavu logika kojom TV kuća poziva policajca da nastupi i izjavi bilo šta i logika kojom njegovi pretpostavnjeni njemu to dozvole. jedino shvatam da je taj policajac kompletan imbecil kada je mogao da kaže to što je rekao. mislim, ja bih u takvoj situaciji, šta god mislio, rekao da mi je žao što se to desilo, saučešće porodici, trauma koju nosim u sebi....... a budala reče da bi uradio isto. i nastade haos.
Indy Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Sve su ovo iznad dobri komentari i pokazuju da tamo ima mnogo vise "sistemskih" problema. Svodjenje svega na rasizam (kao sto se cesto moze videti ovih dana, i na ulicama tamo, i u komentarima) je ne samo pojednostavljivanje, nego mozda i sasvim pogresno.
Radoye Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Pa od samog pocetka je bio ogroman pritisak da se cuje i policajceva strana price, svi mediji su to gurali, kao imamo samo pricu porodice ubijenog red je da se cuje i druga strana. On je do sada bio pod istragom i kao takvom mu je bilo zabranjeno da daje izjave medijima (verovatno po savetu advokata), no sad je oslobodjen i svoj je covek da prica kako mu volja. Ono, Ustavom zagarantovana prava i tako to. A siguran sam da je pala lepa licitacija koja medijska kuca ce da mu plati vise za prvi intervju. Sve za gledanost, ko jebe posledice.
malkin Posted November 26, 2014 Posted November 26, 2014 Sve su ovo iznad dobri komentari i pokazuju da tamo ima mnogo vise "sistemskih" problema. Svodjenje svega na rasizam (kao sto se cesto moze videti ovih dana, i na ulicama tamo, i u komentarima) je ne samo pojednostavljivanje, nego mozda i sasvim pogresno. jel možeš ovo malo da pojasniš? mislim, razumem da je nekakav grub redukcionizam možda pogrešan, ali recimo ovo što Rothstein piše kad navodi i analizira mere i propise je čist (institucionalizovan) rasizam: Racially explicit zoning decisions that designated specific ghetto boundaries within the city of St. Louis, turning black neighborhoods into slums; Segregated public housing projects that separated blacks and whites who had previously lived in more integrated urban areas; Restrictive covenants, excluding African Americans from white areas, that began as private agreements but then were adopted as explicit public policy; Government subsidies for white suburban developments that excluded blacks, depriving African Americans of the 20th century home-equity driven wealth gains reaped by whites; Denial of adequate municipal services in ghettos, leading to slum conditions in black neighborhoods that reinforced whites’ conviction that “blacks” and “slums” were synonymous; Boundary, annexation, spot zoning, and municipal incorporation policies designed to remove African Americans from residence near white neighborhoods, or to prevent them from establishing residence near white neighborhoods; Urban renewal and redevelopment programs to shift ghetto locations, in the guise of cleaning up those slums; Government regulators’ tacit (and sometimes open) support for real estate and financial sector policies and practices that explicitly promoted residential segregation; A government-sponsored dual labor market that made suburban housing less affordable for African Americans by preventing them from accumulating wealth needed to participate in homeownership. rasizam jeste u osnovi čitavog problema, razlikuju se eventualno vidovi u kojima se pod različitim okolnostima javlja.
Budja Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 Verovatno se moze govoriti o dva razlicita faktora: 1. Rasizam. 2. Asimetricna zastita policajaca (ovde mi pada na pamet i londonski slucaj kada je ustreljen nesrecni Brazilac 2007 nakon neuspesnog teroristickog napada, bez posledica po policajca, sa politickom posledicom ostavke sefa londonske policije)
iDemo Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 https://twitter.com/Kon__K/status/537623116764041217 Hey Australia: over 300 black deaths in our prisons in last 20 years & rising Where's our national outrage?
iDemo Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 Ovde svako malo roknu nekoga k'o "mashe nozem i preti policiji", "mashe replikom pistolja", 'mashe rukama" i tako dalje... Manje publiciteta jer valjda to nije neka narocita panika, ne?
Indy Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 Verovatno se moze govoriti o dva razlicita faktora: 1. Rasizam. 2. Asimetricna zastita policajaca Pa, to.
Muwan Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 U Londonu je za poređenje možda relevantnije ubistvo Marka Duggana nakon kojeg je izbio sav onaj pičvajz pre tri godine. Mislim da i taj slučaj govori u prilog Indijevoj tezi o "sistemskim" problemima. Ne mogu da iznosim tvrdnje za SAD pošto mi je sav kontakt sa istim ograničen na NYC ali ovako laički mi deluje da imaju ozbiljan problem sa policijom koja očigledno nije u stanju da se kontroliše ali zato uživa skoro pa neograničenu sistemsku zaštitu/imunitet. Obaška što su naoružani i opremljeni poput ekspedicionih korpusa. Ona statistika koju je na prethodnoj strani neko okačio za Čikago je zastrašujuća.
x500 Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 Ubilo klinca od 12 godina u parku - Klivlend. http://edition.cnn.com/2014/11/26/justice/cleveland-police-shooting/index.html?hpt=us_c2 U onim ne demokratskim zemljama, dodje policajac i nalupa 2-3 vasptne klincu i posalje ga kuci da place. Pozdrav, X500
Indy Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 Nosenje replika-pistolja u zemlji Americi je izuzetno glup hobi. (Glup je bilo gde, a u Americi 200x vise).
Recommended Posts