renne Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 da, 1501 i 1502, havarisan je prvi 1501 Link to comment
Аврам Гојић Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 I da, izem vas iz medija koji izmislise arbitrarno taj naziv "spanac", koji niko zivi upotrebljavao nije dok to nije izaslo u novinama. I dan danas nisam nikada cuo da neko u razgovoru nazove nove tramvaje "spancima", cuo sam jedino "kafonja" od CAF. Izem i ja vas iz..nečega...što...ne znam...nešto! Jel si čuo! Link to comment
hazard Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Izem i ja vas iz..nečega...što...ne znam...nešto! Jel si čuo!Razmisljacu o tome dok se budem vozio "spancem", presedajuci na drugi tramvaj "ceh" pa zatim u trolu "belorusa" da bi sve zavrsio sa autobusom "srbinom" Link to comment
yolo Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 ja sam veran svajcarcu. jedini koji ide na vreme i ne ispada iz sina. Link to comment
Tresko Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Ja ne kazem da im se da dzabe, nego da im se plati da to rade. To je jedna vrlo vredna usluga.@Dabovic - si siguran da je to taj? Ima ih komada 2. Ja sam cuo da je steta na ovom havarisanom 10 mil. dinara, ako je tako, nema sanse da se tako brzo sanira.Stiglo je 4 komada Urbos 3 CAF tramvaja. Poslednji je stigao pre 2 dana.Inače, problem sa CAF-om je na toj skretnici, što je tramvaj predugačak za prečnik krivine, da bi sigurno skrenuo. Tako, ili će morati da preradjuju krivinu, ili da nešto menjaju na tramvaju. Link to comment
hazard Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 A taj problem je poznat odavno, i naravno nije popravljen Link to comment
Lezilebovich Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Od početka se pominjao problem sa tom kriviniom i stajalištima u Bulerau ... Ako je predug tramvaj, kako mogu nešto na njemu da menjaju ? Šta sve rade, možda im padne na pamet da naprave dva manja od ovog jednog. Link to comment
Tresko Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Od početka se pominjao problem sa tom kriviniom i stajalištima u Bulerau ... Ako je predug tramvaj, kako mogu nešto na njemu da menjaju ? Šta sve rade, možda im padne na pamet da naprave dva manja od ovog jednog.Nisam nikakav stručnjak, ali sam čitao negde da mogu da urade (naravno, ne naši, već tamo u fabrici, pošto imaju još 26 komada da isporuče), nešto na tim rotacionim platformama ispod karoserije, tako da se drugačije pokreću u krivini. Link to comment
Isis Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 kako su nabavljani ti tramvaji? to nije roba poput cipela gde su standardizovane velicine, pa udjes u radnju i kupis 38 iako ti je malo siri kalup, ali sta ces takva ti je noga. valjda se tramvaji nabavljaju prema preciznim tehnickim zahtevima na osnovu kojih proizvodjac pravi po konkretnoj porudzini i isporucuje. ovo ispada kao da su otisli u halu, pokazali prstom na jedan tramvaj i rekli daj mi 30 od ovih. pa posle ne valjaju sine, ne odgovara skretnica i sl, ko da su oni takvi od juce. Link to comment
borris_ Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 (edited) kako su nabavljani ti tramvaji? to nije roba poput cipela gde su standardizovane velicine, pa udjes u radnju i kupis 38 iako ti je malo siri kalup, ali sta ces takva ti je noga. valjda se tramvaji nabavljaju prema preciznim tehnickim zahtevima na osnovu kojih proizvodjac pravi po konkretnoj porudzini i isporucuje. ovo ispada kao da su otisli u halu, pokazali prstom na jedan tramvaj i rekli daj mi 30 od ovih. pa posle ne valjaju sine, ne odgovara skretnica i sl, ko da su oni takvi od juce.To je u idealnom svijetu.U ovom drugom, Londonski metro poruci vozove koji su presiroki za njihiove tunele, u Bangaloru naprave viadukt kome fali nekoliko cm sirine (i zbog toga su morali da nadju novi sistem za evakuaciju ljudi) itd itd...U tim tehnicki zahtjevima mozes svasta da nadjes. Edited September 30, 2011 by borris_ Link to comment
renne Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 tehnički zatevi su jako precenjeni. Link to comment
borris_ Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Rekao sam da u tehnickim zahtjevima mozes svasta da nadjes jer se rade po sistemu copy/past. Link to comment
Tresko Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 kako su nabavljani ti tramvaji? to nije roba poput cipela gde su standardizovane velicine, pa udjes u radnju i kupis 38 iako ti je malo siri kalup, ali sta ces takva ti je noga. valjda se tramvaji nabavljaju prema preciznim tehnickim zahtevima na osnovu kojih proizvodjac pravi po konkretnoj porudzini i isporucuje. ovo ispada kao da su otisli u halu, pokazali prstom na jedan tramvaj i rekli daj mi 30 od ovih. pa posle ne valjaju sine, ne odgovara skretnica i sl, ko da su oni takvi od juce.Pa sad, opet kako sam pročitao, postoje i tu standardizovane stvari, kao što je širina koloseka, pa se prema tome biraju vozila. Medjutim, izgleda da nisu dobro proračunali radijus krivine u odnosu na dužinu ovog tramvaja koji je duži od onih koje su do sada imali u GSP-u, kao što nisu vodili računa prilikom sredjivanja Bulevara, da će tu prolaziti i novi niskopodni tramvaj sa platformama za hendikepirane osobe, pa su napravili neodgovarajuće trotoare na stanicama, iako su već znali da će takvi tramvaji stizati, jer su već bili ugovoreni.Dakle, neiskustvo i nemar. Link to comment
MancMellow Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Rekao sam da u tehnickim zahtjevima mozes svasta da nadjes jer se rade po sistemu copy/past.da znaš da si u pravu, u Beogradu se stvarno radi po sistemu "copy past" Link to comment
Isis Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 da znaš da si u pravu, u Beogradu se stvarno radi po sistemu "copy past" Link to comment
Recommended Posts