Jump to content
IGNORED

Raspad SFRJ

Muwan

Recommended Posts

Posted

Из Бадинтера је стајала Француска. Овде се прича како нам је Француска савезник, то уопште није тачно ако се гледају 90те. Већи пријатељи су нам били Британци под Џоном Мејџором, далеко већи. Блер је потпуно друга прича.DST и DGPN, француске обавештајне службе, имају огромну улогу у подривању СФРЈ. Распитајте се, ако сте у могућности, како је Готовина дошао у Хрватску и БиХ. О њиховим активностима од 1991. у Хрватској. Распитајте се о тајним каналима наоружавања и што је још горе информисања Хрвата. Горе је, зато што су Французи имали огроман утицај у Крајини. Ти си са Немцима био на чистини али ови... И то тако што су се као предствљали за пријатеље и као давали неке информације, то знам из сведочења једног обавештајног официра СВК. Такође још је нејасна њихова улога око Z-4. Такође се распитајте ко је помагао у скривању Готовине.

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Roger Sanchez

207

• cedo

75

• harper lee

63

• steins

63

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Da ali...u nekoj alternativnoj povesti, gde nema nasilja između republika, Hrvati i Slovenci bi morali ispuniti niz preduslova da bi došli do neovisnosti. To sam hteo reći. Ne bi mogli tek tako kad im se ćefne, pa makar i za 20 godina.A ključno je - saglasnost ostalih.To su izbegli zahvaljujući Nemcima i Badinteru.
OK je to sto kazes, ali podjimo od situacije gde Slovenci i Hrvati zele nezavisnost i kraj. Jugoslavija bi 90ih bila jedna vrlo nefunkcionalna drzava, stalno u blokadi. Ne bi islo glatko, ne bi Srbi izvukli deblji kraj mozda, ali mislim da bi se SFRJ raspala okreni-obrni.
Posted (edited)

Edit: Ulete dillinger u medjuvremenu, poruka je za sedmicu.Gluposti.Kao prvo, sta je to "DGPN"? Opet se frljas Google terminima, koje ocito da ne poznajes.DST (Direction de la surveillance du territoire) je agencija za unutrasnju zastitu Francuske kroz obavestajne sluzbe (sa pokojnim RG, itd). Jedini DGPN koji poznajem je Direction générale de la police nationale koja komanduje/koordinise francuskom policijom za njihov MUP. Oni koji jesu zaduzeni za "zastitu francuskih interesa" van granica su DGSE (Direction générale de la sécurité extérieure).Na stranu sve to, malo je poznato da se vec sredinom 1992 pominjala vazdusna intervencija manjeg intenziteta na srpske polozaje u BiH sto je sprecio...Mitterand. COvek jos sleteo u sred Sarajeva, mimo dogovora sa Amerima, da izboksuje nekakav prekid vatre. Da ne govorim da je rekao da za njegovog zivota niko ne sme da pipne Jugoslaviju/Srbiju.Cak i sam Sirak, koga mnogi krivo predstavljaju kao jednog od ratnih huskaca, je do poslednjeg momenta bio protiv i zabusavao kada se spremalo bombardovanje zbog Kosova.Gotovina je "izasao" i bio zasticen zahvaljujuci svojim kolegama iz Legije koji imaju obavezu pruziti utociste svojoj sabraci gde god da se zateknu, sta god da ih snadje. To je jednostavno njihov nacin rada i nema to veze sa zvanicnom politikom i zvanicnim kanalima.Za oruzje je besmisleno bilo sta govoriti - svako je finansirao/tj prodavao svakome. Srbi dobise izandjale Tompsone iz Izraela on top of materijala iz T.O., Hrvati rumunske kalasnjikove sa plasticnom drskom kojima bi se krivile cevi nakon ispucanog jednog sarzera (da ne pricam o "kucno proizvedenom" Zagiju, neka vrsta hibrida Uzija i plasticne igracke za decu) i Stingere za avione, koje poobarase po Kupresu, a Muslimani su imali jedno golo nista do pred kraj 1992.

Edited by dragance
Posted (edited)

Сада ћемо видети шта су глупости. Једна постоји са моје стране а то је Direction générale de la police nationale(DGPN). Али чудно како ниси за то чуо, ти си познавалац Француске.Улога DST:

POZADINA FRANCUSKE ŠUTNJETajna uloga Gotovine u francuskom političkom ratuNacional otkriva zašto Francuska nikada nije tražila izručenje generala Ante Gotovine, kojeg su tamošnji sudovi u razdoblju od 1983. do 1995. osudili na ukupno 9,5 godina zatvora
http://www.nacional.hr/clanak/11304/tajna-uloga-gotovine-u-francuskom-politickom-ratuИдемо даље:
Francuska ilegalno naoružavala HrvatskuFrancuska kontraobaveštajna služba (DST) optužena je za trgovinu oružjem sa Hrvatskom između 1991. i 1995. godine, uz saglasnost Jelisejske palate, sedišta šefa francuske države, piše list "Liberasion".
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/24084/Francuska+ilegalno+naoru%C5%BEavala+Hrvatsku
Tomulić objašnjava da je bio zadužen za nabavljanje naoružanja za Hrvatsku koje je dolazilo iz francuske filijale, kao i da su ga 1991. godine kontaktirali agenti DST sa kojima su bili prodavci oružja.
Даље:
Filip Rondo je, tako, 17. marta 2005. godine, za potrebe Jelisejske palate, napisao izveštaj o odnosima francuske Generalne direkcije za spoljnu bezbednost (DGSE), koja se bavi spoljnom kontraobaveštajnom aktivnošću sa Antom Gotovinom, piše „Liberasion“.Pišući o kontaktima DGSE sa Hrvatskom u svojim zabeleškama do kojih je „Liberasion“ ekskluzivno došao, Rondo je naglasio da se radilo o „misiji tajne pomoći specijalnim hrvatskim snagama“, koja je trajala sve do 2000. godine. General Rondo objašnjava da su oficiri DGSE održavali tajnu vezu sa generalom Gotovinom, najpre u Zagrebu, a onda u Zadru, kao i da je jedan od njih pratio odvijanje operacije „Oluja“ u Krajini.
http://www.vecernjenovosti.info/vesti/planeta.70.html:250458-Pariz-stitio---Antu-GotovinuНисам чуо да су Французи наоружавали Србију, нити обучавали специјалце, нити надгледали операције. Додуше јесте ВРС код Горажда заробила Легију Странаца па се касније ЈСО окористио о возила. Такође са Бадинтером су лепо завукли Србији. А како су се вртели по Крајини је тек занимљиво.Али увек можемо о добром Митерану који нас је спасао. Само ја не видим то.Узгред, Хрвати се хвале како је једна земља из Европе за коју се мисли у Хрватској да је "непријатељски" настројена према Хрватској имала одлучујућу улогу у одбијању Z-4 од стране Крајине. Да није Британија? Биће прилике и за то да чујемо.0000307593001ff1yt6.jpgЈел су ово Легионери или не? Ти, као зналац, би требао то знати рећи. Углавном заробљени су од стране ВРС, зато што су били велики пријатељи. Edited by No7
Posted

DGPN je komanda Policije - nikakve veze za "obavestajnom aktivnoscu", a DST funkcionise UNUTAR granica - DGSE deluje spolja.Legija je zvanicno bila rasporedjena jedino sa plavcima - sve ostalo su pojedinci koji su potezali svoje bratske veze, kao sto je i sam Ulemek radio.I opet, oni jedni druge [bivsi legionari] cuvaju sta god da im se desi, bilo gde u svetu, i uvek imaju utociste. Pitaj Ulemeka odakle mu HR pasos iz mostarskog konzulata - tj kako ga je dobio.Ove price ko je koga obucavao i sl, svasta se tu radilo za svakoga. Pazi kad je VRS naoruzavala HVO (tacnije iznajmljivala oklopna vozila SA POSEDOM) kada su se ovi presaltali na ABiH.

Posted

А, ево доказа колики су пријатељи и како ја пишем глупости.Молим прво слику:Kolona vozila PTJscan.jpgdragance, ти као стручњак препознајеш прво возило у колони, зар не?А, за оне који не знају то је Panhard Véhicule Blindé Léger.Да видимо шта кажу о њему:

It was designed to combine the agility of the Peugeot VLTT liaison vehicle with adequate protection against small arms fire, artillery fragments, mines and NBC weapons.The VBL was developed during the 1980s and entered operational service in France in 1990.
2020379215_small_1.jpgДа ли то мене очи варају?Још само пар ситница.Земље које поседују Véhicule Blindé Léger су:
Botswana Cambodia - Cameroon - 5 France - 1621 VBLs currently in use. Gabon - Greece - 243 Georgia - Georgian HQ units who are part of the ISAF are using the VBL and VAB in the Kabul area. Indonesia - The Indonesian Army operates 18 VBLs. Iran Kuwait Kuwait Police Mexico - 40 in service. the first country to buy this model. Nigeria - IISS Military Balance 2007 estimates Nigeria has '72 VBL (reported). Oman - Portugal - Qatar - Rwanda - Counter-terrorist Unit (Serbia) - JSO captured two VBL in Bosnia. Togo - United States
Да, нагласим и издвојим:
Counter-terrorist Unit (Serbia) - captured two VBL in Bosnia.
Posted
DGPN je komanda Policije - nikakve veze za "obavestajnom aktivnoscu", a DST funkcionise UNUTAR granica - DGSE deluje spolja.Legija je zvanicno bila rasporedjena jedino sa plavcima - sve ostalo su pojedinci koji su potezali svoje bratske veze, kao sto je i sam Ulemek radio.I opet, oni jedni druge [bivsi legionari] cuvaju sta god da im se desi, bilo gde u svetu, i uvek imaju utociste. Pitaj Ulemeka odakle mu HR pasos iz mostarskog konzulata - tj kako ga je dobio.Ove price ko je koga obucavao i sl, svasta se tu radilo za svakoga. Pazi kad je VRS naoruzavala HVO (tacnije iznajmljivala oklopna vozila SA POSEDOM) kada su se ovi presaltali na ABiH.
Погледај први линк и везе Готовине са десницом у Француској пре почетка рата у СФРЈ. Под 2, Томулић-француска веза(прочитах и књигу) је ишао у Француску. Није сигурно из Загреба преговарао, зато и јесте веза.
Tomulić je ispričao "Liberasionu" da mu je Tuđman poverio održavanje specijalnih odnosa sa Parizom.
Pre dve godine, Tomulić je podneo tužbu za pokušaj ubistva, u kojoj je naveo imena jedanaest osoba, među kojima su hrvatski kriminalci, razni posrednici, ali i dva agenta DST.
Пребацујеш причу на тотално другу страну. Ја знам за деловање ВРС на помоћи Хрватима у Средњој Босни али и знам за везе преко Ирана, веровао или не, за помоћ Бошњацима у Херцеговини. И за сарадње криминалаца. Међутим ја нисам чуо да су Французи: обучавали, нагдледали, наоружавали Србе. Но, видех да су Срби имали сукоба са њима, што показују и горње слике. Бадинтер је такође ту.Такође разумем да волиш Француску.
Posted

Ti si samo povezao par stvari/teza. Nema to veze koga je volim, a koga ne. Ovo za VRS i HVO je u Hercegovini, a dakako ga je bilo i u srednjoj Bosni.Uostalom, Legija je bila od kraja 1992/1993 sa 2eme REP, cuvala aerodrom u Sarajevu. Cak su pobili i par arapa iz one "mudzahedinske brigade" (tako su se nekako nazivali) gde su bili neki Saudijci vecinom, kada su pokusali proboj. Bili su i kod Bihaca i na Igmanu.Nisam rekao da su naoruzavali Srbe, nisu naoruzavali nikoga. Sve ostalo je bilo "brat bratu" kao privatnici. To hocu da ti kazem.Jedini put kada su "aktivno" delovali je 1995 "Deliberate Force". Dzaba ti internet i guglanje, ne moze to da zameni neke cinjenice koje nisu dostupne na Googletu - no dzaba tebi objasnjavati bilo sta.

Posted

Од глупости до пар повезаних теза. Што се мене тиче, није лоше.Све си у праву dragance.

Posted
:isuse: Zaista, ne znam zasto sam i pokusavao da se "raspravljam" sa tobom. Mislim, stvarno - odrasti.Znam da je rat bio tezak za mnoge i mogu da simpatisem kroz sta si ti ili ti familija prosao/prosli. Ali vreme je da sagledas neke stvari i u drugim nijansama osim crno-belo. Zbog tvog zdravlja. Nije sve u teorijama zavere, rat nije bio izmedju dobrih i losih momaka. Dosta sranja "smo mi" zapoceli, a neka nismo. Oni koji su odgovorni za rat, bez ulaska u spekulacije kako/zasto, itd su se ili dobro namirili ili su umrli (prethodno namirivsi svoje clanove familije).Mogu ti reci samo par stvari (onako, iz licnog iskustva): mnogo vise dobrih ljudi u Sarajevu koje poznajem (a koji veze sa ratom nisu imali) ne bi bilo medju nama da nije bilo tih mirovnjaka (legionara prevashodno, ali i dobar deo ostalih jedinica iz Fr vojske) - i Srba i Bosnjaka, ali prevashodno ovih poslednjih. Da nije bilo HVO-a, u Mostaru ne bi ostao niti jedan Srbin od HOS-a. Da nije bilo Srba u Zepcu, danas tamo ne bi bilo niti jednog Hrvata. I da nije bilo idiota koje podrzavas, kao i njihovih ekvivalenata na "drugim stranama" rata uopste ne bi bilo.
Posted
Hvala, hvala Rodjere ... upravo to ... ne bi bilo rata da ga Hrvatska nije htela :) ... mislim, tko lud zheli rat ... jel su Srbi u Hrvatskoj zheleli rat? ... verovatno nisu, ali su bili spremni na ustupke ... a Tudjman? ... ne brate, nezavisnost, po bilo koju cenu, pa i po cenu rata.Uostalom, to je ono shto sam napisao u jednom od svojih prvih postova na ovu temu, na ovom forumu ... a i to se dugo negiralo. Sad, reci, da je ostvarenje tisucljetnog sna vredno svega onoga shto se desilo, neka sudi svatko za sebe ... ja sam siguran da nije ... posebno zato, shto vremenski nismo u srednjem veku (nazhalost, ispostavilo se da mentalno nismo daleko se makli od njega), shto nije hvatskom narodu bio ugrozhen niti opstanak, niti identitet, niti bilo shto vredno svih onih zhrtava koje su pale na obe strane ... to/nezavisnost, ovako ili onako nije moglo/a da pobegne.Gledajuci ovaj snimak, opet, bash kao i pre dvadeset i kusur godina, ne mogu da se otmem utisku da medju dvojicom koje cu staviti u spojler, nema razlike u zhelji i htenju da ostvare ono shto su zacrtali ... to mi je bilo jasno i tada ... imajuci u vidu emocije sa kojima su se obracali odushevljenim masama ...

Au, Hitler na topiku! Da li je to kraj? unsure.gifPrvo, nezavisnost po svaku cienu. Tvoja argumentacija glede očuvanja jako je, da opet alegoriziram, slična ona gdje jedan 'partner' pištoljem želi izaći iz braka, drugi ga sačmaricom zadržava. Treći čovjek koji gleda tu situaciju rekao bih, bojim se, da mu se ne čini da je to perspektivna zajednica.Drugo, izbor kojega nema bio je ispostavljen i sa druge strane. Osim tvoje intrinzične i nadasve znanstvene retropsihoanalize pitanja ''Zašto su Srbi glasali za SDP'' drugih dokaza nema da je među Srbima politideja & plan da imaju samo autonomiju u NDH, pardon, NRH ikad imala značajne trakcije. Naprotiv, postoje dokazi da su svi 'pregovori' manipulirani isključivo iz Beograda u svrhu ucjene, u kojoj ide da je jedini antidot na nezavisnu Hrvatsku nezavisna Krajina, damn the consequences. Kulturna autonomija bila je lijek samo za kripl stanje srpstva u SR Hrvatskoj dijagnosticirano još u Memorandumu SANU par godina ranije, dakle, ako sve ostane kao prije. Konfederacija? Teritorijalna autonomija! Otcijepljenje? Fala, al mi neki ostajemo, ko oće da se otcijepi nek stane iza odgovarajućih strana Borisav-Zlobrica linija. Nema tih tvojih 'ustupaka'. Da te parafraziram, zadržavanje ili cijele ili (jebate, ipak ustupak! blink.gif) đest trećine Hrvatske u 'zajedničkoj' državi po svaku cijenu, pa i po cijenu rata.Za dublju analizu psihološkog profila tipičnog glasača SDPa 1990. pogledaj ovdje gdje se čojek domogao delegatskog vijesnika, SKH-SDP razbija u Dalmaciji, gdje, danas znamo a i čuli smo prije, žive najkrotkije Hrvatine, dok HDZ razbija u npr. Međimurju, gdje, to svi znamo, rastu samo krumpir i ustaše.Što se tiče da li je trebalo, trebalo je. U momentu kad Srbija bira za vožda najluđeg lidera u zadnjih 150 godina, trebalo je bježati odmah i glavom bez obzira, a ne još 15 godina živjeti u isparavanjima rekreiranog kosovskog mita. I jes i ovaj naš bio lud ko struja, ali nije nas baš tako zatjerao u dupe, jel, kao Hitler svoj folk i Slobo svoj. Nije nam napravio ni Grosskroatische Reich, samo o'lko kolko dobri Maršal dao! To dobro y lošemu prepoznaje i dr Ivo (ne Sanader), pab mogo i'ti...unsure.gif

Btw, ne mogu se otet dojmu da si se ti svojedobno nekad davno navuko na Slobu, za razliku od ostalih u svom kraju. tongue.gif Naravno, nemam dokaza ali tako ja mislim..

To da nezavisnost ne može da pobegne, ne znam, rekao bi da nismo ti mi (da generaliziram) nit bili, nit htjeli biti Albanci pa da strpljivo čekamo da se neka druga zviježđa poklope.. Pred svaki od naroda republika Jugoslavije osim Srba stavljena je ta dilema i svi osim Srba izabrali su fajrunt. Jel nas 5-6 ludih, ili samo dvoje, ili jedno, kako ti reče, reći će istoria..

Posted (edited)
Au, Hitler na topiku! Da li je to kraj? unsure.gifPrvo, nezavisnost po svaku cienu. Tvoja argumentacija glede očuvanja jako je, da opet alegoriziram, slična ona gdje jedan 'partner' pištoljem želi izaći iz braka, drugi ga sačmaricom zadržava. Treći čovjek koji gleda tu situaciju rekao bih, bojim se, da mu se ne čini da je to perspektivna zajednica.Drugo, izbor kojega nema bio je ispostavljen i sa druge strane. Osim tvoje intrinzične i nadasve znanstvene retropsihoanalize pitanja ''Zašto su Srbi glasali za SDP'' drugih dokaza nema da je među Srbima politideja & plan da imaju samo autonomiju u NDH, pardon, NRH ikad imala značajne trakcije. Naprotiv, postoje dokazi da su svi 'pregovori' manipulirani isključivo iz Beograda u svrhu ucjene, u kojoj ide da je jedini antidot na nezavisnu Hrvatsku nezavisna Krajina, damn the consequences. Kulturna autonomija bila je lijek samo za kripl stanje srpstva u SR Hrvatskoj dijagnosticirano još u Memorandumu SANU par godina ranije, dakle, ako sve ostane kao prije. Konfederacija? Teritorijalna autonomija! Otcijepljenje? Fala, al mi neki ostajemo, ko oće da se otcijepi nek stane iza odgovarajućih strana Borisav-Zlobrica linija. Nema tih tvojih 'ustupaka'. Da te parafraziram, zadržavanje ili cijele ili (jebate, ipak ustupak! blink.gif) đest trećine Hrvatske u 'zajedničkoj' državi po svaku cijenu, pa i po cijenu rata.Za dublju analizu psihološkog profila tipičnog glasača SDPa 1990. pogledaj ovdje gdje se čojek domogao delegatskog vijesnika, SKH-SDP razbija u Dalmaciji, gdje, danas znamo a i čuli smo prije, žive najkrotkije Hrvatine, dok HDZ razbija u npr. Međimurju, gdje, to svi znamo, rastu samo krumpir i ustaše.Što se tiče da li je trebalo, trebalo je. U momentu kad Srbija bira za vožda najluđeg lidera u zadnjih 150 godina, trebalo je bježati odmah i glavom bez obzira, a ne još 15 godina živjeti u isparavanjima rekreiranog kosovskog mita. I jes i ovaj naš bio lud ko struja, ali nije nas baš tako zatjerao u dupe, jel, kao Hitler svoj folk i Slobo svoj. Nije nam napravio ni Grosskroatische Reich, samo o'lko kolko dobri Maršal dao! To dobro y lošemu prepoznaje i dr Ivo (ne Sanader), pab mogo i'ti...unsure.gif

Btw, ne mogu se otet dojmu da si se ti svojedobno nekad davno navuko na Slobu, za razliku od ostalih u svom kraju. tongue.gif Naravno, nemam dokaza ali tako ja mislim..

To da nezavisnost ne može da pobegne, ne znam, rekao bi da nismo ti mi (da generaliziram) nit bili, nit htjeli biti Albanci pa da strpljivo čekamo da se neka druga zviježđa poklope.. Pred svaki od naroda republika Jugoslavije osim Srba stavljena je ta dilema i svi osim Srba izabrali su fajrunt. Jel nas 5-6 ludih, ili samo dvoje, ili jedno, kako ti reče, reći će istoria..

Dovoljno je da odgovorim na boldovano ...Kao shto si tu uradio paralelu koja ne stoji, tako ti je i celo pisanije protkano upravo takovim nakaradnim razmishljanjem, istim onim koje je i prevladjivalo tih godinaElem ... pozicija Hrvata u Hrvatskoj, Hrvata u SFRJ, nije bila ista poziciji Albanaca, kako na Kosovu i Metohiji, tako ni u SFRJ.Isto tako, mnogo shiri izbor su imali Hrvati od njihovih sugradjana Srba, kada se govori o izboru u vremenu pre rata ... i smatram da je Zagreb, u saradnji sa Beogradom jednostavno gurnuo Srbe u Hrvatskoj u rat, u kojem nisu imali shanse.To mislim iz razloga, da je mnogo vishe izbora u onoga koji ima svoju Republiku do li u onoga koji trpi drzhavni teror od te iste Republike. I opet, ponavljam ... Srbi u Hrvatskoj jesu u pochetku imali zahtev za kulturnom autonomijom, oni jesu glasali, rekao bih, listom za anacionalnu partiju (SKH-SDP) ... dalji potezi Zagreba i Beograda, tj. marginalizacija umerene struje, drzhavni teror od strane njihove drzhave, dovodi do radikalizacije, instaliranja poslushnih mediokriteta i rata ... taj rat se bar mogao pokushati sprechiti, dogovorom, dok se moglo dogovarati ... ali, avaj, nije bilo volje/zhelje ... vazhna je bila samo nezavisnost.Mislim, Tudjman je pregovarao sa Miloshevicem, o chemu? ... kada nije imao nameru da ostane u istoj drzhavi sa Miloshevicem. O Bosni?Zashto nije pregovarao sa Srbima u Hrvatskoj? Nemoj Rodjer da se pravish blesav.Shto se tiche navlachenja na Slobu ... mislim da sam negde na forumu i napisao, da nisam iz prve prepoznao o kakovom kalibru se radi ... u svoju odbranu imam samo to da nisam bio politichan u to vreme, a bio sam za ochuvanje zajednichke drzhave. No, ubrzo, po dolasku na Beogradski Univerzitet sam imao priliku da stanem na pravu stranu.edit: mada, iskreno, da mi stavish koga hocesh i Tudjmana na drugu stranu, bezhim od Tudjmana sve udarajuci se petama u dupe Edited by cedo
Posted
:isuse: Zaista, ne znam zasto sam i pokusavao da se "raspravljam" sa tobom. Mislim, stvarno - odrasti.
Неко ко стално понавља реченицу:"Zaista, ne znam zasto sam i pokusavao da se "raspravljam" sa tobom" када испадне да није у праву, а редовно то бива у комуникацији са мојом маленкошћу, би требало да укључи своје интелектулне капацитете, ако их има, и да се мало сконцетрише на оно што се пише а не да шири фрустрације. Али са повећавањем броја тих понављања се повећава сумња у интелектуалне капацитете.
Dosta sranja "smo mi" zapoceli, a neka nismo. Oni koji su odgovorni za rat, bez ulaska u spekulacije kako/zasto, itd su se ili dobro namirili ili su umrli (prethodno namirivsi svoje clanove familije).Mogu ti reci samo par stvari (onako, iz licnog iskustva): mnogo vise dobrih ljudi u Sarajevu koje poznajem (a koji veze sa ratom nisu imali) ne bi bilo medju nama da nije bilo tih mirovnjaka (legionara prevashodno, ali i dobar deo ostalih jedinica iz Fr vojske) - i Srba i Bosnjaka, ali prevashodno ovih poslednjih. Da nije bilo HVO-a, u Mostaru ne bi ostao niti jedan Srbin od HOS-a. Da nije bilo Srba u Zepcu, danas tamo ne bi bilo niti jednog Hrvata.
Какве ово везе има са оним што сам ја написао а ти улетео са причом како су све то глупости? Па се после дошло да и нису све глупости. То није први пут. Комуникција са тобом је крајње превидљива: ја нешто напишем, онда ти улећеш са причом како то није тачно, онда ја доказујем а онда на крају дође прича како то јесте тачно али ја не знам све или се окрене прича на другу страну. И наравно на крају:"Zaista, ne znam zasto sam i pokusavao da se "raspravljam". А у Мостару је за време рата остало колико Срба? Не, само у Мостару већ у целој западној Херцеговини? Тај хво је држао логоре, јединице су му се звале Јуре Францетић итд. Радило се о криминалу кроз продају људи, тј. откуп из заробљеништва. Чест случај у Сарајеву, где је управо посредовао хво али не из алтруистичких намера него за велики новац.Каква је разлика што су у Дретељу прво затварани и мучени Срби па онда Бошњаци, када су протерани Срби? ХВО је своје показивао 1991/2 и 1995 према Србима а 1993/4 према Бошњацима.Кажеш, да знаш оно што нико други не зна. Ја, признајем, не знам. Ти мора да си бивши Легионар а сада сарадник DGSE. А зна се да је у Легији забрањено сексуално општење дужи временски период-тиме их фрустрирају што изазива потребну дозу агресије за рат.Да ли си чуо за Renseignements Généraux (RG)?Ако су се Французи руководили чисто бизнисом, што ти покушаваш да кажеш, где је наоружавање Срба, обука и обавештајна подршка? Није им се свидео српски новац или Срби нису тражили подршку од Француске?И за крај овога сегмента имам питање које ме интересује а ти си очигледно веома упућен. Где је ВРС у Херцеговини помагала ХВО и када?
Ali vreme je da sagledas neke stvari i u drugim nijansama osim crno-belo.I da nije bilo idiota koje podrzavas, kao i njihovih ekvivalenata na "drugim stranama" rata uopste ne bi bilo.Zbog tvog zdravlja. Nije sve u teorijama zavere, rat nije bio izmedju dobrih i losih momaka.
Јел то вежбаш да у шта мање редова импутираш што више неситина?
Posted

Sta si dokazao, neverovatan si? Legija stranaca je bila u BiH, ali u svojstvu "plavih slemova" - i to je sve. Rekao sam ti i koje jedinice su tu bile. Nisu obucavali nikoga, to su gluposti. To da li su pojedinci pomogli Gotovini, pa pomogli su i Ulemeku - takav im je kodeks ponasanja.Rekao sam ti da DGPN nema nikakve veze sa onim sto ti pominjes, a takodje i RG nema nikakve veze (koji vise ne postoji, tj deo je jedne druge "firme").Znam tacno koliko je Srba ostalo u Mostaru i kako. Ne bih da ulazim u RL detalje, ali nemas pojma o cemu pricas.Nisam sadasnji, niti bivsi legionar, ali sticajem nepovezanih okolnosti poznajem pozamasan broj istih, kao i dosta ljudi iz ostalih jedinica francuske vojske.Ti se hranis iskljucivo sa raznih sajtova koji imaju problema da verifikuju ono sto navode. Ja ti govorim iz prve ruke (u vecini slucajeva). Ne znam koliko ti je godina, ali smorio si za medalju, i to zlatnu.

Posted

РТС и Новости су сајтови који имају прблем при верификацији када цитирају француски "Либерасион", могуће.

DGPN je komanda Policije - nikakve veze za "obavestajnom aktivnoscu", a DST funkcionise UNUTAR granica - DGSE deluje spolja.
RG је била подређена DGPN и оптуживана за шпијунажу новинара и политичких партија. Иако се ради о тајној служби Француске полиције која треба да шпијунира криминалце. Што значи да је DGPN био надлежан и за шпијунажу. Иако ти рече да то није тачно.Надам се да ти је BBC довољно веродостојан: Mr Sarkozy believes - and the notebooks appear to bear this out - that during the early years of this decade the then President, Jacques Chirac, was using the Renseignements Generaux agency to dig up dirt on his rivals, of whom Mr Sarkozy was one. Нико ти не тражи имена. Пошто тачно знаш, реци неке позиције на којима су били?И може ли одговор на ово:
И за крај овога сегмента имам питање које ме интересује а ти си очигледно веома упућен. Где је ВРС у Херцеговини помагала ХВО и када?
Прескачеш причу о хво.