Jump to content
IGNORED

Šta je najbitnije što se u istoriji dogodilo na današnji dan?

Ajant23

Recommended Posts

Posted

slava juriju

Posted

Zar ovo nije bilo 13. aprila 1941. godine?

To pod #2.

A pod #1, prica o nemackom zauzimanju/osvajanju Beograda uz pomoc jednog jedinog SS oficira potice iz propagandnih vremena u kojima su plavi, visoki i uzorni arijevci upadali u evropske prestonice samo tako.

Jednom recju budalastina, doduse dobro iskoriscena od strane dr. Gebelsa.

A da je pomenuti Klingenberg bio vedeta, propagandna primadona i da se, slucajno, nalazio bas gde treba...

Klingerberg_KZ_Mauthausen_Besuch_Himmler

... pa tako, juna iste te, 1941. godine, dakle par meseci posle beogradskog podvigatm, sa sve vernim Hajnrihom u obilasku ni manje ni vise nego Mauthauzena, malog mjesta na lijepom plavom Dunavu...

Interesantno je, zezanje na stranu, da se posle nemackog propagandnog talambasanja u filmskim zurnalima '41. godine, prica nesto i nije sirila dalje, sve dok se zapadni ljubitelji nisu dohvatili divljenja Waffen-SS-u kao vojsci nad vojskama, Romelu kao vojskovodji nad vojskovodjama i ostale slicne budalastine za dizanje sopstvene cene i doprinosa.

Tako da - jebes Klingenberga  ;)

Posted

Pod 2 ušli su 12-og, ostatak 13-og

Pod 1 prvi put sam o ovome čitao u Terzićevom slomu KJ, ako je partizanski general pio vode na izvoru mrskih zapadnih istoričara onda jbg.

Posted

Pod 2 ušli su 12-og, ostatak 13-og

Pod 1 prvi put sam o ovome čitao u Terzićevom slomu KJ, ako je partizanski general pio vode na izvoru mrskih zapadnih istoričara onda jbg.

Zasto skaces? :D

Prosto, nisam bio siguran oko datuma, nije ni bitno, dan gore-dole.

Nemam Terzica pri ruci - inace odlicna knjiga - ali jedno sam slobodan da pripisem partizanskomtm generalu: svakako da mu je Klingenberg epizoda dobro dosla da ilustruje trulost i slabost vojske Kraljevine Jugoslavije.

Inace, epizoda se pominjala poprilicno pre Terzica, naravno ne u Jugoslaviji i bila je - samo epizoda.

Ako se ne racuna Gebelsovo Die Deutsche Wochenschau propagandisanje.

I bre ne znam zasto mi uvaljujes mrske zapadne istoricare: nisam ih ni recju pomenuo, pomenuo sam nesto drugo i neke druge: navodjenje vode na pricu o opasnim, smrtonosnim i nesavladivim Waffen-SS divizijama, itd, itd, kao i tendenciju da se najopasnijim prikazu tamo gde su se protiv njih tukli zapadni saveznici.

Ukratko, zna se gde se tukla nemacka prva liga.

I gde je dobila glavne batine.

Ali, jebes Kingenberga, danas je ipak dan kada je u svemir poletelo prvo ljudsko bice:

Юрий Алексеевич Гагарин, koji je, kao dete, za vreme nemacke okupacije, sa porodicom bio iseljen iz kuce da bi ziveo u zemunici i koji je mladjeg brata, starog 10 godina, skidao sa konopca o koji ga je, zbog pokusaja kradje hrane, obesio jedan Klingenbergov saborac...

Posted

i sledeće godine otvoreno narodno pozorište

Posted

Kako je pocelo, mogu iduce godine taman da spoje, jubilej 150 godina od otvaranja i zatvaranje o istom trosku  :D

Posted

Na današnji dan pre 95 godina rodio se Čarls Mingus (22. 04. 1922. - 05. 01. 1979.)