čekmeže Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 Znam, znam, nego da ne falimo sami sebe, uvek smo bili avantgarda. U kući Žarka Miladinovića, posle je dobio i selo sa svojim imenom, i ministarsku fotelju i spomenik, al kuća ne znam koja mu je bila.
Anduril Posted November 26, 2016 Posted November 26, 2016 ... Na danasnji dan, 23. novembra 1942. su se kod grada Kalac na Donu susrele dve grupe boljsevickih hordi i na taj nacin zatvorile obruc oko nemacke vojske i ostalih esesovaca koji su ostali opkoljeni u sirem rejonu grada Staljingrada. Horde su probile front Sila osovine severno i juzno od grada u kome se jos uvek vodila odlucujuca bitka Drugog svetskog rata; danasnja nemacka i ne samo nemacka takozvana istoriografija ne propusta da pomene da su boljsevicke, komunisticke horde front probile na mestima koja su, i to retko i slabim snagama, drzali saveznici Osovine, Italijani, Madjari, Rumuni, Hrvati i ostali prisutni Evropljani. Da nisu, da je front drzao bezgresni Wehrmacht i efikasni, smrtonosni SS, to bas ne bi islo tako lako, ako bi uopste islo. Cinjenicu da je mogucnost opkoljavanja nemackih snaga kod Staljingrada mogao da vidi, i to ovlas bacenim pogledom na kartu, i poslednji nemacki rezervni potporucnik, ne vole da pomenu, a i kako bi kad je nisu videli ni naslutili najsposobniji generali i feldmarsali svog doba koje je samo Hitler sputavao ne dozvoljavajuci im da stvari obave kako treba i kako crvena posast zasluzuje. Bilo kako bilo, racuni su poceli da dospevaju na naplatu, citav svet je odahnuo, a sve zainteresovane, mislim na one koji su se nasli na pravoj strani, zahvatilo je raspolozenje koje se pesnickim jezikom najbolje moze opisati frazom 'e, a sada cemo vam jebati kevu...' .... Ne znam sta ce ti ove pesnicke lazi - em lazes za modernu nemacku istoriografiju koja je prilicno kriticna u pogledu Vermahta, em lazes za dogadjaje - sam Paulus je naravno trazio da se Vermaht ponovo povuce iz grada i nagovestio je mogucnost velike sovjetske ofanzive dva meseca ranije. Postujes zanimljive detalje, ali, cemu laganje - zar zaista mislis da osim tebe niko nema pojma i nista nije procitao? Ili je to ostatak titoistickog/Dobricinog nasledja pa mora bar nesto da se slaze?
apostata Posted December 1, 2016 Posted December 1, 2016 Na današnji dan 1896. rođen je ovaj (kako reče jedan ovdašnji eminentni korisnik) pijanac i alkoholičar.
namenski Posted December 1, 2016 Posted December 1, 2016 Kozarski segrt, kalfa, ћурчија valjda, zamalo pa majstor, солдат Imperije, i to istaknut, kavaljer Svetog Djordja, nosilac sva 4 stepena, stecenog u Prvom svetskom ratu. Onda se umesala Revolucija, desavanje u kome od segrta, masinbravara, ucitelja, jednom recju svakojake fukare, nastaju marsali koji tuku, razbijaju krunisane glave, titule, feldmarsale i admirale i ostale takozvane skolovane oficire i radjaju se armije kakve svet nije video. Od - sto rece neko - besanih noci francuske, do ledenih noci ruske Revolucije: sazvezdje vojnika kojima tesko da ima ravnih u istoriji ljudskog roda i njegove vestine da se uzajamno istrebljuje. Ћурчија i kamenorezac: Berlin 1945 i - Prusi su dobili svoje. Gore, kako je i trebalo, nego stotinak i nesto godina pre toga, kada su ih kod raznih Jena i Auersteta raskantavali razni: Louis-Nicolas Davout, Andrea Massena, Jean Lannes...
apostata Posted December 5, 2016 Posted December 5, 2016 Na današnji dan prije 58 godina u vodu je porinut ledolomac Lenjin.
apostata Posted December 5, 2016 Posted December 5, 2016 Danas je i 75 godina od početka moskovske kontraofanzive RKKA.
apostata Posted December 8, 2016 Posted December 8, 2016 Prije 25 godina ova šestorica su potpisala dokument kojim je SSSR prestao da postoji.
iDemo Posted December 8, 2016 Posted December 8, 2016 Prije 25 godina ova šestorica su potpisala dokument kojim je SSSR prestao da postoji. Njih 6 potpisalo a 16-17 (18?) novih republika formirano. Kod nas njih 6+2 nisu mogli za 6 republika da se dogovore...
apostata Posted December 8, 2016 Posted December 8, 2016 Ebiga tak'i smo kakvi smo. A što je još gore tih 6 je bilo iz tri republike.
iDemo Posted December 8, 2016 Posted December 8, 2016 Ebiga tak'i smo kakvi smo. A što je još gore tih 6 je bilo iz tri republike. Ebiga tak'i smo kakvi smo. A što je još gore tih 6 je bilo iz tri republike. ma da, znamo mi kakvi smo nego kako oni napravishe 17(16-18) a samo 6 potpisa, toga se vise ne secam... :)
apostata Posted December 8, 2016 Posted December 8, 2016 (edited) A kako ... zapetljano je to do zla Boga - četvero su osnivači (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Zakavkaska federacija /Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan/), a tri su postale nezavisne i prije toga, suverenitet je takođe prije proglasilo ja mislim više od pola. Zatim tu treba i vidjeti kada su proglasili odlazak iz SSSR-a ... ma ima tu masa stvari. Edited December 8, 2016 by apostata
čekmeže Posted December 25, 2016 Posted December 25, 2016 Imaju Rumuni to, nije Čaušesku nego Antonesku, malo eksplicitnije, overavaju i revolverom i puškom https://www.youtube.com/watch?v=tuOsecaN9lE
Recommended Posts