Jump to content
IGNORED

Šta je najbitnije što se u istoriji dogodilo na današnji dan?

Ajant23

Recommended Posts

Posted
On 30. 6. 2024. at 13:21, Ivo Petović said:

To mi je negde i bila poenta, da je vrlo moguće da je neki juriš par desetina franačkih vitezova odredio narednih 1000+ godina istorije.

Готово истовремено са тим догађајима, док су Арапи опседали Цариград, један технолошки изум , "грчка ватра" (претпоставља се запаљена нафта или нешто томе слично)  , спасла је Ромеје од уништења, не чак ни војни јуриш. Да се то није догодило сасвим извесно је да би Арапи направили огромну државу у Европи. 

On 2. 7. 2024. at 0:23, Ivo Petović said:

:D 

Ja sam odveć star, ali mi se čini da se dobro sećaš. Bitka kod Angore/Ankare je ključni razlog još par decenija srpske "nezavisnosti".

Апсолутно није фер тако сагледавати историју. То је као сад да неко напише када би сви Лазареви зетови, дакле само његова најближа фамилија, дошли у битку на Косову, потукли бисмо Турке до ногу, али нису, дошао само Вук, а и он "од муке", јер је морао, пошто је на његовој земљи била битка и правац надирања Турака. Са једне стране говорите о франачким јунацима који зауставише исламизацију Европе за једно хиљаду година, а овамо се војскама Хребељановића/Лазаревића не признаје да су макар за 60 година осујетили Турке.