nesha taxista Posted November 28, 2007 Author Posted November 28, 2007 Hajde kad si ih već pomenuo, znači braća Vilbur ......i Orvil Rajt ...... se smatraju tvorcima prvog upotrebljivog aviona. Istorijski let odigrao se 17. decembra 1903. godine. Skromno je to bilo, samo nekoliko desetina metara, ali prvi je prvi.
Costanza (Karma Police) Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 ADNe vodi me da gledam "Spruce Goose"čuveni zrakoplov - vlasnik Howard HughesJa sam, draga moja, isti k'o i onali otkud pare, otkud avionMada nisam bio avionske strukekoji prilazite - operite rukeBez straha od munje razderanog nebaa nemoćan protiv klica i amebaZavršit ću i ja kao Howard Hughesmrak četrdesetih, na radiju bluesZavršit ću točno kao Howard Hughesili po domaću - kao Franjo KluzZatvoriti srcezatvoriti vrataOpćiti s životompreko advokata
G.G. Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 (edited) Najveći as posle Rihtofena je bio Ernst Udet sa 62 vazdušne pobede. On je i pilot sa najviše pobeda koji je preživeo WW1. Za Rihtofena koji mu je bio komandant u Jasti 1 je imao samo reči hvale i poštovanja, dok je sa njegovim naslednikom Geringom dolazio u sukobe smatrajući da je nezasluženo postao komandant eskadrile.Slavu iz Velikog rata je iskoristio u posleratnom periodu. U vreme ekonomske krize 20tih zarađivao je za život izvodeći vazdušne akrobacije, učestvujući u avio trkama i sl. Snimao je i filmove sa Leni Rifenštal. Znajući njegovu ljubav prema avionima, Gering ga je uvukao u naci partiju obećavši mu da će mu nabaviti dva američka Kertisa. Udet je bio veliki pobornik primene dive bombera čiji je najznačajniji predstavnik Stuka.Privatno, voleo je da se keri mada nije imao neke fizičke predispozicije ali žene vole oficire...Voleo je da cuga, a ni droga mu nije bila strana.U jednoj od svojih ljubavno ovisničkih kriza potpaljenih stalnim sukobima sa Geringom izvršio je suicid 1941.Kuriozitet je da je prilikom dolaska na njegovu sahranu sa Istočnog fronta u avio nesreći poginuo Verner Molders, najveći nemački as tog vremena, prvi koji je zabeležio preko 100 pobeda (1941!).Za kraj linak na klip sa Udetovim međuratnim zajebancijama, hvatanje maramice sa zemlje krilom aviona Udet cirkus respectmada greh je nespomenuti najveceg asa svih vremena, onog zbog kojeg si pretpostavljam izabrao nickErich Hartmann1922-1993najveci medju najvecima. 352 pobede. i nijednom nije bio oboren.po zarsetku rata 1945. imao je svega 23 godine Edited December 6, 2007 by G.G.
čekmeže Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 Hartman je skromno izjavljivao da za svoje najveće dostignuće smatra to što mu nikad nije oboren wingman. Nikad ga nisu oborili, ali se on 14 puta srušio, što zbog kvarova, kolizija, što zbog oštećenja od krhotina protivničkih aviona. To je bila posledica taktike u kojoj se maksimalno približavao protivniku(omiljena meta šturmovik) i tada ga obarao. Broj njegovih pobeda još više dobija na težini kada se zna da je do Kurske bitke sredinom 1943. oborio tek nekoliko aviona, a od tada je obarao u proseku 1 avion svaki drugi dan. Posle rata je gulio u Gulagu maltene maximalno, do 1955. a sve optužbe o navodnim ratnim zločinima su kasnije odbačene.
nesha taxista Posted December 10, 2007 Author Posted December 10, 2007 ADNe vodi me da gledam "Spruce Goose"čuveni zrakoplov - vlasnik Howard HughesJa sam, draga moja, isti k'o i onali otkud pare, otkud avionMada nisam bio avionske strukekoji prilazite - operite rukeBez straha od munje razderanog nebaa nemoćan protiv klica i amebaZavršit ću i ja kao Howard Hughesmrak četrdesetih, na radiju bluesZavršit ću točno kao Howard Hughesili po domaću - kao Franjo KluzZatvoriti srcezatvoriti vrataOpćiti s životompreko advokataNadahnuto, poetski, šta reći, svaka čast!
nesha taxista Posted December 10, 2007 Author Posted December 10, 2007 Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek u svemiru to je postao 12.04.1961. Nažalost, poginuo je 7 godina kasnije u avionskoj nesreći. Tad je imao samo 34 godine.
nesha taxista Posted December 11, 2007 Author Posted December 11, 2007 Nil Armstrong, prvi čovek koji je stupio na Mesec to je izveo 20.07.1969. Pre nego što je postao astronaut bio je poput ostalih pilot. Imao je i borbeno iskustvo.
Čutura Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Hiroyoshi NishizavaJapanski As No.1Preporucujem za citanje ''Samuraj'' Saburo Sakai, rat na pacifiku iz pera jednog od najboljih japanskih pilota lovaca (64 potvrdjene vazdusne pobede )
nesha taxista Posted December 12, 2007 Author Posted December 12, 2007 živeo je samo 24 godine. Pravi samuraj, i mač je zaradio. Uvek me rastuže takve sudbine. Rat je strašan.
Recommended Posts