Jump to content

Majstorski topik

Featured Replies

Jel to plavi Bosch ?

Cesto imaju akcije bas za plavi Bosch, budu bas dzabaka, ja sam tako uzeo udarnu busilicu, ali je jos nisam koristio, nek se nadje...

samo adekvatne burgije, ništa udarno

mislim, za kamen i pločice

Edited by mire

Ja uzeo najskupje Makita burgije, nek ide zivot.

Eno leze u ostavi, cekaju priliku da se dokazu...

Plavi Bosch, da.

5 hours ago, Eleniko said:

imam 2 pitanja

1. treba da rešim pitanje bušenja rupa u kamenu, moguće i betonu pa i pločicama, ako ne baš na površini ono barem u fugama. imam 2 neke obične bušilice /recimo tipa bosch 600w/ koje ne mogu da se izbore sa time ni sa najboljim burgijama za to pa mi se savetuje da uzmem specijalnu bušilicu, jedan mi je rekao da treba vibraciona. međutim tako nešto u online ocpijama uvek ispadne udarna bušilica za koju sam prilično siguran da nije pametno za recimo pločice. ima li neko preporuku prvo za vrstu uređaja a onda i konkretan model, ako može da se spakuje u 50e ono ne mnogo preko toga. upotreba je striktno kućna, trebaće da se izbuši desetak rupa i to bi bilo to. u principu ne mora makita, bosch i slično, dovoljno će biti neki kvalitetniji kinez tipa ingco, villager i slično, naravno ako može da probije kamen, sa vidija burgijom.

2. zaboravio sam, možda se setim ;=)

Što ne mogu da se izbore?Obične keramičke pločice ili gres ili granit?

Obična vidija rešava to bez problema sa bilo kojom bušilicom.

Ne treba tu nikakva snaga pogotovo ako je obična glazirana pločica.

Nikaku vibracionu, čekić gasiš kad god bušiš pločice,inače ako ne pukne onda si je dobro rastresao od podloge i prvom prilikom otpada.

Imaš namenske burgije za keramiku,ali one nisu praktične za bušenje već postavljenih pločica jer ako "protrči" kroz pločicu i krene u beton, možeš da baciš burgiju, jer ne voli ništa osim keramike.

Isto tako one male krune tj "dijamantske vrhove" izbegavaj jer je teško započeti bušenje, a da ne sklizne,za njih mora ili kirner ili pilot rupa.Ili da imaš iskustva da počneš bušenje pod uglom pa da se vratiš u 90°.

Uzmeš krep traku zalepiš u X tako da sredina bude mesto gde ćeš da bušiš, uzmeš običnu vidiju, na bušilici ako ima potenciometar smanjiš obrtaje na minimum i pritisneš ali ne prejako već na osećaj, a lako ćeš da osetiš kad burgija grize, a kad se vrti u prazno.Ako možeš hladi vodom.Ili pravi pauze izmedju rupa da ne spališ burgiju.Ako su veće rupe onda prvo najmanjom burgijom koju imaš izbušiš pilot rupu, posle razbušiš na odgovarajući fi.Krep traku lepiš jer je mnogo lakše burgiji da uhvati i počne da buši, jer na goloj pločici zna da sklizne pa onda problem.

Dakle ne treba tu jača i novija bušilica, samo strpljenje i završi se posao.

I naravno kroz pločicu bez čekića i kad probije pustiš je što više kroz beton bez čekića, da ne bi bez potrebe rastresao lepak.

Dobro pločice su manji problem, tu će se 99% ići u fugu. Nego kamen ili samo on ili kod kamenih ploča u dvorištu i kroz betonsku podlogu, šta tu? Kažem lepo da ovo što imam neće.

Za beton i kamen svaka klasična bušilica je slaba, tu već moraš da ideš na nešto sa SDS prihvatom i čekićem, što bi naš narod rekao treba ti hilti.

Ja imam ovu Villager

, čak smo je koristili i za štemanje za kompletnu el instalaciju kod drugara.Imam i Lidlovu, ali to ti ne bi preporučio.Ja sam je uzeo kad se otvorio Lidl kod nas i kad je cena bila smejurija nešto tipa 5k dinara.Ali isto tako je izbušila dve rupe i crkla, ali pošto volim sam da čačkam popravljena za 0 din, ali sad joj je cena nerealna.

Villager je sasvim ok izbor, njihova bušilica kod mene radi već 10 god, opet sa početka njihove karijere dok im je alat još uvek bio zelene boje,plaćena čitavih 2.800.

Mada ako ti ne treba ni za šta drugo osim za tih par rupa, ne isplati se.

Na tvom mestu ja bih uzeo imam Womax ručni frezer za drvo, preživeo je svako moje mučenje i učenje.

Woby Haus Online
No image preview

BUŠILICA EL.PNEUMATSKA W-BH 800 71180002 | Woby Haus On...

- Napon: 230V-50Hz - Snaga: 800 W - Prihvat burgije za beton: do O 26mm SDS Plus - Prihvat burgije za ciglu (krunasta burgija): do O 68mm SDS Plus - Br...

Prodavnica Alata | Internet prod...
No image preview

Villager VLN 1105 električna bušilica za zid SDS-Plus, 1....

051245. Villager električna čekić bušilica VLN 1105, 800W - Villager snažna bušilica za zid sa SDS-Plus prihvatom.

Edited by Bambula

Gazza kupuje alat, prodavac pomaze

javlja mi se da će da mi padne klapna kao onomad kad sam greškom uzeo veliku parkside /oće neko da kupi, neotvorena?/ pa sam u besu kupio skupu metabo prave dimenzije, s njom činim čuda po domaćinstvu bukvalno, sečem drva za peć, šmirglam drvenariju pred farbanje, uglačavam mermer.

kako nema kod nas da se iznajmi tako neki specijalni alat koji ti treba jednom?

nema, nije ti ovo nemačka

mada sam tamo video samo mašine za hoblovanje parketa da se iznajmljuju, za ove stvari od 30-70e nisam siguran

3 hours ago, ivy said:

kako nema kod nas da se iznajmi tako neki specijalni alat koji ti treba jednom?

Jako je lako sjebati alat, a da se to ne vidi odmah i ne može se dokazati. Ne vidim ekonomsku računicu po kojoj bi neko iznajmljivao drugima svoj hilti.

Cena po kojoj bi se dobar alat eventualno iznajmljivao bi morala biti visoka, tako da se više isplati za te pare kupiti nešto slabije ali upotrebljivo, u lidlu ili vobi hausu, i koristiti jednom ili par puta.

Konkretno za ovo bušenje kamena i betona ja uopšte ne vidim problem sa lidlovim (parkside) udarnim bušilicama, sa sds burgijama

2 hours ago, Eleniko said:

nema, nije ti ovo nemačka

mada sam tamo video samo mašine za hoblovanje parketa da se iznajmljuju, za ove stvari od 30-70e nisam siguran

https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-orudja/elektricne-busilice/elektricna-busilica-agm-id-713/oglas/132759525

Ovo ti je najjeftinija opcija. Uz dobre burgije verovatno ce ti zavrsiti posao. Za beton ukljucis cekic, za plocice iskljucis. Za plocice krenes polako tanjom burgijom da je ne polupas.