March 20Mar 20 4 hours ago, Valk said:Bojler je, nakon nekoliko dana slabijeg zagrevanja vode i odugovlačenja sa zvanjem majstora da očisti kamenac, sinoć počeo da emituje miris paljevine i sad je ugašen.Električar na kojeg sam računala me otkačio, ako imate proverenu preporuku javite.Meni su ovi dolazili pre jedno 2 godine, samo su za bojlere, bili su brzi i nisu preskupi. Kako je sada ne znam. https://bojlerservis.com/index.html
March 20Mar 20 Hvala, poslala mi je i @Boksi jedan kontakt a rođak mi je najavio svog prijatelja majstora za sutra ujutru. Sad bar imam opcije pa će se rešiti.Do tad - kupanje iz šerpice :)
March 21Mar 21 14 hours ago, Valk said:Hvala, poslala mi je i @Boksi jedan kontakt a rođak mi je najavio svog prijatelja majstora za sutra ujutru. Sad bar imam opcije pa će se rešiti.Do tad - kupanje iz šerpice :)Budi spreman/na i za kupovinu novog bojlera i zamenu ako je stari vise ostecen sem probijenog grejaca usled kamenca i proboja na masu usled istog.Da pojasnim:Kada sam zidao svoj sadasnji dom, izmedju ostalog sam sam odradio elektricnu instalaciju po celoj kuci (4 stana u 2 etaze). To mi nije bio problem posto sam se skolovao i Tehnicara elektroenergetike gde sam, u okviru prakse imao i niskonaponsku mrezu i instalacije - praksa u I razredu srednje su mi bile zgrade izmedju ATS i Crvenog krsta kad su se gradile, pa ako neko ima neka pitanja neka posalje na PM. Ovi sa Nove Bezanije ispod groblja u onim zgradama kolorno kodiranim - mogu vam pojasniti neka pitanja oko trafostanice koja napaja vase zgrade (to smo radili u III razredu srednje skole - to vam je sto vam je) LM, kad ispraznis vodu iz vodovodne instalacije, majstor ili ti raskaci zice na bojleru, isprazni ga od vode i kamenca.... OBAVEZNO pogledaj unutra sa sto boljim svetlom!Ako ima i traga ostecenja iznutra (kamenac nece to prouzrokovati u kracem vec "struganjem" u duzem periodu) onda ti je bolje da zamenis bojler nego samo grejac.Ako, u tom slucaju, zamenis samo grejac - za godnu, dve ces biti opet u istom problemu.Zato, ako mozes, zameni bojler istim ili slicnim modelom (zbog zidnih nosaca - da ne busis rupe za nove) i resices problem za bar 15 godina.Posle ce ga resavati drugi , a i mozda se pojavi nesto novo sem klasicnog grejaca ca termostatom i "magnezijumskom sipkom" za smanjenje kamenca.
March 21Mar 21 Hvala kronose, pustiću tvoj post posle kroz neki simplifikator Evo ga majstor uveliko menja grejač, nadam se da je to to. Bojler nije mnogo mator, ima oko 5 godina da smo ga kupili, u redu mu je kazan.Trebalo je da ga na vreme očistimo od kamenca, nešto sam tripovala da noviji bojleri ne smaraju previše oko toga ali eto, nauči se čovek na teži način.
March 21Mar 21 13 hours ago, Valk said:Hvala kronose, pustiću tvoj post posle kroz neki simplifikator Evo ga majstor uveliko menja grejač, nadam se da je to to. Bojler nije mnogo mator, ima oko 5 godina da smo ga kupili, u redu mu je kazan.Trebalo je da ga na vreme očistimo od kamenca, nešto sam tripovala da noviji bojleri ne smaraju previše oko toga ali eto, nauči se čovek na teži način.Mene vudi da ti to nisi sama uradila.😄
March 21Mar 21 6 minutes ago, Блок_64 said:Mene vudi da ti to nisi sama uradila.😄Obećala sam mami da neću nikad da petljam oko struje, mislim da je to fer od mene.
March 22Mar 22 jesenas sam čistio bojler u selu. 30 litara termorad. pošto koristim vodu sa raznih izvora i kupujem od lokalaca iz njihovih bazena, nema kamenca. ali, ima tragova zemlje, blata. iako voda pre punjenja prolazi kroz filter. prvo čišćenje posle najmanje 7 godina. jednostavan posao.
March 24Mar 24 Kod bojlera prvo inox kazan pa sve ostalo... Onda je grejač mnogo manji problem i kad crkne menja se samo on, nema šanse da se desi kazanu nešto.
March 24Mar 24 On 21. 3. 2025. at 9:34, Valk said:Hvala kronose, pustiću tvoj post posle kroz neki simplifikator Evo ga majstor uveliko menja grejač, nadam se da je to to. Bojler nije mnogo mator, ima oko 5 godina da smo ga kupili, u redu mu je kazan.Trebalo je da ga na vreme očistimo od kamenca, nešto sam tripovala da noviji bojleri ne smaraju previše oko toga ali eto, nauči se čovek na teži način.Samo nemoj da ga pojačavaš do kraja, jer što veća temperatura više kamenca.Jednom u dve godine,sklopka dole, izvadiš grejač i očistiš.Nije to nikakva velika filozofija i majstorluk, a "majstori" napravili čitavu nauku i to skupu.
March 25Mar 25 svojevremeno su mi rekli da kada otvaram bojler da izbacim kamenac i ispipam da se kamenac uhvatio za kazan nikako ne pokušavam da ga skidem. na tim mestima posle procuri. radilo se o strim, pocinkovanim kazanima. sada,su ovi emajlirani ili inox, ne znam da li se hvata i za njih.
March 25Mar 25 Prvi Ariston bojler mi je izdrzao dobrih 15 godina uz povremeno ciscenje od kamenca i unutrasnjost mu je bila emajlirana i neostecena kao kada je stavljen.Kada je konacno ispustio dusu - kupio sam opet slican model (da se ne maltretiram sa busenjem rupa za nove nosace - nisu svi isti) i za sada radi kako je predvidjeno.
March 25Mar 25 46 minutes ago, đorđe geprat said:svojevremeno su mi rekli da kada otvaram bojler da izbacim kamenac i ispipam da se kamenac uhvatio za kazan nikako ne pokušavam da ga skidem. na tim mestima posle procuri. radilo se o strim, pocinkovanim kazanima. sada,su ovi emajlirani ili inox, ne znam da li se hvata i za njih.ti kazani su neuništivi, takav bojler smo zamenili jer se na spoljašnjem limu pojavilo par tačkica rđe, kazan smo ostavili jer je električar rekao da bi se mogao iskoristiti za uzemljenje, eno ga stoji napolju 14 godina, još nema rđe na sebi, nikako da stignem da iskopam rupu za njega bojler će duže trajati ako se temp vode postavi na nižu vrednost, što je veća temp vode u bojleru to se više formira kamenac, ako je moguće temp postaviti na 45 - 50 C, ako je porodica brojnija jbg mora na veću temp, onda bi trebalo čišćenje svake godine i svake druge zamena grejača, tako mi je rekao električar, ako je on lagao mene i ja lažem vas
March 25Mar 25 11 minutes ago, gone fishing said:ti kazani su neuništivi, takav bojler smo zamenili jer se na spoljašnjem limu pojavilo par tačkica rđe, kazan smo ostavili jer je električar rekao da bi se mogao iskoristiti za uzemljenje, eno ga stoji napolju 14 godina, još nema rđe na sebi, nikako da stignem da iskopam rupu za njega bojler će duže trajati ako se temp vode postavi na nižu vrednost, što je veća temp vode u bojleru to se više formira kamenac, ako je moguće temp postaviti na 45 - 50 C, ako je porodica brojnija jbg mora na veću temp, onda bi trebalo čišćenje svake godine i svake druge zamena grejača, tako mi je rekao električar, ako je on lagao mene i ja lažem vas Eh, kad sam zidao kucu - 6 takvih kazana je ukopano na 1.5 m dubine, spojeni medjusobno pocinkovanom trakom 30x5mm i sa armaturom u stubovima, plocama i vodovodnom instalacijom.Moze grom da bije u kucu - nista unutra nece crci.Kad sam odvajao instalaciju - elektricar iz EDB mi je procedio kroz zube Jebali te JUS standardi - gde ovde da se ugradim?
March 31Mar 31 imam 2 pitanjatreba da rešim pitanje bušenja rupa u kamenu, moguće i betonu pa i pločicama, ako ne baš na površini ono barem u fugama. imam 2 neke obične bušilice /recimo tipa bosch 600w/ koje ne mogu da se izbore sa time ni sa najboljim burgijama za to pa mi se savetuje da uzmem specijalnu bušilicu, jedan mi je rekao da treba vibraciona. međutim tako nešto u online ocpijama uvek ispadne udarna bušilica za koju sam prilično siguran da nije pametno za recimo pločice. ima li neko preporuku prvo za vrstu uređaja a onda i konkretan model, ako može da se spakuje u 50e ono ne mnogo preko toga. upotreba je striktno kućna, trebaće da se izbuši desetak rupa i to bi bilo to. u principu ne mora makita, bosch i slično, dovoljno će biti neki kvalitetniji kinez tipa ingco, villager i slično, naravno ako može da probije kamen, sa vidija burgijom.zaboravio sam, možda se setim ;=)
March 31Mar 31 Te od 50 evra po mom iskustvu mogu samo malter da skinu, cim nalete na beton to je kraj, cak i kad su udarne. U blok idu lepo, verujem i plocicu samo ti treba dijamantska burgija da ne rizikujes pucanje.Za nekih 120 evra ja sam uzeo onu elektricnu Bosch od 790W, ta kroz beton ide kao kroz sir kad se prebaci na udarno busenje. Plus moze i samo cekic ako ti nekad zatreba nesto da se stemuje, a ima i samo busilicu bez udarnog. Nije na baterije ako ti je to bitno.