Posted March 23, 201015 yr Gejts u saradnji sa Tošibom hoće da napravi kućne nuklearne elektrane koje bi radile narednih 40 godina uz pomoć osiromašenog uranijumahttp://www.youtube.com/watch?v=JaF-fq2Zn7I&feature=player_embedded#
March 23, 201015 yr Gejts u saradnji sa Tošibom hoće da napravi kućne nuklearne elektrane koje bi radile narednih 40 godina uz pomoć osiromašenog uranijumaovo nisam uspela da cujem u pola sata videa... mada, mozda mi je promaklo?
March 23, 201015 yr Gejts u saradnji sa Tošibom hoće da napravi kućne nuklearne elektrane koje bi radile narednih 40 godina uz pomoć osiromašenog uranijumao da...
March 23, 201015 yr Author ovo nisam uspela da cujem u pola sata videa... mada, mozda mi je promaklo?ni ne kaže, ovo je sa TED konferencije, evo ima u članku
March 24, 201015 yr Meni se već neko vreme čini na osnovu onoga što se čuje u medijima da će električne mreže u budućnosti imati mešavinu velikih i malih proizvođača, tako da će mali (kućni?) proizvođači/potrošači moći i da prodaju svoj višak energije (solarne, od vetra, vode...) mreži. E sad, da li će domaćinstva budućnosti imati mini-reaktore na uranijum, pogon na vodonik, ili nešto treće što još ni ne znamo, pojma nemam. Da li je uopšte bezbedno imati nuklearni reaktor (ma koliko mini) u kući (deca, pijani roditelji itd.)?
March 24, 201015 yr nuklearne elektrane kao pogonsko gorivo obično koriste prirodni uranijum koji se sastoji od preko 99% za fisiju beskorisnog izotopa 238U i svega ~0.7% korisnog 235U. nuklearni otpad tj. osiromašeni uranijum iz elektrana je uglavnom 238U koji je zbog svoje specifične težine odličan materijal za pravljenje projektila <_<. ideja o kojoj Gejts govori sastoji se u tome da se neizgarajući 238U, u reaktorima zahvatom neutrona, kao produkata fisije, pretvori u korisno reaktorsko gorivo plutonijum 239P. da bi se dobili fisioni neutroni, potrebno je inicirati fisiju u reaktoru dodavanjem male količine 235U. evo članka sa malo informacija o preliminarnom dizajnu privatne kompanije Intellectual Ventures za ovaj tip reaktora traveling wave reactors. ne znam koliko je ovo u bliskoj budućnosti dostižno, nuklearni fizičari - help.što se tiče Tošibe, oni rade na dizajnu Toshiba 4S (super safe, small and simple) malih reaktora, za čiju operaciju je potreban obogaćeni, a ne osiromašeni uranijum. njihovi pregovori sa Gejtsom su izgleda novi projekat, pored ovih 4S-ova. ovi mali reaktori su predviđeni za napajanje stambenih kvartova i manjih mesta tj. daleko smo od kućnih uređaja ;-). Edited March 24, 201015 yr by mei jet lag
March 24, 201015 yr A da li bi bilo opasno imati te reaktore u mestima gde države ne mogu ni da održe elementarni socijalni poredak? Da li bi bilo moguće taj uranijum iskoristiti za pravljenje atomske bombe (valjda mora da se obogaćuje pre toga ) ili makar neke odvratno-prljave konvencionalne bombe?
March 24, 201015 yr A da li bi bilo opasno imati te reaktore u mestima gde države ne mogu ni da održe elementarni socijalni poredak?vremenski smo prilicno udaljeni od trenutka "reaktora za poneti", posto se govori o pred-dizajn fazi ako sam dobro razumela. a i cijena ce jednoga dana biti prva sitnica, pa mi je tesko zamislivo da ce to biti dostupno siromasnim i nestabilnim zemljama.sto se nuklearnog materijala tice - on podleze strogim pravilima fizicke zastite, kontrole i redovnog obracuna. u svim zemljama koje ga imaju.ono sto mene zanima, a na netu ne mogu da nadjem, je detaljniji opis eksploatacije tog i takvog goriva, odnosno gorivnog ciklusa u tim wave nr. ako neko ima neki dobar link ili clanak - molim neka okaci na temu.
March 24, 201015 yr kolka ce biti?oce moci da mi stane izmedju perilice za rublje i ves?ne da mi se da menjam raspored.
March 25, 201015 yr A da li bi bilo opasno imati te reaktore u mestima gde države ne mogu ni da održe elementarni socijalni poredak? Da li bi bilo moguće taj uranijum iskoristiti za pravljenje atomske bombe (valjda mora da se obogaćuje pre toga ) ili makar neke odvratno-prljave konvencionalne bombe?osiromašeni uranijum mogu da iskoriste za spravljanje ovih konvencionalnih projektila. što se tiče obogaćenog uranijuma koj koristi tip reaktora kakav je Tošibin 4S, ne znam koliki je tačno % 235U u njemu. ako je verovati Wikipediji, može da bude na donjoj granici koncentracije za pravljenje neefikasne nuklearne bombe (oko 20%).kolka ce biti?oce moci da mi stane izmedju perilice za rublje i ves?ne da mi se da menjam raspored.:Dreaktorski dizajn je cilindar prečnika ~1-2m i visine ~2-6m. ali moraće da se kopa duboko ispod kućnog podruma da bi se smestio ovaj reaktorčić (planiraju da ga smeste na 30 m ispod površine).
March 25, 201015 yr Nedavno sam gledao neku emisiju koja se bavila problemom skladištenja viška električne energije.Jedna od ideja je bila da se neutrošena električna energija vrati u distributivni sistem ("proda se" elektro-korporaciji).Prikazani primer je bio sledeći:Linak na vest o Nissan Denki CubeOvaj auto bi se punio strujom noću, kada je manja potrošnja (i niža tarifa) a trošio danju ono što je akumulirao.Po završetku vožnje za taj dan višak električne energije bi se vraćao u sistem - po nekoj tarifi. Noću bi se opet akumulirala energija u njegove baterije.Ideja je da bi se i ostali potrošači električne energije mogli koristiti na sličan način.
March 25, 201015 yr Meni se već neko vreme čini na osnovu onoga što se čuje u medijima da će električne mreže u budućnosti imati mešavinu velikih i malih proizvođača, tako da će mali (kućni?) proizvođači/potrošači moći i da prodaju svoj višak energije (solarne, od vetra, vode...) mreži. E sad, da li će domaćinstva budućnosti imati mini-reaktore na uranijum, pogon na vodonik, ili nešto treće što još ni ne znamo, pojma nemam. Da li je uopšte bezbedno imati nuklearni reaktor (ma koliko mini) u kući (deca, pijani roditelji itd.)? Овде у Вирџинији већ сад има такав закон - ако правиш своју струју, струјомер ће да се окреће у рикверц када правиш више него што потрошиш (или можеш да тражиш да имаш два струјомера, у два смера), и то се уредно обрачунава као откупљено. На крају месеца се то на рачуну пребије и платиш остатак, или плате они теби.Е сад чим ћеш да правиш струју, твој проблем. Овде ће пре бити нешто на фору параболичног огледала са Стерлинговим мотором у жижи, или тако нечим, пошто сунца има доста.
March 30, 201015 yr струјомер ће да се окреће у рикверц :thumbsup:EDIT: Boga pitaj kad će to da stigne ovde. Jes da smo socijalno napredni, ali tehnološke inovacije (posebno ako su sistemske) uvodimo tek kad su isprobane u Lihtenštajnu, Vatikanu, Saudijskoj Arabiji, i Austro-Ugarskoj. <_< Edited March 30, 201015 yr by crveni autobus
February 3, 201114 yr nije lična nuklearna eletrana u pitanju, ali Kina planira da gradi torijumske reaktore. torijum je povoljan kao gorivo zato što nuklearni otpad od njegovog izgaranja ima znatno kraće vreme poluraspada od uranijumskog (nekoliko desetina godina u poređenju da hiljadama godina kod uranijmskog otpada). takođe, ima ga mnogo više od uranijuma i mogao bi da obezbedi dovoljno energije za narednih više hiljada godina.klik