shinobi Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 ja mislio ovo lako - odgovor su fincher u vezi fight club-aulise, nastavi..
Ulis Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Oba, veoma poznata, reditelja su uradila ratni film, SF, po jedan film koji bi mogli okarakterisati kao "negativne utopije",filmove čije su radnje smeštene u nekom od prošlih vekova, a vezuje ih i prikazivanje snimaka atomskih eksplozija....Oni su?
Ajant23 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 (edited) Kada sam bio klinac, i prvi put dobio u ruke Enciklopediju SF-a, na nekom davnom Sajmu dok sam još imao domovinu, tražio sam Zvezdane ratove, a našao dve gromade druge polovine XX veka... Dva remek-dela žanra: Odiseja i Solaris, dva remek-dela koja su sasvim prevazišla okvire žanra: Paklena pomorandža i Stalker...I, sa jednim i sa drugim rediteljem susreo sam se upravo prvo preko njihovih naučnih fantastika: sa Kjubrikom mnogo pre kao klinac koji nije mogao da odvoji oči od ekrana na kome se prikazivala Odiseja, sa Solarisom posle te enciklopedije...SF i antiutopija otada su mi spojili njih dvojicu... Dve rediteljske gromade, kakve "srodne" sebi valjda jedino i mogu pronaći samo u tim fantastičnim daljinama i različitostima... Edited June 5, 2009 by Ajant23
Ulis Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Lepo i tačno.btw...snimke atomskih eksplozija imamo u Strendžlavu i Ogledalu, ratni su Putevi slave i FMJ sa jedne a Ivanovo detinjstvo sa druge strane,Beri Lindon i Andrej Rubljov.Nastavi
Ajant23 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 U ovom čuvenom filmu, koji bi se mogao povezati i sa jednim koji pomenuh u prethodnom postu, lik na platnu gleda scenu mačevanja iz filma u kome je glumio. Ipak, ono što je neobično je to da je ta scena u stvari insert iz ranijeg filma glumca koji tumači taj lik. Kako se radnja filma dešava mnogo pre nego što je raniji film snimljen, scena je bez boje i zvuka...Film i glumac?
Recommended Posts