June 4, 200915 yr Oba, veoma poznata, reditelja su uradila ratni film, SF, po jedan film koji bi mogli okarakterisati kao "negativne utopije",filmove čije su radnje smeštene u nekom od prošlih vekova, a vezuje ih i prikazivanje snimaka atomskih eksplozija....Oni su?
June 5, 200915 yr Kada sam bio klinac, i prvi put dobio u ruke Enciklopediju SF-a, na nekom davnom Sajmu dok sam još imao domovinu, tražio sam Zvezdane ratove, a našao dve gromade druge polovine XX veka... Dva remek-dela žanra: Odiseja i Solaris, dva remek-dela koja su sasvim prevazišla okvire žanra: Paklena pomorandža i Stalker...I, sa jednim i sa drugim rediteljem susreo sam se upravo prvo preko njihovih naučnih fantastika: sa Kjubrikom mnogo pre kao klinac koji nije mogao da odvoji oči od ekrana na kome se prikazivala Odiseja, sa Solarisom posle te enciklopedije...SF i antiutopija otada su mi spojili njih dvojicu... Dve rediteljske gromade, kakve "srodne" sebi valjda jedino i mogu pronaći samo u tim fantastičnim daljinama i različitostima... Edited June 5, 200915 yr by Ajant23
June 5, 200915 yr Lepo i tačno.btw...snimke atomskih eksplozija imamo u Strendžlavu i Ogledalu, ratni su Putevi slave i FMJ sa jedne a Ivanovo detinjstvo sa druge strane,Beri Lindon i Andrej Rubljov.Nastavi
June 5, 200915 yr U ovom čuvenom filmu, koji bi se mogao povezati i sa jednim koji pomenuh u prethodnom postu, lik na platnu gleda scenu mačevanja iz filma u kome je glumio. Ipak, ono što je neobično je to da je ta scena u stvari insert iz ranijeg filma glumca koji tumači taj lik. Kako se radnja filma dešava mnogo pre nego što je raniji film snimljen, scena je bez boje i zvuka...Film i glumac?