zvezdas Posted March 17, 2015 Posted March 17, 2015 mrdja daj neku ekskluzivu, obnovi one ranije postove sto su izbrisani(slike statistikai ostalo)....??????????
zvezdas Posted March 25, 2015 Posted March 25, 2015 I NEZNAM JEL' KRALJ DOBAR ILI NIJESAMO NEK LOPTU NE PROBIJEMa igrao se ovdje fudbal i preDok su vladali kraljevi i monarhijeI postali su naši poznati po svetuSa Balkana momci,znani po talentuMeđu prvim loptu poče da teraSubotička Bačka,tamo sa severaAl' mesta za sve bilo nijePa rodi se SAND,nešto kasnijeNicali su mnogi klubovi ,veliki i ,mali,,A veliki postadoše pravi rivaliRađali se ko posle kiše gljiveNeki imali stadione,neki samo stativeBeogradski BSK pet titula nosiZagrebački Građanski s isto toliko se ponosiJugoslavija dvaput prvak bilaS dve titule i Concordija se okitilaHAŠK iz Zagreba,studentski je bioI on je titulu jednu osvoijoU Sarajevu SAŠK i SlavijaU Ljubljani Primorje,IlirijaMačva iz Šabca sa SaveA Slavija iz Osjeka sa DraveBeogradski BASK i rat preživioU Skoplju je Građanski bioSve više se igrao fudbal,nogometS užitkom ga gledao svijet i svetA onda dođe četrdeset petaNekom sveta a nekom prokletaUgasiše se prvaci,ko zna dal su kriviJedino Hajduk ostade da živiDva put je prvak uspeo bitiI pehare svoje nije morao kritiDrugovi osnovaše nove velikaneI počeše oni brojati slavne daneZvezda,Partizan i Dinamo plaviI opet se igra,navija i slaviMožda su ovo,pitanja glupaDal' su stari i novi mogli skupaIpak ovde pevajmo nestalim za slavuI nemojmo ih nikad prepustit zaboravu
zvezdas Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 Evo jedne price navijaca Veleza Ni fudbal ni nogomet već lopta. Mnogi su sportovi sa loptom, a u Mostaru je bio samo jedan sa krpenjačom, plastičnom, bubamarom i sve ostalo što je na nju ličilo i moglo se kotrljati i pod nogom valjati, pepati sa njim gulizati” mostarska lopta”. A sinonim za loptu i pojam i simbol sveg naljepšeg što je najvažnija sporedna stvar u Svijetu bijaše Velež – Mostar.. Bilo je to u vrijeme kad je raja govorila: ”Karta 5 dinara, a dadoše nam im samo tricu. Ispade više od dinara po golu..” ,a protivnićki igrači: ”Rekoše nam pet komada i bi pet”.Čuveni sudija Lado Jakše nakon nekoliko čistih poništenih golova izjavi: ”Šta hoćete, ljudi, ? Zar Partizanu nije dosta tri razlike?” Tribine su skandirale velikoj četvorki” Dođite nam O-PET”. Već od podne bi krenula rijeka ljudi koja nije prestajala teći prema stadionu.Činilo se da svi koji su u stanju da gamižu idu na utakmicu. Neko bi dovikno Ibri Glavonji: ”Ibra, skloni glavu ne vidim kako raja dolazi”.Ja bih stajao sa još stotinu pred ulazom da nas neko uvede bez karte: "Čiko mogu s vama?". I vraćali su nas i opet. Stadion ključa, a oni ne puštaju.I onda u neka doba kad redari vide da su platili svi koji su htjeli i imali, puštaju nas unutra jal jednog pojednog il' đuture. I onda pod Centralne gdje je najcrvenije. Haso Smetljar daje ritam navijanja koje počinje njegovom čuvenom najavom :” Pod Bijelim Brijegom sastaju se ekipe Veleža i Cevene zvezde. Velež nastupa u sastavu: Marić, Ristić Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje, a Zvezda nastupa u sastavu: Hala, Koka, Dika, Mevla, Zela , Brašnara……”Ima još dobrih po sata do utakmice, pjeva se, skandira, zviždi, haka… I onda iziđu protivnički igrači sa upravom da pogledaju teren:” Gledajte, gledajte tu vam je hatma”. Desetak minuta prije početka su zvučnici sekund jači od navijača: “ Mi smo raja iz Mostara, sve nas ista ljubav spaja….” I onda izlaze oni Rođeni, stadion se prolama, milicija je očistla sve kraj ograde sem Pave iz Čapljine što ko lav nervozno hoda I mašući pesnicom viče: ”Golova,golova sinovi golova”…I huka se ne stišava dok Pero Radonjić u južnom uglu ispred stajanja zagrijava ekipu u grupi, na Veležov prepoznatljiv način. Mara je sa Mrganom već na golu. I onda počinje urnebes. Šejtani ih jamljaju pod svoje, ne daju dahnut ispucavaj, nabijaj prebijaj: ”Nedaj im cerntra preć”, ”Ne daj u avliju”…Često bi golman Marić ostao neocjenjen..Kraj imena crtica,a zalutale pokušaje fato kruške I ponovo slao u vatru uz komentar: ”U šta ti pucaš bolan ne bio, nije ibrik na golu..” Stihija, poplava traje dok ih ne očepe, a to je trajalo nekad dugo jer bilo je dana kad lopte neću u gol. I onda, bože ubrani, šta se sve čulo, jer ne može te niko nagrdit' ko tvoj. I onaj ko te voli, voli do ludila …Onda je Kulje kockar, Rile kurvar, Duško peder , Rici trči kop o jajima i more kući na kenjcu kako je i došo u Nevesinje, Čorba je na šipku spavo , Pecelj ima dvije lijeve ,Ćela tri dana nije ništa slano pojeo, Salem more prvim vozom nazad u Jablanicu, Kana u Čapljinu …I sami sebi smetaju: ”Čim sam video Senku na stadionu, znao sam belaj,dao bog da još I ne izgube”. I onda počinje ringišpil… Mara..on je rijetko ispucavo …lopta Risticu u noge ,pa on Kani, Kana Kulji ”u sef”, ni u sefu nije sigurnija već u njegovim nogama. I ona lopta progleda, dobije oči i dušu more gdje hoće, šta joj volja… I svi znaju gdje će sem protivničkih igrača….kad se lijeva strana ispucala, Čorba sa njegovim slalomima I ne ide, Ricija poslije par žestokih sprinteve ide lopta na desno, na Ćelu…hajmo brato postrojite se. A Ćela k'o galeb raširenih ruka, u položaju koji je samo za njega u ravnoteži, zanjiše I otresi beka ..I kada mu half dolazi u susret i misli da je lopta njegova, šukne je on lijevom u for…I onda na izvoli na prvoj stativi Salem Zundulja, na drugoj Duško, a na šesnest k'o dva kobca čekaju Kana da je odreže il Kulje da je smjesti u rašlje….Dok sunce zalazi, Velež se snalazi po polju, šetaju, mreže rešetaju…Hoćemo drugi…Hoćemo treći….To je bila lopta, to je bilo nesto - mostarska lopta, ljepota od zivota…
Mors Posted April 2, 2015 Posted April 2, 2015 (edited) I NEZNAM JEL' KRALJ DOBAR ILI NIJE SAMO NEK LOPTU NE PROBIJE Ma igrao se ovdje fudbal i pre Dok su vladali kraljevi i monarhije I postali su naši poznati po svetu Sa Balkana momci,znani po talentu Među prvim loptu poče da tera Subotička Bačka,tamo sa severa Al' mesta za sve bilo nije Pa rodi se SAND,nešto kasnije Nicali su mnogi klubovi ,veliki i ,mali,, A veliki postadoše pravi rivali Rađali se ko posle kiše gljive Neki imali stadione,neki samo stative Beogradski BSK pet titula nosi Zagrebački Građanski s isto toliko se ponosi Jugoslavija dvaput prvak bila S dve titule i Concordija se okitila HAŠK iz Zagreba,studentski je bio I on je titulu jednu osvoijo U Sarajevu SAŠK i Slavija U Ljubljani Primorje,Ilirija Mačva iz Šabca sa Save A Slavija iz Osjeka sa Drave Beogradski BASK i rat preživio U Skoplju je Građanski bio Sve više se igrao fudbal,nogomet S užitkom ga gledao svijet i svet A onda dođe četrdeset peta Nekom sveta a nekom prokleta Ugasiše se prvaci,ko zna dal su krivi Jedino Hajduk ostade da živi Dva put je prvak uspeo biti I pehare svoje nije morao kriti Drugovi osnovaše nove velikane I počeše oni brojati slavne dane Zvezda,Partizan i Dinamo plavi I opet se igra,navija i slavi Možda su ovo,pitanja glupa Dal' su stari i novi mogli skupa Ipak ovde pevajmo nestalim za slavu I nemojmo ih nikad prepustit zaboravu Pesma Pave Garića...Sjajan čovek. Rekoh mu da napiše knjigu poezije. Barem napiši ko je autor dotične stvari... Edited April 2, 2015 by Mors
Rumpelstiltskin Posted April 24, 2015 Posted April 24, 2015 (edited) Na današnji dan, pre tačno 30 godina odigrala se najslavnija, ali i najtužnija utakmica u istoriji klupskog fudbala u Bosni i Hercegovini Edited April 24, 2015 by Rumpelstiltskin
John Coltrane Posted April 24, 2015 Posted April 24, 2015 Zvezda-Bajern 2:2 takodje na danasnji dan. Hvala Mihi, hvala Augentaleru, hvala Aumanu.
Delija67 Posted April 24, 2015 Posted April 24, 2015 Evo i jedne slike iz muzeja FC Bayern. Tamo se nalazi medju hajlajtima decenije.
pbg12345 Posted April 29, 2015 Posted April 29, 2015 posle flasice :) rakije komsa sarajlija mi prica kako su tukli (zeljo) zvezdu u bg 6:0 nego polufinale kupa za omladince, tako nesto generacija zelje koja je kasnije igrala polufinale kupa uefa sa madjarima sad kako mi zdrav razum govori da se ovo malo tesko desilo, sa druge strane komsa kul lik ( ne trebam pominjati da je on bio igrac utakmice, zabio 3 komada na mari, kasnije ga zbog necijeg malog izbacilo iz tima i nije otisao na ajaksov turnir, te karijera otisla ukurac) pa ako koga od matoraca secanje sluzi, jel se desilo ista slicno ovom pocetkom 80tih ? google nije od pomoci ovo komotno moze i na pjane postove
hrasnoutd Posted April 29, 2015 Posted April 29, 2015 Daj ime komsije.... a ja mislim da su harali po nekom turniru u Njemackoj...
hrasnoutd Posted April 29, 2015 Posted April 29, 2015 http://hr.wikipedia.org/wiki/Juniorsko_prvenstvo_Jugoslavije_u_nogometu http://hr.wikipedia.org/wiki/Omladinski_kup_Jugoslavije_u_nogometu Malo si me zainteresovo sa ovim, pa kako vidis Zeljo nikad nije osvojio nista od prvenstava Jugoslavije, cak nisam nasao nida je igrao ikada finale u tim takmicenjima a to su podatci iz knjiga o FK Zeljeznicaru sto imam, jedino da su igrali polufinala 1976 godine ali ne pise protiv koga.....Volio bi da je istina da smo tukli Zvezdu 6:0 pa makar i omladinci, a mozda me netko razuvjeri. Sad ja imam ja pitanje , zna li neko koliko su Igrali Zeljo-Kamerun to je bila prijateljska utakmica na Grbavici pred SP u Italiji i ima li neko sliku ili nesto slicno sa te utakmice
ArleKino Posted April 29, 2015 Posted April 29, 2015 Pobijedio Kamerun 2:1, Grbo dao za nas, a Milla jedan za goste. Ne znam ko je dao za pobjedu.
Dr Arslanagić Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Rođeni u Splitu, 1974. Desno pored bubnja Dragan Čović, predsednik HDZ BiH.
borris_ Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Odlicno!!! Hvala za sliku, ovo ide kao dokazni materijal. :D
Tragac Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 U Novom Sadu je umro Đorđe Pavlić (1938), član šampionske generacije Vojvodine iz 1966. godine. Za novosadski klub je od 1960 do 1966. gdine odigrao 266 utakmica i postigao 233 gola.
Mors Posted May 13, 2015 Posted May 13, 2015 http://hr.wikipedia.org/wiki/Juniorsko_prvenstvo_Jugoslavije_u_nogometu http://hr.wikipedia.org/wiki/Omladinski_kup_Jugoslavije_u_nogometu Malo si me zainteresovo sa ovim, pa kako vidis Zeljo nikad nije osvojio nista od prvenstava Jugoslavije, cak nisam nasao nida je igrao ikada finale u tim takmicenjima a to su podatci iz knjiga o FK Zeljeznicaru sto imam, jedino da su igrali polufinala 1976 godine ali ne pise protiv koga.....Volio bi da je istina da smo tukli Zvezdu 6:0 pa makar i omladinci, a mozda me netko razuvjeri. Sad ja imam ja pitanje , zna li neko koliko su Igrali Zeljo-Kamerun to je bila prijateljska utakmica na Grbavici pred SP u Italiji i ima li neko sliku ili nesto slicno sa te utakmice Prvo PODACI bez t, Pogledati zvanicne almanahe FSJ, kao i novine tog doba. Wikipedia je sve, samo ne pouzdan izvor. Recicu ti za par sati kad dodjem do svog racunara, da li je Zeljo igrao ili nije, ako je polufinale a covek je to rekao da je nesto tako znaci ne mora biti da je zvanicno takmicenje pod okriljem FSJ.
Recommended Posts