9 hours ago9 hr 12 hours ago, dragance said:Ovo jednostavno nije tačno, osim ako gledaš “Say Nothing” seriju, pa na osnovu toga daješ zaključke. Mala je grupica tih zaludjenika koji nisu bili zadovoljni. Velika većina zna da vremenom pobedjuje, a ovo sada je najbolje što se moglo dobiti, a što je drugoj strani (DUP i TUV) potpuno jasno pa skiče uvek.Lepo nih te zamolio da ne širiš netačne vesti o severu.Posto ja ne znam a ti znas, mene zanima sledece:1) Da li je ferilnost kod rimokatolika ista sa protestantkom vec 30ak godina?The Irish TimesVision of NI Catholics out breeding Protestants is a dang...I thought that in this column on September 7th last I had demolished the myth that in a relatively near future Catholics will…2) ako je tako, na osnovu cega tvrdis da ce doci do velike demografske promene gde Republikanci imaju sigurnu vecinu?3) Da li je tacno da je vise rimoktolika na popisu 2021 bio i zbog toga sto je vise onih koji se izjasnjavaju kao Britanci otislo u ateiste?4) Da li se IRA u Sev. Irskoj podelila zbog GFA?5) Da li smatras da je vise ljudi u Skotskoj za nezavinost nego li u Sev. Irskoj za odvajanje od Londona? I da li mislis da je to logicno?6) Na osnovu kojih isptitivanja ce London dati referendum u Sev. Irskoj?
9 hours ago9 hr 13 hours ago, Kampokei said:Razumem da je mnogo nezadovoljnih medju republikancima, ali je u trenutku usvajanja sporazuma, a mozda i danas, procenat nezadovoljnih bio jos puno veci medju lojalistima. Ja mislim da je GFA malo diplomatsko remek delo. Zapravo, iako je sam taj sukob bio krvav, i put do sporazuma je bio izrazito mucan i dug i zahtevao je mnogo umeca da se suspregnu ekstremisti na obe strane.Sto se referenduma tice, SF ga mozda raspise u Irskoj, ali ne deluje mi da imaju pravo da to urade na Severu. Mislim da samo britanska vlada ima mandat za to, i to ako se proceni da je verovatno da vecina biraca zeli ujedinjenje sa Irskom (po anketama to nije slucaj).I sam znas da London to nece dati tek tako. Ne bi dao nezavinost Irskoj 1922 da onoliko Britanaca nije izginulo u Prvom svetskomm ratu. i nisu vise zeleli da ginu za "krompir" vec su ih drugacije kontrolisali, posto je Irska proglasena republikom tek nakon 1945 sa padom Britanske imperije.Sa druge strane, Dablin je morao da se odrekne pretenzija na Severnu Irsku, Britanska vojska je ostala na irskom ostrvu...jedini ustupak je "magloviti" referendum.Postoji nacin da se povec podrska ujedinjenoj Irskoj u Sev. Irskoj i to zbog lose uprave Londona a ne demografskih promena. Danas je Republika Irska znacajno bogatija od Severne Irske, koja je nekada bila simbol moci Britanske imperije preko cuvenog brodogradilista u Belfastu, nije tamo slucajno Titanik gradjen. Sto se tice Sinn Fein-a, oni se ne odredjuju religiozno. To je partija socijalisticke revolucije gde pitanje republikanizma igra znacajniju ulogu od religije. Vec kod vlasti u Dablinu je to drugacije. Kod unionistickih stranaka je izrazenija religiozna pripadnost.
8 hours ago8 hr 36 minutes ago, Emerald said:Sto se tice Sinn Fein-a, oni se ne odredjuju religiozno. Zapravo se ni sama IRA tokom Troublesa nije religiozno određivala. Štaviše, u nekim svojim saopštenjima se eksplicitno izjašnjavala protiv religijskih podela. Ali, to je deklarativni nivo, stvarnost je bila neŝto drugačija.I meni se čini da će ujedinjenje Irske pre doći tako što će sadašnji status postati ekonomski besmislen nego što će doći do nekih velikih demografskih kretanja. Ali mi se čini i da se nezavisna Severna Irska pojavljuje kao competing scenario irskom ujedinjenju.