9 hours ago9 hr 2 minutes ago, dragance said:Zato ja lepo sledeće godine uzimam irski pasoš, pa neka se jebu.Ako sam ja dobro skapirao Good Friday Agreement, zivot u Sev. Irskoj te kvalifikuje za irski pasos isto kao da zivis u "Free State"?
9 hours ago9 hr 3 minutes ago, Kampokei said:Ako sam ja dobro skapirao Good Friday Agreement, zivot u Sev. Irskoj te kvalifikuje za irski pasos isto kao da zivis u "Free State"?Upravo tako 😊A cena naturalizacije je smešna - €980!
9 hours ago9 hr 1 minute ago, dragance said:Upravo tako 😊A cena naturalizacije je smešna - €980!Sjajno. Ima sulude i kreativne odredbe taj sporazum. Da je bilo malo vise pameti, mozda je nesto slicno moglo da se radi na Kosovu. Ali prosao voz.
9 hours ago9 hr 1 hour ago, Eleniko said:voleo bi da vidim statistiku po zemlji porekla. koliko ruanda, koliko iran, koliko avganistan, koliko albanija?Evo ovde raznih tabela i grafikonaGOV.UKHow many people are returned from the UK?In the 12 months ending 31 March 2024 there were 26,027 returns, of which 5,976 were Albanian nationals. In the preceding 12-month period ending 31 March 2023 there were 16,786 returns of which 2,419 were Albanian nationals. This equates to a year-on-year increase of 55% in all returns and almost two and half times more Albanian nationals. In the year ending 31 December 2022 there were 14,623 returns, of which 1,940 were Albanian nationals.Albanci vode u brojevima poslednjih par godina, a evo zastoAlbanian Returns:The increase in enforced returns was largely due to the rise in returns of Albanian nationals, following the UK-Albanian Joint Communique in December 2022. Edited 9 hours ago9 hr by jms_uk
8 hours ago8 hr Još kad bi zašli malo do Twickenhama ili Wimbledona, bilo bi ih još više za pošiljke nazad.
27 minutes ago27 min Republika Irska prati imigracionu politiku UK zbog CTA(Common Travel Area), upravo zbog Severne Irske, zato Republika Irska nije clanica Sengena, kao jedan primer. Sa pasosem Republike moze da se ulazi u Britaniju kao da imas britanski pasos, sto je, mislim, jedinstveno samo za Repubiku Irsku. Sa time u vezi ne bi me cudilo da Republika poostri imigraciona prava jer i u Republici, narocito Greater Dublin area, postoji sve veci antiimigracioni pokret, Posle prilicno velikih antimigrantskih demonstracija u Dablinu, pre neku nedelju, vlast u Dablinu se uplasila i pocela da "zateze" imigracionu politiku.Sto se tice GFA, to je tesko pitanje za Republikance u Sev. Irskoj i izaziva podele. Data su neka prava i zavrseni su sukob vecih razmera ali nije dobijeno za sta su se borili 30 godina. Slicno nesto kao kada je izbio Gradjanski rat u Irskoj nakon borbe za nezavisnost. Tada se podelio SF, nastala je organizacija "32 oblasti", koja je nastavila sa borbom kroz RIRA.Sinn Fein, do dana danasnjeg, ne priznaje britansku upravu nad Severnom Irskom. Redovno uzimaju mandate, na britanskim izborima, za Westminster ali odbijaju da verifikuju te mandate jer ne priznaju vlast Londona. SF, kada bi dosao na vlast u Dablinu, raspisao referendum o ujedinjenju, sto GFA dozvoljava, ali to je razlog, po meni, zasto ih blokiraju da dodju na vlast u Dablinu.The Irish NewsWhy do Sinn Fein not take their seats in Westminster? Par...The party has never sat in the House of CommonsInace kao zanimljivost, prva zena izabrana u britanski parlament, HoC,je bila clanica SF, samo je to gurnuto u drugi plan iz ociglednih razloga. Poreklom protestantkinja ali je otisla ka Republikanizmu i socijalistickoj revoluciji, sto je povezano sa borbom za nezavisnost Irske. Zvala se Konstanca Markevic. Bila je u zatvoru kada je izabrana, pobuna zbog Uskrsnjeg ustanka 1916, cak osudjena na smrt pa pomilovana Posle je ucestvovala u stvraranju prve irske skupsine, nakon relativne nezavinosti, to bih tako nazvao, irski Dail.Eto jedne istorijask zanimljivosti iz istorije britanskog i irskog parlamentarizma.