Seabass Posted November 1 Share Posted November 1 Just now, Shan Jan said: Hvala. Mada ono sto sam cuo od kolega iz Londona je cekanje od po godinu dana na termin za jednostavne operacije i setanje od doktora do doktora za decje bolesti. E sad, mozda se vremenom pokvarilo pa kukaju iako je opet dobro, ko ce ga znati. Ne sumnjam. Jednostavne operacije nisu hitne pa idu na kraj kolone. Zavisi i od gdje u Londonu. Ja sam vjerovatno imao i srecu i da lokalni GP surgery ima dovoljno osoblja pa nije strasno. Svakako je ranije bilo bolje, ovo sad je najgore stanje NHS od kako je osnovano. 1 Link to comment
Mel Posted November 2 Share Posted November 2 8 hours ago, catfish said: Ne sumnjam. Jednostavne operacije nisu hitne pa idu na kraj kolone. Zavisi i od gdje u Londonu. Ja sam vjerovatno imao i srecu i da lokalni GP surgery ima dovoljno osoblja pa nije strasno. Svakako je ranije bilo bolje, ovo sad je najgore stanje NHS od kako je osnovano. Po nekim mojim grupama UK zdravstvo deluje znatno gore od US zdravstva, navodno zavisi mnogo od nekog postcode lotteryja na sta imas pravo na papiru a na sta u realnosti. 1 Link to comment
adam Posted November 2 Share Posted November 2 25 minutes ago, Mel said: Po nekim mojim grupama UK zdravstvo deluje znatno gore od US zdravstva, navodno zavisi mnogo od nekog postcode lotteryja na sta imas pravo na papiru a na sta u realnosti. zdravstvo je dosta losije nego sto je bilo al daleko je od propasti. duze se ceka u hitnoj, do lekara je teze doci, duze se ceka na operacije i neki skuplji novi lekovi i terapije se ne odobravaju jer nhs nema novca... ja se iskreno nadam da ce se to poboljsati sad kad su dosli laburisti. secam se kad sam pocetkom devedesetih dosao ovde, nhs je (cini mi se) bio u jos gorem stanju nego sad. i cekanje i nedostatak lekara opste prakse i ljudi koji su masovno lezali u bolnickim hodnicima jer nije bilo mesta u sobama... ja sam zaglavio u bolnici negde na prolece '94 (st mary's paddington) i prvu noc prelezao na nosilima u uglu operacione sale jer je hodnik bio pun. nisam trenuo. sutra popodne mi tek nasli krevet. al nega odlicna i osoblje izuzetno strucno i prijatno. tako da ocekujem da ce se to u nekoj blizoj buducnosti poboljsati. a sto se tice tvog poredjenja, cini mi se da zaboravljas da je to americko zdravstvo jos uvek uglavnom privatno i da se svako ozbiljnije lecenje ozbiljnije i placa. pa ako vec poredis, poredi s privatnim bolnicama i doktorima u harley street-u a ne s nhs-om. ima ovde amera koji kukaju na nhs i pricaju da je kod njih u americi bolje pa ucute i pozelene u licu kad ih pitas kolko placaju nhs usluge u poredjenju s domovinom. 3 Link to comment
Mel Posted November 2 Share Posted November 2 3 minutes ago, adam said: a sto se tice tvog poredjenja, cini mi se da zaboravljas da je to americko zdravstvo jos uvek uglavnom privatno i da se svako ozbiljnije lecenje ozbiljnije i placa. pa ako vec poredis, poredi s privatnim bolnicama i doktorima u harley street-u a ne s nhs-om. ima ovde amera koji kukaju na nhs i pricaju da je kod njih u americi bolje pa ucute i pozelene u licu kad ih pitas kolko placaju nhs usluge u poredjenju s domovinom. Naravno, i to je jos jedan interesantan momenat, u tim grupama po US ne javlja se niko ko deluje da ima ispod trocifrenog prihoda u porodici. Dakle sta rade i kako se lece ako uopste oni niza srednja klasa ili ne daj Boze prosta radna snaga - e to mi je i pored 5 godina na raznim grupama podrske od kojih je bar 3-4 americkih i dalje misyterija. Oni se u US ne javljaju ni da postoje. Link to comment
Seabass Posted November 2 Share Posted November 2 Nisam expert za zdravstvene sisteme ali ono sto procitam o americkom zdravstvu su uglavnom horror stories. Gdje pacijent pored bolesti mora da racuna i na bankrot ako nema da plati. Ja sam tek prije 5-6 godina dosao u situaciju da mi NHS treba i od dijagnoze do operativnog zahvata je bio razmak od nekih 15 dana. Mislim nije ni moglo brze jer je trebalo odraditi nalaze, CT i slicne procedure. To me je kostalo £0, a od tad svakih 6 mjeseci odem na kontrolu, sto takodje kosta £0. Uzimam neke lijekove i to me kosta nesto sitno na godisnjem nivou oko £100 i to je fiksna cijena za bilo koji broj lijekova da je prepisano. Za ljude koji primaju socijalnu pomoc je sve za dz. U skotskoj je svima skroz dz, socijala ili bogatun. U americi ljudi bankrotiraju ili umiru jer ne mogu da priuste insulin. Porediti UK i USA zdravstvene sisteme je poredjenje baba i zaba imho. 1 Link to comment
Mel Posted November 2 Share Posted November 2 6 minutes ago, catfish said: Nisam expert za zdravstvene sisteme ali ono sto procitam o americkom zdravstvu su uglavnom horror stories. Gdje pacijent pored bolesti mora da racuna i na bankrot ako nema da plati. Ja sam tek prije 5-6 godina dosao u situaciju da mi NHS treba i od dijagnoze do operativnog zahvata je bio razmak od nekih 15 dana. Mislim nije ni moglo brze jer je trebalo odraditi nalaze, CT i slicne procedure. To me je kostalo £0, a od tad svakih 6 mjeseci odem na kontrolu, sto takodje kosta £0. Uzimam neke lijekove i to me kosta nesto sitno na godisnjem nivou oko £100 i to je fiksna cijena za bilo koji broj lijekova da je prepisano. Za ljude koji primaju socijalnu pomoc je sve za dz. U skotskoj je svima skroz dz, socijala ili bogatun. U americi ljudi bankrotiraju ili umiru jer ne mogu da priuste insulin. Porediti UK i USA zdravstvene sisteme je poredjenje baba i zaba imho. Ma, ne kazem ja nista u tom smislu, ja iz okruzenja znam coveka koji cak nije ni sirotinja u Americi pa opet kad se nesto razboleo leteo je posle 25-20 god zivota u USA u BG na Klinicki centar. Napravio zdravstvenu karticu i dobio sve analize i dijagnozu za dz, sto tamo ni za pare (one koje je on imao) nije mogao. Moj komentar je bio na temu konkretne grupe decijih pacijenata, ono sto ja vidim je da u UKju slabo imaju fizioterapije i slicno, a u USA makar taj neki srednji pa visi srednji sloj to dobija. Mozda po paprenim cenama, ali njihova deca imaju bolje terapije i uslove koliko ja vidim (naravno pitanje bi bilo kad bih mogla da isfiltriram socijalno po klasama da li bi to i dalje bio slucaj, jer u u UK grupi u kojoj sam pise niza i srednja klasa, a u USA grupama nema sirotinje, pa sad go figure). Link to comment
Seabass Posted November 2 Share Posted November 2 Stvarno nemam pojma kakva je situacija oko fizioterapije za djecu ali u 30 godina nisam nigdje naisao da se neko zali na to. Vjerovatno kao i u drugim oblastima da pojedinacno ima problema ali sam siguran da ako ljekar prepise fizio i postoje uslovi onda je besplatno bez obzira kojem drustvenom sloju pripadaju. Link to comment
adam Posted November 2 Share Posted November 2 fazon je sto u americi moraju da placaju pa im lekari dele sve sto je na lageru a ovde je besplatno pa su daleko oprezniji u ponudi. pa kad ti se, recimo, istegli ahilova tetiva, amer ce da prepise brdo fizio seansi a nhs doktor ce ti, kao sto je meni moj, dati vezbe koje treba da radis svaki dan da bi mogao da funkcionises bez veceg bola i tako dok ne prodje. i reci ce ti da ako bas boli uzmes nesto protiv bolova a ako bol ne prolazi uz vezbe par nedelja, da se vratis da vidi da nije nesto drugo u pitanju. pa kad se nadju amer i britanac, amer ce da tvrdi da je americko zdravstvo bolje zaboravljajuci da on to papreno placa. s druge strane - ako britanac ode privatno, dobice istu tu americku fizio terapiju ako zeli. al ako amer nedajboze zakaci neku hronicnu boljku, najebo je onoliko. docim ce stari dobri nhs da prati, deli redovnu terapiju, pazi da se ne zapati jos neka boljka pa ce ljudi uz njihovu pomoc moci da pristojno i kvalitetno zive i mnogi da dozive duboku starost bez razmisljanja da li mogu da si priuste zivot ili ne. 4 Link to comment
Seabass Posted November 2 Share Posted November 2 Treba vidjeti quotu na kladionici za naredne izbore tipujem da Lib Dem postanu zvanicna opozicija. Link to comment
Mel Posted November 2 Share Posted November 2 7 hours ago, Seabass said: Stvarno nemam pojma kakva je situacija oko fizioterapije za djecu ali u 30 godina nisam nigdje naisao da se neko zali na to. Vjerovatno kao i u drugim oblastima da pojedinacno ima problema ali sam siguran da ako ljekar prepise fizio i postoje uslovi onda je besplatno bez obzira kojem drustvenom sloju pripadaju. Pa dobijaju jedan apointment fizioterapetuta na par meseci, i majke se zale vrlo, sto je i moje iskustvo iz jedne druge EU drzave. U USA ako se detetu propise da treba svakodnevni fizioterapeut, oni im nedeljno daju 3x fizioterapeuta i 3x okupacionog terapeuta u startu. Meni su u EU prepisali da svaki dan radim vezbe sa detetom 3x, a imala sam fizioterapeuta na 3 nedelje da pogleda kako to ide, kad mi je jednom dete bilo nesto bolesno pa fizioterpautkinja nije to mogla da pogleda, eto ti odmah termina na mesec i po. Mesec i po je trebalo da mi zena pokaze da vezbe koje sam morala da 3 x dnevno radim detetu jer je jako bitno ne radim uopste ispravno. Mislim da je tesko opisati nekom ko nije prosao kroz to koji je to ocaj. Pritom ja nisam terapeut, naravno da nisam mogla nakon 15 minuta pokazivanja da ukapiram kako ispravno to da radim sto neko ide u skolu da bi naucio kako treba. Sto mi prosto za onolike pare ako dete treba 3x dnevno da radi vezbe nisu dali 3 x nedeljno terapeuta kao u USA? Jel moze ja da me neko placa godinama, a ja da mu posaljem mejl kako sam da uradi moj posao, i navratim kad svratim? Link to comment
Budja Posted November 2 Share Posted November 2 20 hours ago, Seabass said: Nemam iskustva sa srpskim zdravstvom ali pretpostavljam na sta aludiras, mislim da nije ni blizu. Zadnjih nekoliko godina se jeste drasticno pogorsalo jer nije bilo ulaganja, plus ogromna pljacka za vrijeme pandemije ali u ovom budzetu je Rachel dala ekstra £25 milijardi za NHS pa bi to trebalo malo pokrpiti za pocetak. 2011 NHS je bio jedan od najboljih zdravstvenih servisa u svijetu. Reveal hidden contents In 2011, the UK’s National Health Service (NHS) was widely regarded as one of the best healthcare systems in the world. A 2011 report by the Journal of the Royal Society of Medicine found that the NHS was second only to Ireland in terms of cost-effectiveness, with a strong emphasis on universal access and comprehensive coverage. Additionally, a 2011 Commonwealth Fund assessment ranked the UK’s healthcare system first among 11 wealthy nations, including the US, Canada, Germany, and Australia. The report praised the NHS for its universal coverage, strong primary care, and efficient use of resources. Moje iskustvo sa NHS je super pozitivno. Kad ti treba zakazes termin (licno, telefonom ili preko aplikacije), dodjes na vrijeme i tad te i prime. Ako trebas vaditi krv ili neke druge nalaze, to je moglo odmah tu na licinom mestu, kazu ti kad ce biti gotovo i ako nalazi ne valjaju, odmah te zovu. Najbolje od svega je profesionalnost i ljubaznost osoblja. Od portira do primarijusa. I sada je sve to manje vise tako, osim sto sad nema vise da mozes zakazati za sutra, nego je iduce sedmice, nema vise opcije da ti izvade krv tu nego te posalju u najblizu bolnicu, a to je sve posljedica rezanja finansija i korupcije od strane bivse vlasti. Sve sto su dotakli pretvorili su u govno. Valjda ce sad krenuti malo bolje. Iskustvo moje supruge u periodu 2006-2012 je TRAGICNO a slicno je iskustvo i njenih prijateljica. Sporost, neprofesionalnost, problem i da ti urade urinokulturu na vreme i tacno. Tri grada: Colchester (najgori), Bristol (univerzitetski grad te ima dobirh lekara, i najmanje lose iskustvo) i Oxford (tragedija, medicinska sestra pojma nije imala sta da radi sa prilicnom opekotinom d vrele kafe na nogama). Ovo "za sutra" nikada nije bilo. Link to comment
Mel Posted November 2 Share Posted November 2 17 minutes ago, Budja said: Iskustvo moje supruge u periodu 2006-2012 je TRAGICNO a slicno je iskustvo i njenih prijateljica. Sporost, neprofesionalnost, problem i da ti urade urinokulturu na vreme i tacno. Tri grada: Colchester (najgori), Bristol (univerzitetski grad te ima dobirh lekara, i najmanje lose iskustvo) i Oxford (tragedija, medicinska sestra pojma nije imala sta da radi sa prilicnom opekotinom d vrele kafe na nogama). Ovo "za sutra" nikada nije bilo. Sistem u UK zdravstvu opisao je Pekic u Pismima iz tudjine, on nije bio nimalo naklonjen srpskom sistemu a za UK je dao prikaz koji se 100% poklapa sa nekim mojim iskustvima sa kontinenta. Otprilike kad dodje bolestan objasnjavaju mu da mu je super i da mu nista ne treba. Ja bih na to dodala da je zanimanje sestara lose placeno, i da sam primetila da od ovih mladjih devojaka za to se dlucuju mahom jako jako ogranicene osobe, a daju im sve veca ovlastenja. Link to comment
Seabass Posted November 2 Share Posted November 2 Pricao sam o vlastitom iskustvu koje je pozitivno ali nije mjerodavno za pozitivnu ocjenu. Uostalom i receno je da nije kako bi moglo i trebalo da bude. Vjerovatno sam ja imao i dosta srece, tako da i sve drugo stoji i sve se pika. Mislim, imali smo skoro slucaj medicinske sestre koja je osudjena na dozivotnu radi ubistva nekoliko novorodjencadi. NHS je ogroman organizam koji servisira blizu 70 miliona ljudi, svega tu ima. 2 Link to comment
Mel Posted November 3 Share Posted November 3 10 hours ago, Seabass said: Pricao sam o vlastitom iskustvu koje je pozitivno ali nije mjerodavno za pozitivnu ocjenu. Uostalom i receno je da nije kako bi moglo i trebalo da bude. Vjerovatno sam ja imao i dosta srece, tako da i sve drugo stoji i sve se pika. Mislim, imali smo skoro slucaj medicinske sestre koja je osudjena na dozivotnu radi ubistva nekoliko novorodjencadi. NHS je ogroman organizam koji servisira blizu 70 miliona ljudi, svega tu ima. Da je umela da stane na 5-10 napada, nikada je ne bi ni osudili ni za sta. I to su sistemski problemi. Link to comment
Seabass Posted November 3 Share Posted November 3 Na sta bi ovo moglo da izadje? Charles i William nisu toliko obozavani i postovani kao sto je bila pokojna kraljica, ni blizu, mada najvjerovatnije i ovo je 5 minuta paznje prije nego padne u zaborav. Link to comment
Recommended Posts