Seabass Posted September 2 Share Posted September 2 Nema ni dva mjeseca od GE, a ocekivanja su da je Starmerov Labour do sad u najmanju ruku vratio UK u SM i CU ako vec ne skroz u EU. Okej, ni ne obecava nista osim doom'n'gloom ali to su mu prethodnici i ostavili u amanet, scorched earth strategija torijevaca. Osvjezavajuce je da makar ne lazu kako je sve super, sjajno i bajno i evo samo sto nije nastupilo novo zlatno doba britanske imperije. Iduci izbori u UK su tek nekad 2028 pa mislim da im se ne zuri donositi popularne odluke barem dok makar donekle ne poprave situaciju tako da i ne ocekujem osjetna poboljsanja barem iduce dvije godine. Iako Labour ima ogromnu vecinu u parlamentu i mogu uraditi maltene sta god hoce, moj utisak je da Starmer zeli nekakv koncenzus sa ostalim partijama (citaj Konzerve) barem kada su u pitanju velike odluke koje se ticu EU. Bez koncenzusa nema podrsku medija, a s obzirom da su vecina medija u UK tory clients, to mozda i nije najgora stvar koju moze da napravi. Druga stvar i na duze staze je bolje donijeti promjene uz koncenzus jer smanjuje mogucnosti da ce te promjene biti ponistene onog momenta kad Labour izgubi vlast. I onda opet iznova. Ocekujem da ce Labour biti na vlasti barem dva izborna ciklusa, mozda i tri i da ce u tom perioudu donijeti neke korijenite pozitivne promjene u UK politickom i drustvenom diskursu. Mozda ne izgleda ali Starmer je prilicno lukav politicar. Vrijeme ce pokazati koliko sam se prevario. Kako god, barem ne jase vise Kurta. 2 Link to comment
jms_uk Posted September 3 Share Posted September 3 On 2.9.2024. at 12:00, catfish said: Iduci izbori u UK su tek nekad 2028 pa mislim da im se ne zuri donositi popularne odluke barem dok makar donekle ne poprave situaciju tako da i ne ocekujem osjetna poboljsanja barem iduce dvije godine. Najkasnije do Avgusta 2029. Link to comment
Seabass Posted September 4 Share Posted September 4 (edited) 18 hours ago, jms_uk said: Najkasnije do Avgusta 2029. Da. Mada PM moze odluciti da pozove (snap) GE bilo kad, 5 godina je maksimum. Sunak je mogao da ceka do januara 2025 ali je (dobro) racunao da bi prosli jos gore da su cekali taj deadline. Vjerovatno ce tako i Starmer; u cetvrtoj godini bi vec trebalo biti osjetno sta god Labour da uradi i ravnace po anketama za odredjivanje datuma. Sad je to najmanje bitna stvar. Za ova dva mjeseca vec imamo nagovjestene zabrane pusenja po bastama pubova i istragu o "dinamicnim" cijenama karata za koncerte reformirane grupe Oasis. Malo li je? Osim toga, ukinuo neke benefite penzosima pa ce se vecina njih posmrzavati ove zime ali penzosi uglavnom glasaju Tory pa je to vjerovatno sracunato. Za dva mjeseca samo jedan skandal i to radi mrava koji su se pojavili u stanu koji iznajmljuje jedan Labour MP. Za vakta prosle administracije, imali smo ih skoro svakodnevno i to od korupcije do silovanja, i ovi mravi su 1. osvjezenje. Edited September 4 by catfish Link to comment
Hamlet Strašni Posted September 4 Share Posted September 4 Zar nije donet neki zakon koji jako otežava raspisivanje vanrednih izbora. Fixed term act ili tako nešto? 1 Link to comment
Hamlet Strašni Posted September 4 Share Posted September 4 Aha. Vidim da je stavljen van snage 2022 1 Link to comment
Seabass Posted September 4 Share Posted September 4 3 minutes ago, Hamlet Strašni said: Zar nije donet neki zakon koji jako otežava raspisivanje vanrednih izbora. Fixed term act ili tako nešto? Jeste pa je nakon 4-5 godina ponisten. Mislim da je to za Johnsona ukinuto. Sad gledam na wikipediji, taj zakon je donesen 2011 i trajao do 2022 iako smo u tom periodu imali dvije snap elections - 2017 kad je Teresa May izgubila mrsavu vecinu i 2019 kad je Johnson osvojio vecinu od 80. Tad su u manifestu imali ukidanje tog akta i nakon tih izbora bilo je samo pitanje trenutka. Johnson i Co su htjeli da drze to pod kontrolom, da mogu imati izbore kad god im se prohtije, odnosno kad su im ankete najnaklonjenije. 2 Link to comment
Zaboravan Posted September 12 Share Posted September 12 Britain's crime minister has bag stolen at police conference https://www.reuters.com/world/uk/britains-crime-minister-has-purse-stolen-meeting-police-officers-2024-09-12/ 4 Link to comment
Seabass Posted October 30 Share Posted October 30 Prvi budget nove vlasti, live: https://www.parliamentlive.tv/Event/Index/f23b28a6-c795-4128-83b4-4c7517a23a46 Link to comment
dragance Posted October 30 Share Posted October 30 1 hour ago, catfish said: Prvi budget nove vlasti, live: https://www.parliamentlive.tv/Event/Index/f23b28a6-c795-4128-83b4-4c7517a23a46 Nije loše za sada. Izlaganje još traje. Link to comment
Seabass Posted October 30 Share Posted October 30 Digla £40 milijardi poreza da pogura zdravstvo, obrazovanje i druge servise, sto je imho neophodno nakon 14 godina urusavanja. Ako sam dobro razumio, zatvaraju loopholes za non-doms i dizu porez na privatne skole, sto pozdravljam. Za razliku od budgeta one glupace Liz Truss, nije se urusilo nebo i funta je stabilna. Vriste konzervativci ali to je ocekivano, na tu vrisku samo se slegne ramenima. Link to comment
Shan Jan Posted October 31 Share Posted October 31 Meni sef kada prica o NHSu imam utisak ko da je u pitanju srpsko zdravstvo Inace zanimljivo je da, iako je GDP per capita UK konstantno veci od Francuskog, negde oko 2018. je Francuska pretekla UK kad se govori o GDP PPP per capita. Da ne govorim da je median income Francuza sada veci od Britanaca. Ko bi rekao da "komunisticki" well fare state ide na bolje dok finance bros iz Londona ne vode UK u svetske visine Link to comment
Seabass Posted November 1 Share Posted November 1 (edited) On 31. 10. 2024. at 10:44, Shan Jan said: Meni sef kada prica o NHSu imam utisak ko da je u pitanju srpsko zdravstvo Nemam iskustva sa srpskim zdravstvom ali pretpostavljam na sta aludiras, mislim da nije ni blizu. Zadnjih nekoliko godina se jeste drasticno pogorsalo jer nije bilo ulaganja, plus ogromna pljacka za vrijeme pandemije ali u ovom budzetu je Rachel dala ekstra £25 milijardi za NHS pa bi to trebalo malo pokrpiti za pocetak. 2011 NHS je bio jedan od najboljih zdravstvenih servisa u svijetu. Spoiler In 2011, the UK’s National Health Service (NHS) was widely regarded as one of the best healthcare systems in the world. A 2011 report by the Journal of the Royal Society of Medicine found that the NHS was second only to Ireland in terms of cost-effectiveness, with a strong emphasis on universal access and comprehensive coverage. Additionally, a 2011 Commonwealth Fund assessment ranked the UK’s healthcare system first among 11 wealthy nations, including the US, Canada, Germany, and Australia. The report praised the NHS for its universal coverage, strong primary care, and efficient use of resources. Moje iskustvo sa NHS je super pozitivno. Kad ti treba zakazes termin (licno, telefonom ili preko aplikacije), dodjes na vrijeme i tad te i prime. Ako trebas vaditi krv ili neke druge nalaze, to je moglo odmah tu na licinom mestu, kazu ti kad ce biti gotovo i ako nalazi ne valjaju, odmah te zovu. Najbolje od svega je profesionalnost i ljubaznost osoblja. Od portira do primarijusa. I sada je sve to manje vise tako, osim sto sad nema vise da mozes zakazati za sutra, nego je iduce sedmice, nema vise opcije da ti izvade krv tu nego te posalju u najblizu bolnicu, a to je sve posljedica rezanja finansija i korupcije od strane bivse vlasti. Sve sto su dotakli pretvorili su u govno. Valjda ce sad krenuti malo bolje. Edited November 1 by catfish Link to comment
Shan Jan Posted November 1 Share Posted November 1 Hvala. Mada ono sto sam cuo od kolega iz Londona je cekanje od po godinu dana na termin za jednostavne operacije i setanje od doktora do doktora za decje bolesti. E sad, mozda se vremenom pokvarilo pa kukaju iako je opet dobro, ko ce ga znati. Link to comment
Recommended Posts