March 21, 201312 yr Jesi li siguran? (ako mislis na istog)SC, ne SAFne mislim na istog :P Scottish independence: Poll puts Yes vote at 32%http://www.scotsman.com/the-scotsman/politics/scottish-independence-poll-puts-yes-vote-at-32-1-2773806
March 21, 201312 yr Ocekuj najprljaviju kampanju ikada, onako "na finjaka". Ucene sa finansijama, dugom, etc. Tek ce tu da bude nepravilnosti i podmetanja, da mi je muka vec unapred.
March 21, 201312 yr Naravno, ali ljudima jos nije objasnjeno sta bi to tacno znacilo za Skotsku, po kakvim pravilima bi se razvili. A to najvise odgovara unionistima, da se ostavi ta magla i da se to koristi kao oruzje za glas "protiv". Dosta je sve to komplikovano, a najgori i najprljaviji argumenti su "pa mi smo vam izvukli RBS iz krize" (naravno, ko i kako je napravio taj dug, i gde, jer RBS od Skotske ima samo ime) i "necete moci u EU, trebace vam pasosi da idete u ostatak UK, a mozda i vize drugde" (da, evo, Norveskoj i Svajcarskoj trebaju vize, a ne ide im sto nisu u euru). Druga strana ima naftna polja i jos mnogo cega, ali i to valja lepo razdeliti.U svemu, izvor informacija ce biti kritican, a najmanje verujem The Scotsman-u, cije ime je samo maska za unionisticke stavove. Edited March 21, 201312 yr by dragance
March 22, 201312 yr jbg, bar neće morati da skupljaju 55% za ocepljenje. imaju godinu i po dana da predstave prednosti nezavisnosti. glavna prevara, a i demotivacija za one koji to znaju, je da čak i ako nekim čudom Yes glas pretegne, to nikako ne znači automatski kidanje svih veza sa UK. Istina je da nafta i gas u S.Moru bi bili u Škotskim vodama, ali još surovija istina je da bi se sama Škotska mnogo teže domogla naftnih i gasnih preferencija u nekim dalekim zemljama. Ali slažem se da će ih unionisti na finjaka izraditi /namerno ne kažem "Englezi", jer bi možda ovo pitanje na referendumu više podrške dobilo među Englezima nego u samoj Škotskoj :D /. Pokazaće Špancima kako se žedni prevode preko vode kad su u pitanju mogući secesionistički regioni :D
March 22, 201312 yr jbg, bar neće morati da skupljaju 55% za ocepljenje. imaju godinu i po dana da predstave prednosti nezavisnosti. glavna prevara, a i demotivacija za one koji to znaju, je da čak i ako nekim čudom Yes glas pretegne, to nikako ne znači automatski kidanje svih veza sa UK. Istina je da nafta i gas u S.Moru bi bili u Škotskim vodama, ali još surovija istina je da bi se sama Škotska mnogo teže domogla naftnih i gasnih preferencija u nekim dalekim zemljama. Ali slažem se da će ih unionisti na finjaka izraditi /namerno ne kažem "Englezi", jer bi možda ovo pitanje na referendumu više podrške dobilo među Englezima nego u samoj Škotskoj :D /. Pokazaće Špancima kako se žedni prevode preko vode kad su u pitanju mogući secesionistički regioni :DJa ovo vidim kao prednost za Yes opciju. Uostalom, videćemo. Moje mišljenje je da će biti tesno.
March 22, 201312 yr U pravu si, jeste prednost za one koji su nećkaju, ali mislim da nije prednost u smislu motivisanja onih koji su za totalno otcepljenje. Doduše tu je kampanja... I ja mislim da neće biti nikakvog landslide-a, ali nekako ne vidim 50%+1 za Yes. Što se manje London bude mešao, to bolje za unioniste (e sad sam rekao nešto nepoznato :D)
March 22, 201312 yr Hardcore independisti su kompaktna družina i njih ništa neće pokolebati u svojoj odluci (kao i hardcore unioniste). SNP ovo može da predstavi kao logičan nastavak procesa proširivanja autonomije i da na taj način pridobije neopredeljene. Uostalom, nije li se Scottish Labor podelio po ovom pitanju? Uglavnom, YES opcija ima puno prostora za manevrisanje i mogu da naprave stvarno dobru kampanju.
March 22, 201312 yr Na ruku im ide i totalni haos na UK politickoj sceni, rast UKIP, raspad torija, bezmudost Clegga, antipaticnost i nesposobnost Mililbanda, kao i finansijska kriza koja ce tek da dostigne vrhunac u UK, a ovaj sledeci budzet ce tek da bude so na ranu obicnom svetu (da ne pominjem fijasko sa NHS, itd).
March 22, 201312 yr Na ruku im ide i totalni haos na UK politickoj sceni, rast UKIP, raspad torija, bezmudost Clegga, antipaticnost i nesposobnost Mililbanda, kao i finansijska kriza koja ce tek da dostigne vrhunac u UK, a ovaj sledeci budzet ce tek da bude so na ranu obicnom svetu (da ne pominjem fijasko sa NHS, itd).Ako se to desi - da. Ovako, sada, delom i zbog izvestavanja UK medija, UK i funta lice na nekakvu sigurnu luku u okviru svega sto se desava u EU. Daleko je referendum, ima mnogo nepoznatih.