Thursday at 21:341 day 12 hours ago, dragance said:Ovo jednostavno nije tačno, osim ako gledaš “Say Nothing” seriju, pa na osnovu toga daješ zaključke. Mala je grupica tih zaludjenika koji nisu bili zadovoljni. Velika većina zna da vremenom pobedjuje, a ovo sada je najbolje što se moglo dobiti, a što je drugoj strani (DUP i TUV) potpuno jasno pa skiče uvek.Lepo nih te zamolio da ne širiš netačne vesti o severu.Posto ja ne znam a ti znas, mene zanima sledece:1) Da li je ferilnost kod rimokatolika ista sa protestantkom vec 30ak godina?The Irish TimesVision of NI Catholics out breeding Protestants is a dang...I thought that in this column on September 7th last I had demolished the myth that in a relatively near future Catholics will…2) ako je tako, na osnovu cega tvrdis da ce doci do velike demografske promene gde Republikanci imaju sigurnu vecinu?3) Da li je tacno da je vise rimoktolika na popisu 2021 bio i zbog toga sto je vise onih koji se izjasnjavaju kao Britanci otislo u ateiste?4) Da li se IRA u Sev. Irskoj podelila zbog GFA?5) Da li smatras da je vise ljudi u Skotskoj za nezavinost nego li u Sev. Irskoj za odvajanje od Londona? I da li mislis da je to logicno?6) Na osnovu kojih isptitivanja ce London dati referendum u Sev. Irskoj?
Thursday at 21:511 day 13 hours ago, Kampokei said:Razumem da je mnogo nezadovoljnih medju republikancima, ali je u trenutku usvajanja sporazuma, a mozda i danas, procenat nezadovoljnih bio jos puno veci medju lojalistima. Ja mislim da je GFA malo diplomatsko remek delo. Zapravo, iako je sam taj sukob bio krvav, i put do sporazuma je bio izrazito mucan i dug i zahtevao je mnogo umeca da se suspregnu ekstremisti na obe strane.Sto se referenduma tice, SF ga mozda raspise u Irskoj, ali ne deluje mi da imaju pravo da to urade na Severu. Mislim da samo britanska vlada ima mandat za to, i to ako se proceni da je verovatno da vecina biraca zeli ujedinjenje sa Irskom (po anketama to nije slucaj).I sam znas da London to nece dati tek tako. Ne bi dao nezavinost Irskoj 1922 da onoliko Britanaca nije izginulo u Prvom svetskomm ratu. i nisu vise zeleli da ginu za "krompir" vec su ih drugacije kontrolisali, posto je Irska proglasena republikom tek nakon 1945 sa padom Britanske imperije.Sa druge strane, Dablin je morao da se odrekne pretenzija na Severnu Irsku, Britanska vojska je ostala na irskom ostrvu...jedini ustupak je "magloviti" referendum.Postoji nacin da se povec podrska ujedinjenoj Irskoj u Sev. Irskoj i to zbog lose uprave Londona a ne demografskih promena. Danas je Republika Irska znacajno bogatija od Severne Irske, koja je nekada bila simbol moci Britanske imperije preko cuvenog brodogradilista u Belfastu, nije tamo slucajno Titanik gradjen. Sto se tice Sinn Fein-a, oni se ne odredjuju religiozno. To je partija socijalisticke revolucije gde pitanje republikanizma igra znacajniju ulogu od religije. Vec kod vlasti u Dablinu je to drugacije. Kod unionistickih stranaka je izrazenija religiozna pripadnost.
Thursday at 22:391 day 36 minutes ago, Emerald said:Sto se tice Sinn Fein-a, oni se ne odredjuju religiozno. Zapravo se ni sama IRA tokom Troublesa nije religiozno određivala. Štaviše, u nekim svojim saopštenjima se eksplicitno izjašnjavala protiv religijskih podela. Ali, to je deklarativni nivo, stvarnost je bila neŝto drugačija.I meni se čini da će ujedinjenje Irske pre doći tako što će sadašnji status postati ekonomski besmislen nego što će doći do nekih velikih demografskih kretanja. Ali mi se čini i da se nezavisna Severna Irska pojavljuje kao competing scenario irskom ujedinjenju.
Yesterday at 07:451 day da li postoje ikakve, makar i najmanje šanse da britanska politika izađe iz cionističkih ralja u kojima deluje da je nepovratno zarobljena. starmer gori od torijevaca, ne znam da li zbog corbyna ili zbog žene koja je nametnula da njemu ateisti deca budu jevreji.
13 hours ago13 hr 21 hours ago, Kampokei said:Zapravo se ni sama IRA tokom Troublesa nije religiozno određivala. Štaviše, u nekim svojim saopštenjima se eksplicitno izjašnjavala protiv religijskih podela. Ali, to je deklarativni nivo, stvarnost je bila neŝto drugačija.I meni se čini da će ujedinjenje Irske pre doći tako što će sadašnji status postati ekonomski besmislen nego što će doći do nekih velikih demografskih kretanja. Ali mi se čini i da se nezavisna Severna Irska pojavljuje kao competing scenario irskom ujedinjenju.Slazem se ali je stvarnost bila uslovljena stanjem da su rimokatolici bili potcinjeni, niza klasa, pa je logicno da su masovno bili uz SF. Ali ideoloski SF nije stranka koja se bazira na religioznim podelama, za njih je vaznije odredjene republikanizma.Licno sam slusao neke od vodja SF u Dablinu, koji pozivaju na jedinstvo Irske bez obzira na religiju, pozivajuci se na originalni Ustav Republike, proklamovan tokom Uskrsnjeg ustanka 1916, koje su ujedno bile vodje SF.Pak, stranke koje su nastale iz SF, nakon Gradjanskog rata nakon uslovenjne nezavinosti Irske 1922, i koji dugo vladaju Republikom, su istorijski insistirali na isljucivosti rimokatolicizma medju Ircima, sada se to promenilo. Isto tako, unionisticke stranke u Sev. Irskoj, su iskljucivije po pitanju religije od SF.SF je druga prica ali im to nikada nece pomoci kod unionista jer je SF simbl borbe protiv Britanije.
11 hours ago11 hr On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:Posto ja ne znam a ti znas, mene zanima sledece:1) Da li je ferilnost kod rimokatolika ista sa protestantkom vec 30ak godina?The Irish TimesVision of NI Catholics out breeding Protestants is a dang...I thought that in this column on September 7th last I had demolished the myth that in a relatively near future Catholics will…2) ako je tako, na osnovu cega tvrdis da ce doci do velike demografske promene gde Republikanci imaju sigurnu vecinu?3) Da li je tacno da je vise rimoktolika na popisu 2021 bio i zbog toga sto je vise onih koji se izjasnjavaju kao Britanci otislo u ateiste?4) Da li se IRA u Sev. Irskoj podelila zbog GFA?5) Da li smatras da je vise ljudi u Skotskoj za nezavinost nego li u Sev. Irskoj za odvajanje od Londona? I da li mislis da je to logicno?6) Na osnovu kojih isptitivanja ce London dati referendum u Sev. Irskoj?Meni je sve postalo jasno kada si napisao da si mislio da te MI5 i CIA posmatraju dok slikas murale, sto je posebno za fejspalm jer je to bukvalno deo turisticke rute svih cruise shipova sa black taxi turom i open top bus. Nisi se javio da te ovdedem na prava mesta gde bi uvideo koliko gresis. The Felon na Falls Road je institucija i odmah je pored SF kancelarija. Tu su Rock Bar na Fallsu, Andersontown, Cliftonville kao delovi grada i mini enklave na jugu i cak i jedna na istoku. Niko nije kivan na SF - cak naprotiv. Pored toga cesto pises o kivnosti na imigrante i onom idiotu MacGregoru - mozda je u delovima Dublina drugacije, ali taj nece nigde preci 10-12% i to da se suta nogom u dupe. A da su agresivni u kampanji i "kampanji" - jesu.Taj tvoj mit da se SF podelio vadis iz literature koja je glorifikovala nekoliko hardlajnera kojih imas 10-15 na celoj teritoriji SIrske. Jedna od tih grupa danas je ONH, nekad je bila RIRA. Bukvalno ti mogu nabrojati 80% clanova.On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:1) Da li je ferilnost kod rimokatolika ista sa protestantkom vec 30ak godina?Nije. Ali nije toliko veca.On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:2) ako je tako, na osnovu cega tvrdis da ce doci do velike demografske promene gde Republikanci imaju sigurnu vecinu?Zato sto protestantska grupa cini mnogo starija populacija, a obratno je dosta mladja. Usput, Alliance ima veliko uporiste na istoku, a druga su najbrojnija stranka, ali zbog slicnosti sa bosanskim Dejtonom, ne mogu upravljati drzavom jer mora neko od SDS ili HDZ (ti izaberi ko je ko u jednacini) da bude mandatar. Protestantska grupa nije monolitna. Alliance je prava multi stranka, ali ne mogu da se bore na SF teritoriji. Protiv DUP svakako mogu. Broj irskih pasosa u samom Shankillu je porastao za 300%, sto je bilo nepojmljivo pre samo 10 godina. Otac moje drage, kao i njena majka i svi u njihovoj CFC crkvi uce Irski, podrzavaju Irsku u ragbiju, a neretko i u fudbalu ako ne igra NI. I misle da je buducnost u zajednistvu sa Irskom. Nikako se ne osecaju Britancima i vide vladu iz Londona koja ih koristi samo za podmirivanje racuna sa koalicijama.Dodji slobodno, pa da ti pokazem.On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:3) Da li je tacno da je vise rimoktolika na popisu 2021 bio i zbog toga sto je vise onih koji se izjasnjavaju kao Britanci otislo u ateiste?Nije tacno. Tj nije samo do toga jer i na drugoj strani imas ateista sve vise i vise. Narocito u SF.On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:4) Da li se IRA u Sev. Irskoj podelila zbog GFA?Apsolutno nije. Otisla je mala grupica ljudi, a to je potpuno neznatan broj. Vec sam malo ranije pisao. Radi se o 15ak zaludjenika i/ili likova koji to rade i nekih drugih razloga (droga).On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:5) Da li smatras da je vise ljudi u Skotskoj za nezavinost nego li u Sev. Irskoj za odvajanje od Londona? I da li mislis da je to logicno?Ne smatram. Narocito ne u poslednje vreme. U Skotskoj to fluktuira u zavisnosti od ekonomije i ostalog. To je daleko nesigurnije.On 15. 5. 2025. at 22:34, Emerald said:6) Na osnovu kojih isptitivanja ce London dati referendum u Sev. Irskoj?Na osnovu vise javnih istrazivanja. Tacno je da sekretar ne mora da kaze "toliko i toliko i ide referendum", ali bice jasno kada ce se stvoriti vecina za to, a ja ocekujem da to bude za 10 godina. 5 godina je premalo, a sto se ovde cesto cuje od SF iz Dublina. To je garantovano sa GFA od kojih je garantor direktno i Amerika, i ako je zaista vecina za odvajanje, onda ce se referendum i desiti.Samo - ja ne mislim da je dovoljna 51% vecina - vec verovatno negde oko 65% - ali to je moje licno misljenje. Premala vecina ce dovesti do nepotrebnih tenzija, a pre toga Irska mora da se odluci kakva ce biti ustavno uredjenje, jer ce ovih 6 okruga morati imati neku formu autonomije. Ili barem Antrim, Down i Derry (zbog okoline).
11 hours ago11 hr Usput, vecinu Engleza (ne i Skota) zabole za Sirsku i Irsku - njima je to sve jedno te isto. Bude nekih posalica sa bombasenjem kod nekih, ali kod ostalih je to kao da ih pitas o Grenlandu. Za valutu i kako izgleda - to tek nemaju pojma.Farage ce prvi da se ratosilja Sirske, jer je to jedino sto mu smeta u zelji za full brexitom.Edit: napomena da Sinn Fein nije jedina stranka za povratak u 32 okruga. Tu su i SDLP, Aontu, People Before Profits i jos neke manje stranke/pokreti i nezavisni. Tu treba dodati i Alliance koja mudro cuti za sada.Na drugoj strani UUP nece biti toliko protiv, kao tvrdolinijasi u DUP i TUV. Paravojne formacije lojalista se drze pod striktnom kontrolom sto kroz davanje silne kinte, sto da im se dozvoli rasturanje koksa. Edited 11 hours ago11 hr by dragance
3 hours ago3 hr Ti shvatas da je to sa pracenjem bila sala, delimicnoPrirodni prirastaj kod rimokatolika je sredinom 80ih poceo znacajno da pada da bi se izjednacio sa protestantskim pocetkom devedesetih. To ne kazem ja, vec citiram Irish Times, to sam stavio iznad kao link.Demgrafske promene su male u korist rimokatolika jer vuku "repove" starijih rimokatolickih generacija ali to nece jos dugo, vec 30-35 godina priridno prirastaj je slican, nece odatle doci nikakava dramaticna proimena sa te strane. Ali to jeste bila prica onih koji su gurali GFA, da bi opravdali potpisivanje, sa republikanske strane, sto istom objasnjava tekst Irish Times-a,Broj ateista jeste u porastu u obe populacije ali je znacajno veci kod onih koji se izjasnjavaju kao Britanci.Popis 2021Kazes da ne verujes da ne verujes u ipsitivanja koja kazu da je u SKotskoj vise izrazenija zelja za prekidom sa Londonom nego li u S. Irskoj ali ispitivanja to kazu. Pa ko ce reci Londoni da to nije tacno i da treba da omoguci referendum?
3 hours ago3 hr 7 hours ago, dragance said:Usput, vecinu Engleza (ne i Skota) zabole za Sirsku i Irsku - njima je to sve jedno te isto. Bude nekih posalica sa bombasenjem kod nekih, ali kod ostalih je to kao da ih pitas o Grenlandu. Za valutu i kako izgleda - to tek nemaju pojma.Farage ce prvi da se ratosilja Sirske, jer je to jedino sto mu smeta u zelji za full brexitom.Edit: napomena da Sinn Fein nije jedina stranka za povratak u 32 okruga. Tu su i SDLP, Aontu, People Before Profits i jos neke manje stranke/pokreti i nezavisni. Tu treba dodati i Alliance koja mudro cuti za sada.Na drugoj strani UUP nece biti toliko protiv, kao tvrdolinijasi u DUP i TUV. Paravojne formacije lojalista se drze pod striktnom kontrolom sto kroz davanje silne kinte, sto da im se dozvoli rasturanje koksa.Pitanje Irske nikada nije bilo da li neki Englez iz Kenta i Jorksira smatra da li je ispravno okupirati Irsku, vec straha vlasti u Londonu od toga da ce Irska biti iskoriscena od druge sile kao mesto invazije na Englesku, sa pravom, kasnije je razvijena mocno brodogradiliste u Belfastu i razne fabrike namenske, to je dodatno igralo ulogu.Jos pre spanske Armade, koja se olupala o litice Mohera, a narocito posle toga.Dacu ti primer upravo Alstera, koren Oranzistickih marseva u julu i moto-a unionista "No surrender" iz (London)Derija.Alster je bio pod kontorlom plemena(klana) O`Niels, cela Irska je bila podeljena vekovima, mozda hiljadama godina, na tako plemenski nacin. Invazije Vikinga, Normana i Engleza su imali slicnu posledicu kao Osmanlije u CG, Kontrolisali su glavne trgovacke centre, puteve i ekonomske resurse ali veliki deo Irske ih nije zanimao. Tu su glavnu rec imala irska plemena i kraljevi, koji su cesto medju sobom ratovali, onako osiromaseni, dok se ne pojavi neki ujedinitelj pa pokusa da otera okupatore, najcesce tako sto pozove neku veliku kontinentalnu silu-Spanija ili Francuska i po pravilu nesupesno. Ali je zato London sa svakim novim pozivom stranoj sili bio spremniji da jace tlaci Irsku, gledajuci na Irce kao bandu divljaka(predrasuda koja je nastala u spisima, neverovatno ali je tako, rimokatolicke crkve u Srednjem veku) koja im ugrozava drzavu.Da se vratim na Alster, pleme O´Niels, je bas u Alsteru postavilo temelje vezivanja Iraca za rimokalicizam kao kontra reformaciji u Londonu; jer su u tome videli sansu da oteraju Engleze sa ekonomskih resusrsa Alstera i Irske. Apsurdno kada se danas gleda posto je Sev. Irska danas simbol protestantizma u Irskoj. Nakon poraza Iraca i Spanaca u bici kdo Kinsale. Pleme O`Niels bezi na kontinent a Spanci se vise nisu vracali u Irsku. Ali dolaze prvi protestanti jer je London shvatio da je jedino naseljavanjem moze kontrolisati Irsku, krece oduzimanje imovine lokalnim Ircima.U isto vreme pstavljaju su osnove Olivera Kromvela u Londonu i velikog stradanja Iraca i to tako sto ce engleski kralj, preko Luja XIV u Parizu, iskoristiti Irce za pokusaj vracanja na tron u Londonu, nakon sto ga je Vilijam Oranzista, proterao sa trona u Londonu, kao rimokatolika. Tu je oosnova oranzistickih marseva u Sev. Irskoj tj. preko bitke kod (London)Deri, kada su irske i francuske snage drzale u okruzenju protestantski Deri, preko 3 meseca ali ga nisu osvojili dok nije dosla engleska podrska sa Vilijamom Oranzistom i pobedila. Odatle je moto unionista u Sev. Irskoj: "No surrender"Posledica svega toga je dolazak Kromvela u Irsku i strasne represije, koje ce trajno promeniti Irsku kroz irish ascendents, irski protestanti, cesto prelazeci iz rimokatolicizma u protetestantizam, koji ce zavladati celim ostrvom, a bilo ih je svega 3-5% populacije, sve ce uzeti.
2 hours ago2 hr Sto se tice uzimanja pasosa Republike, da nije razlog taj sto je Republika postala znacajno bogatija? Posle Brexit-a je irski pasosa pogodniji za putovanje, narocito po Evropi, od britanskog.Kao sto sam napisao, licno mislim da ako dodje do vece teznje ka ujedinjenju to biti zbog socio-ekonomskih razloga a ne velikih demografskih promena. Ali i Republika ima svoje probleme, suvise se oslanja na strance u privredi, pa im sada Tramp sa tarifama visi nad glavom da se ne ponovi katastrofa 2008-2011. Ali i to je dosta bolje od uprave Londona u Sev. Irskoj.
1 hour ago1 hr 1 hour ago, Emerald said:Pitanje Irske nikada nije bilo da li neki Englez iz Kenta i Jorksira smatra da li je ispravno okupirati Irsku, vec straha vlasti u Londonu od toga da ce Irska biti iskoriscena od druge sile kao mesto invazije na Englesku, sa pravom, kasnije je razvijena mocno brodogradiliste u Belfastu i razne fabrike namenske, to je dodatno igralo ulogu.Jos pre spanske Armade, koja se olupala o litice Mohera, a narocito posle toga.Dacu ti primer upravo Alstera, koren Oranzistickih marseva u julu i moto-a unionista "No surrender" iz (London)Derija.Alster je bio pod kontorlom plemena(klana) O`Niels, cela Irska je bila podeljena vekovima, mozda hiljadama godina, na tako plemenski nacin. Invazije Vikinga, Normana i Engleza su imali slicnu posledicu kao Osmanlije u CG, Kontrolisali su glavne trgovacke centre, puteve i ekonomske resurse ali veliki deo Irske ih nije zanimao. Tu su glavnu rec imala irska plemena i kraljevi, koji su cesto medju sobom ratovali, onako osiromaseni, dok se ne pojavi neki ujedinitelj pa pokusa da otera okupatore, najcesce tako sto pozove neku veliku kontinentalnu silu-Spanija ili Francuska i po pravilu nesupesno. Ali je zato London sa svakim novim pozivom stranoj sili bio spremniji da jace tlaci Irsku, gledajuci na Irce kao bandu divljaka(predrasuda koja je nastala u spisima, neverovatno ali je tako, rimokatolicke crkve u Srednjem veku) koja im ugrozava drzavu.Da se vratim na Alster, pleme O´Niels, je bas u Alsteru postavilo temelje vezivanja Iraca za rimokalicizam kao kontra reformaciji u Londonu; jer su u tome videli sansu da oteraju Engleze sa ekonomskih resusrsa Alstera i Irske. Apsurdno kada se danas gleda posto je Sev. Irska danas simbol protestantizma u Irskoj. Nakon poraza Iraca i Spanaca u bici kdo Kinsale. Pleme O`Niels bezi na kontinent a Spanci se vise nisu vracali u Irsku. Ali dolaze prvi protestanti jer je London shvatio da je jedino naseljavanjem moze kontrolisati Irsku, krece oduzimanje imovine lokalnim Ircima.U isto vreme pstavljaju su osnove Olivera Kromvela u Londonu i velikog stradanja Iraca i to tako sto ce engleski kralj, preko Luja XIV u Parizu, iskoristiti Irce za pokusaj vracanja na tron u Londonu, nakon sto ga je Vilijam Oranzista, proterao sa trona u Londonu, kao rimokatolika. Tu je oosnova oranzistickih marseva u Sev. Irskoj tj. preko bitke kod (London)Deri, kada su irske i francuske snage drzale u okruzenju protestantski Deri, preko 3 meseca ali ga nisu osvojili dok nije dosla engleska podrska sa Vilijamom Oranzistom i pobedila. Odatle je moto unionista u Sev. Irskoj: "No surrender"Posledica svega toga je dolazak Kromvela u Irsku i strasne represije, koje ce trajno promeniti Irsku kroz irish ascendents, irski protestanti, cesto prelazeci iz rimokatolicizma u protetestantizam, koji ce zavladati celim ostrvom, a bilo ih je svega 3-5% populacije, sve ce uzeti.Opet ti ode u istoriju. Niko drugi neće “iskoristiti” Irsku za napade na Englesku. Em je u EU, em kao “neutralna” ima veoma tesne veze sa USAF i US Navy. Vremena su drugačija u poslednjih 30 godina, a ne u 100.
1 hour ago1 hr 1 hour ago, Emerald said:Gde si nasao ove ukrstene podatke, zanimljivo je? Kad smo kod ovoga, zar nije etnicka pripadnost vaznija od religije kao neki proxy za preference u vezi sa buducim statusom? A kroz prizmu etnicke pripadnosti, britanska strana je, cini se, i dalje solidno jaca (mada ostaju "Severni Irci" kao neki white noise).Zanimljivi su svi ovi severnoirski paradoksi. I SF i SDLP su sekularne stranke, ali su se 90tih pregovori izmedju njih ipak dogadjali pod pokroviteljstvom crkve i to u katolickom samostanu. Ili meni kao posmatracu sa strane je bilo gotovo sokantno da britanski Labour Party ne izlazi na izbore u NI jer im je SDLP sestrinska stranka, a SDLP je za ujedinjenje Irske.