May 7May 7 "1947" švedske književnice i novinarke Elisabert Osbrink. o tome šta se dešavalo iz meseca u mesec u svetu u toj godini. 12 poglavlja za 12 meseci sa podpoglavljima sa mnazivima gradova. plus, poglavlje o autorkinim precima, mađarskim jevrejima. meni je ova knjiga odlična, nekome možda ne, ja je preporučujem. uzeo sam je iz biblioteke. primerak će da završi u mojoj.jedan citat"OSLOjuna nordijski kongres osiguravajućih društava donosi odluku da hitno uvede novi propis o višoj sili. za štetu koju načine atomske bombe neće se isplaćivati nadoknada"
May 7May 7 Bitka na Sutjesci - pakao u raju, Š. Cimerman., 2025. Tip ekstremni sportista, pronašao i prešao sve staze u reonu 100x100km, obelezio u kartu, prikupio svedočenja...Uz knjigu ide i karta sa GPS pozicijama, putevi i dalje postoje.
May 7May 7 2 hours ago, đorđe geprat said:"1947" švedske književnice i novinarke Elisabert Osbrink. o tome šta se dešavalo iz meseca u mesec u svetu u toj godini.12 poglavlja za 12 meseci sa podpoglavljima sa mnazivima gradova.plus, poglavlje o autorkinim precima, mađarskim jevrejima.meni je ova knjiga odlična, nekome možda ne, ja je preporučujem. uzeo sam je iz biblioteke. primerak će da završi u mojoj.jedan citat"OSLOjuna nordijski kongres osiguravajućih društava donosi odluku da hitno uvede novi propis o višoj sili. za štetu koju načine atomske bombe neće se isplaćivati nadoknada"Moj tata je ovo godiste, taman cu da mu narucim. Hvala!
May 7May 7 1 hour ago, stajebrebilo said:Bitka na Sutjesci - pakao u raju, Š. Cimerman., 2025. Tip ekstremni sportista, pronašao i prešao sve staze u reonu 100x100km, obelezio u kartu, prikupio svedočenja...Uz knjigu ide i karta sa GPS pozicijama, putevi i dalje postoje.Ovo sam hteo da nabavim ali ne uspevam da nadjem, da li ima u beogradskim knjizarama?
May 8May 8 Ja sam nabavio u HR, drugar naručio, izađe oko 56 eur.Mislim da nema u Srbiji još.Ovde sam video pa se zainteresovao: Edited May 8May 8 by stajebrebilo
May 8May 8 Da, i ja sam se zainteresovao nakon gledanja tog podcasta. Nista onda, cekam da stigne na nase trziste.
May 11May 11 On 7. 5. 2025. at 19:38, đorđe geprat said:"1947" švedske književnice i novinarke Elisabert Osbrink. o tome šta se dešavalo iz meseca u mesec u svetu u toj godini.12 poglavlja za 12 meseci sa podpoglavljima sa mnazivima gradova.plus, poglavlje o autorkinim precima, mađarskim jevrejima.meni je ova knjiga odlična, nekome možda ne, ja je preporučujem. uzeo sam je iz biblioteke. primerak će da završi u mojoj.jedan citat"OSLOjuna nordijski kongres osiguravajućih društava donosi odluku da hitno uvede novi propis o višoj sili. za štetu koju načine atomske bombe neće se isplaćivati nadoknada"evo, završio sam "1947". odlično napisano, obrađuje pojavu neonacizma u evropi sa zbrinjavanjem nacista u argentini, početke arapsko - jevrejskog i indijsko -pakistanskog sukoba, suđenja nacistima i nastanak pojma "genocid", civilne žrtve i patnje, sa naglaskom na jevreje. ujedno, crtice o životima diora, simon de bovoar, bili holidej, orvela. moja žestoka preporuka za knjigu. na 11 strana su navedeni izvori i razgovori.e, sad, nešto što sam ranije pomenuo, prepravke koje čitaoci prave na knjigama uzetim u biblioteci. ovde je prevodilica navodila prezime pijaniste teloniusa sa mank. pažlivi čitaoc je uredno gde god se pojavilo mank, precrtavao a i u vrhu stranice pisao "treba monk". i, onda biser:citat iz knjige: "sedmog septembra završava prvu verziju knjige koja će više nego ijedna druga definisati njegovo književno stvaralaštvo, našu sadašnjicu i strah pred budućnošću.". radi se o "1984". podvlačenje je čitaočevo i dopunjeno sa strane sa: "ova tvrdnja je glpost. njegovo remek delo je "burmanski dani". njegovo sjajno delo je "niko i ništa u parizu i londonu". molim za mišljenje. ja sam od orvela poročitao samo "1984", "farmu" i eseje".i, na kraju, jedna zanimljivost. evropski fašisti u švedskoj izdaju časopise "veg" i "nacion ojropa". kao jedan od najznačajnijih autora članaka u oba pojavljuje se žan mari le pen. jabuka ne pada daleko od stabla.nadam se da će ćera i njen pokret biti trajno zabranjeni.
May 12May 12 Slažem se za "Niko i ništa u Parizu i Londonu". :) Dobar prikaz nejednakosti u društvu i borbi sa siromaštvom."Burmanske dane" sam davno, davno čitala, moraću ponovo, ali ako dobro pamtim, to je Orvelov prvi roman.Takođe, preporuka za "Samo nek aspidistre lete".
May 13May 13 nikad neću zaboraviti epizodu o Srbinu koji je razvio umetnost zabušavanju na poslu iz "Niko i ništa..." The queerest type I ever saw in the hotel was an ‘extra’. He had been engaged at twenty-five francs for the day to replace the Magyar, who was ill. He was a Serbian, a thick-set nimble fellow of about twenty-five, speaking six languages, including English. He seemed to know all about hotel work, and up till midday he worked like a slave. Then, as soon as it had struck twelve, he turned sulky, shirked his work, stole wine, and finally crowned all by loafing about openly with a pipe in his mouth. Smoking, of course, was forbidden under severe penalties. The manager himself heard of it and came down to interview the Serbian, fuming with rage.‘What the devil do you mean by smoking here?’ he cried.‘What the devil do you mean by having a face like that?’ answered the Serbian, calmly.I cannot convey the blasphemy of such a remark. The head cook, if a plongeur had spoken to him like that, would have thrown a saucepan of hot soup in his face. The manager said instantly, ‘You’re sacked!’ and at two o’clock the Serbian was given his twenty-five francs and duly sacked. Before he went out Boris asked him in Russian what game he was playing. He said the Serbian answered:‘Look here, mon vieux, they’ve got to pay me a day’s wages if I work up to midday, haven’t they? That’s the law. And where’s the sense of working after I get my wages? So I’ll tell you what I do. I go to a hotel and get a job as an extra, and up to midday I work hard. Then, the moment it’s struck twelve, I start raising such hell that they’ve no choice but to sack me. Neat, eh? Most days I’m sacked by half past twelve; today it was two o’clock; but I don’t care, I’ve saved four hours’ work. The only trouble is, one can’t do it at the same hotel twice.’It appeared that he had played this game at half the hotels and restaurants in Paris. It is probably quite an easy game to play during the summer, though the hotels protect themselves against it as well as they can by means of a black list.i na onu kako su beskućnici primorani da slušaju propoved u crkvi jer besplatni obrok dele tek nakon službe.
May 13May 13 Niko i ništa u Parizu i Londonu mi je promenilo čitave poglede na stvari. Najbolja knjiga koju sam ikad dobio na poklon.
May 13May 13 22 minutes ago, Amos said:Niko i ništa u Parizu i Londonu mi je promenilo čitave poglede na stvari. Najbolja knjiga koju sam ikad dobio na poklon.I ja sam je dobio na poklon i potpuno mi je promenila percepciju Orvela kojeg sam poznavao isključivo kao autora 1984. i Životinjske farme. Edited May 13May 13 by Ras
May 13May 13 Orvel je ispao kenjator, em promasio, em - sto se tice upucivanjatm u problematiku siromastva - bio privremen, sto ce reci sa izglednim i predvidivim izlaskom iz siromastva: u odnosu na Niko i nista u Parizu..., reportaze Dzeka Londona iz edvardijanske Engleske, Ljudi s dna, (The People of the Abyss)...U odnosu na Orvela, 1 klasik, blizu su i Kisove reportaze na slicne teme...A sto se tice izvikane 1984, donekle i Hakslija, osim ortopedskih pomagala za evropske intelektualce druge polovine 20. veka, smucene lutanjem u i oko odnosa prema takozvanim totalitarizmima - smuti pa prospi...Mali princ za takozvane intelektualce, usput i alibi za vecinsko svojevremeno lozenje na iste...Jedan nije promasio sto se tice te vrste utopijatm, jedan i to veliki, nepravedno skrajnut:Ko ne veruje, neka se osvrne oko sebe...
May 13May 13 Nisam fan 1984. i Farme, koliko god bio oduševljen njima kad sam ih prvi put čitao i otkrivao paralele, s tim što je to cinik u meni, a namenski verovatno cilja na širu sliku S druge strane, "Niko i ništa u Parizu i Londonu" i dalje volim.