Tihajeza Posted yesterday at 12:31 Posted yesterday at 12:31 Uvek dajem šansu domaćim piscima, posebno onima koji pišu prvi put. Poslednjih par meseci: Jovana Dišić - "Vakuum" Zanimljivo, mada bi bilo mnogo bolje kad bi bili izbačeni autobiografski delovi (ako su autobiografski. deluje da jesu) i priča se fokusirala više na misterioznog biznismena koji je unajmljuje kao ghost writera. On je ostao nedorađen i nedorečen. Meti Kamberi - "Grad greha" Možda ste čuli za ovog dečka. Odrastao je prvo na ulici, pa onda u domu za nezbrinutu decu. Naučio da piše sa 11 godina, a sa 18 objavio roman o svom detinjstvu, u kom je opisao šta se dešava iza slike malog deteta koje viđate da prosi po ulicama. Meni slučajno dopala ruke njegova druga knjiga, koja se nastavlja na prethodnu i gde on i dalje vozi istu priču, ali tu je već odrastao (punoletan) čovek, i gde se samo naslućuje šta je bilo u prvoj knjizi. Ova nije dobra, ali pronaći ću prvu "Grad bola", koja verovatno isto nije neki domet književnosti, ali je vredna sigurno, zbog potpuno autentičnog svedočanstva o jednom teškom detinjstvu, kojih ima svuda oko nas, ali mi o njima ne znamo ništa. Miomir Petrović - "Krotitelji vremena" Batalila sam posle jedne četvrtine. Čovek je lepo istražio Beograd tridesetih, ispaljuje toponime, imena kafana, radnji, brendova odeće, obuće, automobila, satova. Ali realno trešić; kad je glavnom liku vrrhunskom sajdžiji došao drugi lik da mu napravi astronomski sat, koji kad se poklope zvezde i mene meseca, može da ga spoji sa njegovom pokojnom sestrom.... A, šta bre koji k, tu me izgubio za svagda... Kao neka Vesna Dedić za muškarce (mada nisam čitala V.D., ali taj neki vajb) Tiago Stanković - "Zamalek" To čitam sada. Page turner. Lepo je. Zapleta i nema, mešavina putopisa i dokumentarca o Kairu. 1
jms_uk Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Drugar sa faksa - zavrsio arh, presaltovao se na ilustracije, a poslednjih nekoliko godina pise/izdaje graphic novels. Ova nije losa - sci-fi sa ostvrtom na klimatske promene, mozda malo nedovrseno (definitivno bi mogla bar jos jedna knjiga da se nastavi/zaokruzi prica).
John Coltrane Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Raspremajući kućnu bibilioteku naleteh na Amina Malufa Krstaški ratovi u očima Arapa. Davno sam je kupio, ali tek sad sam počeo sa čitanjem. Zanimljiv ugao na tri veka o kojima smo imali samo majnstrim priču. Setim se i predavanja o Arapima i šerijatskom pravu iz Opšte pravne istorije koje je dražo Voja Stanimirović, tada asistent kod Sime Avramovića. Pre toga sam pročitao, prvi put od srednjoškolske lektire, Marjstor i Margarita. Samo sam potvrdio da protok vremena nema uticaj - ni tad mi se nije dojmila mačka koja leti sa rešoom pod miškom. 1
Recommended Posts