January 3Jan 3 3 hours ago, makaronee said: Hvala na preporuci. Kvalitetno štivo, u starinskom smislu reči. U zborniku je nekoliko naslova. Jesi li čitala još nešto? Nema na cemu. Nisam nista vise, ovo mi je prva Benedetijeva knjiga.
February 9Feb 9 došla do polovine "Vremenskog skloništa" Georgi Gospodinova i baš sam pod utiskom. možda i zbog specifičnog trenutka u kome se svet nalazi i shvatanja da je posezanje za prošlošću u stvari uvek neka potraga za melemom za sadašnjost. samo što prošlost nije mesto u kom se melem nalazi.
February 14Feb 14 Естественный роман / Г. Г. Господинов, 2000. Izuzetno plastično baratanje jednostavnim materijalom i tihim linijama sižea, uz majstorski kurs iz metaliterature.
February 14Feb 14 Ne citam nista od pisaca kojima je od njihove smrti proslo manje od 30 godina i da ih se iko seca. Savremeno smece srpskih pokusavatelja da budu pisci. Pa covece, sljam, zvan Vidojkovic se u Srbiji zove piscem? Takvo smece nisam ni mogao da zamislim da neko uopste stampa.
February 14Feb 14 9 minutes ago, Yoyogi said: Ne citam nista od pisaca kojima je od njihove smrti proslo manje od 30 godina i da ih se iko seca. A kako nalazis te pisce koji su umrli pre 1990 i da ih se niko ne seća ?
February 14Feb 14 Upravo zavrsavam celog Shekspira (5,300 strana, 6 knjiga), to sam sve citao kada sam imao 21 godinu. Ivo Andric je umro 1975. Slali su mi iz Srbije knjige novih pisaca, desetak knjiga, sve su smece. Neke, bar tri, cak i dobitnici NIN-ove nagrade.
February 14Feb 14 Kada je Ivo Andric dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost, neko je Titu dosapnuo da bi laureata trebalo primiti. Bili su obojica 1892. godiste. Tito: Mislio sam da ste mladji od mene. Ivo Andric: Niko od Vas nije ni stariji ni mladji.
February 16Feb 16 Završila i svoju prvu Olgu Tokarčuk, "Kad su ljudi pošli po knjigu". Zanimljiva je, obzirom da je autorka Poljakinja, i naša savremenica, a radnja knjige je smeštena u drugoj polovini 17. veka u Francuskoj. U stvari sam preporuku dobila za "Vuci svoje ralo po kostima mrtvih", i sad joj se baš radujem, legla mi je Olga. Edited February 16Feb 16 by decak Kejt
February 16Feb 16 27 minutes ago, decak Kejt said: ...legla mi je Olga. Ako vec jeste, bicu slobodan da preporucim: Za gustiranje...
February 16Feb 16 I ja čitam Olgu Tokarčuk trenutno! Čitam na ruskom, ne znam srpski naslov (ako je prevedeno). "Последние истории"
February 16Feb 16 Kod mene na meniju je Hulio Kortasar i njegove sabrane priče. ☀️ Dajem se u potragu i za romanom "Školice".
February 16Feb 16 Interesantna je i drugacija Olga, citala sam od nje jedino Bizarne price i dopada mi se. Taman da probam jos neku.
February 21Feb 21 Aleksandar Stankovic - o tome kako se bori sa depresijom. Nekako me bas potresla tokom citanja, da li zato sto ga "znam" ili nesto drugo, ne mogu da procenim
February 24Feb 24 Sjetva soli / Muharem Bazdulj, 2010. Posle izvesnog&nekog vremena, prva knjiga na našim jezicima čiji konstrukcioni šavovi nisu svetleli zelenkastim fluorescentom, aferim. Spoiler Doduše, i pored prekonekoliko decenijske pijanske prakse - ispijati toliku količinu crnog vina za tako kratko vreme, gotovo bez posledica - mi se čini malo verovatnim. Dobro, nije u pitanju dokumentarna beleška - ali ne vidim neku ulogu ni u funkciji pripovedanja. Edited February 24Feb 24 by makaronee Slovce