Jump to content
IGNORED

Sta citate?

morgana

Recommended Posts

Posted
6 hours ago, autsajder said:

Ante Tomić - Čudo u Poskokovoj Dragi

Smogovci za odrasle, preporuka.

Mislim da je prvo za citanje Sto je muskarac bez brkova pa ovo. Smejao sam se naglas.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted (edited)

ljubav, struja, voda, telefon.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 2
  • Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
On 2. 12. 2024. at 14:46, Stela said:

Zan-Pol Diboa

Nije svima isto na ovom svetu

hvala na ovome 🌸

Posted
4 hours ago, garcia said:

hvala na ovome 🌸

Nema na cemu :)

• +1 1
Posted

aktuelno

"gospode bože, koliko organa

to mora da je fatamorgana"

uzeh juče od drugara "hej sloveni" bore đorđevića.

čega sve tu nema.

Posted (edited)

Али и Нино / Курбан Саид, 2017.

Ali und Nino, 1937.

Bilo je već reči ovde.

Kao da gledam pozorišnu predstavu, koju ću do jutra zaboraviti. Mada nostalgija / sanjarija o zelenom raju šuma i gora, odnosno o zagušljivoj i lepljivoj toploti kavkaskog prašnjavog priobalja - rovari i dalje.

Malolije na ovoliku nesanicu.

Edited by makaronee
Geografija
Posted

Patrik Modijano

Ulica mracnih ducana

Pitkim i jednostavnim stilom napisan roman o traganju i lutanju. Glavni lik je privatni detektiv koji pati od amnezije, te pokusava da otkrije svoj identitet. To cini krecuci se ulicama Pariza i prateci tragove. Puno je likova i toponima, nekad nije lako uhvatiti konac, ali je zanimljivo stivo i lepo prikazan grad i vreme u kome se radnja desava.

Posted

Šta je tih Modijana/Modiljanija/Mondrijana - malo pišu, češće slikaju - ne možeš ih uhvatiti ni za glavu ni za rep :Jova:

• +1 1
Posted
23 minutes ago, Profesionalac said:

Šta je tih Modijana/Modiljanija/Mondrijana - malo pišu, češće slikaju - ne možeš ih uhvatiti ni za glavu ni za rep :Jova:

Evo sad se pitam da li sam ubola prezime :D

• Haha 1
Posted
On 21. 11. 2024. at 18:00, đorđe geprat said:

našao sam u biblioteci dve veoma zanimljive knjige. mogu da vam ih preporučim.

sajtovi govore dovoljno.

"deca su zakon"

"mis islanda"

sada sam završio sa "deca su zakon". pa, orvel, pol, krnblut i haksli su u svojim knjigama predvideli našu sadašnjicu.

"1984" na jedan, "reklamokratija" na drugi, "vrli novi svet" na neki  poseban. mislite šta hoćete ali, svet je bio boljemesto za život pre interneta i pratećih sranja i novih tehnologija.

jeziva knjiga koju morate pročitati, osvrnuti se oko sebe pobrinuti se da vam potomci budu zdravi i sretni.

mis islanda je dobro napisana knjiga i preporučujem je

sada sam dohvatio u šake "moramo da razgovaramo o kevinu"

Neposredno pred svoj šesnaesti rođendan, 8. aprila 1999, Kevin Kačadurijan ubio je sedam školskih drugova, nastavnicu i radnika u kafeteriji. Nepune dve godine nakon tog fatalnog četvrtka, njegova majka Eva konačno je spremna da podeli svoja razmišljanja o događajima koji su vodili masakru. U nizu pisama svom suprugu Frenklinu, koji više nije s njom, ona pokušava da objasni tragediju i da razume svoju ulogu u njenom stvaranju. To pitanje opseda Evine i misli čitaoca: Da li je za masakr krivo dete jer je rođeno zlo, odnosno s poremećajem ličnosti? Ili je porodica kriva zato što postoje pogrešni načini vaspitanja, nedostatak prave pažnje i ljubavi prema deci? Prikazujući emotivni haos koji je rastrgao Evu, njena ambivalentna osećanja prema majčinstvu, karijeri, porodici i američkoj kulturi, blistava proza Lajonel Šrajver drži nas u napetosti da bi nam na samom kraju zadala još jedan neočekivan udarac.

šta se motalo po glavi K.K.

• +1 1
Posted

uf, mislio sam na našeg K.K. ovaj kevin kačadurijan je fikcija.

Posted

Uhvatila me citalacka manija :) 

Procitala Predah, Mario Benedeti je autor, urugvajski pisac. Knjiga je u formi dnevnika glavnog junaka koji sumira zivot pre odlaska u penziju. Pripovedacki zrelo, zanimljivo delo, sa pregrst minijatura. Preporuka.

Da ne menjam kontinent, sad sam pocela Razgovore na relaciji Borhes Sabato. Vodjeni su krajem 1974. i pocetkom 1975. u kom periodu su se sedam puta sastali. Pet decenija kasnije se i ja sastajem sa njima...

• +1 3
  • Hvala 1
Posted

Uzeo sa čitam Prorokovu pesmu. Jeza. Uopšte ne mogu da se otmem osećaju da ne čitam knjigu, nego pbp.

Posted
On 29. 12. 2024. at 19:48, Stela said:

Procitala Predah, Mario Benedeti je autor,

Hvala na preporuci.

Kvalitetno štivo, u starinskom smislu reči.

U zborniku je nekoliko naslova. Jesi li čitala još nešto?

IMG_20250103_174106.thumb.jpg.6f38d7ec8b215f6c6c6255e29a018bda.jpg

Posted

Бог малих ствари - Арундати Рој

Није лоше, кроз прилично трагичну судбину главних јунака, осврт пре свега на класне поделе у Индији, политичка и идеолошка превирања и тако то. Мало је разбацана радња, нема неког линеарног тока што је можда некоме заморно, лично нисам имао неких већих проблема с тим. Донекле ми је покварила утисак једна сцена при крају, рекао бих крајње беспотребна, ко је читао вероватно зна на шта мислим, но добро. Такође ми делује да је ово једна од оних књига у којима се доста тога изгуби у преводу, иако ми се чини да је одрађен генерално добар посао то том питању, колико је могуће.

Лепо лето - Чезаре Павезе (ајде)

Овде сам се бар благо избламирао морам признати. Књига има неких стотинак страна и читам ти ја тако и не могу да се отмем утиску (чуду) колико ме подсећа на једну другу књигу коју сам прочитао релативно скоро (Ђаво у брдима). И сама радња и стил писања, амбијент, чак се помињу и брда у околини града.. Међутим требало ми је толико да тек на крају у белешкама о писцу коначно скапирам да је исти човек у питању, иако је било толико очигледно да избија очи дословно.

Сама књига је океј, није лоша али ништа спец, Ђаво у брдима ми се више допала иако имају сличну тематику, само је она писана из мушке перспективе рецимо а ова из женске.

• +1 3