makaronee Posted November 22, 2024 Posted November 22, 2024 Перед историческим рубежом. Балканы и балканская война / Л. Троцкий, 1926. Šteta što neam strpljenja, pa čitam konjički, preskakanjem. 1
Sandens Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 https://www.vanityfair.com/style/story/cormac-mccarthy-secret-muse-exclusive
autsajder Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 Robert Heris - Imperijum Živopisan prikaz pretparlamentarizma iz doba starog Rima, kada su Ciceronove nenadmašne besjede i pravničke argumentacije ometali palijama, podmićivanjima i drugim brutalnim oblicima spletkarenja. Jedan opisani slučaj odnosi se na ubistva i zatvaranja nevinih građana Rima usljed korupcije, gramzivosti i kriminala vlastodršca ušuškanog u svoju zakupljenu sigurnost u pravosuđu, vlasti. Optužen je i osuđen, pobjegao je u mrak sa skitničkom vrećom na leđima, prije 2000 godina. 🤔 1
stajebrebilo Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda Nenad Novak Stefanović Sviđa mi se kako piše, dočarava period o kome je tema na jedan lagan način. Još je veća zanimljivost što većina tih građevina i dalje postoji u BG. 1
Sandens Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 4 hours ago, autsajder said: Robert Heris - Imperijum Živopisan prikaz pretparlamentarizma iz doba starog Rima, kada su Ciceronove nenadmašne besjede i pravničke argumentacije ometali palijama, podmićivanjima i drugim brutalnim oblicima spletkarenja. Jedan opisani slučaj odnosi se na ubistva i zatvaranja nevinih građana Rima usljed korupcije, gramzivosti i kriminala vlastodršca ušuškanog u svoju zakupljenu sigurnost u pravosuđu, vlasti. Optužen je i osuđen, pobjegao je u mrak sa skitničkom vrećom na leđima, prije 2000 godina. 🤔 brate, danas sam negde nesto procitao za roberta herisa i delovalo mi je dovoljno interesantno da malo istrazim njegovu knjizevnost i evo samo sto se vratih iz biblioteke... hteo sam da krenem od otadzbine ali je nisu imali tako da sam uzeo enigmu. 2
autsajder Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 Čitao sam ranije Otadžbinu, Enigmu, Oficir i špijun - Heris je majstor istorijskog trilera.
Klara Posted November 25, 2024 Posted November 25, 2024 5 hours ago, stajebrebilo said: Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda Nenad Novak Stefanović Sviđa mi se kako piše, dočarava period o kome je tema na jedan lagan način. Još je veća zanimljivost što većina tih građevina i dalje postoji u BG. Može i kroz "ljubavne šetnje". https://belgradeguidedtours.com/sr/ 1
makaronee Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 Navedeni N. N. Stefanovic bese izdao i "Beograd kroz kljucaonice", negde potkraj 2019? Ukoliko neko ima knjigu novijeg izdanja, imam molbu - negde na str. 60, citira se Biljana Misic i "Kremlj, na obali Neve" - nadam se da je to ispravljeno. Nije da je mnogo bitno, ali nekako bi se ocekivalo skrupuloznije baratanje izvorima / cinjenicama, od ex-predsednickog savetnika za spoljnu politiku.
đorđe geprat Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 moja jedina pomisao na hedi lamar je bilo golo dupe čiji vlasnik obrće ručicu uz "bravo, bravo, kupačice moja" sada mi je doprla u ruke romansirana biografija napisana u prvom licu (valjda sam dobro sročio) glumice hedi lamar. dobro napisano, ubedljivo posebno u prikazu njenog života u austriji. ovde je i prikaz njenog patenta, Patent # 2,292,387 za koji, kažu, čuči i u našim mobinim telefonima. pročitajte. meni je milo što sam saznao nešto o čemu nisam imao pojma.
stajebrebilo Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 1 hour ago, makaronee said: Navedeni N. N. Stefanovic bese izdao i "Beograd kroz kljucaonice", negde potkraj 2019? Ukoliko neko ima knjigu novijeg izdanja, imam molbu - negde na str. 60, citira se Biljana Misic i "Kremlj, na obali Neve" - nadam se da je to ispravljeno. Nije da je mnogo bitno, ali nekako bi se ocekivalo skrupuloznije baratanje izvorima / cinjenicama, od ex-predsednickog savetnika za spoljnu politiku. U izdanju koje ja imam stoji "naspram Kremlja, na obali Neve".
đorđe geprat Posted November 26, 2024 Posted November 26, 2024 23 hours ago, stajebrebilo said: Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda Nenad Novak Stefanović Sviđa mi se kako piše, dočarava period o kome je tema na jedan lagan način. Još je veća zanimljivost što većina tih građevina i dalje postoji u BG. pročitao sam ove dve knjige. "beograd kroz ključaonice 100 kuća". istorija beograda "jedno ubistvo u patrijaršiji" krimić iz vremena patrijarha dimitrija.
garcia Posted November 27, 2024 Posted November 27, 2024 On 25. 11. 2024. at 22:26, autsajder said: Čitao sam ranije Otadžbinu, Enigmu, Oficir i špijun - Heris je majstor istorijskog trilera. Oficir i špijun je izvanredan roman o Aferi Drajfus. Snimili i film po knjizi. Ali eto njegovu Konklavu još gnjavim... ne ide mi
Stela Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 Zan-Pol Diboa Nije svima isto na ovom svetu Na sajtu Akademske knjige u sajamskim danima zainteresovao me je ovaj naslov, onda procitah koju o piscu i delu i porucih knjigu. Sto volim kad lepo izaberem Prica pocinje u zatvoru u kome se nalazi glavni lik. Ne znamo zbog cega je tu. U nastavku se klupko odmotava, pa se tek pred kraj ta misterija otkriva. U paraleli idu dva narativna toka - jedan u zatvorskoj sadasnjosti i drugi koji se vraca u proslost gde se opisuju roditelji (dva sveta razlicita), detinjstvo, zena glavnog lika, vazni dogadjaji, odnosi, selidbe, posao...odnosno, ljudi koji su na njega uticali, ali i oni koji su doveli do toga da bude zatvorenik. Najupecatljiviji lik knjige (pored glavnog) je njegov zatvorski cimer, Patrik Horton. Citam i zamisljam ko bi mogao dobro da odglumi ovako koloritnu licnost, mozda Dzek Nikolson u mladjim danima. Patrik je direktan, jezgrovit, nestrpljiv, detinjast, sa upecatljivom zivotnom filozofijom. Pol je, za razliku od svog cimera, miran, topao, dobar i posten, sto bi se reklo - ispravan covek. Pisac upecatljivo slika likove, neke epizodne je u jednom pasusu tako predstavio da mi se cini da znam sve o njima. Takodje, prikazuje sa pregrst profesionalnih detalja posao svestenika i nastojnika, ali i zivot u rudarskom mestu i u zatvoru, zavisnost od kladjenja... Rekla bih da je roman o (ne)pravdi i dostojanstvu, mudro napisan i vodjen i da zaista nije svima isto na ovom svetu. 1 4
autsajder Posted December 7, 2024 Posted December 7, 2024 Ante Tomić - Čudo u Poskokovoj Dragi Smogovci za odrasle, preporuka. 4 2
slepa živana Posted December 7, 2024 Posted December 7, 2024 5 hours ago, autsajder said: Ante Tomić - Čudo u Poskokovoj Dragi Smogovci za odrasle, preporuka. stalno citiram najbolju foru iz te knjige, kad dođu radnici elektrodistribucije u vukojebinu da seku struju zbog neplaćenih računa a seljak ih pita, jel vam znaju roditelji čime se bavite 4 3
Recommended Posts