Jump to content
IGNORED

Sta citate?

morgana

Recommended Posts

Posted

Robert Heris - Imperijum

Živopisan prikaz pretparlamentarizma iz doba starog Rima, kada su Ciceronove nenadmašne besjede i pravničke argumentacije ometali palijama, podmićivanjima i drugim brutalnim oblicima spletkarenja. Jedan opisani slučaj odnosi se na ubistva i zatvaranja nevinih građana Rima usljed korupcije, gramzivosti i kriminala vlastodršca ušuškanog u svoju zakupljenu sigurnost u pravosuđu, vlasti.

Optužen je i osuđen, pobjegao je u mrak sa skitničkom vrećom na leđima, prije 2000 godina. 🤔

• +1 1
Posted

Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda

Nenad Novak Stefanović

Sviđa mi se kako piše, dočarava period o kome je tema na jedan lagan način. Još je veća zanimljivost što većina tih građevina i dalje postoji u BG.

• +1 1
Posted
4 hours ago, autsajder said:

Robert Heris - Imperijum

Živopisan prikaz pretparlamentarizma iz doba starog Rima, kada su Ciceronove nenadmašne besjede i pravničke argumentacije ometali palijama, podmićivanjima i drugim brutalnim oblicima spletkarenja. Jedan opisani slučaj odnosi se na ubistva i zatvaranja nevinih građana Rima usljed korupcije, gramzivosti i kriminala vlastodršca ušuškanog u svoju zakupljenu sigurnost u pravosuđu, vlasti.

Optužen je i osuđen, pobjegao je u mrak sa skitničkom vrećom na leđima, prije 2000 godina. 🤔

brate, danas sam negde nesto procitao za roberta herisa i delovalo mi je dovoljno interesantno da malo istrazim njegovu knjizevnost i evo samo sto se vratih iz biblioteke... hteo sam da krenem od otadzbine ali je nisu imali tako da sam uzeo enigmu.

• +1 2
Posted

Čitao sam ranije Otadžbinu, Enigmu, Oficir i špijun - Heris je majstor istorijskog trilera.

Posted
5 hours ago, stajebrebilo said:

Nenad Novak Stefanović

Sviđa mi se kako piše, dočarava period o kome je tema na jedan lagan način. Još je veća zanimljivost što većina tih građevina i dalje postoji u BG.

Može i kroz "ljubavne šetnje". :hihi:

https://belgradeguidedtours.com/sr/

• +1 1
Posted

Navedeni N. N. Stefanovic bese izdao i "Beograd kroz kljucaonice", negde potkraj 2019?

Ukoliko neko ima knjigu novijeg izdanja, imam molbu - negde na str. 60, citira se Biljana Misic

i "Kremlj, na obali Neve" - nadam se da je to ispravljeno.

Nije da je mnogo bitno, ali nekako bi se ocekivalo skrupuloznije baratanje izvorima / cinjenicama,

od ex-predsednickog savetnika za spoljnu politiku.

Posted

moja jedina pomisao na hedi lamar je bilo golo dupe čiji vlasnik obrće ručicu uz "bravo, bravo, kupačice moja"

sada mi je doprla u ruke romansirana biografija napisana u prvom licu (valjda sam dobro sročio) glumice hedi lamar. dobro napisano, ubedljivo posebno u prikazu njenog života u austriji. ovde je i prikaz njenog patenta, Patent # 2,292,387 za koji, kažu, čuči i u našim mobinim telefonima.

pročitajte. meni je milo što sam saznao nešto o čemu nisam imao pojma.

Posted
1 hour ago, makaronee said:

Navedeni N. N. Stefanovic bese izdao i "Beograd kroz kljucaonice", negde potkraj 2019?

Ukoliko neko ima knjigu novijeg izdanja, imam molbu - negde na str. 60, citira se Biljana Misic

i "Kremlj, na obali Neve" - nadam se da je to ispravljeno.

Nije da je mnogo bitno, ali nekako bi se ocekivalo skrupuloznije baratanje izvorima / cinjenicama,

od ex-predsednickog savetnika za spoljnu politiku.

U izdanju koje ja imam stoji "naspram Kremlja, na obali Neve".

Posted
23 hours ago, stajebrebilo said:

Nenad Novak Stefanović

pročitao sam ove dve knjige.

"beograd kroz ključaonice 100 kuća". istorija beograda

"jedno ubistvo u patrijaršiji" krimić iz vremena patrijarha dimitrija.

Posted
On 25. 11. 2024. at 22:26, autsajder said:

Čitao sam ranije Otadžbinu, Enigmu, Oficir i špijun - Heris je majstor istorijskog trilera.

Oficir i špijun je izvanredan roman o Aferi Drajfus.

Snimili i film po knjizi.

Ali eto njegovu Konklavu još gnjavim... ne ide mi

Posted

Zan-Pol Diboa

Nije svima isto na ovom svetu

Na sajtu Akademske knjige u sajamskim danima zainteresovao me je ovaj naslov, onda procitah koju o piscu i delu i porucih knjigu. Sto volim kad lepo izaberem :)

Prica pocinje u zatvoru u kome se nalazi glavni lik. Ne znamo zbog cega je tu. U nastavku se klupko odmotava, pa se tek pred kraj ta misterija otkriva. 

U paraleli idu dva narativna toka - jedan u zatvorskoj sadasnjosti i drugi koji se vraca u proslost gde se opisuju roditelji (dva sveta razlicita), detinjstvo, zena glavnog lika, vazni dogadjaji, odnosi, selidbe, posao...odnosno, ljudi koji su na njega uticali, ali i oni koji su doveli do toga da bude zatvorenik. 

Najupecatljiviji lik knjige (pored glavnog) je njegov zatvorski cimer, Patrik Horton.

Citam i zamisljam ko bi mogao dobro da odglumi ovako koloritnu licnost, mozda Dzek Nikolson u mladjim danima. Patrik je direktan, jezgrovit, nestrpljiv, detinjast, sa upecatljivom zivotnom filozofijom.

Pol je, za razliku od svog cimera, miran, topao, dobar i posten, sto bi se reklo - ispravan covek. 

Pisac upecatljivo slika likove, neke epizodne je u jednom pasusu tako predstavio da mi se cini da znam sve o njima. Takodje, prikazuje sa pregrst profesionalnih detalja posao svestenika i nastojnika, ali i zivot u rudarskom mestu i u zatvoru, zavisnost od kladjenja...

Rekla bih da je roman o (ne)pravdi i dostojanstvu, mudro napisan i vodjen i da zaista nije svima isto na ovom svetu.

• +1 1
  • Hvala 4
Posted

Ante Tomić - Čudo u Poskokovoj Dragi

Smogovci za odrasle, preporuka.

• +1 4
  • Wub 2
Posted
5 hours ago, autsajder said:

Ante Tomić - Čudo u Poskokovoj Dragi

Smogovci za odrasle, preporuka.

stalno citiram najbolju foru iz te knjige, kad dođu radnici elektrodistribucije u vukojebinu da seku struju zbog neplaćenih računa a seljak ih pita, jel vam znaju roditelji čime se bavite :lolol:

• +1 4
  • Haha 3