johan nagel Posted September 5 Share Posted September 5 ^ Филм није лош а како је књига вазда боља од филма.. Имао сам у плану да прочитам мада ме мало смара што знам читаву радњу из филма јелте. Него пало ми је на памет нешто, је л’ постоји још неко ко не воли предговоре у књигама? Значи неке углавном претенциозне текстове некаквих квази књижевних аналитичара, савремених писаца и шта ти ја знам које сте осуђени да читате јер ето стоје на почетку књиге, као да мене занима туђа анализа дела које још нисам ни прочитао. Ајде поговор ту и тамо мада ми ни то не треба, неки део о писцу и слично али предговоре забранити. Наравно можеш тај део само лепо да прескочиш и ћао али ја некако увек прочитам кад је већ ту и углавном се само изнервирам. 1 1 Link to comment
garcia Posted September 5 Share Posted September 5 @Aleksija a Blizanačku trilogiju Agote Krištof? 1 Link to comment
kud u maglu Simoviću Posted September 5 Share Posted September 5 14 hours ago, Aleksija said: odavno nisam imala ovakvu citalacku krizu, nemam strljenja ni tolerancije. treba mi nesto sto odmah zgrabi i ne pusta. a ako hoćeš da te nešto povuče, al znaj da će ti trebati min 2 godine onda knausgorova moja borba 1 Link to comment
John Coltrane Posted September 5 Share Posted September 5 23 hours ago, Aleksija said: odavno nisam imala ovakvu citalacku krizu, nemam strljenja ni tolerancije. treba mi nesto sto odmah zgrabi i ne pusta. Moja borba - Karl Uve Knausgor. Ja sam takodje “bacio” sve što sam uzeo zadnjih par meseci, a toliko sam uporan da ću pre pročitati knjigu do kraja nego odustari. Na kraju sam najviše uživao u Mediteranskom brevijaru koji uvek nosim na letovanje, ali to se ne može računati, to sam već 100 puta pročitao. Ne znam jel sam ovde pitao za Blank od Štukana? (Izleteo mi pre neki dan Galeb sa njim na SFF) 1 Link to comment
Aleksija Posted September 5 Share Posted September 5 @garcia trilogiju sam odavno citala, cak mislim da je negde imam. mozda obnovim. @kud u maglu Simoviću hvala, amanitija sam mislim srela samo kroz ne bojim se, ako se dobro secam. mogla bih probati. @svi ne znam zasto bezim od moje borbe vec godinama, sve vreme imam utisak da je to neki dosadan tok svesti, iako ga hvale ljudi u koje imam poverenja. to bi bilo super resenje, ako mi dobro krene. hvala svakako na predlozima Link to comment
kud u maglu Simoviću Posted September 5 Share Posted September 5 Just now, Aleksija said: @kud u maglu Simoviću hvala, amanitija sam mislim srela samo kroz ne bojim se, ako se dobro secam. mogla bih probati. ako si samo čitala ne bojim se, onda pod obavezno dolazim po tebe i vodi te sa sobom i/ili ja i ti proveri samo te tri knjige bi trebalo da su trilogija(ili sam ja nešto prezučio) 1 Link to comment
makaronee Posted September 5 Share Posted September 5 podrzavam zdušno izbor /preporuku u pravcu agote krištof i knausgora - dobro se zalepe za šake. vidiš, sad se setih da sam ih i čitao u analognom formatu, to je takođe odigralo ulogu. knausgor je zapravo ko đeksonpolok, toliko je velik formatom i sitnim potezima, da ne_moš da se odupreš. kod agote je drugačija lepljivost, nekako onirička, kao da prepričava san, a svestan si da se ne zaebava. onT, ako već nisam spominjao: Почему существует наш мир? Экзистенциальный детектив / Джим Холт, 2016. Why does the world exist? / J. Holt, 2012. S početka se mnogo mota oko Gedelovog principa nepotpunosti (1930), mada ga namerno (?) ne imenuje. Posle prži po platonističkom idealizmu i metafizici, pa zgodan sofizam, kad Parmenid tvrdi kako je nemoguće spekulisati o tome čega nema i tim samim protivreči sopstvenoj tvrdnji. Uopšte, jedna zgoda gde Ništavilo može da reprodukuje samo sebe iz Ničega. Causa sui, baš kao Господ Бг. 1 Link to comment
Blojler Posted September 5 Share Posted September 5 1 hour ago, John Coltrane said: Na kraju sam najviše uživao u Mediteranskom brevijaru koji uvek nosim na letovanje, ali to se ne može računati, to sam već 100 puta pročitao. Ne znam jel sam ovde pitao za Blank od Štukana? (Izleteo mi pre neki dan Galeb sa njim na SFF) sto se tice Stukana, - mozes da procitas ako te zanima kako to da najskromniji covek na planeti koji je produhovljen i prosvecen pise o tome kako je imao sasave filmske momente na heroinu pa se raspise samo o situacijama gde je ispao baja a onda provuce recenicu tipa neko vreme sam bio i makro i podvodio zene i prodavao dop (ali bilo je smesno hehe) citljiva knjiga ali u sustini jos jedan ego boost a la Sergej Stovariste koji me uvek podseti na onu recenicu iz Mihizove autobiografije - 'Mihize ti bi u isto vreme da se hvalis a i da budes skroman' tako i ovaj bata hoce da opise zivot i kako je glup nacionalizam i religija i rat ali mora da napise kako je najbolje ribe skidao i rastao tvrdo i kako baci noz i zabode ga mudzahedinu milimetar od muda i tako neka ostala sranja. hvala na preporuci za matvejevica - dugo stoji a nikako da krenem 1 Link to comment
Milošica Posted September 5 Share Posted September 5 (edited) On 4. 9. 2024. at 21:47, Aleksija said: odavno nisam imala ovakvu citalacku krizu, nemam strljenja ni tolerancije. treba mi nesto sto odmah zgrabi i ne pusta. Dovlatov nije onaj klasičan page turner u smislu "šta će se desiti" - već je prosto zabavan i inteligentan, ali ne zamara. Preporuka - svaka njegova knjiga. Možeš Hamsunove "Misterije". Bolanjovi "Divlji detektivi" Edited September 5 by Milošica 1 Link to comment
slepa živana Posted September 5 Share Posted September 5 11 hours ago, johan nagel said: ^ Филм није лош а како је књига вазда боља од филма.. Имао сам у плану да прочитам мада ме мало смара што знам читаву радњу из филма јелте. Него пало ми је на памет нешто, је л’ постоји још неко ко не воли предговоре у књигама? Значи неке углавном претенциозне текстове некаквих квази књижевних аналитичара, савремених писаца и шта ти ја знам које сте осуђени да читате јер ето стоје на почетку књиге, као да мене занима туђа анализа дела које још нисам ни прочитао. Ајде поговор ту и тамо мада ми ни то не треба, неки део о писцу и слично али предговоре забранити. Наравно можеш тај део само лепо да прескочиш и ћао али ја некако увек прочитам кад је већ ту и углавном се само изнервирам. o bože! pa ne čitaj onda setila sam se ovako na blic ova dva pogovora koji su mi važniji od mnogih knjiga stanka i milovan glišić i nada marinković 1 Link to comment
giuseppe Posted September 5 Share Posted September 5 @Blojler Za 'Blank' se slažem do u slovo. Ogromna preporuka za Perišića i 'Područje bez signala', ali tek sad vidim koliko je serija zapravo sjajno urađena, Matanić ili ne... 1 Link to comment
johan nagel Posted September 5 Share Posted September 5 @slepa živana Хаха да знаш да би требало, проблем је што имам тај неки трип (можда постоји и стручан израз) да ништа не прескачем, започете књиге обавезно завршавам, прескачем једино линије на улици (шалим се то сам некад радио).. Навела си два поговора и као што написах поговор је друга ствар, тад сам ако ништа већ прочитао књигу, али предговоре баш не волим, не треба ми никакав увод у дело, посебно ако је десет страна неког претенциозног просеравања. Мислим није то чест случај, обично су неке кратке напомене али дешава се боба ми и ово. 1 Link to comment
Papovac Posted September 6 Share Posted September 6 On 4. 9. 2024. at 21:47, Aleksija said: ba mi nesto sto odmah zgrabi i ne pusta. frenzen sloboda 2 Link to comment
Hamlet Strašni Posted September 6 Share Posted September 6 Odlična knjiga. Mitteleuropsko ozračje u svoj slavi i bedi. Posle te knjige još više volim svoju bizantsku kasabu. 2 1 Link to comment
Recommended Posts