slepa živana Posted July 23 Posted July 23 12 minutes ago, Moća said: Ako hoćete da vam se ubacim sa drugom pričom ali što može da vam malo i to pojasni. Albanski košarkaš Ermal Kučo je bio gost u jednom našem podkastu jer govori i naš jezik i pričao je kako većina Albanaca zan italijanski jezik tako možda njihovi jezici imaju nešto zajedničko pa im je lako da nauče. imam to negde u malom mozgu. čak sam dugo pogrešno mislila da albanski spada u romansku grupu jezika. u svakom slučaju im je izgleda mnogo lakše da savladaju albanski nego nama slovenima 12 minutes ago, Ras said: Otkud opet to poređenje (Kadarea) sa Andrićem? Nedavno, u vreme vesti o smrti je to uradio moj prijatelj, a i sam sam poredio nekako po automatizmu kada sam čitao Palatu snova ili druge neke pripovetke koje za temu imaju zajedničko nam istorijsko nasleđe? Je li diskusija na ovu temu ovde već viođena? moguće. ne sećam se... sam si odgovorio. istorijska tematika, erudicija, ozbiljnost... mislim da su ga predlagali i za nobela. 2
Stela Posted July 23 Posted July 23 Trenutno citam Palatu i jeste mi i Andric na pameti, ima neku slicnu strogost, bogatstvo detalja, period koji obradjuje... 3
Stela Posted July 23 Posted July 23 (edited) Inace sam zavrsila tradicionalno godisnje citanje Melvilovog Pisara Bartlbija, uz Gogoljevog Akakija Akakijevica i Scepanovicevog gospodina Goluzu omiljene kratke forme ( sad, sta tu cemu pripada - kratki roman, pripovetka, novela...evo ne znam). Ali da su vrhunska dela, to znam i vracam im se. Edited July 23 by Stela 3
đorđe geprat Posted July 24 Posted July 24 uf, ja sam davno pročitao kišov "dupli gulaš" gde je secirao šćepanovićevog golužu. 1
Deda Drda Posted July 24 Posted July 24 16 hours ago, Moća said: Ako hoćete da vam se ubacim sa drugom pričom ali što može da vam malo i to pojasni. Albanski košarkaš Ermal Kučo je bio gost u jednom našem podkastu jer govori i naš jezik i pričao je kako većina Albanaca zan italijanski jezik tako možda njihovi jezici imaju nešto zajedničko pa im je lako da nauče. Možda znaju jer su godinama gledali italijansku televiziju?
Moća Posted July 24 Posted July 24 Pa jeste i to ali ipak treba da ima neke slicnosti da bi masovno ljudi znali taj jezik.
Deda Drda Posted July 24 Posted July 24 Moguće, potpuni sam laik po pitanju jezika, ali meni albanski i italijanski, na uvo, nemaju nikakve veze.
Hamlet Strašni Posted July 24 Posted July 24 Albanski je lingua isolata. Znači da nema srodni jezik. Kao i grčki npr. Jedino sto je indoevropski. Nije uralski kao madjarski. Ili potpuno svoj kao baskijski. 3
Ras Posted July 24 Posted July 24 Aman, godinama uzgajaju maru za poslodavce sa druge strane Jadrana, a uz posao se jezik najbolje uči, eno Živka posvedočila na prethodnoj strani. 1 2
makaronee Posted July 24 Posted July 24 Ovde je u pitanju italijanski vojnik, koji razgovara na albanskom, 1943.
Deda Drda Posted July 24 Posted July 24 Izvinjavam se, nisam pročitao sve ranije. 1943. i televizija nemaju nikakve veze. Nisam čitao knjigu ako je to opravdanje. Uhvatio sam se za post da Albanci znaju italijanski.
makaronee Posted July 25 Posted July 25 Благими намерениями государства, Почему и как проваливались проекты улучшения условий человеческой жизни / Джеймс Скотт, 2005. James C. Scott, 1998. 1
kud u maglu Simoviću Posted July 26 Posted July 26 hotel kod poginulog alpiniste braća strugacki ono, ide strana po stranu
Recommended Posts