Jump to content
IGNORED

Sta citate?

morgana

Recommended Posts

Posted

Drugar mi uvalio Korekcije Džonatana Frenzena, kaže da je oduševljen s njim.

Nisam opitimitičan na početku, treba mu čitava večnost da "izgradi" lika.

Posted (edited)

u dva kišna dana proletelo mi bezmalo 300 strana stvarno dobrog krimića sa neobičnim,neočekivanim epilogom. mogla bi dobra TV serija da se napravi od ovog štiva

neznanac u kući

pre te, "agent na terenu"le karea. kao i neke ranije, i ova traži da se pročita još jednom.

moja preporuka za obe.

Edited by đorđe geprat
Posted

Убывающий мир: история «невероятного» в позднем СССР / А. А, Конаков, 2022.

rođenje okolo-, pseudo- i antinaučnih ideja i teorija iz duha tehno-optimizma.

Posted

"Blizanačka trilogija" - Agota Kristof.

Na početku surovo, kao i sve knjige sa radnjom u ratu, druga i treća knjiga nešto melanholičnije.

Ide brzo, prosto se guta.

• +1 1
Posted

Citao sam Karl Maj - Dvorac Rodriganda. I na kraju se ispostavilo da je to samo prvi deo knjige. Da li neko zna kako se zove drugi deo?

Negde sam našao na nemackom da su Deca hercoga, ali na srpskohrvatskom ne

mogu da nadjem kao se zove. Otokar Keršovani je izdao knjigu u nekim sabranim delima. 

Posted
2 hours ago, Tihajeza said:

"Blizanačka trilogija" - Agota Kristof.

Na početku surovo, kao i sve knjige sa radnjom u ratu, druga i treća knjiga nešto melanholičnije.

Ide brzo, prosto se guta.

meni prva odlicna, druga solidna, treze bez veze

Posted
4 hours ago, Hamlet Strašni said:

Citao sam Karl Maj - Dvorac Rodriganda. I na kraju se ispostavilo da je to samo prvi deo knjige. Da li neko zna kako se zove drugi deo?

Negde sam našao na nemackom da su Deca hercoga, ali na srpskohrvatskom ne

mogu da nadjem kao se zove. Otokar Keršovani je izdao knjigu u nekim sabranim delima. 

Internet kaze:

"Benito Juarez" (Volume 53) is part of a six-part novel series. Further volumes: Castle Rodriganda (Volume 51), The Pyramid of the Sun God (Volume 52), Trapper Geierschnabe (Vol. 54), The Dying Emperor (Volume 55), and the Children of the Duke (Vol. 77)

• Hvala 1
Posted

Генерал мёртвой армии / И. Кадарэ, 1989.

Gjenerali i ushtrisë së vdekur / I. Kadare, 1960.

Minimum sredstava - maksimum efekta. Lako se zavrti, kao kakav sumračni Antonioni.

Spoiler

nelogičnost ili nisam pažljivo čitao - italijanski dezertir razmenjuje opširnije impresije o prirodi sa albanskim domaćinom mlinarom - na kom jeziku, pitam se..

• +1 1
Posted (edited)

završio sam "bruklinsku reviju ludosti". sjajna knjiga. ko nije pročitao, neka pročita. savio sam ugao lista na deo o kafki i priči o lutki. da išćitam još koji put.

Edited by đorđe geprat
  • +1 3
  • Hvala 1
Posted
32 minutes ago, đorđe geprat said:

završio sam "bruklinsku reviju ludosti". sjajna knjiga. ko nije pročitao, neka pročita. savio sam ugao lista na deo o kafki i priči o lutki. da išćitam još koji put.

Đorđe opasan, praktična inteligencija izuzetna.

Posted
On 18. 7. 2024. at 9:14, makaronee said:

Генерал мёртвой армии / И. Кадарэ, 1989.

Gjenerali i ushtrisë së vdekur / I. Kadare, 1960.

Minimum sredstava - maksimum efekta. Lako se zavrti, kao kakav sumračni Antonioni.

Reveal hidden contents

nelogičnost ili nisam pažljivo čitao - italijanski dezertir razmenjuje opširnije impresije o prirodi sa albanskim domaćinom mlinarom - na kom jeziku, pitam se..

Spoiler

na albanskom. kaže da je savladao jezik. on je u albaniji već nekoliko godina.

Posted

Hvala!

Spoiler

Ponovo sam prošao pasaž iz dnevnika vojnika-dezertera.

Zapis datiran 12.02.1943 govori o januarskom danu kada su njegovu jedinicu razbili partizani, dok je on bacio pušku i hodajući duž potoka/rečice, naišao na vodenicu.

Mlinar predlaže krov i sto, u zamenu za rad po domaćinstvu, pod uslovom da se drži dalje od kćerke. Vojnik pristaje. 

Već tu se stiče dojam naprednog znanja jezika. Prilikom susreta sa saborcem, takođe dezerterom, spominje da je u vodenici četiri meseca. 

Sledeći zapis je iz aprila - tu se prepričava prošireni razgovor sa mlinarevom kćeri.

Nije preterano bitno, u pitanju je umetnička konstrukcija, nego je pisac sam uveo datirane dnevničke zapise, a za konverzaciju na albanskom - držim da je potrebno nekoliko godina učenja, pogotovo bez udźbenika.

Posted
10 minutes ago, makaronee said:

Hvala!

Hide contents

Ponovo sam prošao pasaž iz dnevnika vojnika-dezertera.

Zapis datiran 12.02.1943 govori o januarskom danu kada su njegovu jedinicu razbili partizani, dok je on bacio pušku i hodajući duž potoka/rečice, naišao na vodenicu.

Mlinar predlaže krov i sto, u zamenu za rad po domaćinstvu, pod uslovom da se drži dalje od kćerke. Vojnik pristaje. 

Već tu se stiče dojam naprednog znanja jezika. Prilikom susreta sa saborcem, takođe dezerterom, spominje da je u vodenici četiri meseca. 

Sledeći zapis je iz aprila - tu se prepričava prošireni razgovor sa mlinarevom kćeri.

Nije preterano bitno, u pitanju je umetnička konstrukcija, nego je pisac sam uveo datirane dnevničke zapise, a za konverzaciju na albanskom - držim da je potrebno nekoliko godina učenja, pogotovo bez udźbenika.

de nada

Spoiler

imaš tamo dalje u dnevniku, kad se priseća kako su bili smešteni u obližnjem gradu, to je ustvari isti onaj grad gde je spomenik italijanskoj prostitutki. on je tu služio par godina, od početka rata... pretpostavljam da je nešto osnovno pohvatao tokom tih godina. a ima nešto zanimljivo što znam iz iskustva... on radi u vodenici, tu dolaze ljudi da melju žito i kukuruz a to traje, za to vreme oni pričaju da ne kažem melju :lol:

kad sam otišla u južnu ameriku, znala sam španski osnovno što sam naučila na časovima za mesec dana. kad sam se zaposlila u hostelu, kad nije bilo posla, satima sam sedela sa ženom koja je tu čistila, peglala, radila... volela je puno da priča. u početku sam je prekidala da mi razjasni poneku reč, pa sve ređe... posle mesec, dva sve sam je razumela. to je neka magija :lol:

šta ga znam. branim kadarea. on je za mene albanski andrić, pa mu verujem.

Posted

Ako hoćete da vam se ubacim sa drugom pričom ali što može da vam malo i to pojasni. Albanski košarkaš Ermal Kučo je bio gost u jednom našem podkastu jer govori i naš jezik i pričao je kako većina Albanaca zan italijanski jezik tako možda njihovi jezici imaju nešto zajedničko pa im je lako da nauče.

• +1 2
Posted

Otkud opet to poređenje (Kadarea) sa Andrićem? Nedavno, u vreme vesti o smrti je to uradio moj prijatelj, a i sam sam poredio nekako po automatizmu kada sam čitao Palatu snova ili druge neke pripovetke koje za temu imaju zajedničko nam istorijsko nasleđe?

Je li diskusija na ovu temu ovde već viođena?