quentin Posted December 30, 2015 Posted December 30, 2015 U posljednje vrijeme pročitao sam neke Čehovljeve priče i dvije rane proze Miloša Crnjanskog (Dnevnik o Čarnojeviću i Priče o muškom), ali to su sve poznate knjige i nema potrebe da o njima nešto pišem. Poslije toga, počeo sam da čitam treću knjigu Knausgorove Moje borbe, a onda sam u samoposluzi naišao na Djecu Patrasa Zorana Ferića. Sjetio sam se da mu je Kalendar Maja bio pristojan, pa sam odlučio da napravim pauzu s Knausgorom od dan ili dva, koliko treba da se pročita ova knjižica. U suštini, Ferić piše isto kao i u Kalendaru Maja: uzme intrigantnu temu (ovaj put to je delikatna ljubavna afera profesora srednjih godina i šesnaestogodišnje učenice, uz to teško bolesne) i misli da će privlačnost tabua kod svakog čitaoca prevagnuti nad objektivnim literarnim nedostacima. A tih ima dosta: dramaturški repovi povremeno ostaju da vise, pripovijedanje je strukturalno monotono, jezik dosadan i sterilan... Ranije sam napisao da bi Ferića, prije nego što sjedne da piše, neko prvo trebalo da odvede u kafanu da ga malo napije, jer i pored insistiranja na slengu i psovkama ovo stilski i jezički djeluje uštogljeno kao školski sastav nekog štrebera bez mnogo talenta. Ali OK, vjerovatno sam i ja prestrog, jer sam još opijen lirskom prozom Crnjanskog.Sad se vraćam Knausgoru koji i u trećoj knjizi opisuje traumatično odrastanje uz oca sociopatu i tiranina.
Прслин Posted December 30, 2015 Posted December 30, 2015 @uros У књизи је почетак деведесетих, долазак капитализма, џипови на кредит и тај рад. То што ти ту ситуацију везујеш за Путина је у реду, али Пељевин је гађао неко друго време. Уосталом, оно "П" није Пепси као што он пише у књизи, већ перестројка. Нисам гледао филм, могуће да је у њему акценат бачен на двехиљадите што ти причаш, коначно и снимљен је пар битних година касније, али то је онда тема за други топик.
uros_s78 Posted January 1, 2016 Posted January 1, 2016 @uros У књизи је почетак деведесетих, долазак капитализма, џипови на кредит и тај рад. То што ти ту ситуацију везујеш за Путина је у реду, али Пељевин је гађао неко друго време. Уосталом, оно "П" није Пепси као што он пише у књизи, већ перестројка. Нисам гледао филм, могуће да је у њему акценат бачен на двехиљадите што ти причаш, коначно и снимљен је пар битних година касније, али то је онда тема за други топик. U knjizi je tretirano bukvalno sve,:) Peljevin ume tako da zakukulji da ne možeš odmah da provališ o čemu priča.:)
quentin Posted January 1, 2016 Posted January 1, 2016 U knjizi je tretirano bukvalno sve, :) Peljevin ume tako da zakukulji da ne možeš odmah da provališ o čemu priča. :) Pa dobro, Peljevin može da tretira mnogo toga, ali ne može baš u Generaciji P objavljenoj 1999. godine da piše o Putinovoj Rusiji, kad ovaj na vlast dolazi 2000. godine.
Прслин Posted January 1, 2016 Posted January 1, 2016 Не закукуљује, баналан је и површан и комуницира кроз пародирање слогана, а мртва је трка који је од та два облика изражавања нижи. Мрзи ме даље да се убеђујем са тобом да књига написана пре Путиновог времена не говори о Путину већ о неким мало трајнијим особинама тог друштва. Веруј ти да је Пељевин Нострадамус, имаш на то свако право, а ја одох да читам Хербертову Дину. Разумео сам и раније зашто је толико вољена та књига, али тек сада када је читам на енглеском разумем и зашто је толико цењена.
nezvanova Posted January 2, 2016 Posted January 2, 2016 slobodu od frenzena...kupila mom coveku za NG al' sam je se prva docepala /istina, on je odmah, pored zahvalnosti, izrazio i slutnju da sam je uzela jer se zapravo meni citala - sto je naravno, savim tacno :-) a knjiga je zaista mljac! inteligentan, introspektivan, na momente duhovit, sklon psihologiziranju vise no fantaziranju i ispoljavanju sopstvenog neobicnoog i samosvojnog stila .... vec je pocela da me drma nelagoda i separacioni strah sto cemo se nakon tih 600 strana rastajati ;-)
Hamlet Strašni Posted January 2, 2016 Posted January 2, 2016 Сергеј Лукјањенко, Шеста стража. Шести наставак. Занимљиво али само за љубитеље. Ја сам један од њих :)
porucnik vasic Posted January 2, 2016 Posted January 2, 2016 Сергеј Лукјањенко, Шеста стража. Шести наставак. Занимљиво али само за љубитеље. Ја сам један од њих :) Овде има да се тек појави у мају, значи да не морам да гризем нокте?
Hamlet Strašni Posted January 2, 2016 Posted January 2, 2016 Има на Амазону верзија за киндл на енглеском
quentin Posted January 2, 2016 Posted January 2, 2016 slobodu od frenzena...kupila mom coveku za NG al' sam je se prva docepala /istina, on je odmah, pored zahvalnosti, izrazio i slutnju da sam je uzela jer se zapravo meni citala - sto je naravno, savim tacno :-) a knjiga je zaista mljac! inteligentan, introspektivan, na momente duhovit, sklon psihologiziranju vise no fantaziranju i ispoljavanju sopstvenog neobicnoog i samosvojnog stila .... vec je pocela da me drma nelagoda i separacioni strah sto cemo se nakon tih 600 strana rastajati ;-) Poslije tih 600 strana uzmeš Korekcije i imaš još toliko. Ako te još drži, poslije toga uzmeš Purity, mada se meni ta dosta manje dopada
bigvlada Posted January 3, 2016 Posted January 3, 2016 (edited) Не закукуљује, баналан је и површан и комуницира кроз пародирање слогана, а мртва је трка који је од та два облика изражавања нижи. Мрзи ме даље да се убеђујем са тобом да књига написана пре Путиновог времена не говори о Путину већ о неким мало трајнијим особинама тог друштва. Веруј ти да је Пељевин Нострадамус, имаш на то свако право, а ја одох да читам Хербертову Дину. Разумео сам и раније зашто је толико вољена та књига, али тек сада када је читам на енглеском разумем и зашто је толико цењена. Videćeš i deo gde ti neće biti potreban prevod :D Stara fremenska narodna pesma. ^_^ Edited January 3, 2016 by bigvlada
nezvanova Posted January 3, 2016 Posted January 3, 2016 Poslije tih 600 strana uzmeš Korekcije i imaš još toliko. Ako te još drži, poslije toga uzmeš Purity, mada se meni ta dosta manje dopada o, da... bas tako ce i biti :-) mislim da nema dileme sta ce moj sin dobiti od bozic bate ... dok cu purity naruciti za rodjos ;-) a imala sam priliku da ga cujem i vidim kada sam bila u briselu jesenas, al' propustih je, na zalost.
porucnik vasic Posted January 3, 2016 Posted January 3, 2016 Има на Амазону верзија за киндл на енглеском На мом Амазону нема још.
Hamlet Strašni Posted January 3, 2016 Posted January 3, 2016 Ja sam nasao na americkom ali su mi napisali da ne mogu da je skinem jos.
Recommended Posts